Skip to Content

Australiens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskerna och att de som låter sig vaccineras har givit ”informerat samtycke”. Stillbild: Sky News Australia. Infälld bild: Region västernorrland påstår i denna annons i en lokaltidning att vaccinet inte är farligt. Kan man verkligen anses ha givit ett ”välinformerat samtycke” om man vaccinerar sig efter denna ”information”? Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Skyll dig själv om du blir vaccinskadad?

PappersupplaganNya Tider v. 31

Det är svårt att förstå Australiens premiärminister på annat sätt. Han pratar om att alla gett sitt ”informerade samtycke” och därmed accepterat riskerna. Men stämmer det verkligen att alla är informerade, när svenska hälsomyndigheter skriver att ”det är inte farligt att ta vaccin”?

Publicerad: 3 augusti, 2021, 15:52

  • Svenska

Läs även

Det var smått chockerande att lyssna till Australiens premiärminister Scott Morrison från Australiens liberala parti när han besvarade frågor från media på ett pressmöte den 20 juli. Jag återger här hela hans svar, översatt till svenska, eftersom det borde ge alla en rejäl tankeställare.

Morrison gav följande information med anledning av en fråga ställd från tv-kanalen Sky News Australia om människor som dött efter att ha fått AstraZenecas vaccin:

Vi bär alla ett ansvar … för vår hälsa.

När det handlar om informerat samtycke, och att samtycka, till vad det än må vara för behandling eller ingrepp som du kan genomgå, eller som jag kan genomgå, så är jag i slutändan själv ansvarig för vad människor gör med mig och vilken hälsobehandling jag får.

Och alla har haft möjlighet att besöka sin läkare, att få rådgivning. Regeringen har möjliggjort detta och bekostat det. Och processen av informerat samtycke lämnar över beslutet till individen.

Det är ett sådant land vi lever i. Människor gör sitt eget val angående sin egen hälsa och sin egen kropp.
Det är därför vi inte har obligatorisk vaccinering. Inte för den breda allmänheten. För människor gör sina egna val.
Vi uppmuntrar människor att göra sitt eget val. Vi ger dem så mycket information som möjligt.

Med vaccinet, precis som med alla andra vaccin … Alla vaccin är förknippade med vissa … och jag tänker inte gå in på alla de individuella, för jag vill inte dra uppmärksamheten till något särskilt, men vi förstår alla, att med alla vaccin så finns det riskfaktorer, och de är beräknade, och de är tillgängliga för människor, och människor fattar sina beslut utifrån detta.

Jämför nu med de omfattande påtryckningar, mediala kampanjer och direkt tvång som förekommer i många länder. Det börjar med att man kan vinna en bil, en lägenhet eller en resa om man accepterar sprutan. Man kan få en gratis bulle, glass eller joint i affären (i alla fall i USA). Sedan kommer tvånget – ett flertal länder har redan lagstiftat om grupper som måste vaccinera sig, till exempel sjukvårdspersonal i Frankrike. Flera sjukhus har gått ut i strejk på grund av detta.

Är det verkligen frivilligt om din rörelsefrihet eller inkomst står på spel? Har de här människorna det val, som Morrison talar om?
Och är det ett välinformerat val? Har verkligen media, myndigheter och politiker på ett objektivt sätt förklarat de risker som följer med vaccinet, så att befolkningen kan bilda sig en balanserad uppfattning? Titta på annonsen från Region Västernorrland som vi fotat av. ”Det är inte farligt att ta vaccin”. Är den som läser annonsen väl­informerad om vaccinets risker?

Det känns som att politikerna spottar de som skadas eller dör av vaccinet i ansiktet, när de säger ”det skulle ni ha tagit reda på, ni gjorde ett aktivt val, vi tvingar ingen”.

Man vill i efterhand kunna säga att man visst hade informerat befolkningen. Man bär ingen skuld, tvår sina händer. ”Informationen fanns där, vi har bekostat den”. Skyll er själva om ni inte läste den.

Är detta relevant för Sverige?, kan man fråga sig. Restriktionerna rullas tillbaka, många är redan vaccinerade och allt verkar vara frid och fröjd. Vi får hoppas att det är så, men Pandemrix-skandalen visar att det kan ta tid innan biverkningar visar sig. Vaccinationer med Pandemrix mot svininfluensan började hösten 2009, och det dröjde till sommaren 2010 innan de första misstankarna om att det orsakade narkolepsi började dyka upp. Det dröjde till hösten 2012 innan de flesta anmälningar kommit.

