Skip to Content

Tiggeriet

Skräp och smuts

Tiggarfenomenet – Del 3.

Publicerad: 10 maj, 2015, 12:54

  • Svenska

Skräp och avföring kantar romernas läger. Många svenskar förundras över att romerna lyckas förorena sina lägerplatser så mycket. Som vi berättade i NyT v.16 hade kommunen till och med ställt ut bajamajor vid ett av romlägren i Kungens Kurva, men romerna vägrade helt enkelt att använda dem.

Karl-Olov Arnstberg.

Karl-Olov Arnstberg.

Professor Karl-Olov Arnstberg, som studerat romernas kultur i flera år, förklarar för Nya Tider att det är en kulturkrock som är orsaken.

– Det är viktigt att själv vara hel och ren men att utöka det tänkandet till sin bostadsmiljö, det är ingalunda självklart. För romer spetsas det till av att detta är tillfälliga lägerbildningar. Det är inte ”deras” mark och de ska snart flytta på sig. Det stärker dessutom den egna identiteten att veta att man kan göra precis som man vill.

– Många romer kan inte använda synligt uppställda bajamajor därför att det är skamligt att för andra romer visa att man ska uträtta sina behov. Det rätta beteendet, hur bakvänt det än verkar för oss, är att söka upp en plats där ingen ser en och förrätta sina behov där. Det är också orent att använda en offentlig toalett där alla möjliga som inte är romer suttit och gjort ifrån sig. Det händer därför att man förrättar sina behov inne på toaletten men bredvid toalettstolen. För romer gäller solidaritet och anständighet gentemot andra romer, inte mot gajé (icke-romer), förklarar Arnstberg för Nya Tider.

smuts

Det mesta som skrivs om romer i etablerad media kan av olika skäl ifrågasättas. Ett typiskt exempel är ett stort reportage i Aftonbladet där man berättar om hur romer ”tvingas” leva i social misär i Rumänien. En illustration till detta (ovan) visar ett smutsigt golv med ett par bara barnfötter. Under smutsen skymtar ett trägolv. En kritisk betraktare kan lätt fråga sig: ”Varför sopar de inte golvet?”

Eller på andra bilder: ”Vem tvingar dem att kasta skräp omkring sig?” Men det gör inte Aftonbladet. Samma okritiska förhållningssätt råder i så gott som allt som skrivs i ämnet i ”gammelmedia”.
(Skärmdump från aftonbladet.se.)

trak1

Trakasserier. Nya Tiders fotograf har tagit en bildsekvens där en romsk kvinna kräver pengar av en svensk man. När denne gör klart att det inte blir några allmosor, går hon över till att begära mannens kaffe, trots att han ser både besvärad och missnöjd ut. Något kaffe blev det inte.

Vi får allt fler rapporter om ett aggressivt tiggande, där tiggarna inte accepterar ett nej. På Sergels torg observerade vår reporter ett gammalt par som i all välmening hade köpt tidningen Sofia Z av en romsk kvinna. Kvinnan följde sedan efter det gamla paret över hela torget medan de skrämda försökte skynda därifrån, drog dem i kläderna och insisterade högljutt på att de skulle köpa ytterligare en tidning av henne.

Del 4 publiceras imorgon.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend