Mohammad Jawad-Ahmadi,-47 (vänster), stillbild från mordet visar hur gärningsmännen tränger in offret under attacken (mitten), bild från förundersökningen som visar de omfattande mängderna blod som stänkt kring offret vid attacken (höger). Foto: Polisen

Statens medicinsk-etiska råd: ”Hade behövts bredare diskussion om vaccinpassens etiska dilemman”

Efter att digitaliseringsminister Anders Ygeman tydligt tagit ställning för att införa ett kastsystem i form av vaccinpass, säger nu Statens medicinsk-etiska råds ordförande Kenneth Johansson i en intervju med Nya Tider att rådet visserligen ser initiala fördelar med någon form av vaccinationsintyg, men att han anser att konsekvenserna av ett sådant borde ha diskuterats mer transparant mycket tidigare. Han ser stora etiska utmaningar. Han ser en fara i att alla människors lika värde i form av jämlikhet urholkas, och att äldre och många funktionsnedsatta inte har tillgång till digitala verktyg och därför riskeras stängas ute från stora delar av samhällslivet.

Som Nya Tider nyligen rapporterade förbereds nu inför öppen ridå ett system med vaccinpass för de som tagit sina sprutor mot Covid-19. Ett sådant pass eller intyg är tänkt att fungera som ett slags inträdeskrav till konserter, teatrar, restauranger, resor (både inom och utom landet) och så vidare. I praktiken utmynnar det oundvikligen i ett kastsystem där de vaccinerade kommer att ha tillgång till samhällslivets nöjen medan de som av hälsoskäl eller annan anledning inte kan vaccinera sig hamnar i ett stenhårt utanförskap och tvingas leva under fortsatta restriktioner, något som dock inte verkar bekymra digitaliseringsminister Anders Ygeman eller socialminister Lena Hallengren, båda socialdemokrater. Som Nya Tider skrivit går dessa ministrar tydligt emot Europarådets resolution 2361 som klart deklarerar att ingen får diskrimineras på grund av att man inte kan eller vill ta något vaccin.

”Hade behövts en fördjupad diskussion från början”

Men ministrarnas okritiska hållning till vad ett vaccinpass kan göra med samhället får nu visst mothugg. En av dem som hissar varningsflagg är Kenneth Johansson, centerpartist samt ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, SMER. Till SVT:s debattprogram Agenda sade han bland annat att det finns risk för diskriminering av många grupper i samhället, samt att det behövs en fördjupad diskussion om juridiska överväganden som restaurangägare och andra ägare av nöjesinrättningar tvingas ställas inför då man skall välkomna eller avvisa eventuella besökare utifrån om man tillhör de vaccinerade eller inte.

När Nya Tider når Kenneth Johansson för en intervju utvecklar han resonemanget ytterligare.

– I grunden ser SMER positivt på att det i en situation som den här kan behövas någon form av vaccinationsintyg, säger han och fortsätter:

– Vad vi i SMER däremot vill varna för är att man inte riktigt har tänkt efter vad det här kommer att betyda för vårt samhälle; för integritet och delaktighet.

NyT: Menar du att regeringen och andra myndigheter har galopperat på för snabbt här?

– Ja, det skulle man kunna säga kanske. Jag tror att det hade varit bra att från början kunna ha en bred och djup etisk diskussion om vad det här faktiskt betyder för integritet och hur jämlikheten påverkas. Vi borde ha haft en öppen diskussion från början istället för att bara tuta och köra.

Befarar urholkning av allas lika värde

Kenneth Johansson vill höja ett varningens finger för att ett vaccinpass skulle kunna innebära en klar risk för ett ”vi och dom-samhälle” om man inte kan hitta lösningar som medför att även de som inte kan eller vill ta vaccin skall kunna delta i samhällslivet på jämlika villkor, även om ett vaccinpass skulle införas. Om man inte lyckas hitta sådana lösningar innan ett sådant intyg införs, riskerar vi att förlora den jämlikhet vi idag tar för given, tror han.

– En grupp i samhället är liksom vana att ta för sig, medan andra hamnar på efterkälken.

NyT: Men vad händer med allas lika värde? Är inte det i uppenbar fara då?

– Det finns en uppenbar risk för det, ja.

Kan stänga ute stora grupper

En fråga som enligt Kenneth Johansson också behöver belysas är hur man skall tillgängliggöra ett eventuellt vaccinationsintyg så att alla som vaccinerar sig faktiskt kan få tillgång till det.

– Även om många vaccinerar sig så är det långt ifrån alla som har tillgång till digitala verktyg och kan använda dem. Det är ytterligare ett exempel på att man borde tänka efter först innan man behöver rätta till eventuella brister sedan.

NyT: Det här måste väl vara en tillgänglighetsanpassningsfråga om något. Riskerar inte många äldre och funktionsnedsatta att drabbas dubbelt även om man kanske går och vaccinerar sig?

– Jo, så därför behöver vi noga tänka igenom hur vi skall göra och inte bara tuta och köra.

Risk att kriminella utnyttjar situationen

Kenneth Johansson menar att ytterligare ett problem som man hittills inte diskuterat och tänkt till kring är att täppa till hålen så att inte kriminella grupperingar kan utnyttja situationen.

– Hur ser vi exempelvis till att det inte uppstår en marknad för falska intyg?, frågar han.

Behövs en diskussion ifall passen skall vara temporära

En aspekt som Kenneth Johansson också anser behöver diskuteras djupare än vad som är fallet idag rör hur länge eventuella vaccinpass skall vara giltiga.

– Det är också ett etiskt dilemma. Hur länge gäller de? Hur ofta måste man uppdatera sitt skydd?

NyT: Tycker du också att vi behöver diskutera ifall vi måste ha vaccinpass för evigt framöver eller om det är något som behövs just nu?

– Absolut någonting som behövs lyftas till diskussion. SMER är som sagt positiva till att vaccinationsintyg kanske kan behövas just nu i en extraordinär situation, men vi måste också kunna ta ställning till om det här är något vi för alltid skall behöva leva med eller om det är något som behövs just nu och temporärt under den närmaste tiden.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.