Skip to Content

Mattias Liedholm har arbetsbefriats från sin tjänst som rektor vid Prästamosseskolan i Skurup. Kommunen understryker dock att det inte har att göra med slöjdebatten och hans motstånd mot demokratiskt fattade beslut. Foto: Privat
INRIKES

Slöjvurmande rektor stängs av från jobbet

PappersupplaganNya Tider v. 17

Mattias Liedholm, rektor vid Prästamosseskolan i skånska Skurup som vägrat att följa det slöjförbud som kommunen beslutade om före årsskiftet, är nu tills vidare avstängd från sin tjänst. Det rapporterar lokalmedia den 14 april. Ansvarig politiker för skolfrågor i Skurup säger å ena sidan till Nya Tider att avstängningen av rektorn inte har något med slöjfrågan att göra, utan att det handlar om allvarliga brister i ledarskapet i övrigt. Å andra sidan är hon tydlig med att hon stödjer kommunens kommande integrationsplan där slöjförbud i skolan ingår.

Publicerad: 23 april, 2020, 15:49

  • Svenska

Läs även

Liedholm har sedan december 2019 varit något av en rikskändis eftersom han vägrade att följa beslutet som Skurups kommun fattade strax före jul, nämligen att införa ett slöjförbud i kommunens grundskolor. Motionsförslaget kom från Sverigedemokraterna och har därefter inarbetats i en integrationsplan för kommunen, som dock ännu inte antagits formellt.

Rektorn tog i stället strid för de muslimska lärarinnornas samt elevernas önskan att bära slöja på skoltid. Frågan har väckt mycket engagemang och den islamistiska lärarinnan Naouel Assaoui sade bland annat i en SVT-sänd debatt att de som inte gillar slöjan kan flytta både från Skurup och Sverige. Till Nya Tider sade hon utan omsvep att hon ser slöjbärandet som en viktig del av jihad.

Försvarandet av islam går före allt, även jobbet som modersmålslärare i arabiska, vilket är hennes nuvarande tjänst vid Prästamosseskolan i Skurup. Rektorn har inte tagit avstånd från lärarinnans uttalanden.

Med allt detta i bagaget tolkade många den nu aktuella avstängningen av Liedholm från rektorstjänsten som ett efterspel till slöjdebatten. Men detta avvisas kategoriskt av Skurups förvaltningschef i skolfrågor, Anders Grundberg. Till bland andra Skånska Dagbladet säger Grundberg att avstängningen av Liedholm har med ”allvarliga brister i ledarskapet vid Prästamosseskolan” att göra. Vilka dessa är vill han dock inte gå in på närmare.

Står bakom integrationsplan med tillhörande slöjförbud

Åsa Ekblad (M) är ordförande för Skurups skol- och utbildningsutskott. När Nya Tider ringer upp förnekar även hon att avstängningen av Liedholm har något med slöjfrågan att göra:

– Nej, det har inte att göra med den så kal­la­de slöjdebatten alls. Det har helt enkelt uppenbarats stora brister i hans sätt att sköta arbetet som rektor vid Prästamosseskolan, och det går längre tillbaka än det beslut vi fattade före jul i fullmäktige.

NyT: Vad är det han har gjort tidigare som kan betecknas som djupt allvarliga brister?

– Jag vill inte säga det här nu, men jag kan säga så mycket som att han har gått utanför gränserna för vad som normalt sett är standard för en rektor att göra.

NyT: Står du bakom integrationsplanen i sin helhet då?
– Den frågan är lätt att besvara. Jag står bakom de beslut vi fattat och kommer att fatta som berör integrationsplanen.

Även slöjaktivistisk lärare utreds

Modersmålslärarinnan i arabiska, Naouel Assaoui, har meddelat via Lärarnas tidning att hon tänker sluta sitt jobb om hon inte får fortsätta att bära slöja. Åsa Ekblad berättar att Assaouis agerande och ställningstagande om slöjan som ”jihad” kommer upp i Skurups fullmäktige inom kort.

– Det är en av Sverigedemokraternas ledamöter som har ställt en interpellation till mig om vad den här läraren har sagt och gjort i olika sammanhang.

NyT
: Kan du säga något om ifall utredningen mot rektor Mattias Liedholm kan komma att ta upp om han agerat neutralt eller inte när en av hans underställda lärare agerade islamistisk aktivist?

– Det är inget jag vet över huvudtaget, men jag kommer att klargöra mina ståndpunkter i ett kommande interpellationssvar. Då får ni besked!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Swatch

    Vissa PK slickande kommunister har svårt att fatta : småkungarnas tid är förbi sedan länge.

  • Sverigepartist

    Han borde sparkas direkt utan avgångsvederlag, snarare löneavdrag eeftersom han gjort sig skyldig till ordervägran.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Gå till arkivet

Send this to a friend