Skip to Content

Filipstads kris är ett resultat av antalet migranter i kommunen. Foto: Filipstads kommun.
KRÖNIKA

Socialdemokratins kris

Digital utgåva

Socialdemokratins nergång och kris i Europa är en kris för välfärdsstaten. Socialdemokraterna är det parti som främst förknippas med den politik som ledde till framväxten av välfärdsstaten efter andra världskriget. När den stod på sin höjdpunkt i slutet av 1960-talet var också socialdemokratin populär. I Sverige hade man egen majoritet i riksdagen med 50,1 procent. Men på senare tid har det gått starkt utför med socialdemokratin och det hänger framförallt samman med deras välvilliga inställning till invandring och flyktingmottagande. Detta har lett till kraftigt ökade kostnader för socialpolitiken och när krisen för välfärden drabbar den inhemska befolkningen är det inte längre lika trevligt med mångfalden.

Publicerad: 15 december, 2019, 23:18

  • Svenska

Läs även

De i Sverige en gång så otroligt starka Socialdemokraterna, som sedan 1932 legat på över 40 procent i riksdagsvalen och 50 procent 1968 har på senare tid halkat ner i popularitet bland väljarna. Nedgången började 1998 och sedan har det gått utför. 2018 fick de 28 procent och idag visar opinionsundersökningar på cirka 25 procent. De för dem så förhatliga Sverigedemokraterna flåsar dem i nacken.

Men det är långt ifrån bara i Sverige som det går utför för socialdemokratin. I Storbritannien gjorde Labour sitt sämsta val sedan 1935 i det senaste valet december 2019. Likadant blev det för SPD i Tyskland i det senaste valet då resultatet var det sämsta sedan andra världskriget. I början av millenniet var SPD Tysklands största parti. I Nederländerna gick socialdemokraterna i PVDA från 25 procent i valet 2012 till 5,7 procent i valet 2017. Spanska PSOE nådde 27 procent i det senaste valet, från att ha legat över 40 procent i början av 2000-talet. Demokratiska partiet tappade stort i senaste val i Italien och fick mindre än 19 procent. Grekiska Pasok fortsatte att falla även efter 2012 års väljarflykt, där mer än 30 procentenheter försvann. Partiet hade över 40 procent av väljarstödet på 1990- och 2000-talen, men har de senaste valen fått ensiffrigt stöd. Socialistpartiet, PS, kollapsade under senaste parlamentsvalet i Frankrike. Partiet tappade efter François Hollandes styre hisnande 6 miljoner röster jämfört med 2012 och drygt 22 procentenheter.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bergeloo

    socialdemokraterna har inte kompitent folk som förstår någonting längre

Andersson, Pettersson, Lundström och jag

KRÖNIKA

Kan man köpa sig ett val?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGeorges Soros donerar ofantliga 52 miljoner dollar, nästan en halv miljard kronor, för att inte väljarna ska välja om Donald Trump till president. Samme Soros anklagar länder som Venezuela, Ryssland och Syrien för att inte vara demokratier. Men hur demokratiskt är USA egentligen?

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Lögnernas imperium

KRÖNIKASocialdemokraterna har under de senaste decennier övergett, eller helt slopat sina traditionella väljare, vilka man förr i tiden kunde hitta bland svenskfödda medelklassinvånare, vanligtvis bland LO medlemmar, för att idag bestå av bidragstagande invandrare från Afrika och Mellanöstern eller för den delen, även högavlönade, vanligtvis slöjbeklädda, byråkrater på invandrarverket.

Nedbrytningen av vår kultur är i full gång

KRÖNIKA

Därför är svensken fri från skuld

KRÖNIKAKulturmarxismen är en ideologi, som förespråkar alla former av kollektivism, och som därför är särskilt fientlig mot västländerna. Individuell frihet angrips på bred front. Kulturmarxismen använder ett antal väl beprövade metoder som politisk korrekthet och identitetspolitik, vilka alla angriper goda relationer mellan medborgare och grunderna för ett anständigt samhälle.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Och Sveriges ursprungsbefolkning är …?

LEDAREDen svenska politiska debatten är så totalt amerikaniserad att man måste uppfinna den ädle svenske vilden, samerna, och sedan kal­la dem Sveriges ursprungsfolk. Sen får vi höra ”alla är vi invandrare” enligt den amerikanska modellen, trots att Sveriges stora fördel i tusentals år varit att ”vårt lands befolkning är homogen”, som Tage Erlander så träffande uttryckte det på 1960-talet.

Gå till arkivet

Send this to a friend