Skip to Content

Vávra Suk

Vávra Suk

Artiklar av Vávra Suk

Viktigaste valet

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETValkampanjen är i full gång. Det ser ut att bli ett ytterst omvälvande val, där väljarna för första gången i hundratusental kommer att överge de etablerade partierna, trots hets och skrämselpropaganda. Man tar till och med till fräcka lögner, som den om att brottsligheten inte ökar, som vi skriver om i detta nummer. Väldigt mycket står på spel, och valet kan vara sista chansen att vända utvecklingen.

Farmare: Zimbabwe är en rasistisk enpartistat som skapats av väst

Nya Tider träffar den välkände farmaren Ben Freeth i Zimbabwes huvudstad Harare mitt under valet. Han jagades bort från sin farm år 2009 och han är skeptisk till att något kommer att förändras i och med valet, även om regeringspartiet försöker locka tillbaka de vita farmare som tidigare jagats ut. Han menar att väst har omvandlat landet från en pluralistisk demokrati till en rasistisk enpartistat som mördat tiotusentals. Själv har Ben kämpat för rätten att få odla på sin egen mark i många år, och har både kidnappats, torterats och sett andra farmare mördas under resans gång.

Kommer BRICS att bli BRICTS?

UTRIKESBRICS står för samarbetet mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, länder som tillsammans vill verka för en multipolär värld som inte domineras av USA. På detta års möte i Johannesburg, Sydafrika, skapades en del uppståndelse då Turkiet visade intresse av att bli en del av samarbetet.

Valobservatörer behövs i Sverige

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Att dränera det europeiska träsket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet råder ingen tvekan om att Europa snabbt håller på att förändras. Europas folk håller på att ta tillbaka makten från den styrande globala eliten. I dag ser vi ett fenomen som senast kunde observeras under kommunismens sammanbrott i Östeuropa. Prominenta personer byter sida, politiker och företags­ledare vänder kappan efter vinden. Vi måste vara försiktiga så vi inte släpper in det träsk vi vill dränera.

Inga hemliga konspirationer – vänstern hyllar folkutbytet öppet

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

”Anpassa taktiken, men stå fast vid principerna”

UTRIKESDen unge karismatiske ledaren för Vlaams Belang, Tom Van Grieken, tog över ledarskapet efter att partiet rasat från som mest 24 procent år 2004 till 6 procent i Flandern. Med hjälp av nytänkande och sociala medier ökar han åter partiets popularitet, men tiden är knapp, säger han. Européerna är snart i minoritet i hela västeuropa.

Trump kräver att Natoländer köper mer vapen (från USA)

Nato-mötet pågår den 11-12 juli i Bryssel. På agendan har man samarbete mellan EU och USA på säkerhetsområdet, skapandet av nya befälsstrukturer, det militära blockets expansion samt strategier för hur man ska kringskära Ryssland. Men inte minst handlar det om pengar.

Därför förlamas vi av islams krav

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Inte bara bra att det blir bättre

KRÖNIKAEuropa ville ha dem, och vi fick dem. Och nu har vi lärt oss att vi inte ville ha dem.

Makthavarna förstår inte vad de gör för fel

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Kan man förbjuda falska nyheter?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Mikael Jansson om konferensen i Moskva

INTERVJUMikael Jansson (AfS) berättar om internationella kontakter och hur man minskar spänningarna i världen.

Löfven varnar för Putin – stödjer ryssvänligt parti i Lettland

VIDEOStefan Löfven varnar för Vladimir Putin i Sverige, men stödjer ett parti som samarbetar med Putins Enade Ryssland i Lettland.

Mikael Jansson tackar Ryssland för Syrieninsats

VIDEOMikael Jansson (AfS) talade på den internationella konferensen i Moskva och passade på att tacka Rysslands president Vladimir Putin för att ha hjälpt till att driva ut terroristerna ur Syrien.

Anarkotyrannins tidsålder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Levande landsbygd – förtätad landsbygd?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar docent Alf Ronnby om Landsbygdsriksdagen som av politikerna kräver infrastruktursatsningar för att göra livet på landet mer attraktivt. Bland annat ska bostadsbyggande underlättas så att fler flyttar till landet. Men är det inte risk att landet blir till stad?

Luften har gått ur vänsterextremismen

POLITIKSanningen har hunnit ikapp många. Det gäller både tidningsredaktioner, som nu med fasa börjar inse att läsarna till stor del gått till alternativmedia, och vänsterextrema, vars led blir allt tunnare när stödet från makten minskar.

Stoppar oppositionen och stjäl deras förslag

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETInför valet i höst har nu också Moderaterna aviserat en stramare asylpolitik med förslag som i flera avseenden liknar Sverigedemokraternas. Samtidigt ökar repressionen mot invandringskritiker, där flera organisationer har fått sina bankkonton stängda, medborgare döms för sin frispråkighet och obekväma röster utesluts från offentliga sammanhang.

Populism – en rörelse för demokrati

FÖRELÄSNINGVad är populism egentligen? Jan Tullberg höll ett föredrag på temat folket mot de styrande som kommit att ersätta konflikten mellan höger och vänster. Medan ”demokratin” uppifrån blivit allt mer auktoritär och synonym med en påbjuden värdegrund, kommer den riktiga demokratin underifrån och kräver att politikerna ska vara folkets tjänare, och inte dess förmyndare.