Skip to Content

Tiggeriet

Skräp och smuts

Tiggarfenomenet – Del 3.

Publicerad: 10 maj, 2015, 12:54

  • Svenska

Skräp och avföring kantar romernas läger. Många svenskar förundras över att romerna lyckas förorena sina lägerplatser så mycket. Som vi berättade i NyT v.16 hade kommunen till och med ställt ut bajamajor vid ett av romlägren i Kungens Kurva, men romerna vägrade helt enkelt att använda dem.

Karl-Olov Arnstberg.

Karl-Olov Arnstberg.

Professor Karl-Olov Arnstberg, som studerat romernas kultur i flera år, förklarar för Nya Tider att det är en kulturkrock som är orsaken.

– Det är viktigt att själv vara hel och ren men att utöka det tänkandet till sin bostadsmiljö, det är ingalunda självklart. För romer spetsas det till av att detta är tillfälliga lägerbildningar. Det är inte ”deras” mark och de ska snart flytta på sig. Det stärker dessutom den egna identiteten att veta att man kan göra precis som man vill.

– Många romer kan inte använda synligt uppställda bajamajor därför att det är skamligt att för andra romer visa att man ska uträtta sina behov. Det rätta beteendet, hur bakvänt det än verkar för oss, är att söka upp en plats där ingen ser en och förrätta sina behov där. Det är också orent att använda en offentlig toalett där alla möjliga som inte är romer suttit och gjort ifrån sig. Det händer därför att man förrättar sina behov inne på toaletten men bredvid toalettstolen. För romer gäller solidaritet och anständighet gentemot andra romer, inte mot gajé (icke-romer), förklarar Arnstberg för Nya Tider.

smuts

Det mesta som skrivs om romer i etablerad media kan av olika skäl ifrågasättas. Ett typiskt exempel är ett stort reportage i Aftonbladet där man berättar om hur romer ”tvingas” leva i social misär i Rumänien. En illustration till detta (ovan) visar ett smutsigt golv med ett par bara barnfötter. Under smutsen skymtar ett trägolv. En kritisk betraktare kan lätt fråga sig: ”Varför sopar de inte golvet?”

Eller på andra bilder: ”Vem tvingar dem att kasta skräp omkring sig?” Men det gör inte Aftonbladet. Samma okritiska förhållningssätt råder i så gott som allt som skrivs i ämnet i ”gammelmedia”.
(Skärmdump från aftonbladet.se.)

trak1

Trakasserier. Nya Tiders fotograf har tagit en bildsekvens där en romsk kvinna kräver pengar av en svensk man. När denne gör klart att det inte blir några allmosor, går hon över till att begära mannens kaffe, trots att han ser både besvärad och missnöjd ut. Något kaffe blev det inte.

Vi får allt fler rapporter om ett aggressivt tiggande, där tiggarna inte accepterar ett nej. På Sergels torg observerade vår reporter ett gammalt par som i all välmening hade köpt tidningen Sofia Z av en romsk kvinna. Kvinnan följde sedan efter det gamla paret över hela torget medan de skrämda försökte skynda därifrån, drog dem i kläderna och insisterade högljutt på att de skulle köpa ytterligare en tidning av henne.

Del 4 publiceras imorgon.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

Nästan inga invand­rare som begår grova brott utvisas

GRANSKNINGInvand­rare som begått grova brott sitter oftast tryggt kvar i Sverige utan att riskera utvisning. Bara 19 procent av dem som begått våldtäkter dömdes till utvisning mellan 2000 och 2014 enligt BRÅ. Nya Tider kan i dag avslöja att många som trots allt döms till utvisning ändå är kvar i landet efter avtjänat straff – en statistik som inte finns i officiella källor.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Förnedringsvåldet

REPORTAGEUnder hösten har flera fall av personrån haft inslag av till synes omotiverad förnedring – i de flesta fall med invandrare som gärningsmän och svenskar som offer. I mitten av november skedde två sådana fall med bara några timmars mellanrum i Göteborg och Uppsala. Forskning tyder på att sådana förnedringsbrott ofta har svenskfientliga motiv, men de berörda myndigheterna ignorerar problemet.

”Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Gå till arkivet

Send this to a friend