Skip to Content

Sophie Kielbowska

Sophie Kielbowska

Artiklar av Sophie Kielbowska

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Ryssland inför den stora militärparaden den 24 juni och konstitutionsvalen den 1 juli

UTRIKESOvanligt nog samlade den alltid väl påläste redaktören Dmitrij Kisjelov en mängd olika fakta av intresse för framtida historiska kommentarer. Skandinavienkännare som han är förde han även in Sverige på sin programagenda. Militärparaden den 24 juni, det vill säga Rysslands försvarsmakt, och det ryska folkets ställningstagande i folkomröstningen om ändringarna i Ryska Federationens konstitution upptog större delen av Kisjelovs program Vesti nedeli (Veckans nyheter).

Den sanna bilden av Frankrike under en vecka

UTRIKESNär president Emmanuel Macron under söndagen höll sitt 19 minuter långa tal till sina landsmän var det ett efterlängtat bevis för statschefens kontroll över situationen i landet. Men under den gångna veckan inträffade mycket som inte rapporterats i svensk media.

Defender Europe 20 Plus, en polsk-amerikansk storövning i Drawsko Pomorskie

UTRIKESTorsdagen den 4 juni inleddes en stor Natoövning i nordvästra Polen. Vikten av det polsk-amerikanska samarbetet underströks genom närvaron av den polske försvarsministern (tidigare inrikesministern) Mariusz Blaszczak, PiS ( Prawo i Sprawiedliwosc, Lag och rättvisa) och USA:s Polenambassadör Georgette Mosbacher. Under två veckor kommer mer än tio tusen polska-och amerikanska soldater att öva luftlandsättning och framryckning i svår terräng med bland annat breda vattendrag. Under de veckor övningen pågår kommer antalet soldater att öka då amerikanska trupper från Tyskland planeras att ansluta till övningen. Från Polen deltar två tusen soldater.

Kejsarslottet i Berlin kröntes med ett kors ovanför det återuppförda kapellets kupol

UTRIKESMed en allvarlig ton i rösten meddelade ZDF TV:s politiske redaktör Claus Kleber att under pingstaftonen restes den sista delen av kapellets kupol. Det är en liten lanternin med ett stort kors, exakt så som man kan se på bilder från tiden före andra världskriget. För att förstå allvaret i hans kommentar är det nödvändigt att följa historiken kring kejsarslottet i Berlin.

Militärparaden i Moskva kommer att hållas trots coronapandemin

UTRIKESExakt 75 år efter segerparaden i Moskva, den 24 juni 1945, blir det som tidigare planerat en militär parad i den ryska huvudstaden. Coronavirusets spridning är uppenbarligen under kontroll och president Vladimir Putin har gett försvarsministern Sergej Shojgu order om att vidta de nödvändiga förberedelserna. En skriftlig ukas (ryskt ord för förordning), talar om militärparader och artillerisalut på flera platser i landet.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Tysk politik och medicinsk vetenskap i coronavirustider

UTRIKESUnder den tyska riksdagens (Bundestag) sittning den 14 maj framträdde i talarstolen en upprörd representant för oppositionspartiet Alternative für Deutschland (AfD). I sitt anförande framställde Robby Schlund (AfD) situationen i landet som mer än oroande. Åtgärder mot coronaviruset leder till att människor får ångest, hysteri och depression. Efter dessa avslutande ord hördes högljudda applåder och utrop i kammaren. Därefter blev det hälsoministern Jens Spahns (CDU) tur att redovisa den medicinska situation som Tyskland befinner sig i.

Vitryssland utmanar viruset

UTRIKESDen vitryske presidenten Alexandr Lukasjenko är känd för sina vitsiga formuleringar med en udd riktad mot sina kritiker och opponenter. Nu har han rent praktiskt lyckats bevisa att Vitryssland är ett land som inte fruktar coronaviruset och segerparaden den 9 maj höll rum.

Ryssland i coronatider

UTRIKESNär president Vladimir Putin den 28 april i ett kort men mycket faderligt tal informerade sina landsmän om att segerparaden den 9 maj, liksom marschen ”Odödligt regemente” (Bezsmertnyj polk), måste ställas in var det av omsorg om medborgarnas hälsa. Samtidigt vädjade han om förståelse och självdisciplin vad gäller karantän och munskydd. Att ställa in årets segerparad på 75-årsdagen av den så högt hyllade kraftansträngningen i kampen mot fascismen bör ses som en ultimat uppoffring. Men paraden kommer att äga rum försäkrade presidenten, även om datum än så länge inte kan fastställas. Marschen med fotografier av stupade familjemedlemmar, ”Odödligt regemente”, kommer också att äga rum vid ett senare datum.

