Skip to Content

Bryggfundamentet i solnedgång. I dag är det ett populärt romantiskt utflyktsmål. Foto: Alf Ronnby
Natur

Stenbrotten som blev naturreservat

Publicerad: 20 oktober, 2015, 12:48

  • Svenska

Läs även

Krabbor har funnit sin tillflykt i stenbrotten. Foto: Alf Ronnby

Krabbor har funnit sin tillflykt i stenbrotten. Foto: Alf Ronnby

Vid solnedgången sitter vi på Dagshög och ser solen försvinna i Kattegatt och färga de tunna slöjmolnen i olika röda nyanser. På dagen är utsikten från denna stora bronsåldersgrav bedårande. I söder har vi Skälderviken med blånande Kullaberg i bakgrunden och i väster Hallands Väderö. Med en stark kikare kan man ibland se några knubbsälar på skären vid Väderö. Det händer när vi badar vid Skaudds klippor att en säl sticker upp huvudet och nyfiket betraktar oss. Segelbåtarnas vita segel avtecknar sig mot det blåa havet. En svanfamilj tar sig en tur i havet. Annars håller de till i några gölar, i före detta stenbrott, till nöje för vandrare på Skåneleden.

Dagshög är Skånes största ättehög, en bronsåldersgrav av sten och jord. Den är fem meter hög och 42 meter i diameter. Den kallas Dagshög efter en sägen om vikingahövdingen Dag, som tillsammans med sina män stred här på stranden mot vikingar från Halland. Dag stupade och graven byggdes till hans ära och minne. I själva verket är gravhögen 2000 år äldre än vikingatiden, det vill säga från någon gång mellan 1800-1100 före Kristus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Gå på tur i fjäll-topparnas land

NATURI Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

Insektsapokalyps? Skarp varningsklocka!

Insekter försvinner i oroande takt över hela världen. Fjärilar, bin, humlor och trollsländor är särskilt utsatta. När insekterna minskar i den här skalan ger det allvarliga ekologiska konsekvenser också för fåglar och andra ryggradsdjur – och inte minst människor. Orsaken är framför allt det moderna jord- och skogsbruket som kommit med artfattiga landskap, utdikning, konstgödning och bekämpningsmedel. Klimatförändringar har bara marginell betydelse.

Det svåraste – andra människor

ÖVERLEVNADDen enskilt viktigaste faktorn som avgör ditt vara eller icke vara vid en omfattande samhällskris eller inbördeskrig är ditt förhållande till andra människor. Se till att bygga goda relationer med andra överlevare redan innan krisen är ett faktum. Detta är andra delen i en serie om överlevnad – första delen hittar du i Nya Tider v. 49/2017.

Ökad naturhänsyn gav fler skogsfåglar

NATURSödra Skogsägarna berättar att fågellivet fått förbättrade livsvillkor sedan skogsbruket modifierat skötselmetoderna. De senaste 20 åren har skogsbrukets naturhänsyn ökat i form av fler träd som lämnas för den biologiska mångfalden, ökad andel lövskog och fler högstubbar. Ett omfattande arbete med naturvård gynnar bland annat skogens fågelliv.

Yellowstone är världens största nationalpark: Ett Eldorado för naturälskare

NATURYellowstone är världens första nationalpark, invigd 1872 och den populäraste i USA. Nu när vi varit där, förstår vi varför. Sällan eller aldrig har vi fått se så många intressanta djur – också på nära håll. Naturen är något utöver det vanliga, här där The Rockies kanske är mera ”rocky” än på de flesta ställen i Klippiga bergen.

Nattemperaturen steg hastigt med 40 grader

VÄDERTidigt i natt den 10 januari, steg temperaturerna i västra Skandinavien när vädret slog om. Flera orter, även vid norska kusten, hade haft lägre än 28 minusgrader innan omslaget. Ett högtryck flyttade sig något och en fön-vind drog in över Norge. Eftersom högtrycket låg kvar i norr och öst, trycktes den inströmmande varma luften ner.

När det oförutsedda händer

SERIE: ÖVERLEVNADÖverlevnad och beredskap har blivit ännu mer aktuellt sedan jag skrev min serie här i Nya Tider för ett par år sedan. Med tanke på att många läsare har efterfrågat en uppföljning, och att många nya läsare tillkommit, så är det dags för en ny överlevnadsserie. I detta nummer kommer en generell övergripande artikel där jag försöker ta upp de i min mening viktigaste förberedelserna för en krissituation, anpassat till våra svenska förhållanden.

GMO-skördar infriar inte branschens löften

NATUR

Gå till arkivet

Send this to a friend