Skip to Content

Premiärminister Manuel Valls blev utbuad när han besökte NIce efter terrordådet i staden.

Stark kritik mot den franska regeringen efter terrordåd

Efter terrordådet i Nice den 14 juli, då tunisiern Mohamed Lahouaiej-Bouhlel körde ihjäl 84 människor, och mordet på en präst i dennes kyrka i Normandie den 26 juli, har den socialistiska regeringen och den redan mycket impopuläre presidenten François Hollande varit föremål för omfattande kritik. Staden Nice vägrar också att radera de bilder av dådet som spelats in av övervakningskameror, något som den franska antiterror-polisen har krävt.

Publicerad: 6 augusti, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

När premiärminister Manuel Valls fyra dagar efter dådet i Nice besökte staden blev han utbuad av den församlade folkmassan, både före och efter den tysta minut som hölls. Han fick också motta rop om att regeringen var de verkliga terroristerna och att han borde byta yrke. Dessa missnöjesyttringar stod i skarp kontrast till de applåder som mötte representanter för polis och brandkår.

En strid har också blossat upp kring de upptagningar av dådet som har gjorts av stadens övervakningskameror. Nice har uppmanats att radera dessa, med hänvisning till att det skulle finnas en risk att de läcker ut till allmänheten, och Sandra Bertin, chef för övervakningsenheten CSU, hävdar att hon har utsatts för påtryckningar från inrikesministeriet. Till veckotidningen Le Journal du dimanche säger hon:

– CSU har funnits i sex år och inte en enda läcka har ägt rum.
Bertin, som nu blivit anmäld för förtal av inrikesministern Bernard Cazeneuve, menar dessutom att man på bilderna endast ser den obeväpnade kommunala polisen på plats, och inte den nationella polis som hade kunnat skjuta gärningsmannen i ett tidigt skede.

Den nationella polisen motiverar i dagstidningen Le Figaro kravet på att övervakningsfilmerna raderas med att de, om de läcks, riskerar att hamna som propaganda på jihadistiska webbsidor. Front Nationals partiledare Marine Le Pen riktar nu kraftig kritik mot regeringen och identifierar, till skillnad från landets president François Hollande, i sitt tal den radikala islamismen som grundproblemet:

– Detta attentat, som IS för övrigt har tagit på sig, är följden av en mordisk ideologi, som man tillåter sprida sig i vårt land; den islamistiska fundamentalismens ideologi.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Deprecated: Tema utan comments.php har upphört sedan version 3.0.0 utan alternativ tillgängliga. Inkludera en comments.php-mall i ditt tema. in /www/doc/www.nyatider.nu/www/wp-includes/functions.php on line 5059

Kommentarer inaktiverade.

IT-miljardärer predikar ”demokrati” samtidigt som de är för censur enligt studie

UTRIKESEn akademisk studie utförd av forskare i USA och Tyskland har kommit fram till att teknikeliten är helt isolerade från vanliga människor. ”Vi finner att de 100 rikaste medlemmarna i IT-världen avslöjar distinkta attityder som skiljer dem både från den allmänna befolkningen och från andra rika eliter”, noterar studien.

Franska skolor under dagligt tryck från politisk islam

UTRIKESIslamistiska aktioner, inklusive dödshot mot lärare, är nu så vanliga i franska skolor att de inte längre kan överblickas. Förhållandena kan karakteriseras som ett lågintensivt krig. President Emmanuel Macrons försök att skapa en ”fransk islam” verkar stå inför stora problem. Kommer han att agera som han har lovat, och vad innebär egentligen den ”muslimska värdegrundsstadga” som flera muslimska förbund i Frankrike vägrat underteckna?

Stort genombrott för Portugals ”Trump”

UTRIKESDen avgående portugisiske presidenten omvaldes i den första omgången, men André Ventura, från Chegapartiet, fick mer än tio procentenheter mer röster än under parlamentsvalet 2019.

Twitter lanserar nytt instrument mot ”missledande information”

UTRIKESTwitter inleder nu ett pilotprojekt för ännu en funktion för att kontrollera innehållet i de meddelanden som användare publicerar på plattformen. Sedan tidigare finns möjligheten att anmäla inlägg, som då eventuellt avlägsnas, men nu skall användare själva kunna förse andras inlägg med kommentarer om de uppfattar innehållet som ”missledande”.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår – kan bana väg för Salvinis återkomst

UTRIKESItaliens premiärminister Giuseppe Conte avgick på tisdagsmorgonen den 26 januari 2021, bara för att han skall kunna bilda en ny regering – om så bara sin tredje!

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

UTRIKESOmkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

UTRIKESTysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Gå till arkivet

Send this to a friend