Skip to Content

Bianca Muratagic. Egenföretagare och samhälls- debattör. Kom till Sverige som 14-årig flykting från Bosnien.
KRÖNIKA

Skrik tillbaka när vänsterextremister försöker sabotera

PappersupplaganNya Tider v. 22

Publicerad: 30 maj, 2018, 19:15

  • Svenska

Läs även

Den 5 maj 2018 deltog jag i den politiskt obundna demonstrationen ”Tillsammans för Sverige” i Stockholm och Malmö mot maktmissbruk, korruption, gruppvåldtäkter, indragen LSS, kriminalitet, fattigdom bland pensionärer, barnäktenskap, hedersvåld, stenkastning, bilbränder, censur, tänkta ändringar i yttrandefrihetsgrundlagen & tryckfrihetsförordningen och andra orättvisor och missförhållanden i vårt samhälle. Tillsammans visade demonstranterna sitt stöd till hemlösa, fattiga pensionärer, våldtagna och utsatta kvinnor.

När jag anlände till demonstrationen gick jag runt och pratade med människor och frågade varför de var där. Jag ville lyssna, iaktta och hjälpa till. Många kom fram och hälsade.

Det är aggressiva sabotörer, antidemokratiska grupper som terroriserar människor och stryper det fria ordet. Är det så den antirasistiska vänstern visar sin solidaritet?

Jag träffade oroliga invandrare och svenskar, gamla, sjuka, fattiga, funktionshindrade och rullstolsbundna, pensionärer, familjer med barn, våldsutsatta kvinnor, mammor och samhällets svagaste som är trötta på orättvisor, maktmissbruk och lögner. Flera delade med sig av sina livshistorier och berättade om sin oro. Jag beundrade deras mod och kraft att säga ifrån och kräva sina rättigheter.

Jag kände en enorm respekt för dessa människor som står starka, trots att våra politiker svikit dem och vänt dem ryggen. Pensionärer, kvinnor och barn har blivit andra klassens medborgare i Sverige. Historier och berättelser jag hörde av män och kvinnor som har drabbats av ledarnas destruktiva politik gjorde mig ledsen och ilsken.

Demonstrationen hann inte ens sätta igång när ett tiotal vänsterextremister började skrika och störa oss. ”Inga rasister på våra gator”, ropade de.

Först trodde jag att de som ropade slagorden var med oss och blev glad att de tog initiativet till talkörerna, men sedan insåg jag att attacken var riktad mot oss, demonstranterna. Tankarna snurrade: Var är rasisterna? Jag tittade mig omkring. Missade jag nazistiska och rasistiska symboler, flaggor och skyltar? Nej. Missade jag nazister i uniform? Nej. Är det svenska flaggan som är nazistisk? Är det min skylt med texten: ”Nej till indragen LSS” som jag fick av en rullstolsbunden kvinna som är rasistisk? Är det en gammal pensionärs plakat med texten: ”Vi vill ha en tryggare framtid för våra kvinnor och barn” och ”Vi saknar vår välfärd” som är nazistisk?

Jag tittade mig runt, men det enda jag såg var förvånade miner hos människor som stod tysta och tittade mot polisen som försökte få bort vänsteraktivisterna, vars enda syfte var att trakassera folket och störa en fredlig demonstration för de utsatta i samhället.

Det är här jag bestämde mig för att reagera. Jag hade fått nog. De kan inte bespotta gamla och sjuka på detta sätt! De får inte ta denna demonstration och våra rättigheter ifrån oss! De ska inte vinna med sina totalitära metoder som går ut på att skrämma folket till tystnad och rikta sina bisarra, vulgära, smutsiga och falska anklagelser mot oskyldiga och hederliga människor.

Jag rusade fram med min skylt, ställde mig framför dem och skrek: ”Inga lögnare på våra gator!”

Framför mig stod en grupp på cirka tio män och kvinnor som skrek och förolämpade demonstranterna. De blev lite chockade av min reaktion. Plötsligt blev de tysta. Några tittade förvirrat på min skylt. Vad var det de förväntade sig egentligen? Här står en kvinna som kräver att man inte ska dra in bidrag, stöd och service till funktionshindrade.

”Vad har ni för syfte? Att trakassera och ge er på gamla och sjuka människor?” frågade jag. Tystnaden fortsätter, några skrattar och tittar ned i marken. ”Inga lögnare på våra gator!”, skriker jag en gång till. ”Ni ger er på gamla, sjuka pensionärer, kvinnor, rullstolsbundna och handikappade! Är det roligt? Skäms, skäms, skäms! Gå hem!”

Flera sänkte blicken och började backa, men en ung kille ställde sig framför mig och fortsatte att skrika mig rakt i ansiktet: ”Inga rasister på våra gator!” Jag svarade: ”Jag är en flykting och invandrare med muslimsk, ortodox och judisk bakgrund. Skäms, gå hem!”

Det är här polisen bestämde sig för att rycka in och ta bort honom och andra från platsen.

Spontana applåder utbryter bland demonstranterna.

Det är aggressiva sabotörer, antidemokratiska grupper som terroriserar människor och stryper det fria ordet. Är det så den antirasistiska vänstern visar sin solidaritet? Det är vänsterfanatism och radikalism som möjliggör orättvisor och maktmissbruk genom att de gör gemensam sak med de styrande. De angriper fredliga demonstrationer som pekar på maktmissbruket.

Bianca Muratagic

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Franskdragon

    Jag har åtta års erfarenhet av vänsterextrema i Luleå(Syndikalister). Dom är starka i grupp men otroligt fega när man ifrågasätter deras beteende. Det är bara sätta emot men var försiktiga. Dessa människor drar sig inte för att nyttja lagboken för att kränka människor tex. falsk tillvitelse osv.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend