Skip to Content

Bild höger: JAN STILLSTRÖM, som bland annat arbetat som smittskyddsläkare, menar att tanken på att uppnå ”flockimmunitet” är vansinnig och innebär att man offrar ett stort antal äldre människor. Foto: Nya Tider. Bild vänster: STATSEPIDEMIOLOG ANDERS TEGNELL, här i mitten under en av de återkommande presskonferenserna, har ofta kritiserats för att förringa riskerna och gå ut med rent felaktig information. Infälld bild av coronaviruset. Stillbild SVT
INRIKES

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

PappersupplaganNya Tider v. 15

Nya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Publicerad: 7 april, 2020, 14:40

 • Svenska

Läs även

Många läkare och and­ra verksamma inom vården har reagerat på hur hotet från coronaviruset har hanterats av myndigheter, som befinner sig längre från den faktiska situationen. En av dessa är läkaren Sten Forsman, som menar att de styrande uppenbarligen saknar kunskap.

Sverige illa rustat

Som ett exempel nämner han kunskapen att även personer utan symptom kan vara bärare och smitta and­ra med coronaviruset. Om Sveriges hantering säger han:

− De ligger efter hela tiden. Det smittar bland människor som inte är fysiskt sjuka. Det är ganska viktigt att man missar något sådant. Då har man ingen koll på läget överhuvudtaget.

Han fortsätter:

− Svenska folket upplever det som att regeringen gör så väldigt mycket, men egentligen har de bluffat. Vi hade ju kunskapen redan för två-tre månader sedan och här har vi inte skyddsmateriel eller någonting.

Ju mer exponerad man är för smittan, desto högre blir virusdosen i kroppen, vilket gör att även människor som inte tillhör riskgrupperna kan bli mycket sjuka och dö. Forsman påpekar att personer anställda inom vården är särskilt utsatta för aspekten ”smittdos”:

− Det pratas det inte om överhuvudtaget. Man är rädd att utsätta sjukvårdspersonalen för kunskap. Den förste läkaren som polisen tog i Kina var 34 år och han dog.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Jag kommer ihâg när OLAF bildades (EU Anti Fraud Agency) 1999 och svärje var det minst korrumperade landet inom EU. Undrar vad för kriterier de gick pâ? Nâgon?

 • Igor Danowitz

  Det är nog i senaste laget! Så länge Tengnell får uföra sina experiment med regeringens goda minne. Många kommer att dö i Sverige. 141 nya döda översatt i per capita är italienska siffror.

 • Imigrant

  Ja det er vanvid det Sverige holder på med. I sluten av mnd har vi 10.000 vis av döde!
  Dette må komme til å få konsekvenser for de styrande!
  De har kjört denne linje då dom har varit redd for ökonomien.
  Nå begynner andre land å åpne og få i gang lendene igjen. Men hva skal sverige gjöre når de inte klarer å holde kjöret lengre. nei dette kommer til å koste mye mer enn hva dom tror dom tjener på det.
  Men möyligyt vis har de reknet inn vad dom kan spara på å få bort gamle och sjuke!
  Då blir det jo masse ledige boliger til “nysvensker”.

  • nils lingon

   väntar bara på att Norge öppnar?vad händer då?dä går an å prata om andra.

 • burnedout

  Finns det dock ett samband mellan Corona och 5G? Har vi 5G utbrett i infrastrukturen pâ vâra sjukhus och ute i samhället?
  https://www.thelibertybeacon.com/covid-and-a-5g-connection-a-jon-rappoport-report/

 • burnedout

  Nästa evenemang i det prolongerande scenariot “Pan-demic”, numera omdöpt till till det mycket mer rättvisande “Planned-demic”, är varuförsörjningen, eller, för att citera Lenin: “Society is always only three meals away from chaos”

  • genpoolen

   Tur att svensken har bunkrat med topapper och handsprit då….

 • Kall E. Anka

  Någon som vet vad som hänt med kommentarsfunktionen på Samhällsnytt? Den har varit nere i flera dagar nu… Har de blivit tvingade att stänga den pga “order uppifrån” tro??!

  • 001868

   Jag tror inte det, men lite märkligt är det att de haft tekniska problem med Disqus i flera dagar nu. I teorin skulle MSB kunna vara inblandade och motivera en sån aktion från rättsväsendet med att “fake news” i ett extremt läge är ett hot mot rikets säkerhet och att all kritik mot Sveriges hantering av epidemin då ska förhindras och undanröjas om det inte är “godkänt” först och publicerat i mainstream media.

   • Kall E. Anka

    Att nedstängningen skulle bero på tekniska problem är skitsnack. Disqus fungerar på andra sidor, och eventuella tekniska problem gällande websidan åtgärdar man inom ett par timmar eller MAX en dag.. Nedstängningen har varat alldeles för länge nu för att det skall handla om tekniska problem…

    • Swe-viking

     Dom vågar nog helt enkelt inte ha den kvar. Kanske efter på tryckningar? Både Egor och Ekroth är väl inte så värst populära i Msb,s ögon. Det som jag personligen tycker är dåligt av samnytt är att inte gå ut med sanningen till sina läsare och donatorer på sidan. Tror samnytt snart är ett minne blott. Visst bra grävande ibland men alldeles för enkelriktade och smalspåriga i sin nyhetsrapportering. När nu kommentarsfältet är borta blir det nog svårt att få ihop månadsbudgeten. Tror många gillade att läsa kommentarerna

     • Storabluffen

      Har helt slutat stödja Samhällsnytt, lägger mina pengar på andra sidor!

     • Storabluffen

      Har helt slutat stödja Samhällsnytt

    • 001868

     Ja, det är konstigt att de inte meddelar sina läsare vad orsaken är på hemsidan. De här bestämmelserna om förbud mot sammankomster är en anledning för de styrande att förhindra demonstrationer mot makten. Från Sydkorea får vi nu höra att viruset kan finnas kvar i kroppen efter att man blivit frisk. Det kan motivera förlängningar av undantagstillstånd. Det vi ser nu är ett test av globalisternas makt för att stoppa nationalismen. Konsekvensen blir det motsatta tror jag. Folk inser att globalismen måste bekämpas med alla medel!

  • Saighead_01

   Varför inte i så fall, bara meddela sanningen… Eller är samnytt.se bara “Fake News” som övriga “gammel-media” ???

 • Perq Elest

  Man kan bara hoppas att ansvariga politiker själva får Covid-19 på värsta vis. De sk smittsskyddsansvariga också.

 • Maja Dacke

  Samhällsnytt borde ha lämnat disqus för länge sedan. Innan avbrottet, ett par veckor tidigare, blev jag plötsligt bortkopplad och kunde inte regga mig hur jag än gjorde. Slutade försöka. Men så någon dag före avbrottet gick det och glad var jag …

 • Matti Heiskanen

  “Snillen” spekulerar i denna tråd! Klart är att politiker måste söka kunskap och förvalta den på bästa sätt.

 • BigMan

  Långfredag.
  Är tvungen att åka och handla, tar samtidigt en tur runt västerort för att kolla folks beteende.
  Fullt med folk överallt, utanför Biltema, byggvaruhus, Coop och t.o.m. polisen syns inne på Mcdonalds utan masker bland de grupper so har flest drabbade.

  Känns väldigt frustrerande eftersom vi i vår familj verkligen tagit till oss av de s.k. råd som myndigheterna gödslar med. Det kommer att bli en lång period av smitta om inte hårdare regler tillämpas.

  När andra länder gör allt för att stoppa smittan så hukar politikerna i Sverige bakom ytliga råd från Eu, WHO m.fl. De vill skydda sina egna ryggar mot framtida anklagelser trots att deras inställning verkar vara att så många som möjligt ska få det. Jag känner att vi skulle kunna byta ut dem som hanterar krisen idag, det sker ändå inte några större åtgärder från deras sida. Uppmaningar till folks omtanke fungerar bevisligen inte och de tafatta försök till åtgärder syftar bara till att dölja att de inte har någon vilja att åtgärda något.

  Oförmågan har resulterat i att det inte finns material för skydd eller att kontrollera smittan. Att regeringen Lövén får högre opinionssiffror visar bara på att många är och förblir valboskap.

 • burnedout

  Trâkigt att behöva göra er besvikna. Lenin bodde i London i flera âr innan revolutionen, man kan anta att han behärskade engelska. Han talade även tyska förutom ryska (han var en bildad rysk jude) .Pâ vägen hem genom europa frân Zurich genomkorsade han även svärje. Läs gärna om det plomberade tâget.

 • Storabluffen

  Okej

 • Lars Palmgren

  Hej till alla som läser det här.

  1. Jag har förut varit mycket kritisk till Anders Tegnell
  2. Jag pudlar och backar… Jag tror att han har rätt, Han svarar sakligt på i princip alla frågor han får.
  3. Han får väldigt mycket skit. Jag tycker man ska tänka på vilket utsatt position han har, det är inte lätt…
  4. Jag tror inte att många som skriver här skulle vilja vara i hans kläder.

  Ok! Nu fortsätter vi till verkligheten och rösta på SD…

Fotbollssparkade polis i huvudet – dömdes till 18 månader

INRIKESEtt vanligt rutinärende slutade med att två poliser blev misshandlade. Den ena polisen kunde ha fått men för livet. Nya Tider har tittat närmare på ett fall som knappt fått någon uppmärksamhet i media.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Gå till arkivet

Send this to a friend