Skip to Content

Dan Malmqvist

Artiklar av Dan Malmqvist

Sverige bas för ”globalt forskarnätverk om klimatförnekelse”

MILJÖVärldens första globala forskarnätverk om ”klimatförnekelse” etableras nu i Sverige. I spetsen står akademiker som kopplar misstron mot teorin om mänskligt orsakade klimatförändringar till ”höger­nationalism”, skriver chalmers.se.

Uppdrag Granskning tog upp våldtäkterna till slut

INRIKESEfter att svenska massmedier undvikit ämnet i många år gjorde SVT:s Uppdrag Granskning ett program där man inte bara tog upp invandrares kraftiga överrepresentation när det gäller våldtäkter, utan även politikernas och Brottsförebyggande rådets svek mot folket. Kriminologen Jerzy Sarnecki, som utgjorde det främsta intervjuoffret i programmet, hävdar nu att Uppdrag Granskning sprider en gammal högerextrem konspirationsteori och att programmet inte borde ha fått sändas.

Förväntat fiasko för höger-demonstration i USA

UTRIKESEtt år efter den omtalade demonstrationen i Charlottesville gjordes ett försök till uppföljning. Det blev ett förväntat fiasko efter att de radikala grupper som stod bakom förra årets demonstration tagit avstånd.

Kristdemokraternas ledning slår ner lokalt samarbete med Sverigedemokraterna

Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas lokalavdelningar i Sölvesborg höll en gemensam presskonferens där man förklarade sig villiga att samarbeta för kommunens framtid. Initiativet blev dock kortlivat då Kristdemokraternas riksledning förklarade att man inte samarbetar med Sverigedemokraterna ”på någon nivå”, uppger Aftonbladet.

Rowan Atkinson: Be inte om ursäkt för skämt om islam

UTRIKESFörre brittiske utrikesministern Boris Johnson hamnade i blåsväder för att ha skämtat om kvinnor i burka. Nu får han uppbackning av den världskände komikern Rowan Atkinson, som tycker att skämtet var roligt och att Johnson inte har något att be om ursäkt för.

Skröt om mötesstörning mot SD – nu är hon journalist på SvD

INRIKESHon beskriver sig som socialist och feminist, och under valrörelsen 2014 skröt hon om hur hon deltagit vid en vänsterextrem demonstration med syftet att hindra SD-ledaren Jimmie Åkesson från att göra sig hörd. Sedan förra hösten har Ida Vanhainen, 26, anställning som journalist på Svenska Dagbladet, en tidning som påstår sig vara ”obunden konservativ”.

KD Danderyd tvingades plocka ner invandringskritiska affischer

INRIKESKristdemokraterna i Danderyd tvingades plocka ned sina valaffischer där de förespråkade ett tak för antalet migranter. Många har sett händelsen som en del av den interna kampen inom partiet mellan en mer konservativ och invandringskritisk falang och en som vill att det ska liberaliseras ytterligare. Joachim Gahm, KD Danderyds förste vice partiord­förande, vill dock tona ned den aspekten när Nya Tider ringer upp för att ställa frågor.

Muslim vägrade skaka hand med man – får själv skadestånd

INRIKESNär Farah Alhajeh vägrade ta en man i hand vid en anställningsintervju valde företaget att avbryta rekryteringen. Nu tvingar Arbetsdomstolen företaget att ge henne 40 000 kronor i skadestånd för ”diskriminering”. Fallet har fått internationell uppmärksamhet.

Sveriges Radio spred fejknyhet om brottsutvecklingen

INRIKESDen 30 juli hävdade P4 Kristianstad i en artikel att det är ”historiskt låg risk att dö eller skadas av våld i Skandinavien”. Det är bara den senaste i en rad artiklar där man inför valet försöker lura i folket att brottsligheten minskar, trots att allt pekar på att den ökar. Sociologen Hanna Sahlin-Lilja, som SVT lyfte fram som en auktoritet på området, vill inte svara på Nya Tiders frågor.

Propagandan: Fyra lögner om brottsligheten

REPORTAGESVT, SR, Aftonbladet, Expressen, DN och övriga systemmedier gör under valrörelsen sitt bästa för att bortförklara den otrygghet allt fler känner och istället skylla den på att folk är ”okunniga” om att brottsligheten egentligen minskar. Nya Tider lär dig att genomskåda och bemöta fyra vanliga propagandalögner.

”Snyftartikel-afghanen” åtalas för våldtäkt

INRIKESÅklagarkammaren i Luleå väcker åtal mot den 22-årige afghan som tidigare figurerat i ett snyftreportage i Norrländska Socialdemokraten. Han häktades den 11 juli misstänkt för att ha våldtagit en kvinna som hittades ”livlös” vid piren på Östermalm i Luleå.

Sveriges ÖB sjöng på Pride

INRIKESFörsvarsmakten deltog som vanligt vid homosexfestivalen Pride i Stockholm. Den här gången visade självaste ÖB sitt stöd för evenemanget genom att sjunga Elvislåten ”Suspicious Minds”.

Medierna mörkar OPCW-rapport om påstådd gasattack

UTRIKESInga spår av nervgas har påträffats vid platsen för den påstådda gasattacken i syriska Douma i april. Det konstaterar FN:s kemvapenorganisation OPCW efter att ha inspekterat platsen. Svenska massmedier har knappt nämnt rapporten, trots att den påstådda attacken fick enorm uppmärksamhet och ledde till ett massivt amerikanskt robotangrepp mot Syrien.

Bakläxa för regeringen angående afghanlagen

INRIKESRiksdagens beslut att ge över 9 000 afghanska män en ”ny chans” till uppehållstillstånd för att studera i Sverige sågades inte bara av remissinstanserna. Regering och riksdag fick också bakläxa av två migrationsdomstolar och Migrationsverket vägrar tills vidare att tillämpa den. Den ska nu prövas av högre instans.

Rasistattack mot riksdags-man på öppen gata

INRIKESRiksdagsmannen och tidigare SD-ledaren Mikael Jansson attackerades på öppen gata under en flygbladsutdelning för Alternativ för Sverige i Göteborg. Angriparen ropade ”vita jävla fittor” och ska även ha spottat mot Jansson och kastat stenar mot AfS-medlemmarna. − Mainstreammedia har inte skrivit en rad om det, säger AfS partiledare Gustav Kasselstrand till Nya Tider.

Granskning: Regeringen mörkar afghankostnader

INRIKESRegeringens beslut att ge 9 000 afghaner en ”ny chans” till uppehållstillstånd för att studera i Sverige påstås i media kosta 2,9 miljarder kronor. Detta är inte vad regeringen faktiskt skrivit, och Nya Tiders granskning visar att det kan bli avsevärt dyrare än så, troligen minst nio miljarder kronor. Merkostnaderna får kommunerna bära. Riksdagsledamoten Jeff Ahl (AfS), som engagerat sig i frågan, menar att regeringen helt enkelt försöker lura folket.

Jeff Ahl: ”Snårigheten är satt i system”

INTERVJURiksdagspolitikern Jeff Ahl (AfS) har engagerat sig i frågan om de ensamkommande afghanerna. När Nya Tider ber honom förklara hur riksdagen kan klubba igenom en lag utan att ta med ens den uppenbara utgiftspost som gymnasieplatserna utgör, svarar han att det är långt ifrån första gången han sett liknande saker.

”Världens intelligentaste man” avstängd från Facebook

UTRIKESChristopher ”Chris” Langan, som kallats ”världens intelligentaste man” på grund av sin exceptionellt höga IQ, har blivit temporärt avstängd från Facebook efter att ha jämfört somalier med gorillor.

Medborgerlig Samling portas från Prideparaden

INRIKESPartiet Medborgerlig Samling förbjuds att delta i homosexfestivalen Pride i Stockholm. Detta trots att Ilan Sadé är den ende öppet homosexuelle partiledaren i Sverige. De lever ”inte till fullo” upp till Stockholm Prides ”värdegrund”, menar Stockholm Prides styrelse.

Tyskland: ”Dramatisk” uppgörelse om invandringen

UTRIKESEn regeringskris avvärjdes i Tyskland då man nådde en uppgörelse om invandringen. Inrikesminister Horst Seehofer drog därmed tillbaka sitt hot om att avgå ifall ingen uppgörelse kunde nås. Uppgörelsen är dock en papperstiger och innebär i praktiken bara att Tyskland ska följa Dublinförordningen och skicka tillbaka asylsökande till första asyllandet i EU.