Skip to Content

POLITIK

Socialdemokratins uppgång och fall

Publicerad: 19 juni, 2017, 04:49

  • Svenska

Läs även

På 1950- och 1960-talen var det en självklarhet för arbetare att rösta på Socialdemokraterna. Då röstade de allra flesta fortfarande enligt en höger-vänsterskala. Få lockades av kommunisternas lockrop om revolution och ett klasslöst samhälle, så de flesta arbetare röstade på det stora vänsterpartiet, Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti.

1936: 45,8 procent. Socialdemokraterna stod på arbetarnas sida, och när kvinnorna också fick rösträtt 1921 seglade partiet upp som Sveriges stora.

Det återstår nu bara ett och ett halvt år till nästa riksdagsval. För SAP ser det inte så lovande ut. De pendlar runt 25 procent i de flesta väljarundersökningar och i vissa sämre än så. Det betyder att de går emot en brakförlust.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Scandza Forum – för nordiskt bevarande

KULTURDet finns ett alltmer intimt utbyte av tankar vid fysiska möten mellan nordamerikanska och nordeuropeiska alt right och identitära nationalister. Den 7 april hölls en sådan konferens i Stockholm under namnet Scandza Forum.

50 år sedan Powells profetiska ”Floder av blod”

Den 20 april är det exakt 50 år sedan den brittiske parlamentarikern Enoch Powell gav sitt berömda tal, där han förutsåg ”floder av blod” om massinvandringen fick fortsätta. Talande nog svartmålades han och petades från politiken när de andra politikerna ville sticka huvudet i sanden. I dag ser vi att han hade rätt.

Svenska operasångerskan Malin Byström vann förstapris vid International Opera Awards

LONDONDen svenska sopranen Malin Byström tog emot operavärldens mest prestigefyllda pris, en ”operavärldens Oscar”, nämligen förstapriset i kategorin kvinnliga sångerskor vid International Opera Awards i London, den 9 april.

Vart har alla handlingskraftiga människor tagit vägen?

DEBATT

Moskén i projektet Guds hus kan få saudiarabisk finansiering

INRIKESIslamiska kulturförbundet söker finansiering till sitt moskébygge utomlands, eftersom de tidigare insamlade medlen inte räcker till. En stor del har redan samlats in från Skandinavien, men nu skall man söka sponsorer från Europa och Mellan­östern. En tänkbar sponsor är det wahhabitiska Saudiarabien.

Islamguiden om svenska skolan: ”Smidigare att helt gå över till halalkött, så blir alla nöjda”

UTRIKESSvenska skolan ska anpassas efter muslimer som invandrat till Sverige. Det kräver en av Sveriges största muslimska organisationer i en skrift som vänder sig till svenska skolor med en lång rad krav. Bland annat kräver de stopp för gemensamma julfiranden, men ser gärna att alla deltar i muslimska högtider. För enkelhetens skull menar organisationen också att skolor helt ska gå över till halalmat.

USA kommer stanna ”lite längre” i Syrien

UTRIKESTrump överraskade många när han under ett framträdande i Ohio både gav samma intryck och löften som han gjort under valkampanjen 2016. Amerikanska intressen skulle prioriteras och landets soldater ”mycket snart” tas hem från Syrien, sade han bland annat. Men hans egna ministrar och generaler sade samtidigt att USA tvärtom skulle stanna och väst­- media påtalade att hans egna rådgivare var emot ett tillbakadragande. Nya Tider tittar här närmare på senaste veckornas synbart motsägelsefulla uttalanden från Trump-administrationen och hur de kan tolkas.

Stefan Torssells bok om M/S  Estonias förlisning bland tio-i-topp i Estland

KULTURBoken M/S Estonia – Svenska statens haveri är populär, och inte bara i Sverige. Författaren Stefan Torssell lät översätta boken till estniska, och sedan dess har den klättrat på landets säljlistor. Torssell berättar att estnisk media visat ett betydligt större intresse för boken än den svenska. I Sverige har förlaget AlternaMedia, som ger ut Nya Tider, fått trycka boken i en andra upplaga eftersom intresset varit så stort. Bland annat valde Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek att göra reklam för boken och köpte in 500 stycken. Nya Tider har talat med författaren.

Gå till arkivet