Skip to Content

Torbjörn Ström

Artiklar av Torbjörn Ström

Den arabiska slavhandeln: Ett grymt men ”bortglömt” kapitel i historien

Att ”den vite mannen” tog slavar har vi fått lära oss sedan barnsben. Vad man däremot sällan får lära sig är att arabiska slavhandlare tog slavar under omänskliga former. Arabernas slavhandel sträcker sig över hundratals år, kostade miljontals människor livet och tömde hela länder.

Runstenar, blotoffer och halmbockar: En titt på julfirandet förr i tiden

KULTURUnder hednatiden blotade vårt folk till gudarna flera gånger om året. Men vad innebar ett blot egentligen? Nu när julblotet nalkas tittar vi tillbaka på hur den forna seden utövades förr i tiden.

Slaget vid Thermopyle

HISTORIADet finns tillfällen då världshistorien hade kunnat ändras genom att en enda strid fått en annan utgång. Slaget vid Thermopyle år 480 f.Kr. är ett sådant. Om det inte varit för det obeskrivliga modet hos några hundra spartaner och thespier, hade det persiska imperiet kunnat lägga Grekland under sig och Västerlandets historia hade skrivits om i grunden.

Undersköterska: ”Hot och våld har gått från att vara sällsyntheter till vardag”

Hot och våld från kriminella invandrare och deras anhöriga har förändrat hela arbetssituationen för anställda inom akutsjukvården. Det skriver undersköterskan Fredrik Antonsson som driver Facebooksidan ”Rädda vården”. Dagen efter att inlägget publicerades samlades ett femtiotal anhöriga till en skottskadad man vid akuten på Karolinska. Situationen blev ”extremt hotfull” enligt personal på plats.

Sade åt gäng att sluta kasta sten – blev misshandlad

Polisen uppger att en man i Skogås blev misshandlad med en sten i ansiktet efter att ha sagt åt en grupp ungdomar att sluta kasta sten på förbipasserande. Gänget filmade misshandeln.

Belgien inför förbud mot religiös slakt

Parlamentet i Vallonien, en av Belgiens tre stora regioner, har röstat för ett förbud mot halal- och koscherslakt. Europeiska judiska kongressen fördömer beslutet, som man menar är ”det största angreppet mot judiska religiösa rättigheter i Belgien sedan den nazistiska ockupationen av landet under andra världskriget”.

Kriminalisering av terrorstöd utreds

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) gav i slutet av april en utredare i uppdrag att överväga möjligheterna till särskilt straffansvar för den som deltar i eller stöder en terroristorganisation.

Mottagning av ensamkommande: miljardkostnader läggs över på kommunerna

Från den 1 juli sänker staten ersättningen till kommunerna för mottagandet av ”ensamkommande flyktingbarn”. Detta väntas bli en rejäl smäll för de kommuner som tagit emot denna kategori av asylsökare för att tjäna snabba skattepengar på statens bekostnad.

Stefan Windh

Stefan Windh är en socialdemokratisk politiker och företagare i Påskallavik, som flera gånger anklagats för ekonomisk och politisk korruption. Nu driver han på för att få ett flyktingboende till Påskallavik. Huruvida han har någon personlig vinning i detta är fortfarande oklart.

Politiker hotade ortsbor: Ville stoppa opinionsundersökning

Migrationsverket ska öppna ett asylboende i Påskallavik, och några privatpersoner bestämde sig för att genomföra en opinionsundersökning på orten för att ta reda på vad ortsborna anser om saken. Lokala vänsterpolitiker med den kritiserade affärsmannen Stefan Windh i spetsen försökte stoppa undersökningen med hjälp av hot, lögner och aggressiva utfall.