Skip to Content

Det slovenska partiet SNS partiledare Janez Janša håller tal i samband med valsegern. Foto: stillbild Zeit Online
SLOVENIEN

Slovenien bekräftar den patriotiska trenden

Digital utgåva

Med cirka 25 procent av rösterna blev det patriotiska, nationalkonservativa partiet SDS det enskilt största partiet efter parlamentsvalet i Slovenien. Eftersom inget av de andra partierna, åtminstone hittills, har sagt sig vilja samarbeta med patriotiska SDS i en kommande regering, väntas tuffa förhandlingar och kanske rentav nyval.

Publicerad: 12 juni, 2018, 21:46

  • Svenska

Att invandringskritiska Slovenska demokratiska partiet, SDS med partiledaren Janez Janša skulle bli det största partiet i det slovenska parlamentsvalet var i sig inte oväntat, frågan var bara med hur stor marginal. När rösterna i princip var färdigräknade stod det klart att partiet fått drygt 25 procent av rösterna, vilket dock inte räcker för att bilda en egen regering. Ett bevis på att misstron mot etablissemanget är stort och att landet är polariserat visade sig dessutom i att det näst största partiet blev ett radikalt vänsterparti. På tredje och fjärde plats kom socialdemokrater och liberala krafter.

Bekräftar den patriotiska trenden

Inför valet har det nationalkonservativa SDS starkt kritiserat EU:s försök att påtvinga även Slovenien en ovälkommen massinvandring från Mellanöstern och Afrika. Detta koncept hjälpte som bekant de patriotiska partierna att gå segrande ur de senaste valen i bland annat Ungern och Italien. Ungerns premiärminister Viktor Orbán gav också för övrigt sitt fulla moraliska stöd till SDS och dess ledare Janez Janša inför parlamentsvalet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Amerikanska flygattacker mot Al Shabaab i Somalia

Sedan den 3 augusti har US Africa Command genomfört 26 flygräder i Somalia för att stödja regeringens och Afrikanska Unionens operationer mot Al Shabaab, den senaste den 8 januari. Sammanlagt har hundratals terrorister dödats, men man har tidigare fått kritik för att även civila har drabbats, något som nu inte skall ha skett enligt US Africa Command

De Gula västarna återhämtar sig

Det har spekulerats mycket i hur livskraftig de gula västarnas rörelse kommer att bli, och många bedömare trodde att den gradvis skulle minska i omfattning. Detta eftersom rörelsen är decentraliserad, saknar formella ledare, kraven som ställs varierar och ingen stor organisation står bakom, även om vissa fackföreningar har försökt att surfa på det folkliga missnöjet. Den är nu inne på sin tionde vecka och inget tyder på att den mattas av. Rörelsen ser nu ut att börja konsolideras, och några ledande personer kan identifieras. Nya Tider var på plats när rörelsen försökte sig på en ny metod: ”Bank run”.

Terrorattack i Nairobi: 22 döda, 174 skadade

Franska Rassemblement National släpper ”Frexit” samtidigt som AfD är redo att förorda ”Dexit”

Toppnamnet på listan för Marine Le Pens parti i Europaparlamentsvalet, Jordan Bardella, utesluter idén om Frexit, vilket tyder på att det kravet kanske inte längre är en prioritet för partiet i ett ”föränderligt” Europa.

Asatron upplever ett uppsving

Den polyteistiska religionen, som spårar sitt ursprung till fornnordiska myter som berättar om universums skapelse och profeterar om dess undergång, försvann mer eller mindre mot slutet av vikingatiden i takt med spridningen av kristendomen. Nu skriver den amerikanska tidskriften Navy Times att religionen är på tillväxt inom den amerikanska krigsmakten.

De flesta terrorattacker i Frankrike begås av kända brottslingar

Nästan alla terrorattacker i Frankrike har utförts av radikaliserade som redan är kända av polisen.

USA:s ambassadör hotar företag som jobbar med Nord Stream 2

USA:s ambassadör i Tyskland, Richard Grenell, har skickat varningsbrev till flera tyska företag som deltar i byggandet av gasledningen Nord Stream 2 från Ryssland.

Fascismen gör återintåg i Italien

Med sociala aktiviteter och välfärdsprogram sprungna ur en allt mer ekonomiskt ansträngd arbetar- och medelklass etablerar organisationen CasaPound sig i allt fler städer och områden i Italien. Det som gjorde dem kända, den pågående ockupationen av ett bostadshus i centrala Rom, kom att bli startskottet på en fascistisk rörelse som i dag har tiotusentals medlemmar.

Gå till arkivet