Frankrike och Tyskland beslutar om lättnader i medborgarnas rörelsefrihet

UTRIKESPå bästa sändningstid under söndagen intervjuade tre journalister partiledaren för Rassemblement National, Marine Le Pen. Le Pen fick besvara frågor från BFM TV:s egen redaktör från den ekonomiska redaktionen (Jean-Baptiste Boursier) samt journalister från ”Le Parisien” och ”Aujourd’hui en France”. Direkt efter denna intervju med början klockan 12 följde en fjärde repris av samtalet mellan professor Didier Raoult och Apolline de Malherbe.

Professor Didier Raoult skakar om Frankrikes bild av coronaviruset

UTRIKES”Je suis un renégat” – jag är en renegat (avfälling) säger den franske professorn Didier Raoult i sin långa intervju för BFM TV. Under en timme fick Apolline de Malherbe samtala med den numera så kände professorn från universitetssjukhuset (IHU) för infektionssjukdomar i Marseille. Hans specialområde är tropiska infektionssjukdomar. Raoults behandlingsmetoder och forskningserfarenheter har uppmärksammats under pandemin. Användningen av hydroxyklorokin som behandlingspreparat är omdiskuterat.

Turbulens i Frankrike – innan och efter premiärministerns tal i Nationalförsamlingen

UTRIKESPremiärminister Édouard Philippe höll i tisdags – den 28 april - ett viktigt tal till sina landsmän. Vad som gör innehållet intressant är två anmärkningsvärda linjer. Den skäggige (ytterst ovanligt i franska politiska kretsar) premiärministern går emot presidentens tidigare förslag om en öppning av flera verksamheter efter den 11 maj. En annan mycket känslig punkt är en aktivering av appen ”Stop Covid”.

Flyktingbarnen börjar flygas in till Europa

UTRIKESEn sedan länge mycket aktuell fråga inom Europeiska unionen är överflyttningen, det vill säga placeringen, av de i Grekland befintliga flyktingarna. Grekerna försöker förhindra att flyktingarna tar sig från öarna Lesbos, Samos och Chios till fastlandet.

Långfredagens bön i Notre Dame de Paris

UTRIKESEfter den förödande branden den 15 april 2019 är Frankrikes och staden Paris kristna symbol under återuppbyggnads- och restaureringsarbeten. Trots detta valde man att på Långfredagen (Vendredi Saint) hålla en bön i katedralen, för närvarande en byggarbetsplats. Mycket symbolisk är platsen och dagen, inte den 15:e, brandens datum, utan dagen då de kristna sörjer Jesu död. Under den 30 minuter långa gudstjänsten andades varje ord en djup symbolik.

Emmanuel Macrons förklaring till det franska folket

UTRIKESSom väntat kom det under annandag påsk ett 30 minuters långt tal, en förklaring från femte republikens president. Frankrike blev ganska hårt drabbat av coronaviruset och framför allt av bristen på skyddsmateriel. Varje dag landar det nu ett plan med kinesiska sändningar av skyddskläder, skyddsmasker, gummihandskar med mera.

Ekonomi, diplomati och politik i virustider

UTRIKESDen intensiva uppföljningen av pandemins konsekvenser visar att svensk media använder en hög grad av selektivitet. Befolkningens svaga kunskaper i mänsklig biologi samt genom åren tydligt försämrade språkkunskaper gör det möjligt att plantera egna åsiktsvärderingar.

Coronavirus och dess följder i Europa och världen

UTRIKESTorsdagen den 2 april, klockan 16 svensk tid, höll den ryske presidenten Vladimir Putin ett tiominuterstal till landets medborgare. Han började med att tacka all medicinsk personal för deras insatser i det allvarliga läget, i synnerhet i Moskva med omnejd, där det infördes en speciell regim. Den viktigaste punkten blev dock information om att fram till den 30 april införs en betald ledighet för samtliga arbetande medborgare. Federala, regionala och lokala myndigheter kan fatta tilläggsbeslut som berör deras geografiska områden.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.