Skip to Content

Skane Jet i ankom Rügen ett par veckor innan uppstarten av den nya snabbrutten till Ystad som tar endast två och en halv timma. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

Digital utgåva

Stena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Publicerad: 26 september, 2020, 14:32

  • Svenska

Läs även

I slutet av maj kungjorde Förde Reederei Seetouristik (FRS) med säte i Flensburg avsikterna att den 15 September inleda trafik mellan Sassnitz och Ystad med katamaranfärjan Fjord Cat som de köpt från norska rederiet Fjord Line. I verkligheten invigdes den nya färjelinjen den 17 september som en provtrafik med två dagsturer torsdag – söndag begränsat till september och oktober. Fartyget Fjord Cat har använts mellan Kristiansand och Hirtshals och efter sommartjänsten kunde hon den 25 augusti flytta till sin nya rutt. FRS kallar linjen FRS Baltic och katamaranfärjan gavs det nya namnet Skane Jet. Med en restid på endast två timmar och trettio minuter ser dock FRS stora möjligheter framöver att locka tyska turister till TV-deckarnas Ystad och Österlen. De senaste tio åren har möjligheterna till smidiga dagsresor till Skåne med den korta och snabba fyratimmarslinjen som Stena Line bedrev mellan Trelleborg och Sassnitz på Rügen, försämrats kontinuerligt och i år kom katastrofen med total nedläggning. Också arbetspendlare drabbades och oron i Mecklenburg-Vorpommern steg över att skandinaviska turister inte skulle vilja resa till Rügen och ”Svenska Pommern” längre när det saknas en rak och billig färjeöverfart. Nattågen från Malmö till Berlin stannar inte senaste de 20 åren i Stralsund och Greifswald, men både delstaten och hamnbolaget anser att de erbjuder de bästa och effektivaste möjligheterna för tågfärjetrafik och framhåller att de förbättrade vägarna på Rügen kan numer även ta ökad lastbilstrafik. För närvarande har inget annat rederi avsikt att ta över den klassiska tågfärjelinjen från Trelleborg. Vad som skedde är detta:

När Stena Line körde den 111 år traditionsrika Kungslinjen i botten och förstörde tågfärjningen över Rügen så klarade de inte heller av Coronakrisen när spritshopparpassagerarna försvann och lade därför ner trafiken för gott, något som kungjordes i april. Då hade sista turen gått sedan länge. Delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern blev rasande över Stena Lines besked. Stena Line och även TT-Line seglar dock båda på sextimmarslinjen Trelleborg–Rostock, men det är ofta en stor omväg och betydligt högre priser än den kortaste vägen över Östersjön, Trelleborg – Sassnitz som varade fyra timmar och en kvart. Men för personbilar har nu i år FRS Baltic GmbH tänkt etablera sig som det nya snabba alternativet, dock med Ystad som svensk hamn och med endast två timmar och trettio minuters överfart.

En annan faktor som otvivelaktigt har spelat in på Stena Lines hastiga nedläggning var USA:s hot om utökade sanktioner mot tyska företag inblandade i Nordstream 2, samt de som på olika sätt är partners eller köper tjänster av dessa – det vill säga Fährhafen Sassnitz GmbH (varumärket Mukranport.de med verksamhetsinriktningarna Sea Port, Dry Port Industry, Rail Port, Off Shore Wind) som är bas för gasledningsbygget. De tre ökända USA-senatorena Ted Cruz, Tom Colton och Ron Johnson sände ett allvarligt hotbrev till nyckelpersoner i Tyskland med besked om vad som skulle hända dessa i fråga om sanktioner, mottagare var till exempel borgmästaren i staden Sassnitz som också äger 90 procent av hamnbolaget. Mer om detta nedan.

Wolodarskis DN-tåg lastades omborp på färja i Rostock 2019. Nu är det den enda kvarvarande möjligheten för spårbunden gods- och persontrafik till Tyskland. Foto: Stillbild Youtube

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend