Skip to Content

Sophie Kielbowska

Sophie Kielbowska

Artiklar av Sophie Kielbowska

Frankrikes överbefälhavare general François Lecointre och partiledaren för Rassemblement National i fransk media

UTRIKESVeckan innan påskhelgen intervjuades den franske generalen François Lecointre (chef d’État-major des Armées, överbefälhavare) i ett långt samtal i BFM TV. Intervjun gjordes alltså inte med försvarsministern Florence Parly utan den franske överbefälhavaren, vilket är en intressant och symboliskt. Under fredagen den 9 april fick Marine Le Pen, med sin partikamrat Sébastien Chenu, möta fransk media under en utfrågning som snarare var sympatisk än fientlig.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Formellt besked om ny partigrupp i EU

UTRIKESSom tidigare planerat möttes i påskveckan Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, Italiens tidigare vicepremiärminister och ledare för partiet Lega, Matteo Salvini och mötets värd, den ungerske premiärminister Victor Orbán i Budapest. Mötet pågick under en dag och avslutades med ett formellt tillkännagivande beträffande deras planer att bilda en ny politisk grupp inom Europeiska parlamentet. En total medial tystnad följde denna presskonferens. Sannolikheten är nämligen stor att även andra likasinnade ansluter sig till ”upprorsmakarna”.

President Vladimir Putin och Alexej Navalnyj – ett återkommande tema i franska BFM TV

UTRIKESEfter att den amerikanske presidenten Joseph Biden mer eller mindre förklarat den ryske presidenten för mördare, kom det naturligt nog helt olika men icke desto mindre intensiva reaktioner. Medan Joe Biden snubblar på trappan till flygplanet pulsar president Putin i knähög snö i Sibirien. Allt detta samtidigt som den franska kanalen BFM TV med flera repriser sänder en dokumentär om mordförsöket på den ryske opponenten. Och nu vet man var giftämnet novitjok placerades.

Rättssystemets nästan totala kollaps

KRÖNIKAInom ett par dagar meddelades två märkliga domstolsbeslut till fördel för de ursprungligen åtalade personerna. Måltavlorna var företagsledaren Karl Hedin och den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz. Dessa två fall återspeglar vad som egentligen pågår i det man kan kalla en total förvirring i vad som är rätt och vad som är fel och vad som står i brottsbalken.

Ryssland i veckan

UTRIKESDet har varit en mycket intressant, intensiv och händelserik vecka för president Putin och Ryska Federationens utrikespolitik. Att den ryske Washingtonambassadören Anatolij Antonov kallades hem till Moskva för konsultationer är bevis nog för att den ryske presidenten har fått nog. Det klargjordes under torsdagen att Vladimir Putin önskar öppna internetsamtal med president Joe Biden. Det är ingen hemlighet att besvärliga interna problem i USA är huvudorsaken till en avledningsmanöver genom utrikespolitik.

En ny politisk grupp i Europeiska parlamentet kan se dagens ljus

UTRIKESUnder sitt framträdande i europeiska parlamentet i veckan som gått visade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en stor försiktighet vad gäller formuleringar och kritik. Von der Leyen påpekade att unionens medlemsstater har olika åsikter i vissa frågor. Detta utspel har sin naturliga förklaring: För bara någon vecka sedan lämnade ungerska Fidesz-representationen i parlamentet sin ursprungliga partigrupp EPP. Men Fidesz blir inga politiska vildar i Europeiska parlamentet.

Landets kultur vilar på utbildningsnivån

KRÖNIKAI början av månaden i en ganska kort och nästan diskret nyhetsförmedling i Sveriges Radio upplystes lyssnarna om att man kommer att utöka antalet timmar i högstadiets ämnen NO och SO. Däremot kommer ett ämne med benämning elevens val att utgå helt. Det skall förtydligas att elevens val var tänkt att fungera som en fördjupning inom ett ämne, men det är inte alltid som just denna form av extra lektioner fungerar som bäst.

Den internationella kvinnodagen – varför den 8 mars?

UTRIKESI dagens Ryssland är den så kallade internationella kvinnodagen en stor händelse. Enorma mängder tulpaner, men även andra blommor säjs över det stora landet. Man kan se denna hyllning till de ryska kvinnorna som en gottgörelse för decennier av umbäranden och uppoffringar. I dag presenterar den ryske presidenten Vladimir Putin en mer poetisk hyllning till den ryska kvinnan. Han understryker framför allt ömhet, omtanke och kvinnans behagliga närvaro. Intressant nog så långt som möjligt från rabiata, protesterande kvinnosakskvinnor.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Upprörda känslor runt pandemihanteringen i Europa

UTRIKESUnder veckan som gått inträffade flera intressanta debatter i såväl Europeiska parlamentet i Bryssel som i den tyska Förbundsdagen i Berlin. Den mediala tystnaden bekräftar att ämnena och informationen som togs upp till diskussion är av en känslig karaktär. Både EU-parlamentariker och Förbundsdagen revolterar gällande hanteringen av pandemin, både före och under, och Tyskland har nu lyckats lösa blockeringen av Nord Stream 2.

Den mediala sanningen kring Putins exklusiva palats

UTRIKESMed ett stort engagemang rapporterades det vilt om den ryske presidentens enorma palats, underförstått om hans obegränsade rikedomar och girighet. Det är dock inte själva berättelsen som bildar en profil av en person utan det digitala hantverket som gör hela affären så intressant. Med en erfarenhet av såväl tolkning som konstruktionen av uppdrag som liknar denna händelse finner jag det ganska givande att för läsarna kunna förklara hela storyn.

Vaccinationspasset och dess konsekvenser

UTRIKESI flera länder pågår intensiva diskussioner huruvida medborgarna skall påtvingas ett dokument som styrker deras genomgångna vaccinering mot Covid-19. Emellertid uppstår automatiskt en följdfråga, vilka fördelar, förutom de möjliga medicinska, ger vaccinationsbeviset? Planeras det möjligen straffåtgärder för medborgare utan ett sådant dokument?

Så säger världsbyggarna själva om att utnyttja pandemin för en ”återställning”

BOKRECENSION”The great reset”, den stora återställningen eller nystarten, har blivit ett begrepp som först viskades i maktens korridorer, men som nu finns på varje politikers läppar. Forskaren Jacob Nordangård berättade i förra veckans stora intervju i Nya Tider om hur makteliten använder coronapandemin för att stärka sitt grep om mänskligheten och inrätta en form av världsdiktatur. Men vad säger globalisterna själva? Klaus Schwab, en av de främsta pionjärerna för ”The great reset”, har skrivit en hel bok i ämnet.

Frankrike inför inresestopp – på Marine Le Pens inrådan

UTRIKESTidigt på lördagen den 30 januari meddelade fransk media att regeringen infört inresestopp till Frankrike från samtliga EU-länder, endast Storbritannien är undantaget. Det är Marine Le Pen, ordföranden i Rassemblement National (Nationell Samling), som drivit denna linje, vilket går tvärt emot många andra systemkritiska partier som i stället kritiserat hårda restriktioner och nedstängningar.

President Putins anförande den 27 januari på World Economic Forum

UTRIKESTrots pandemin hölls årets World Economic Forum I Davos i Schweiz, dock under andra former än normalt. Ordföranden, professor Klaus Martin Schwab, ledde konferensen med inbjudna deltagare på distans via TV-skärmar. Den utan tvivel mest intressante makthavaren var den ryske presidenten Vladimir Putin, politiskt och medialt aktuell på grund av utvecklingen i Navalny-affären. Således bör Vladimir Putins anförande tolkas som den ryska politikens officiella credo.

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Morawiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Svar till Mats Loman om förrädaren Wennerström

KULTURDEBATT