Skip to Content

Mattias Liedholm har arbetsbefriats från sin tjänst som rektor vid Prästamosseskolan i Skurup. Kommunen understryker dock att det inte har att göra med slöjdebatten och hans motstånd mot demokratiskt fattade beslut. Foto: Privat
INRIKES

Slöjvurmande rektor stängs av från jobbet

PappersupplaganNya Tider v. 17

Mattias Liedholm, rektor vid Prästamosseskolan i skånska Skurup som vägrat att följa det slöjförbud som kommunen beslutade om före årsskiftet, är nu tills vidare avstängd från sin tjänst. Det rapporterar lokalmedia den 14 april. Ansvarig politiker för skolfrågor i Skurup säger å ena sidan till Nya Tider att avstängningen av rektorn inte har något med slöjfrågan att göra, utan att det handlar om allvarliga brister i ledarskapet i övrigt. Å andra sidan är hon tydlig med att hon stödjer kommunens kommande integrationsplan där slöjförbud i skolan ingår.

Publicerad: 23 april, 2020, 15:49

  • Svenska

Läs även

Liedholm har sedan december 2019 varit något av en rikskändis eftersom han vägrade att följa beslutet som Skurups kommun fattade strax före jul, nämligen att införa ett slöjförbud i kommunens grundskolor. Motionsförslaget kom från Sverigedemokraterna och har därefter inarbetats i en integrationsplan för kommunen, som dock ännu inte antagits formellt.

Rektorn tog i stället strid för de muslimska lärarinnornas samt elevernas önskan att bära slöja på skoltid. Frågan har väckt mycket engagemang och den islamistiska lärarinnan Naouel Assaoui sade bland annat i en SVT-sänd debatt att de som inte gillar slöjan kan flytta både från Skurup och Sverige. Till Nya Tider sade hon utan omsvep att hon ser slöjbärandet som en viktig del av jihad.

Försvarandet av islam går före allt, även jobbet som modersmålslärare i arabiska, vilket är hennes nuvarande tjänst vid Prästamosseskolan i Skurup. Rektorn har inte tagit avstånd från lärarinnans uttalanden.

Med allt detta i bagaget tolkade många den nu aktuella avstängningen av Liedholm från rektorstjänsten som ett efterspel till slöjdebatten. Men detta avvisas kategoriskt av Skurups förvaltningschef i skolfrågor, Anders Grundberg. Till bland andra Skånska Dagbladet säger Grundberg att avstängningen av Liedholm har med ”allvarliga brister i ledarskapet vid Prästamosseskolan” att göra. Vilka dessa är vill han dock inte gå in på närmare.

Står bakom integrationsplan med tillhörande slöjförbud

Åsa Ekblad (M) är ordförande för Skurups skol- och utbildningsutskott. När Nya Tider ringer upp förnekar även hon att avstängningen av Liedholm har något med slöjfrågan att göra:

– Nej, det har inte att göra med den så kal­la­de slöjdebatten alls. Det har helt enkelt uppenbarats stora brister i hans sätt att sköta arbetet som rektor vid Prästamosseskolan, och det går längre tillbaka än det beslut vi fattade före jul i fullmäktige.

NyT: Vad är det han har gjort tidigare som kan betecknas som djupt allvarliga brister?

– Jag vill inte säga det här nu, men jag kan säga så mycket som att han har gått utanför gränserna för vad som normalt sett är standard för en rektor att göra.

NyT: Står du bakom integrationsplanen i sin helhet då?
– Den frågan är lätt att besvara. Jag står bakom de beslut vi fattat och kommer att fatta som berör integrationsplanen.

Även slöjaktivistisk lärare utreds

Modersmålslärarinnan i arabiska, Naouel Assaoui, har meddelat via Lärarnas tidning att hon tänker sluta sitt jobb om hon inte får fortsätta att bära slöja. Åsa Ekblad berättar att Assaouis agerande och ställningstagande om slöjan som ”jihad” kommer upp i Skurups fullmäktige inom kort.

– Det är en av Sverigedemokraternas ledamöter som har ställt en interpellation till mig om vad den här läraren har sagt och gjort i olika sammanhang.

NyT
: Kan du säga något om ifall utredningen mot rektor Mattias Liedholm kan komma att ta upp om han agerat neutralt eller inte när en av hans underställda lärare agerade islamistisk aktivist?

– Det är inget jag vet över huvudtaget, men jag kommer att klargöra mina ståndpunkter i ett kommande interpellationssvar. Då får ni besked!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Gå till arkivet

Send this to a friend