Skip to Content

Brinnande bil och kravallpoliser vid Eidhovens centralstation. Foto: Twitter
UTRIKES

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

Digital utgåva

Omkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

Publicerad: 26 januari, 2021, 15:03

  • Svenska

Läs även

I Amsterdam och Eindhoven ignorerade demonstranter coronavirusrestriktionerna och dök upp för att demonstrera trots att alla allmänna sammankomster hade förbjudits. Ligor av ungdomar började attackera polisen i flera andra städer, inklusive Tilburg och Enschede när klockan närmade sig 21, inledningen av utegångsförbudet.

Ungdomar kastade även stenar på det lokala sjukhuset i Enschede. När pöbeln kom till sjukhuset gjordes ett försök att krossa fönstren. De stenade byggnaden och sparkade på dörrarna. Myndigheterna tvingades kalla in extra säkerhetspersonal. ”Det är fruktansvärt att vi nu är måltavlor. Just de människor som har arbetat så hårt under denna coronakris”, säger en talesman för sjukhuset.

I Tilburg var det minst 19 gripanden och det dröjde till runt midnatt innan ordningen var återställd. Tilburgs borgmästare Theo Weterings sade att upploppen var ”helt förkastliga”. Han sade att redan kämpande företag var måltavlor. ”Butiker som redan kämpar vandaliserades. Att kasta sten och att skjuta fyrverkerier är upprörande.”

Även om protesterna skenbart var för att protestera mot utegångsförbudet och andra coronavirusrestriktioner, sade kommentatorer att många av dem som dök upp och orsakade problemen verkade vara unga invandrarmän. Tilburg, Breda och Venlo utfärdade nöddekret, vilket gav polisen mer makt att återställa den allmänna ordningen.

Runt 20:40 förflyttade sig upprorsmakarna in i ett bostadsområde i Tilburg, men den uppretade lokalbefolkningen jagade bort dem, varefter de gick vidare till Westermarkt. Enligt ett vittne var stämningen i området där gruppen protesterade ”stökig”. En grupp på omkring sextio unga män hade gått bärsärkagång. De förstörde allt i sin väg, drog vägskyltar ur marken, sköt stora olagliga fyrverkeripjäser och kastade stenar genom fönster och mot åskådare. De lämnade gatorna i området fulla med trafikskyltar, sparkcyklar, cyklar, och allt annat som fanns tillgängligt.

https://twitter.com/freddie1999/status/1353478010033344512?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1353478010033344512%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ffreewestmedia.com%2F2021%2F01%2F25%2Fsocial-unrest-explodes-in-the-netherlands-after-corona-curfew-is-called%2F

En reporter på Brabants Dagblad som filmade förstörelsen var tvungen att fly för sitt liv efter att ha träffats av stenar och sedan blivit omringad och tillfångatagen av pöbeln. Han lyckades fly genom en brandgata in i en trädgård i ett intilliggande hus.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Greta Thunberg tweetar av misstag den påverkansmanual hon följer

UTRIKESKlimataktivisten Greta Thunberg skickade en märklig tweet som fick internationell uppmärksamhet. Meddelandet, som raderades strax efter att Greta skickat det till sina 4,8 miljoner följare, innehåller instruktioner för att påverka opinionen i Indien angående bondeprotesterna och verkar vara skrivet av hennes handledare. Nu har polisen börjat utreda kampanjen för misstänkt uppvigling.

Stjärna i The Mandalorian sparkad efter att ha kritiserat politiska förföljelser

UTRIKESMMA-fightern och skådespelerskan Gina Carano spelade fram tills helt nyligen karaktären Cara Dune i Star Wars-serien ”The Mandalorian” som sänds på Disney+. Nu har Carano fått sparken av Disney då hon i sociala medier kritiserat de tilltagande politiska förföljelserna i USA.

Norsk företagarprofil föreslår slopade arbetsgivaravgifter istället för fler gästarbetare

UTRIKESJan Vindenes, alias Kjetting-Jan, som driver Sotra Anchor & Chain, undrar om norrmännen har så dålig hälsa att de inte orkar arbeta. Anmärkningsvärt många etniska norrmän lever på bidrag. I diverse branscher försvinner helt norska arbetstagare. På norska skeppsvarv, byggarbetsplatser, fiskemottagning och till och med på åkrarna är man beroende av utländsk arbetskraft. Kjetting-Jan anser att man bör slopa hela arbetsgivaravgiften och låta norrmännen behålla motsvarande summor i höjda löner.

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Gå till arkivet

Send this to a friend