Skip to Content

Stefan Torssell

Stefan Torssell

Artiklar av Stefan Torssell

Vem är dummare, Lööf eller Löfven?

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politikernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Varför dras pedofiler till Centern?

KRÖNIKA

Replacement Migration – men nu är det journalisterna som byts ut

KRÖNIKA

Regeringens coronafadäser

KRÖNIKAFörst meddelade statsminister Stefan Löfven den 18 december att mellandagsrean var inställd. Den 26 december syntes justitieminister Morgan Johansson ute i mellandagshandeln i Lund. Dessutom i ett shoppingcenter. En sådan fadäs. Statministern uttryckte sig negativt om sin justitieminister och kal­la­de tilltaget ”oförsiktigt”. Uttalandet är betydligt vassare än hans standardfras ”det är inte ok” som Stefan Löfven brukar säga om en förort bränns ner eller om en invandrarkvinna blir hedersmördad. Men innan mellandagsrean hade Stefan Löfven själv smitit iväg till Stockholms trängselställe nummer ett, Gallerian på Hamngatan. Är det ok? Efter nyåret blev dessa två huvudpersoner för en undantagslag som ger dem rätten att stänga köpcentra och hindra demonstrationer och möten. Hur ska vi tolka detta? Det finns ett antal alternativ. En del alternativ gillar jag definitivt inte. A. Covid-19 är en bluff. Detta vet ministrarna och struntar i smittorisken. B. De båda ministrarna anser att de står över regler för vanligt folk. C. Löfven och Johansson anser att de inte behöver lyda de övriga i regeringen. D. Sveriges statsminister och justitieminister är båda dumma i huvudet och förstår inte innebörden i sina egna beslut eller sina egna handlingar. Själv tror jag på D, alltså att de båda är hopplöst dumma i huvudet. Men tänk om A gäller och alla har haft rätt som säger att coronapandemin bara är en bluff för att man ska kunna prångla ut falska mediciner och stifta lagar som inskränker människors fri- och rättigheter. Tänk om Stefan Löfven och Morgan Johansson har bluffat hela tiden och inte oroar sig det minsta för något coronavirus. Jag tror inte på A, men Stefan Löfven och Morgan Johansson agerar som om A gäller. Då är de inte bara dumma i huvudet utan osedvanligt megadumma. Det kan till och med vara så allvarligt att B gäller och att lagar som stiftas är till för att hålla folket i schack, men lagarna gäller inte för etablissemanget. Då följer de devisen att alla är lika, men en del är mera lika. Grisar på två ben som Georg Orwell beskriver den typen av ledare. Om C gäller borde de andra i regeringen säga ifrån att det inte är ok att trotsa regeringens intentioner. Socialministern har en skyldighet att träda fram och informera om vad som gäller. Jag bävar inför tanken att resten av regeringen inte har förstått att Stefan Löfven och Morgan Johansson har brutit mot regeringens uttalanden. Om det är så förlorar regeringen sin auktoritet att vara folkets ledare. Men jag tror på D, att clownparet Löfven och Johansson bara är dumma i huvudet och att resten av regeringen har problem

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

Hur många hål tål Estonia?

ANALYSMåndagen den 28 september avslöjades på Dplay, en nordisk TV-kanal (Discovery play), en sensationell uppgift. I en dokumentärserie i fem delar, med det talande namnet Estonia – fyndet som förändrar allt, skildras mörkläggningen av M/S Estonias förlisning, samt en möjlig förklaring – ett hål i skrovet. Fyndet var så omtumlande att Sveriges och Estlands statsministrar, Stefan Löfven och Jüri Ratas, hade träffats redan på tisdagen den 22 september i Sagerska palatset i Stockholm för överläggningar. Det finns nu fyra dokumenterade eller teoretiska hål som omtalats – eller finns det fler?

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

Demokrati förutsätter kapitalism

KRÖNIKA

Vänsterpopulismen i Ljusnarsberg

KULTURVarför är det ”högerpopulister” som går hem hos arbetarklassen? Det funderar två vänsterdebattörer kring i den nya boken Populistiska manifestet, och tar avstamp från invandrarförläggningen som etablerades i Ljusnarsberg. Syftet med boken är att inspirera till en ”vänsterpopulism”, men troligen har regimkritiker större nytta av att läsa den än vänstern, menar recensenten Stefan Torssell.

Kampanjandet mot alternativa medier

OPINION: STEFAN TORSSELLVarför är systemmedierna så upprörda över att Facebook och dess samarbetsföretag kartlägger användarnas intressen och politiska åsikter? Det har ju knappast att göra med omsorg om människors integritet, menar veckans debattör Stefan Torssell, och pekar på att till exempel Expressen betalat kriminella hackers för just sådana kartläggningar. Det handlar mera om rädsla för förlorade annonsintäkter, menar han, och ser detta som ännu ett tecken på att de alternativa, icke salongsfähiga medierna är på väg att ersätta de gamla.

Debatten om SD mellan 2010 och 2016

OPINION: STEFAN TORSSELLSverigedemokraternas parlamentariska framgångar hänger nära ihop med den offentliga debatten, där alternativa medier spelat en avgörande roll, menar veckans debattör Stefan Torssell. Medan Socialdemokraterna ville använda Aftonbladet som ett slagträ mot SD, var det i stället partioberoende debattörer i de fria medierna som nådde ut till stora delar av folket.

Arton essäer om dagens Sverige

BOKRECENSIONDet säger något om den tid vi lever i, när 19 namnkunniga författare går samman för att i en antologi utmana det rådande paradigmet i så vitt skilda frågor som genus, skolan, överstatlighet och migration. Att det är illa ställt i Sverige har många redan fått erfara, men när så många författare, som genom sin karriär eller samhällsposition själva utgjort en del av etablissemanget, vänder sig emot detsamma, då signalerar det att förändring står för dörren.

Medborgarlön istället för enkla jobb

KRÖNIKANya Tiders krönikör Stefan Torssell resonerar i detta nummer kring medborgarlön, som han ser som ett sätt att ge den enskilda människan frihet, att minska onödig byråkrati och erbjuda kreativa människor utrymme för sitt skapande. Ett system som dessutom har potential att bli ytterst lönsamt både för den enskilde och för samhället.

Varför har vänstern blivit globalister?

DEBATTHur kommer det sig att alla vänster­-rörelser, som tidigare stod på svenska arbetares sida och kritiserade de överstatliga marknads­aktörerna, plötsligt hamnat i knäet på globalisterna? Veckans debattör Stefan Torssell menar att han själv inte rört sig åsiktsmässigt en tum sedan 1980-talet, men att hela den politiska skalan förskjutits omkring honom.

Jan Helin gör bort sig

KRÖNIKA

Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Slutet för Mona Sahlin

DEBATTDet stormar kring Mona Sahlin – igen. ”Det är häftigt att betala skatt”, men att fiffla är tydligen roligare. Nya Tiders krönikör Stefan Torssell går igenom Monas historia och kan konstatera att trots att hon blir påkommen med handen i syltburken gång på gång, välkomnas hon ändå tillbaka av kollegorna i den politiskt korrekta gemenskapen och erbjuds nya toppjobb. Är sagan slut denna gång, eller finns det någon framtid för Mona?

”Vi kallas tiggare” – Pascalidou tar en närsynt flukt på romer

KULTURDEBATTSVT har under april månad sänt en programserie om rumänska tiggare i Sverige med den populära programledaren Alexandra Pascalidou. Stefan Torssell reflekterar över romerna, deras historier och måste erkänna att han ändrar uppfattning om både tiggeriet och Pascalidou själv.

”Vänstern ändrar sig”

DEBATTNya Tiders krönikör Stefan Torssell har studerat vänstermedia och upptäckt en förändring i deras inställning till den svenska migrationspolitiken. När verkligheten tränger sig på är det annat ljud i skällan.