Skip to Content

Premiärminister Manuel Valls blev utbuad när han besökte NIce efter terrordådet i staden.

Stark kritik mot den franska regeringen efter terrordåd

Efter terrordådet i Nice den 14 juli, då tunisiern Mohamed Lahouaiej-Bouhlel körde ihjäl 84 människor, och mordet på en präst i dennes kyrka i Normandie den 26 juli, har den socialistiska regeringen och den redan mycket impopuläre presidenten François Hollande varit föremål för omfattande kritik. Staden Nice vägrar också att radera de bilder av dådet som spelats in av övervakningskameror, något som den franska antiterror-polisen har krävt.

Publicerad: 6 augusti, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

När premiärminister Manuel Valls fyra dagar efter dådet i Nice besökte staden blev han utbuad av den församlade folkmassan, både före och efter den tysta minut som hölls. Han fick också motta rop om att regeringen var de verkliga terroristerna och att han borde byta yrke. Dessa missnöjesyttringar stod i skarp kontrast till de applåder som mötte representanter för polis och brandkår.

En strid har också blossat upp kring de upptagningar av dådet som har gjorts av stadens övervakningskameror. Nice har uppmanats att radera dessa, med hänvisning till att det skulle finnas en risk att de läcker ut till allmänheten, och Sandra Bertin, chef för övervakningsenheten CSU, hävdar att hon har utsatts för påtryckningar från inrikesministeriet. Till veckotidningen Le Journal du dimanche säger hon:

– CSU har funnits i sex år och inte en enda läcka har ägt rum.
Bertin, som nu blivit anmäld för förtal av inrikesministern Bernard Cazeneuve, menar dessutom att man på bilderna endast ser den obeväpnade kommunala polisen på plats, och inte den nationella polis som hade kunnat skjuta gärningsmannen i ett tidigt skede.

Den nationella polisen motiverar i dagstidningen Le Figaro kravet på att övervakningsfilmerna raderas med att de, om de läcks, riskerar att hamna som propaganda på jihadistiska webbsidor. Front Nationals partiledare Marine Le Pen riktar nu kraftig kritik mot regeringen och identifierar, till skillnad från landets president François Hollande, i sitt tal den radikala islamismen som grundproblemet:

– Detta attentat, som IS för övrigt har tagit på sig, är följden av en mordisk ideologi, som man tillåter sprida sig i vårt land; den islamistiska fundamentalismens ideologi.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend