Skip to Content

Premiärminister Manuel Valls blev utbuad när han besökte NIce efter terrordådet i staden.

Stark kritik mot den franska regeringen efter terrordåd

Efter terrordådet i Nice den 14 juli, då tunisiern Mohamed Lahouaiej-Bouhlel körde ihjäl 84 människor, och mordet på en präst i dennes kyrka i Normandie den 26 juli, har den socialistiska regeringen och den redan mycket impopuläre presidenten François Hollande varit föremål för omfattande kritik. Staden Nice vägrar också att radera de bilder av dådet som spelats in av övervakningskameror, något som den franska antiterror-polisen har krävt.

Publicerad: 6 augusti, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

När premiärminister Manuel Valls fyra dagar efter dådet i Nice besökte staden blev han utbuad av den församlade folkmassan, både före och efter den tysta minut som hölls. Han fick också motta rop om att regeringen var de verkliga terroristerna och att han borde byta yrke. Dessa missnöjesyttringar stod i skarp kontrast till de applåder som mötte representanter för polis och brandkår.

En strid har också blossat upp kring de upptagningar av dådet som har gjorts av stadens övervakningskameror. Nice har uppmanats att radera dessa, med hänvisning till att det skulle finnas en risk att de läcker ut till allmänheten, och Sandra Bertin, chef för övervakningsenheten CSU, hävdar att hon har utsatts för påtryckningar från inrikesministeriet. Till veckotidningen Le Journal du dimanche säger hon:

– CSU har funnits i sex år och inte en enda läcka har ägt rum.
Bertin, som nu blivit anmäld för förtal av inrikesministern Bernard Cazeneuve, menar dessutom att man på bilderna endast ser den obeväpnade kommunala polisen på plats, och inte den nationella polis som hade kunnat skjuta gärningsmannen i ett tidigt skede.

Den nationella polisen motiverar i dagstidningen Le Figaro kravet på att övervakningsfilmerna raderas med att de, om de läcks, riskerar att hamna som propaganda på jihadistiska webbsidor. Front Nationals partiledare Marine Le Pen riktar nu kraftig kritik mot regeringen och identifierar, till skillnad från landets president François Hollande, i sitt tal den radikala islamismen som grundproblemet:

– Detta attentat, som IS för övrigt har tagit på sig, är följden av en mordisk ideologi, som man tillåter sprida sig i vårt land; den islamistiska fundamentalismens ideologi.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Mål för jihadistisk terrorism: En översikt över femton år av angrepp i väst

UTRIKESStadsbussar i London, Boston Marathon, kontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, Bryssels flygplats och julmarknaden i Berlin. Den skenbara kopplingen mellan dessa platser är att de alla har varit ett mål för jihadistiska terroristattacker. Detta konstaterar det nederländska inrikesministeriets underrättelse- och säkerhetstjänst AIVD i en rapport som konstaterar att 75 procent av dessa dåd har utförts de senaste fem åren.

Tyskarna beväpnar sig

Antalet tyskar med vapenlicens har ökat markant. En av de främsta orsakerna till detta är migrantangreppen i Köln. I en förbundsstat i norr är antalet vapenägare särskilt högt.

Gå till arkivet

Send this to a friend