Skip to Content

Skane Jet i ankom Rügen ett par veckor innan uppstarten av den nya snabbrutten till Ystad som tar endast två och en halv timma. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

Digital utgåva

Stena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Publicerad: 26 september, 2020, 14:32

  • Svenska

Läs även

I slutet av maj kungjorde Förde Reederei Seetouristik (FRS) med säte i Flensburg avsikterna att den 15 September inleda trafik mellan Sassnitz och Ystad med katamaranfärjan Fjord Cat som de köpt från norska rederiet Fjord Line. I verkligheten invigdes den nya färjelinjen den 17 september som en provtrafik med två dagsturer torsdag – söndag begränsat till september och oktober. Fartyget Fjord Cat har använts mellan Kristiansand och Hirtshals och efter sommartjänsten kunde hon den 25 augusti flytta till sin nya rutt. FRS kallar linjen FRS Baltic och katamaranfärjan gavs det nya namnet Skane Jet. Med en restid på endast två timmar och trettio minuter ser dock FRS stora möjligheter framöver att locka tyska turister till TV-deckarnas Ystad och Österlen. De senaste tio åren har möjligheterna till smidiga dagsresor till Skåne med den korta och snabba fyratimmarslinjen som Stena Line bedrev mellan Trelleborg och Sassnitz på Rügen, försämrats kontinuerligt och i år kom katastrofen med total nedläggning. Också arbetspendlare drabbades och oron i Mecklenburg-Vorpommern steg över att skandinaviska turister inte skulle vilja resa till Rügen och ”Svenska Pommern” längre när det saknas en rak och billig färjeöverfart. Nattågen från Malmö till Berlin stannar inte senaste de 20 åren i Stralsund och Greifswald, men både delstaten och hamnbolaget anser att de erbjuder de bästa och effektivaste möjligheterna för tågfärjetrafik och framhåller att de förbättrade vägarna på Rügen kan numer även ta ökad lastbilstrafik. För närvarande har inget annat rederi avsikt att ta över den klassiska tågfärjelinjen från Trelleborg. Vad som skedde är detta:

När Stena Line körde den 111 år traditionsrika Kungslinjen i botten och förstörde tågfärjningen över Rügen så klarade de inte heller av Coronakrisen när spritshopparpassagerarna försvann och lade därför ner trafiken för gott, något som kungjordes i april. Då hade sista turen gått sedan länge. Delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern blev rasande över Stena Lines besked. Stena Line och även TT-Line seglar dock båda på sextimmarslinjen Trelleborg–Rostock, men det är ofta en stor omväg och betydligt högre priser än den kortaste vägen över Östersjön, Trelleborg – Sassnitz som varade fyra timmar och en kvart. Men för personbilar har nu i år FRS Baltic GmbH tänkt etablera sig som det nya snabba alternativet, dock med Ystad som svensk hamn och med endast två timmar och trettio minuters överfart.

En annan faktor som otvivelaktigt har spelat in på Stena Lines hastiga nedläggning var USA:s hot om utökade sanktioner mot tyska företag inblandade i Nordstream 2, samt de som på olika sätt är partners eller köper tjänster av dessa – det vill säga Fährhafen Sassnitz GmbH (varumärket Mukranport.de med verksamhetsinriktningarna Sea Port, Dry Port Industry, Rail Port, Off Shore Wind) som är bas för gasledningsbygget. De tre ökända USA-senatorena Ted Cruz, Tom Colton och Ron Johnson sände ett allvarligt hotbrev till nyckelpersoner i Tyskland med besked om vad som skulle hända dessa i fråga om sanktioner, mottagare var till exempel borgmästaren i staden Sassnitz som också äger 90 procent av hamnbolaget. Mer om detta nedan.

Wolodarskis DN-tåg lastades omborp på färja i Rostock 2019. Nu är det den enda kvarvarande möjligheten för spårbunden gods- och persontrafik till Tyskland. Foto: Stillbild Youtube

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Gå till arkivet

Send this to a friend