Skip to Content

Exporten är viktig för välfärden, men beroende av att det finns en fungerande infrastruktur, en kvalitativ utbildning och praktiska regler för företag – förutsättningar som allt oftare saknas. Bild från Göteborgs containerterminal. Foto: Youtube/Kallis Shipworld
ANALYS

Statliga exportcentra – vackra ord, men målen följs inte upp

PappersupplaganNya Tider v. 06

Svensk handel med utlandet måste gå med vinst. Mycket stor vinst. Annars klarar vi inte av välfärden. Dessvärre går vi i motsatt riktning, svensk export tappar fart. Regeringen har försökt skapa förutsättningar för företagen att kunna exportera sina produkter och tjänster genom att år 2015 inrätta så kal­lade regionala exportcentra. Nu kommer dock förödande kritik från både näringslivet och statens egna revisorer. Pengar rullar till tveksam nytta.

Publicerad: 10 februari, 2019, 10:58

 • Svenska

Läs även

Under våren 2015 sjösattes ett projekt av regeringen, som syftade till att skapa bättre förutsättningar för små och medelstora företags export. Idén var att bygga regionala exportcentra som skulle samla samhällets kompetensresurser till stöd för företagens exportsatsningar. Det var en i allt väsentligt god tanke och ambition.

Att produktiviteten i Sverige inte utvecklas lika bra som i jämförbara länder och att svenska företag tappar marknadsandelar på världsmarknaden, var viktiga utgångspunkter för projektet. Näringsministern sade i ett pressmeddelande i samband med att projektet startades:

”Många svenska små- och medelstora företag ligger i framkant när det gäller innovation och teknisk utveckling. För att få fler företag att växa internationellt samlar vi nu exportfrämjande myndigheter och organisationer i regionala exportcentra i flera städer runt om i Sverige”.

Tillväxtverket fick i uppdrag att samordna verksamheten. Ambitionen var att ”underlätta för fler företag att hitta rätt och få det stöd just de behöver för att växa och ta steget ut på nya tillväxtmarknader samt att förenkla kontakterna mellan myndigheter och företag”, som näringsminister Mikael Damberg uttryckte det.
Verksamheten startades 2016 med sex pilotverksamheter, och har sedan utvecklats till hela landet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ab

  sverige är bortom all räddning.
  avindustrialisering + skuldsättning + befolkningsökning leder till en samhällskollaps.
  att kollapsen just nu inte är uppenbar för alla beror på att skulderna tillåts växa.
  nästa lågkonjunktur och nästa finanskris kommer att tydliggöra det svenska moraset för alla.

 • Dacke

  En stor del av att vi tappar mark till andra industriländer är, att den intellektuella tillväxten i landet ligger på en nivå som är alldeles för låg? Trots en migrationsström som gick under namnet, “kompetensinflölde” lider vi en ohygglig brist kompetent arbetskraft? Den nya sosseregeringen tänker lösa dessa problem med att importera, ännu mer av den varan. Syftet kan bara ha en enda orsak, som är få nya sosseröster, då de flesta inte får några arbeten, utan blir beroende av allehanda bidrag. Dagligen läser vi om att många utvisas från landet trots att de har arbete och ett välordnat liv? Sossarnas problem är, att dessa röstar inte på sossarna, eller vänstern?

 • Sara Thorsson

  Lagen om Hets mot Svenskgrupp! En rasistisk lag!!!!

 • Eggman

  Kostnader för nyanlända bokförs som tjänsteexport (sic!) i nationalräkenskaperna.

Miljöforskare till Nya Tider: Hundratals växtarter dör medan ensidig klimatalarmism härjar fritt

INRIKESDen 10 juni presenterades en ny studie från bland annat Stockholms universitet som visar på att närmare 600 växtarter har utrotats under modern tid, alltså under de senaste 250 åren. Nya Tider fick en exklusiv intervju med en av rapportförfattarna vid Stockholms universitet, Aelys Humphries, som menar att ett ensidigt klimatfokus på reducering av koldioxid i atmosfären sker på bekostnad av mer akuta miljöåtgärder för att rädda jordens artrikedom av träd och växter. Rapporten slår fast att en viktig åtgärd för att rädda vårt ekosystem för framtiden är att barn och ungdomar får lära sig mer om träd och växter redan i koltåldern, något som är viktigare än skolstrejker, vilket Aelys Humphries understryker för Nya Tider.

NMR-aktivist dömd för hets mot folkgrupp med omvänd bevisbörda

INRIKESEn 32-årig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen dömdes i slutet av maj för ringa hets mot folkgrupp, trots att han nekade till att alls ha något med de aktuella inläggen att göra. I den märkliga domen hävdar Luleå tingsrätt att aktivisten överbevisats med att äga ett konto på VK främst genom att kontot innehåller en ”selfie” som liknar honom.

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för misshandel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

INRIKESÅr 2000 mördades den 17-årige pojken Daniel Wretström i Salem av ett invandrargäng i en utdragen misshandel som avslutades med att han fick halsen avskuren. Nya Tider kan avslöja att mannen som höll i kniven idag är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan – och nyligen dömdes för att ha misshandlat en resenär.

Elbrist driver företag ut ur Sverige – regeringen blundar

ANALYSKonsekvenserna av den svenska skatte- och energipolitiken börjar nu visa sig på allvar. Flera viktiga företag har börjat erfara att man inte kan garanteras tillgång till tillförlitlig el i den utsträckning som krävs för att driva företaget framåt. I ett sådant läge fattar företagen rationella beslut och investerar någon annanstans. De ekonomiska effekterna av en sådan utveckling är långsiktigt katastrofala för Sverige.

Trollhättan: Etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till invandrartäta skolor för att minska så kallad ”segregation”

INRIKESI Trollhättan kan det komma drastiska åtgärder för att minska vad den rödgröna majoriteten i Trollhättans kommunstyre kallar för ”skolsegregation”. I socialdemokraters, vänsterpartisters och miljöpartisters drömscenario kan det mycket väl landa i att etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till skolor i utsatta kommunområden, dominerade av främst muslimska invandrargrupper från MENA-länder.

Karlskrona uppmärksammar muslimska högtiden Eid men inte nationaldagen

INRIKESMånga upprörda Karlskronabor konstaterade att deras kommunledning valt att uppmärksamma den muslimska högtiden Eid, men inte nationaldagen på kommunens officiella Facebook-sida.

Syntetiska läkemedel gynnas av regelverket

INRIKESMånga sköldkörtelsjuka lider svårt av sin sjukdom. Flera läkemedel kan lindra sjukdomen, bland annat Liothyronin och NDT. De innehåller samma substans, men medan Liothyronin är syntetiskt framställt är NDT naturligt. Men NDT får bara skrivas ut av den som har licens och föreskrivs mera sällan än det kommersiella Liothyronin.

Islamist friad från terrorbrott – trots hundratals kilo sprängämne

INRIKESIslamisten David Idrisson, 46, har friats av hovrätten efter att först ha dömts i Solna tingsrätt för ett planerat terrordåd mot civila på uppdrag av Islamska Staten. Trots att han finansierat terrorister, förvarat hundratals kilo sprängämne, haft kontakt med islamska staten, och flera andra besvärande omständigheter så frias han från förberedelse för terrordåd. Hans planerade utvisning upphävs även. Men Säpos bedömning gick tvärt emot hovrättens – nu är han i förvar.

Gå till arkivet

Send this to a friend