Skip to Content

STORHAMNEN I LOS ANGELES på USA:s västkust är den största och viktigaste i den nu på många sätt ansträngda supermakten. Den har varit en flaskhals, men samtidigt satt rekord efter rekord i hanterad mängd gods sedan förra året. Detta i sig påvisar att distributionskedjan är överbelastad. Här syns MSC Isabella, ett av världens största containerfartyg, vid kaj. I juni 2020 sattes nytt världsrekord, då jättefartygets 18,465 containrar lastades av i hamnen. Så många hade då aldrig tidigare tagits emot från ett enda fartyg. Stillbild: Port of Los Angeles
GLOBALISM

Stigande inflation, matbrist och logistikkaos: Försörjningskedjan på väg att brista

PappersupplaganNya Tider v. 21

Skenande inflation, matbrist och kollapsande försörjningskedja är var och en mycket allvarliga händelser. Mycket tyder nu på att alla tre kan vara på väg att inträffa simultant med oöverskådliga och troligen katastrofala följder. Nya Tider tittar här närmare på varför försörjningskedjan är så hårt ansträngd, varför det blir värre och vad det kommer att innebära för oss. Samtidigt fortsätter matproduktionen att drabbas negativt av coronarestriktioner och extremväder, inte minst kyla. Priserna på spannmålsprodukter stiger allt fortare och är nu de högsta på åtta år. Konsumentprisindex som påvisar inflation är nu den högsta sedan krisåret 2008.

Publicerad: 30 maj, 2021, 16:13

  • Svenska

Läs även

Logistikdata visar att USA:s importbehov fortfarande ökar och att inget tyder på att de rekordvolymer som storhamnar i USA och runt om i världen hanterat de senaste månaderna, trots att de tvingas verka under coronarestriktioner, är på väg att avta. Tvärtom pekar allt på att det kommer bli värre och då inte minst i USA.

När coronarestriktionerna infördes våren 2020 och vägarna plötsligt låg öde så minskade efterfrågan, produktion och transporter kraftigt. När efterfrågan sedan långsamt återvände användes främst befintliga lager. Detta då produktion utanför Kina, distributionscentraler och transporter tvingades gå på lågvarv på grund av restriktionerna. När sedan den uppdämda och stigande efterfrågan samverkade blev plötsligt import den enda och akuta lösningen. Men då visade sig den globala logistikkedjan, perfekt trimmad för förhållanden före pandemin och dessutom fortsatt störd av coronarestriktioner, vara otillräcklig ens vid maximal kapacitet.

Det som nu främst hindrar im­porten till väntande kunder är därför just bristande kapacitet i logistikkedjan, speciellt i hamnar, överbokade transportmedel och brist på containrar. Nya Tider var första nyhetstidning i Sverige att rapportera om denna alarmerande utveckling, bland annat om att USA:s största hamn i Los Angeles inte längre kan hantera alla transportfartyg. Redan i januari resulterade det i att dussintals containerfartyg tvingades ankra i flera dagar i väntan på att få komma in till hamn och andra tvingades hamnmyndigheter omdirigera till mindre, men lika överbelastade, hamnar på USA:s västkust (se NyT v.7 & 9/2021).

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Regeringen valde att bryta mot grundlagen för att rädda Cementa

INRIKESLagrådet avstyrkte regeringens lagförslag med motiveringen att det strider mot grundlagen och att det ”skadar tilltron till det svenska rättssystemet”. Regeringen hamnade i ett svårt val, att rädda Cementa och svensk ekonomi, eller att följa grundlagen. Man valde det förstnämnda, rakt emot Lagrådets rekommendation. Den socialdemokratiskt styrda regeringen får nu betala priset för att ha låtit Miljöpartiet diktera en konsekvensresistent miljöpolitik. Makten korrumperar.

Brå: Andra generationens invandrare begår mer brott än första generationen

INRIKESIntegrationen har misslyckats – barn till invandrare begår fler brott än den första generationens invandrare. Så skulle man kunna sammanfatta en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, den första på 16 år. Det konstateras också att invandrare från västvärlden har lika låg brottslighet som svenskar, medan det i vissa invandrargrupper är så många som en av fem individer som blir brottsmisstänkta under en fyraårsperiod.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Aroniabär och fläderbär

ANALYSÄn är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Gå till arkivet

Send this to a friend