Skip to Content

Skane Jet i ankom Rügen ett par veckor innan uppstarten av den nya snabbrutten till Ystad som tar endast två och en halv timma. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

Digital utgåva

Stena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Publicerad: 26 september, 2020, 14:32

  • Svenska

Läs även

I slutet av maj kungjorde Förde Reederei Seetouristik (FRS) med säte i Flensburg avsikterna att den 15 September inleda trafik mellan Sassnitz och Ystad med katamaranfärjan Fjord Cat som de köpt från norska rederiet Fjord Line. I verkligheten invigdes den nya färjelinjen den 17 september som en provtrafik med två dagsturer torsdag – söndag begränsat till september och oktober. Fartyget Fjord Cat har använts mellan Kristiansand och Hirtshals och efter sommartjänsten kunde hon den 25 augusti flytta till sin nya rutt. FRS kallar linjen FRS Baltic och katamaranfärjan gavs det nya namnet Skane Jet. Med en restid på endast två timmar och trettio minuter ser dock FRS stora möjligheter framöver att locka tyska turister till TV-deckarnas Ystad och Österlen. De senaste tio åren har möjligheterna till smidiga dagsresor till Skåne med den korta och snabba fyratimmarslinjen som Stena Line bedrev mellan Trelleborg och Sassnitz på Rügen, försämrats kontinuerligt och i år kom katastrofen med total nedläggning. Också arbetspendlare drabbades och oron i Mecklenburg-Vorpommern steg över att skandinaviska turister inte skulle vilja resa till Rügen och ”Svenska Pommern” längre när det saknas en rak och billig färjeöverfart. Nattågen från Malmö till Berlin stannar inte senaste de 20 åren i Stralsund och Greifswald, men både delstaten och hamnbolaget anser att de erbjuder de bästa och effektivaste möjligheterna för tågfärjetrafik och framhåller att de förbättrade vägarna på Rügen kan numer även ta ökad lastbilstrafik. För närvarande har inget annat rederi avsikt att ta över den klassiska tågfärjelinjen från Trelleborg. Vad som skedde är detta:

När Stena Line körde den 111 år traditionsrika Kungslinjen i botten och förstörde tågfärjningen över Rügen så klarade de inte heller av Coronakrisen när spritshopparpassagerarna försvann och lade därför ner trafiken för gott, något som kungjordes i april. Då hade sista turen gått sedan länge. Delstatsregeringen i Mecklenburg-Vorpommern blev rasande över Stena Lines besked. Stena Line och även TT-Line seglar dock båda på sextimmarslinjen Trelleborg–Rostock, men det är ofta en stor omväg och betydligt högre priser än den kortaste vägen över Östersjön, Trelleborg – Sassnitz som varade fyra timmar och en kvart. Men för personbilar har nu i år FRS Baltic GmbH tänkt etablera sig som det nya snabba alternativet, dock med Ystad som svensk hamn och med endast två timmar och trettio minuters överfart.

En annan faktor som otvivelaktigt har spelat in på Stena Lines hastiga nedläggning var USA:s hot om utökade sanktioner mot tyska företag inblandade i Nordstream 2, samt de som på olika sätt är partners eller köper tjänster av dessa – det vill säga Fährhafen Sassnitz GmbH (varumärket Mukranport.de med verksamhetsinriktningarna Sea Port, Dry Port Industry, Rail Port, Off Shore Wind) som är bas för gasledningsbygget. De tre ökända USA-senatorena Ted Cruz, Tom Colton och Ron Johnson sände ett allvarligt hotbrev till nyckelpersoner i Tyskland med besked om vad som skulle hända dessa i fråga om sanktioner, mottagare var till exempel borgmästaren i staden Sassnitz som också äger 90 procent av hamnbolaget. Mer om detta nedan.

Wolodarskis DN-tåg lastades omborp på färja i Rostock 2019. Nu är det den enda kvarvarande möjligheten för spårbunden gods- och persontrafik till Tyskland. Foto: Stillbild Youtube

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

FBI:s hemliga dokument: Hillary bluffade om Trumps ryss-kopplingar

USATidigare hemliga uppgifter från FBI visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen 2016 godkände en plan för att svärta ned rivalen Donald Trump genom att beskylla honom för kontakt med ryska myndigheter. Dåvarande president Barack Obama ska ha känt till denna desinformationskampanj.

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Nederländerna föreslår dödshjälp till barn

UTRIKESI ett uppmärksammat förslag som troligtvis blir verklighet kommer barn i åldrarna ett till tolv år att få tillgång till dödshjälp i Nederländerna. Förslaget innefattar att svälta ihjäl barn, vilket menas vara en ”gråzon” kontra att aktivt ta livet av dem eller ge dem palliativ vård.

Man halshuggen i Parisförort, åklagarmyndigheten för terroristärenden utreder

UTRIKESMordet ägde rum ikväll nära en skola i Conflans-Sainte-Honorine. Den huvudmisstänkte sköts och greps av polis.

Krav på folkomröstning i Finland om EU:s skuldpaket – Över 50 000 finländare har tagit frågan till riksdagen

FINLANDI Finland har över 50 000 personer skrivit under ett så kal­lat medborgarinitiativ som kräver att en folkomröstning om EU:s gigantiska skuldpaket ska anordnas. Finland har ett system där alla medborgarinitiativ, som når upp till en gräns om minst 50 000 stödförklaringar, prövas i riksdagen. Det EU-kritiska initiativet fick ihop stödet på rekordtid, bara tre dagar.

Gryningsräder mot högt uppsatta franska politiker för deras hantering av Covid-19

CORONAPå morgonen den 15 oktober utfördes husrannsakningar mot ett antal högt uppsatta politiker och myndighetspersoner, som en del av utredningen av deras hantering av coronasmittan. Samtidigt utlyser Frankrike på nytt nödtillstånd, med anledning av Covid-19, och invånarna i flera stora städer beläggs med nattligt utegångsförbud.

Trots bristande resurser – Sverige skänker 1,75 miljarder kronor för att vaccinera utomlands

COVID-19Efter mer än ett halvår med corona, som resulterat i historiskt långa vårdköer när alla icke-akuta operationer ställts in, kommer Sverige att satsa 1,75 miljarder kronor på vård. Men inte i Sverige, utan pengarna går till vaccinationsalliansen Gavi som arbetar med vaccinationer i utvecklingsländer.

USA påstås ha planerat kidnappning av Julian Assange

UTRIKESTvå tidigare anställda vid ett spanskt säkerhetsföretag hävdar att amerikanska myndigheter avlyssnade Wiki­leaks-grundaren Julian Assange, och även övervägde att kidnappa eller förgifta honom, när han uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London.

Gå till arkivet

Send this to a friend