Skip to Content

Skane Jet i ankom Rügen ett par veckor innan uppstarten av den nya snabbrutten till Ystad som tar endast två och en halv timma. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

Digital utgåva

Stena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Publicerad: 26 september, 2020, 14:32

  • Svenska

Läs även

I slutet av maj kungjorde Förde Reederei Seetouristik (FRS) med säte i Flensburg avsikterna att den 15 September inleda trafik mellan Sassnitz och Ystad med katamaranfärjan Fjord Cat som de köpt från norska rederiet Fjord Line. I verkligheten invigdes den nya färjelinjen den 17 september som en provtrafik med två dagsturer torsdag – söndag begränsat till september och oktober. Fartyget Fjord Cat har använts mellan Kristiansand och Hirtshals och efter sommartjänsten kunde hon den 25 augusti flytta till sin nya rutt. FRS kallar linjen FRS Baltic och katamaranfärjan gavs det nya namnet Skane Jet. Med en restid på endast två timmar och trettio minuter ser dock FRS stora möjligheter framöver att locka tyska turister till TV-deckarnas Ystad och Österlen. De senaste tio åren har möjligheterna till smidiga dagsresor till Skåne med den korta och snabba fyratimmarslinjen som Stena Line bedrev mellan Trelleborg och Sassnitz på Rügen, försämrats kontinuerligt och i år kom katastrofen med total nedläggning. Också arbetspendlare drabbades och oron i Mecklenburg-Vorpommern steg över att skandinaviska turister inte skulle vilja resa till Rügen och ”Svenska Pommern” längre när det saknas en rak och billig färjeöverfart. Nattågen från Malmö till Berlin stannar inte senaste de 20 åren i Stralsund och Greifswald, men både delstaten och hamnbolaget anser att de erbjuder de bästa och effektivaste möjligheterna för tågfärjetrafik och framhåller att de förbättrade vägarna på Rügen kan numer även ta ökad lastbilstrafik. För närvarande har inget annat rederi avsikt att ta över den klassiska tågfärjelinjen från Trelleborg. Vad som skedde är detta:

När Stena Line körde den 111 år traditionsrika Kungslinjen i botten och förstörde tågfärjningen över Rügen så klarade de inte heller av Coronakrisen när spritshopparpassagerarna försvann och lade därför ner trafiken för gott, något som kungjordes i april. Då hade sista turen gått sedan länge. Delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern blev rasande över Stena Lines besked. Stena Line och även TT-Line seglar dock båda på sextimmarslinjen Trelleborg–Rostock, men det är ofta en stor omväg och betydligt högre priser än den kortaste vägen över Östersjön, Trelleborg – Sassnitz som varade fyra timmar och en kvart. Men för personbilar har nu i år FRS Baltic GmbH tänkt etablera sig som det nya snabba alternativet, dock med Ystad som svensk hamn och med endast två timmar och trettio minuters överfart.

En annan faktor som otvivelaktigt har spelat in på Stena Lines hastiga nedläggning var USA:s hot om utökade sanktioner mot tyska företag inblandade i Nordstream 2, samt de som på olika sätt är partners eller köper tjänster av dessa – det vill säga Fährhafen Sassnitz GmbH (varumärket Mukranport.de med verksamhetsinriktningarna Sea Port, Dry Port Industry, Rail Port, Off Shore Wind) som är bas för gasledningsbygget. De tre ökända USA-senatorena Ted Cruz, Tom Colton och Ron Johnson sände ett allvarligt hotbrev till nyckelpersoner i Tyskland med besked om vad som skulle hända dessa i fråga om sanktioner, mottagare var till exempel borgmästaren i staden Sassnitz som också äger 90 procent av hamnbolaget. Mer om detta nedan.

Wolodarskis DN-tåg lastades omborp på färja i Rostock 2019. Nu är det den enda kvarvarande möjligheten för spårbunden gods- och persontrafik till Tyskland. Foto: Stillbild Youtube

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Intervju med general Martinez i Paris

UTRIKESDen franske generalen Antoine Martinez har skapat uppståndelse i Frankrike genom det öppna brev till landets ledning som han och andra höga militärer har författat i maj. Han föddes i Oran i Algeriet 1948 och har gjort sin karriär inom det franska flygvapnet. Han var expert inom underrättelseområdet, även på internationell nivå, med samarbete inom FN och Nato och har bland annat varit försvarsattaché vid Frankrikes ambassad i Danmark mellan 1996 och 1999. Han är nu ordförande för Volontaires Pour la France (VPF), en opolitisk organisation som arbetar för att försvara den nationella identiteten och som arbetar mot islamiseringen av Frankrike.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Gå till arkivet

Send this to a friend