Skip to Content

Sophie Kielbowska

Sophie Kielbowska

Artiklar av Sophie Kielbowska

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Svar till Mats Loman om förrädaren Wennerström

KULTURDEBATT

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Recension: Landsförrädaren Wennerström och kraften av indoktrinering

KULTURFör ett år sedan påkal­la­de professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell allmänhetens uppmärksamhet genom en artikel i Svenska Dagbladet (13 september 2019). Texten hade rubriken ”Vi måste agera för att rädda landet”. En mening var synnerligen intressant och den förvarnade om samhällshot som kan växa fram gradvis och smygande. Nu har Wilhelm Agrell skrivit en bok med en klurig hint, en antydan som inte många i dagens Sverige kan avläsa.

Francais, Réveillez-vous! – Fransmän, vakna!

UTRIKESDetta upprop från Rassemblement National (Nationell samling) syns allt oftare i fransk television. Den franska kanalen BFM TV intervjuar ofta franska politiker med patriotiska åsikter och sakliga, välutbildade representanter för olika yrkesgrupper berörda av den pågående utveckling i kulturlandet Frankrike.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Österrikes kansler Sebastian Kurz (ÖVP) talar till sina landsmän

UTRIKESMedan de Gula västarna (les gilets jaunes) lördagen den 12 september protesterade i Paris och andra franska städer, höll den mycket populäre österrikiske kanslern Sebastian Kurz ett tal till det österrikiska folket. Angreppen på hans regering gäller en så kallad ovilja att ta emot ännu fler migranter. Just nu är det flyktingar från det nedbrunna lägret Moria som är aktuella.

Marine Le Pen uppmanar till uppvaknande och kamp mot barbari

UTRIKESEndast under den senaste veckan har det i Frankrike inträffat händelser som tyder på en kraftmätning mellan olika grupperingar i det franska samhället. Partiledaren för Rassemblement National (RN), Marine Le Pen, höll ett tal i Fréjus i departementet Var i södra Frankrike som skakade om många, inklusive den nye inrikesministern Gérald Darmanin.

Baltikum – kända och okända fakta

UTRIKESI en av sina artiklar uppmärksammade Nya Tiders redaktion en högtid på Gotland till minnet av baltiska flyktingar som sjövägen nådde Sverige. En eloge till redaktionen för denna lilla insats i lögnernas och förvirringens tider. I dessa dagar tror de flesta – tack vare den ”förädlade” versionen av andra världskrigets historia – att fattiga och kriminella balter flydde till det rika Sverige enkom för ekonomisk vinning. Samtal med yngre medborgare, i synnerhet från utomeuropeiska länder ger en skrämmande bild av den nya historiska tolkningen.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Wiendeklarationen – ”Wiener Erklärung”

UTRIKESUnder torsdagen den 23 juli avslutades en tvådagarskonferens i Wien om kampen mot illegal migration. Regeringsrepresentanter från 18 länder och EU-kommissionens viceordförande Margaritis Schinas fastställde behovet av en gemensam invandringspolitik. Wien blir framledes ett centrum för migrationskontroll och beslutsfattande i asylfrågor.

Den 14 juli i Paris – en hyllning till den franska militären, general Charles de Gaulle och vårdpersonal

UTRIKESRedan i början av juni blev det känt att årets firande av Frankrikes största och viktigaste nationella högtid skulle hållas i ett annat format. Med hänsyn till coronaviruset blev ett nytt koncept presenterat för Frankrikes befolkning och omvärlden. Trots ett begränsat deltagande från allmänhetens sida blev årets arrangemang en värdig presentation av den franska militären och deras samarbete med civila institutioner.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Ryssland inför den stora militärparaden den 24 juni och konstitutionsvalen den 1 juli

UTRIKESOvanligt nog samlade den alltid väl påläste redaktören Dmitrij Kisjelov en mängd olika fakta av intresse för framtida historiska kommentarer. Skandinavienkännare som han är förde han även in Sverige på sin programagenda. Militärparaden den 24 juni, det vill säga Rysslands försvarsmakt, och det ryska folkets ställningstagande i folkomröstningen om ändringarna i Ryska Federationens konstitution upptog större delen av Kisjelovs program Vesti nedeli (Veckans nyheter).

Den sanna bilden av Frankrike under en vecka

UTRIKESNär president Emmanuel Macron under söndagen höll sitt 19 minuter långa tal till sina landsmän var det ett efterlängtat bevis för statschefens kontroll över situationen i landet. Men under den gångna veckan inträffade mycket som inte rapporterats i svensk media.

Defender Europe 20 Plus, en polsk-amerikansk storövning i Drawsko Pomorskie

UTRIKESTorsdagen den 4 juni inleddes en stor Natoövning i nordvästra Polen. Vikten av det polsk-amerikanska samarbetet underströks genom närvaron av den polske försvarsministern (tidigare inrikesministern) Mariusz Blaszczak, PiS ( Prawo i Sprawiedliwosc, Lag och rättvisa) och USA:s Polenambassadör Georgette Mosbacher. Under två veckor kommer mer än tio tusen polska-och amerikanska soldater att öva luftlandsättning och framryckning i svår terräng med bland annat breda vattendrag. Under de veckor övningen pågår kommer antalet soldater att öka då amerikanska trupper från Tyskland planeras att ansluta till övningen. Från Polen deltar två tusen soldater.

Kejsarslottet i Berlin kröntes med ett kors ovanför det återuppförda kapellets kupol

UTRIKESMed en allvarlig ton i rösten meddelade ZDF TV:s politiske redaktör Claus Kleber att under pingstaftonen restes den sista delen av kapellets kupol. Det är en liten lanternin med ett stort kors, exakt så som man kan se på bilder från tiden före andra världskriget. För att förstå allvaret i hans kommentar är det nödvändigt att följa historiken kring kejsarslottet i Berlin.