Skip to Content

Exporten är viktig för välfärden, men beroende av att det finns en fungerande infrastruktur, en kvalitativ utbildning och praktiska regler för företag – förutsättningar som allt oftare saknas. Bild från Göteborgs containerterminal. Foto: Youtube/Kallis Shipworld
ANALYS

Statliga exportcentra – vackra ord, men målen följs inte upp

PappersupplaganNya Tider v. 06

Svensk handel med utlandet måste gå med vinst. Mycket stor vinst. Annars klarar vi inte av välfärden. Dessvärre går vi i motsatt riktning, svensk export tappar fart. Regeringen har försökt skapa förutsättningar för företagen att kunna exportera sina produkter och tjänster genom att år 2015 inrätta så kal­lade regionala exportcentra. Nu kommer dock förödande kritik från både näringslivet och statens egna revisorer. Pengar rullar till tveksam nytta.

Publicerad: 10 februari, 2019, 10:58

 • Svenska

Läs även

Under våren 2015 sjösattes ett projekt av regeringen, som syftade till att skapa bättre förutsättningar för små och medelstora företags export. Idén var att bygga regionala exportcentra som skulle samla samhällets kompetensresurser till stöd för företagens exportsatsningar. Det var en i allt väsentligt god tanke och ambition.

Att produktiviteten i Sverige inte utvecklas lika bra som i jämförbara länder och att svenska företag tappar marknadsandelar på världsmarknaden, var viktiga utgångspunkter för projektet. Näringsministern sade i ett pressmeddelande i samband med att projektet startades:

”Många svenska små- och medelstora företag ligger i framkant när det gäller innovation och teknisk utveckling. För att få fler företag att växa internationellt samlar vi nu exportfrämjande myndigheter och organisationer i regionala exportcentra i flera städer runt om i Sverige”.

Tillväxtverket fick i uppdrag att samordna verksamheten. Ambitionen var att ”underlätta för fler företag att hitta rätt och få det stöd just de behöver för att växa och ta steget ut på nya tillväxtmarknader samt att förenkla kontakterna mellan myndigheter och företag”, som näringsminister Mikael Damberg uttryckte det.
Verksamheten startades 2016 med sex pilotverksamheter, och har sedan utvecklats till hela landet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ab

  sverige är bortom all räddning.
  avindustrialisering + skuldsättning + befolkningsökning leder till en samhällskollaps.
  att kollapsen just nu inte är uppenbar för alla beror på att skulderna tillåts växa.
  nästa lågkonjunktur och nästa finanskris kommer att tydliggöra det svenska moraset för alla.

 • Dacke

  En stor del av att vi tappar mark till andra industriländer är, att den intellektuella tillväxten i landet ligger på en nivå som är alldeles för låg? Trots en migrationsström som gick under namnet, “kompetensinflölde” lider vi en ohygglig brist kompetent arbetskraft? Den nya sosseregeringen tänker lösa dessa problem med att importera, ännu mer av den varan. Syftet kan bara ha en enda orsak, som är få nya sosseröster, då de flesta inte får några arbeten, utan blir beroende av allehanda bidrag. Dagligen läser vi om att många utvisas från landet trots att de har arbete och ett välordnat liv? Sossarnas problem är, att dessa röstar inte på sossarna, eller vänstern?

 • Sara Thorsson

  Lagen om Hets mot Svenskgrupp! En rasistisk lag!!!!

 • Eggman

  Kostnader för nyanlända bokförs som tjänsteexport (sic!) i nationalräkenskaperna.

Kvinna ljög i rättegång – frias från skyddande av brottsling

INRIKESEn kvinna vittnade gällande förra årets skjutningar vid Vårväderstorget i Göteborg och hävdade att en av de nu dömda männen befann sig med henne under den aktuella kvällen. Trots att hon ljög under rättegången frias hon nu från grovt skyddande av brottsling.

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

INRIKESDet planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Invandrad socialdemokrat våldtog styvdotter

INRIKESDen 37-åriga Saad Hamad ställde upp i valet för Socialdemokraterna i Tierp. Samtidigt hade han våldtagit sin minderåriga styvdotter brutalt i flera år. Nu har den invandrade barnvåldtäktsmannen dömts till ett milt straff för en stor mängd sexualbrott mot styvdottern. Mamman, som inte ville tro på sin dotter, har valt att stanna kvar vid mannens sida.

Läkarlarmen efter att allt fler barn och unga ”byter kön”: Könsbyten på barn är oetiska experiment

REPORTAGEAntalet barn som får diagnosen könsdysfori ökar lavinartat i Sverige och andra västländer. Barn så unga som tolv får hormonbehandlingar som förberedelse för att opereras till en imitation av det motsatta könet, något som i dag kan ske vid 18 års ålder. Regeringen vill ändra reglerna och låta femtonåringar opereras utan föräldrars medgivande. Samtidigt växer kritiken mot verksamheten, som läkare och visselblåsare anser kan ge skador som aldrig går att reparera för tusentals barn och unga.

Poliser får sitta på åhörarplats när MENA är i rätten

PÅ RÄTTEGÅNGMENA-kvinnor inför skranket i Linköping. Nya Tider skickade ut en fotograf att bevaka ett uppmärksammat brottmål i Linköpings tingsrätt. Resultatet blev 200 foton och erfarenheter av hur mångkulturen tvingar fram ny lagstiftning. Berättat för Stefan Pettersson.

Vänsterpartist dömd för politiskt våld

INRIKESDitte Enhorn, 29, döms för en politiskt motiverad attack mot en medlem i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Det tog nästan ett år för AfS-medlemmen att få upprättelse.

Placerade kristen mans döttrar i muslimsk familj

UTRIKESBarnen till en rysk man som befunnit sig i Sverige i sju år tvångsomhändertogs 2017 av socialtjänsten efter att modern insjuknat. De tre döttrarna placerades i stället i en muslimsk familj. Nu har pappan flytt med barnen från Sverige och söker asyl i Polen. Polsk domstol menar att Sverige brutit mot EU-konventionen om barns rättigheter.

Socialdemokraternas Twitterkonto hackat

InrikesSocialdemokraterna firar nya våldtäktsrekord med skattehöjningar och än mer öppna gränser, Stefan Löfven avgår och SÄPO läggs ned. Detta är några av budskapen som twittrades ut från partiets officiella Twitterkonto i natt.

Gå till arkivet