Det kan också komma nya vågor av coronan, nya mutationer. På olika håll i världen är man inne på både en fjärde och en femte våg. Men de flesta i Sverige är ju vaccinerade? I veckans nummer skriver vi om Island, där över 90 procent är vaccinerade, men där man ändå återinför restriktioner nu. Och det är de vaccinerade som blir smittade.

Som jag skrev i förra veckans reportage har vaccinerna visat sig förlora sitt skydd över tid. Enligt israeliska myndigheter har effektiviteten fallit till 40 procent, något man är medveten om också på Island. Läke­medelsföretag som Pfizer vill förstås lösa problemet med nya doser, kanske en eller till och med två gånger per år. Verkligen en lyckad affärsmodell.

Men vad ska man göra då? Nu låter jag ju väldigt pessimistisk, med nya vågor och nya restriktioner.
Faktum är att många redan har naturlig immunitet. De kan ha haft Covid-19 utan att ens ha märkt det. För de allra flesta är ju sjukdomen mild eller åtminstone inte farlig. Som vi skrev om i förra veckans nummer, i artikeln om den svenska studien från Danderyds sjukhus som visar att naturlig immunitet är mycket bättre än vaccin, så kunde man i USA konstatera att en stor del av befolkningen redan hade antikroppar. Och att bli sjuk efter genomgången sjukdom är ytterst ovanligt, i alla fall klart ovanligare än att bli sjuk trots vaccinering.

Svenskar har haft tur att hälsomyndigheterna valde en mild coronastrategi, men ändå har det drabbat många företag hårt. I andra länder har man haft totala nedstängningar. Håll ut i två veckor, för att platta till kurvan, sade man. När flera månader gått bytte man till att restriktionerna skulle vara tills man fått ett vaccin. Nu säger många länder att man i stället måste vaccinera en viss andel av befolkningen, innan man släpper på restriktionerna. Den 30 juli sade till exempel premiärminister Scott Morrison – han som menar att vaccinerna är frivilliga – att landets gränser inte kommer att öppnas förrän 80 procent av de vuxna blivit vaccinerade.

Nu vet vi redan att vaccinen inte är något mirakelmedel. Vad ska vi då vänta på? Visst är Covid-19 inte att leka med om man är äldre, men att så fullständigt rasera samhällen och människors liv, som man nu gjort i många länder, det är helt enkelt inte försvarbart. Vänta åtminstone med att vaccinera dig tills man har hunnit studera biverkningarna en längre tid.

Acceptera inga covid-pass, vaccintvång eller diskriminering av människor som inte velat eller kunnat vaccinera sig. Det strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, vilket också Europarådet (som är fristående från EU) konstaterat i en resolution. Bland annat skriver de: ”Se till att medborgarna informeras om att vaccinationen INTE är obligatorisk” och ”säkerställa att ingen diskrimineras för att inte ha blivit vaccinerad på grund av möjliga hälsorisker eller för att inte vilja bli vaccinerad” (se NyT v.6/2021).

Nu reser sig dock allt fler européer mot påtvingade vaccinationer och det delade samhälle som blir resultatet av att corona-pass införs. I veckans reportage ger vi en rapport från de olika frihetsdemonstrationer som anordnades den 24 juli över hela världen, där på sina håll människor gick ut på gatorna i tiotusental.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike i en ny verklighet – utrikespolitiskt och inrikespolitiskt

KRÖNIKADen diplomatiska och militära konflikten mellan Frankrike och dess Nato-allierade (USA/Storbritannien) samt Australien ses i Femte republiken som ett exceptionellt förräderi. Frankrike hade ett kontrakt för leverans av 12 dieselubåtar till ett värde av 35 miljarder euro (enligt vissa källor upp till 50 miljarder euro) till Australien. Kontraktet bröts och ordern gick till amerikanska och engelska leverantörer av atomdrivna ubåtar. Den nya amerikanska ambassadören är inte välkommen till Paris och Frankrike kallade med omedelbar verkan hem sina ambassadörer från Washington och Canberra.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Gå till arkivet

Send this to a friend