Skip to Content

SR P3:s Erika Nielsen intervjuar glatt Haval utan kritiska frågor och konstaterar att invandraren har "fett mycket självinsikt". Foto: Youtube/Instagram
BROTT OCH STRAFF

SR-hyllade rappare dömda i gänghärva – totalt 27 dömda

Digital utgåva

Domarna i en omfattande rättegång mot det så kallade ”Vårbynätverket” kom idag. Totalt stod 31 personer åtalade för ett flertal brott, från mord, mordförsök, narkotikabrott, kidnappning och mängder med vapenbrott. Bland de dömda återfinns de SR-hyllade rapparna Yasin och Haval och den före detta landslagsspelaren i fotboll, Ilija Jurkovic.

Publicerad: 15 juli, 2021, 00:13

  • Svenska

Läs även

Den mycket omfattande rättegången mot det så kallade ”Vårbynätverket” där 31 personer åtalats för en mängd allvarliga brott avslutades i Södertörns tingsrätt idag. Av de 31 åtalade dömdes 27 för brottslighet som är kopplad till invandrargänget till fängelse eller, i ett av fallen, sluten ungdomsvård. Totalt dömdes 147 fängelseår ut, fördelat på de dömda, från 6 månaders fängelse upp till det längsta på 17 år och 10 månader för Chihab Lanouri, 33, ledaren för det kriminella invandrarnätverket.

Chihab Lamouri, 33, ledare för Vårbynätverket. Foto: Polisen

Målet var omfattande och komplicerat och tog 27 dagar att behandla då huvudförhandlingen har utgjort av ett stort antal brottsmål och omfattar både det så kallade Encromålet, Beslagsmålet och ett mål gällande försök till mord. Men dessa olika mål har hanterats gemensamt då flera av de åtalade har stått åtalade i ett eller flera av de olika delmålen. Enligt tingsrättens bedömning har de dömda begått brott som försök till mord, medhjälp till försök till mord, stämpling till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapen- och narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott med mera.

Bland de åtalade återfinns två kända och SR-hyllade gangsterrappare, Yasin Mahamoud, 23, och Haval Khalil, 26 som döms för delaktigheten i en brutal kidnappning av en 17-årig gangsterrappare

Brutal kidnappning av konkurrent

Det var natten mot den 15 april i fjol som den då 17-åriga rapartisten lurades ut till en plats och där överfölls av ett större sällskap personer som under vapenhot och våld kidnappade honom. Under kidnappningen, som varade i flera timmar, misshandlades, hotades och förnedrades gangsterrapparen och tvingades ha på sig en peruk, kvinnokläder och hundkoppel. Bilder togs och spreds sedan över sociala medier, något som varit ämnat att skada den image som gangsterrapparen försökt skapa av sig själv för sina hundratusentals följare.

Bild från kidnappningen av artisten. Foto: Instagram

Enligt åtalet ska Yasin och Haval hjälpt de andra gängkriminella invandrarna att locka fram den yngre rapparen, som de upplevde som en konkurrent, och därmed möjliggjort kidnappningen. Målet var förutom att förödmjuka honom även att försöka tilltvinga sig stora belopp pengar och en Rolexklocka.

Trots att han utsatts för ett grovt brott ville gangsterrapparen inte hjälpa polisen med utredningen, vilken de dock klarade av på egen hand tack vare de många misstagen som gärningsmännen begick. Efter kidnappningen meddelade artisten, som av polisen kopplas till flera gängkriminella, att han tänkte ”fortsätta som vanligt”.

”Yo yo yo, vad händer Instagram, yo. Eran broder här. Walla, jag har en sak att säga till er bara. Alla där ute kan bli kidnappade, alla där ute kan bli slagna. Men benim han mår bra. Ni ser jag är vid liv och ingen kan göra det jag gör så jag kommer fortsätta det jag gör så länge jag står på benen brorsan.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend