<strong>Syriska försvarare i Tadmor.</strong> Lokalinvånarna i staden krävde vapen av Syriska arabiska armén (SAA) för att kunna försvara sig, och tillsammans drev man ut jihadisterna i öknen igen. Foto: privat

Slaget om Palmyra

Staden Tadmor i Syrien omfattar inte bara det antika Palmy­ra som IS gärna vill spränga, utan även en viktig flygbas, stor vapendepå och ett fängelse med många tillfångatagna islamister. Den är därför välförsvarad, men utgör likväl ett så lockande mål att IS drog igång en offensiv den 13 maj. Den 17 maj intogs stadens norra delar, men redan dagen efter tvingades IS retirera. Den 19 maj såg läget bra ut för regeringssidan, som inte kände till att IS fått nya stora förstärkningar. Syrien och världen skulle vakna till en mardrömslik situation den 20 maj.
Det antika Palmyra invid den moderna staden Tadmor. Kung Salomo sägs ha anlagt staden som förrådsstad för karavaner 2 000 f.Kr. Den är på Unescos världsarvslista sedan år 1980. Foto: Wikipedia
Det antika Palmyra invid den moderna staden Tadmor. Kung Salomo sägs ha anlagt staden som förrådsstad för karavaner 2 000 f.Kr. Den är på Unescos världsarvslista sedan år 1980. Foto: Wikipedia

Det antika Palmyra ligger i en ökenoas i nordöstra Syrien och är väl försvarat. Inte för att Syriska arabiska armén (SAA) kan avsätta resurser för att försvara Unescos världsarv, utan för att en av de största och viktigaste flygbaserna och en stor vapendepå ligger vid utkanterna av det moderna Tadmor. Det är där Ryssland och Iran flyger in en stor del av sina nästan dagliga leveranser av utrustning, vapen och framförallt ammunition. Går flygplatsen förlorad så gör kriget det förmodligen också på sikt. Där finns också ett stort fängelse med många fängslade islamister samt oljefält i närheten, som utgör ytterligare magneter för IS.

Nyligen intog IS överraskande provinshuvudstaden Ramadi i Anbar-provinsen i Irak och har sedan även där fokuserat anfallen mot en flygbas i provinsen, som är helt avgörande för försvaret av västra Irak. Den 16 maj inledde IS markanfall mot de norra delarna av Tadmor.

IS attackstyrka utgick några dagar tidigare från den syriska staden Deir ez-Zur i Eufrat­dalen, cirka 20 mil nordöst om Palmyra. Offensiven inleddes efter att SAA tvingats flytta förband från Tadmor för att förstärka sin nordvästra front, där man förlorade den viktiga staden Idlib till al-Qaida den 28 mars. Kvar i Tadmor fanns då bara SAA:s 18:e pansarbataljon. Syriska militären upptäckte IS och hårda strider följde i bland annat den övervägande kristna staden al-Sukhnah. Överraskningsmomentet för IS gick därmed förlorat. Att Tadmor och världsarvet Palmyra var målet stod redan då tämligen klart och vädjan att hindra dem från att nå fram och förstöra den antika staden har hörts från många håll i världen. USA och dess koalition av bland andra gulfstater, som anklagas för att sponsra just IS, har dock valt att inte flygbomba eller på annat sätt försöka stoppa IS. SAA flög in förstärkningar för att stoppa IS öster och norr om Tadmor och bemanna befintliga fortifikationer. Bland annat anslöt elitstyrkan Suqur al-Sahara (Ökenfalkarna).

Trots detta lyckades IS nå fram till Tadmor och den 16 maj inta de norra delarna av bebyggelsen. De var då endast någon kilometer från Palmyra. Tanken var troligen att skapa sig ett brohuvud bland civilbefolkningen, där man kan ta skydd och där det syriska flygvapnet har svårt att verka. Hade IS fått fotfäste hade de kunnat bita sig fast i staden redan den gången, men man fick inte den tid som behövdes för att ta upp ordentliga ställningar och organisera ett djupförsvar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Läs även:

Fyra dagar som skakade Frankrike

Fyra dagar som skakade Frankrike

🟠 UTRIKES På fyra dagar, från måndag till torsdag, har det kaos som utlöstes av Rassemblement Nationals (RN) seger i valet till Europaparlamentet förändrat den politiska situationen i Frankrike i grunden. Högern vädrade först morgonluft, men har nu drabbats av interna slitningar. Samtidigt verkar vänstern anstränga sig för att komma över sina meningsskiljaktigheter och bilda en bräcklig allians.

Förbjuden sång sprider sig i Tyskland – etablissemanget skakat

Förbjuden sång sprider sig i Tyskland – etablissemanget skakat

🟠 – Politiker kräver hårda straff och förföljelser för att straffa åsiktsförbrytarna Unga tyskar har börjat sjunga frasen ”Tyskland åt tyskarna, invandrare ut” till tonerna av en gammal eurodance-hit, och det politiska etablissemanget har helt tappat masken i sin förfäran. Efter att en video med sången blivit viral på nätet har en hänsynslös klappjakt inletts mot de sjungande och dansande ungdomarna.

Framgångar för nationalistpartier i EU-valet – men Sverige går emot trenden

Framgångar för nationalistpartier i EU-valet – men Sverige går emot trenden

🟠 EU-VALET I stora delar av Europa går invandringskritiska och nationalistiska partier starkt framåt i EU-valet. Särskilt stor uppmärksamhet har framgångarna från Tyskland och Frankrike fått, där Nationell Samling och Alternativ för Tyskland gör succéval. Sverige går dock emot den europeiska trenden: Sverigedemokraterna minskar i sitt första val någonsin och blir fjärde största parti. De behåller dock sina tre mandat. För Tidöpartierna som helhet blev EU-valet en kalldusch, och de rödgröna vädrar morgonluft inför riksdagsvalet om två år.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Efter sju svåra års försening, och efter två misslyckade försök förra månaden, har det problemtyngda Boeing äntligen skickat två astronauter till rymden på ett uppdrag för NASA i sin rymdfarkost Starliner. Men företaget har fortfarande en lång väg att gå. Samtidigt går Elon Musks SpaceX från klarhet till klarhet och har nyligen gjort ett lyckat försök med sin Starship.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.