Skip to Content

Exporten är viktig för välfärden, men beroende av att det finns en fungerande infrastruktur, en kvalitativ utbildning och praktiska regler för företag – förutsättningar som allt oftare saknas. Bild från Göteborgs containerterminal. Foto: Youtube/Kallis Shipworld
ANALYS

Statliga exportcentra – vackra ord, men målen följs inte upp

PappersupplaganNya Tider v. 06

Svensk handel med utlandet måste gå med vinst. Mycket stor vinst. Annars klarar vi inte av välfärden. Dessvärre går vi i motsatt riktning, svensk export tappar fart. Regeringen har försökt skapa förutsättningar för företagen att kunna exportera sina produkter och tjänster genom att år 2015 inrätta så kal­lade regionala exportcentra. Nu kommer dock förödande kritik från både näringslivet och statens egna revisorer. Pengar rullar till tveksam nytta.

Publicerad: 10 februari, 2019, 10:58

 • Svenska

Läs även

Under våren 2015 sjösattes ett projekt av regeringen, som syftade till att skapa bättre förutsättningar för små och medelstora företags export. Idén var att bygga regionala exportcentra som skulle samla samhällets kompetensresurser till stöd för företagens exportsatsningar. Det var en i allt väsentligt god tanke och ambition.

Att produktiviteten i Sverige inte utvecklas lika bra som i jämförbara länder och att svenska företag tappar marknadsandelar på världsmarknaden, var viktiga utgångspunkter för projektet. Näringsministern sade i ett pressmeddelande i samband med att projektet startades:

”Många svenska små- och medelstora företag ligger i framkant när det gäller innovation och teknisk utveckling. För att få fler företag att växa internationellt samlar vi nu exportfrämjande myndigheter och organisationer i regionala exportcentra i flera städer runt om i Sverige”.

Tillväxtverket fick i uppdrag att samordna verksamheten. Ambitionen var att ”underlätta för fler företag att hitta rätt och få det stöd just de behöver för att växa och ta steget ut på nya tillväxtmarknader samt att förenkla kontakterna mellan myndigheter och företag”, som näringsminister Mikael Damberg uttryckte det.
Verksamheten startades 2016 med sex pilotverksamheter, och har sedan utvecklats till hela landet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ab

  sverige är bortom all räddning.
  avindustrialisering + skuldsättning + befolkningsökning leder till en samhällskollaps.
  att kollapsen just nu inte är uppenbar för alla beror på att skulderna tillåts växa.
  nästa lågkonjunktur och nästa finanskris kommer att tydliggöra det svenska moraset för alla.

 • Dacke

  En stor del av att vi tappar mark till andra industriländer är, att den intellektuella tillväxten i landet ligger på en nivå som är alldeles för låg? Trots en migrationsström som gick under namnet, “kompetensinflölde” lider vi en ohygglig brist kompetent arbetskraft? Den nya sosseregeringen tänker lösa dessa problem med att importera, ännu mer av den varan. Syftet kan bara ha en enda orsak, som är få nya sosseröster, då de flesta inte får några arbeten, utan blir beroende av allehanda bidrag. Dagligen läser vi om att många utvisas från landet trots att de har arbete och ett välordnat liv? Sossarnas problem är, att dessa röstar inte på sossarna, eller vänstern?

 • Sara Thorsson

  Lagen om Hets mot Svenskgrupp! En rasistisk lag!!!!

 • Eggman

  Kostnader för nyanlända bokförs som tjänsteexport (sic!) i nationalräkenskaperna.

Skogsnäringen – vår framtid?

ANALYSSkogen är Sveriges guld. Mycket av vår välfärd har sitt ursprung i den svenska skogsnäringen. Vi bygger och isolerar, tillverkar möbler och biobränsle till fordon, eldar för värme, el och varmvatten, producerar fiberråvara till tyger och mycket mer, med produkter som kommer från skogen. Skogen i sig själv är också en viktig miljöfaktor, inte minst genom att den binder enorma mängder koldioxid och producerar syre. Skogens ekonomiska betydelse för Sverige kan inte överskattas – och den borde tas tillvara mycket bättre.

Camilla låg frivilligt med Mohammed – nu döms hon till fängelse

I juli 2006 och fram till i april 2017 påstod en kvinna att hon blivit utsatt för två våldtäkter som 15-åring. De 10 april 2017 tog hon dock tillbaka hela den påhittade historien och erkände att allt hade varit frivilligt. Hon döms till två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Kontroversiella DNA-register allt viktigare i polisens arbete

Genom en ändring i Polisdatalagen kan polisen nu söka efter okända gärningsmäns släktingar och på så vis ringa in eftersökta kriminella. Men polisens möjligheter att hitta brottslingar via olika DNA-register innefattar även privata aktörer. Samtidigt finns nästan hälften av Sveriges befolkning registrerad i olika biologiska register vilka kan användas för att hitta dem.

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

INRIKESBirgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Katerina Janouch stoppad i radio pE20, grundaren besviken

På Alla hjärtans dag den 14 februari skulle Radio pE20 ha sänt en intervju med Katerina Janouch. Trots att det inte skulle handla om politik, utan om sex- och samlevnadsfrågor, avbokades Janouch efter ett vänsterdrev. Christer Harling, som grundade kanalen för att stärka demokratin, är besviken och ångrar att han överlät kanalen till den nuvarande ägaren och stationschefen Jennie Karlberg.

Mahat Alas smugglade 38 kilo knark till Sverige – nu representerar han Centerpartiet i Borlänge

Mahat Alas från Etiopien kom in i kommunfullmäktige i Borlänge i valet 2018 på Centerpartiets lista. Enligt Centerpartiet Borlänges ordförande Karin Örjes spelar det ingen roll att han dömdes till sex månaders fängelse för att ha deltagit i organiserad narkotikahandel.

Bonnier köper upp Mittmedia med en tredjedel av Sveriges lokalpress

INRIKESBonnier News förvärvar krisdrabbade Mittmedia AB och stärker därmed kraftigt sitt grepp även om landets lokalpress. De liberala stiftelser som i dag äger Mittmedia uppges vara glada över att det är Bonnier ”med sina starka liberala rötter” som konsoliderar lokaltidningsmarknaden i syfte att ”driva liberal opinionsbildning” i Sverige.

Robert Aschberg konfronterad om egna anonyma medarbetare – backar om uthängning

Mediemogulen Robert Aschberg är åter aktuell med uthängningsserien ”Trolljägarna” på TV3. Först planerade han att ansätta den tidigare uthängde Fabian Fjälling som sedan en tid tillbaka meddelat att han dragit sig ur det medborgarjournalistiska initiativet Granskning Sverige. När Fjälling tackade nej till att bli uthängd i programmet, siktade Aschberg istället in sig på Granskning Sveriges andre profil Johan Andersson. Men när Andersson konfronterar Aschberg på telefon om dennes egna förflutna där närvaron av politisk extremism, guldplundring och flera mordmisstankar florerar, blir Aschberg tydligt skärrad och drar sig ur.

Gå till arkivet