Skip to Content

Brinnande bil och kravallpoliser vid Eidhovens centralstation. Foto: Twitter
UTRIKES

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

Digital utgåva

Omkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

Publicerad: 26 januari, 2021, 15:03

  • Svenska

Läs även

I Amsterdam och Eindhoven ignorerade demonstranter coronavirusrestriktionerna och dök upp för att demonstrera trots att alla allmänna sammankomster hade förbjudits. Ligor av ungdomar började attackera polisen i flera andra städer, inklusive Tilburg och Enschede när klockan närmade sig 21, inledningen av utegångsförbudet.

Ungdomar kastade även stenar på det lokala sjukhuset i Enschede. När pöbeln kom till sjukhuset gjordes ett försök att krossa fönstren. De stenade byggnaden och sparkade på dörrarna. Myndigheterna tvingades kalla in extra säkerhetspersonal. ”Det är fruktansvärt att vi nu är måltavlor. Just de människor som har arbetat så hårt under denna coronakris”, säger en talesman för sjukhuset.

I Tilburg var det minst 19 gripanden och det dröjde till runt midnatt innan ordningen var återställd. Tilburgs borgmästare Theo Weterings sade att upploppen var ”helt förkastliga”. Han sade att redan kämpande företag var måltavlor. ”Butiker som redan kämpar vandaliserades. Att kasta sten och att skjuta fyrverkerier är upprörande.”

Även om protesterna skenbart var för att protestera mot utegångsförbudet och andra coronavirusrestriktioner, sade kommentatorer att många av dem som dök upp och orsakade problemen verkade vara unga invandrarmän. Tilburg, Breda och Venlo utfärdade nöddekret, vilket gav polisen mer makt att återställa den allmänna ordningen.

Runt 20:40 förflyttade sig upprorsmakarna in i ett bostadsområde i Tilburg, men den uppretade lokalbefolkningen jagade bort dem, varefter de gick vidare till Westermarkt. Enligt ett vittne var stämningen i området där gruppen protesterade ”stökig”. En grupp på omkring sextio unga män hade gått bärsärkagång. De förstörde allt i sin väg, drog vägskyltar ur marken, sköt stora olagliga fyrverkeripjäser och kastade stenar genom fönster och mot åskådare. De lämnade gatorna i området fulla med trafikskyltar, sparkcyklar, cyklar, och allt annat som fanns tillgängligt.

https://twitter.com/freddie1999/status/1353478010033344512?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1353478010033344512%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ffreewestmedia.com%2F2021%2F01%2F25%2Fsocial-unrest-explodes-in-the-netherlands-after-corona-curfew-is-called%2F

En reporter på Brabants Dagblad som filmade förstörelsen var tvungen att fly för sitt liv efter att ha träffats av stenar och sedan blivit omringad och tillfångatagen av pöbeln. Han lyckades fly genom en brandgata in i en trädgård i ett intilliggande hus.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Gå till arkivet

Send this to a friend