Skip to Content

Rolf Hillegren

Rolf Hillegren

Artiklar av Rolf Hillegren

Vem är svensk?

INRIKES

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider

Brott och straff: Fråga juristen del 2

FRÅGA JURISTENVi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

En studie i hyckleri

OPINION

Nya tider vid sexkontakter

OPINIONDen 26 oktober skrevs historia. Då kom den första domen enligt den nya lagstiftningen om uttryckligt krav på samtycke vid sexuellt umgänge. I den lagen finns också ett nytt brott kallat oaktsam våldtäkt. En man dömdes i tingsrätten för det brottet till ett års fängelse samt att betala 55 000 kronor i skadestånd till en kvinna. Åklagaren hade i första hand yrkat att mannen skulle dömas för uppsåtligt brott.

Den siste journalisten?

OPINION

Musikanternas uttåg

INRIKES

Journalistik och bristande kritik

DEBATTSödermalmsnytt heter en lokaltidning som kommer ut i Stockholm. I ett av tidningens senaste nummer (32) kan man läsa att innerstans första modulhus för nyanlända har haft inflyttning. Det är en byggnad på Ringvägen på Södermalm i nära anslutning till parken Tantolunden. Modulhuset beräknas ge plats till 90 personer och nu bor där 22 familjer.

Vett och etikett i politiken

KRÖNIKA

Vilka hotar demokratin?

OPINION: ROLF HILLEGRENNyligen kunde man i Svenska Dagbladet läsa en debattartikel med rubriken ”Demokratin är hotad – vi tänker försvara den”. Bland undertecknarna återfinns så kallade kulturpersoner och politiker, det vill säga individer som utan svårigheter brukar kunna nå ut med sina åsikter i offentligheten. Rolf Hillegren, före detta kammaråklagare, är dock föga imponerad.

I stället för debattprogram

KRÖNIKA

Konsten att stå ut

KRÖNIKA

Det fantastiska borgarrådet

KRÖNIKA

Brott, skvaller och anklagelser

KRÖNIKA

Vems ansvar är tiggeriproblemet?

KRÖNIKA

Rolf Hillegren, fd kammaråklagare. Foto: Nya Tider

Den slokande stången

KRÖNIKA

Tankar om Twitter

KRÖNIKA

Vad kännetecknar en kulturperson?

KRÖNIKAFrågan i rubriken är inte helt lätt att besvara. Det borde vara en person som på ett kvalificerat sätt ägnar sig åt någon form av kulturell verksamhet. En tolerant och intellektuellt hederlig individ med viss bildning och förmåga till självständigt tänkande och gärna en viss pedagogisk förmåga. En sådan förmåga är ovärderlig för den som vill bli förstådd.

Meningslös debatt i SVT

KRÖNIKA