Skip to Content

Foton: Pixabay, Nyatider, Josephdiamonds.com. Stillbild: Sky3.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Stå rustad med Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 6

Det pågår dramatiska händelser i olika delar av världen och risken är stor att också vi i Sverige får känna på omvälvningar. Med Nya Tider får du inte bara information om bakgrunden till vad som sker, utan även praktiska råd för hur du och dina nära och kära förbereder er för det oväntade.

Publicerad: 5 februari, 2020, 18:41

  • Svenska

Läs även

Nya Tider är en veckotidning och vi kan därför inte leverera dagsfärska uppdateringar om en pågående händelse. Det är inte heller vår ambition. Vårt fokus ligger i stället på att ge en bakgrund till och förklara händelser så att läsaren ska få ett sammanhang och förstå vilka drivkrafter som ligger bakom. Varför sker det som sker, och som vi kan läsa brottstycken av i dagsuppdateringar?

Trots att vi är en veckotidning har Nya Tider åtskilliga gånger kunnat vara först i Sverige eller ibland världen med avslöjanden, som till exempel om att Islamiska staten helt öppet höll på att stjäla syrisk olja och i stora lastbilskaravaner obehindrat transportera den till Turkiet för vidare försäljning till Europa (se NyT v. 48/2015).

Det var först när Ryssland gav sig in i leken som dessa transporter fick ett abrupt slut. Ett annat exempel är protesterna i Venezuela, där flera händelser visade sig vara orkestrerade genom utländska operationer (se NyT v. 7/2019). Det har hänt att en del läsare misstrott vissa av våra avslöjanden, men blivit överbevisade med tiden, när systemmedia veckor eller månader senare varit tvungna att erkänna fakta.

Våra avslöjanden om händelser på hemmaplan handlar ofta om missbruk av skattemedel, ny repressiv lagstiftning eller vanliga svenskar som råkar illa ut på grund av politikernas vanstyre. Även händelser långt bort kan dock drabba Sverige relativt snabbt, som till exempel konflikter i Mellanöstern eller Nordafrika, eller som nu senast utbrottet av coronaviruset.

I skrivande stund nåddes vi av nyheten att viruset nu också finns i Sverige. Eftersom det verkar kunna smitta även om smittbärare inte uppvisar några sjukdomssymptom kan det redan ha spridits till befolkningen. I Tyskland smittades flera anställda vid ett företag under ett möte med en kinesisk kvinna från Shanghai, som dock inte visade några sjukdomssymtom förrän hon återvänt till Kina och då bad företaget att testa de hon träffat. En av de anställda hann dock i sin tur smitta sitt barn, och man vet i dagsläget inte om smittan spridits ytterligare.

Vi kan inte ge dagliga uppdateringar om antalet smittade och döda i vår pappersutgåva, men den som läst Nya Tider regelbundet har ändå en stabil grund att stå på. Det vi publicerat i vår serie om överlevnad och personlig beredskap gäller även vid samhällsstörningar orsakade av epidemier. Vilken typ av mat och andra förnödenheter bör man bunkra upp? Hur tar man sig bäst ut från staden i en krissituation och vad bör man ha med sig? Dessa råd har vi publicerat löpande i vår överlevnadsserie.

Man ska inte skapa panik i onödan och det finns de som pekar på att den årliga influensan i USA hittills dödat fler än vad coronaviruset gjort. Men det skadar inte heller att vara försiktig. Förr eller senare kommer världen att uppleva en epidemi som blir svår att hantera, och om det inte är denna gång så har vi i alla fall en bra möjlighet att öva. Det oroväckande med coronaviruset är att hittills ungefär lika många avlidit som tillfrisknat. Exakt vilken dödlighet det har vet vi alltså inte i dag.

Det finns dock många andra faror som lurar, och som man gör klokt i att gardera sig emot så gott det går. Det finns oroande tecken på att en ny och omfattande nedgång i världsekonomin är på väg. Finansmarknaden har inget lärt från den förra kraschen och centralbankerna fortsätter att trycka nya pengar (i elektronisk form) som aldrig förr. Vi har också löpande rapporterat i varningssignalerna från den svenska ekonomin som pekar på en inbromsning, samtidigt som riksbankens handlingsutrymme krympt då man knappast kan sänka räntan ännu mer.

I detta läge är det klokt att se över sina lån så att man inte drabbas av en plötslig räntehöjning eller ett prisras på fastigheter som skulle göra att banken inte längre godtog till exempel en villa som säkerhet för det bolån man tagit. Spara inte heller bara pengar på banken, utan gärna i till exempel fysiskt guld eller andra tillgångar som inte drabbas lika hårt vid ekonomisk nedgång eller devalvering av valutan.

Bland de mer långsiktiga farorna lurar klimathotet. Vi rapporterade i NyT v.1-2/2020 att många solforskare observerar tecken på att jorden kan gå mot en kallare period som kommer att vara ett par decennier. Detta samtidigt som regeringar gör allt för att kyla jorden för att motverka en påstådd uppvärmning.

I detta nummer skriver Dan Malmqvist om miljardären Bill Gates galna idé att spruta ut gifter i atmosfären för att efterlikna hur vulkanutbrott blockerar solstrålningen. Den kyla som följt på vulkanutbrott har åtskilliga gånger i världshistorien orsakat global missväxt och svältkatastrofer. Att forskning inom detta område nu även får stöd från USA:s regering är ytterst oroande.

Vi följer utvecklingen och rapporterar ingående om nya rön; forskning och fakta som sällan når allmänheten och som av olika anledningar undertrycks i systemmedierna. Under tiden kan du se till att alltid ha ett lager av vatten och hållbar mat hemma som klarar sig utan kylskåp, samt stärker ditt immunförsvar med vitaminer och en näringsrik kost.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Gå till arkivet

Send this to a friend