Skip to Content

Arkitektens vision. Det liknar mer ”ett kärnkraftverk” än en kulturbyggnad, sade Jan Björklund. Foto: David Chipperfield Architects

Stockholmare mot förstörelsen av stadsmiljön: Flytta Nobelbygget!

Digital utgåva

Vid middagstid på onsdagen den 29 augusti hölls ett tidvis stormigt möte på Nybroplan i Stockholm om en av lokalpolitikens mest inflammerade frågor: bygget av ett Nobelcenter på Blasieholmen strax bakom Nationalmuseum. Striden står mellan ”betongblocket” bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern, och de andra.

Publicerad: 2 september, 2018, 12:58

  • Svenska

Läs även

Framför allt har det faktiskt varit Liberalerna med Björn Ljung i Stadsbyggnadsnämnden som särskilt tagit den här striden för Stockholms historiska miljö. Man skall minnas att Liberalerna var det parti som på 90-talet sög upp Stockholmspartiet, partiet som i sin tur hade rötter i vänstergruppen ”Alternativ Stad”. De samlade en motståndsrörelse mot rivningarna i city på 1960-talet, och de fick stor anslutning vid Almstriden i Stockholm 1971.

Björn Tarras-Wahlberg i närkamp med socialdemokraten Jan Valeskog, bostadsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Nya Tider

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, med konservativa värderingar vad det gäller kultur och arkitektur, är naturligt allierade i sådana här stadsmiljöfrågor. Miljöpartiet sög också upp delar av det på 90-talet borttynande Stockholmspartiet och är i det här fallet givetvis också motståndare till Betongblocket. Stockholmspartiet återuppstod faktiskt till valet 2014, men har så här långt inte lyckats nå ut som en kraft att räkna med.

Mötet hölls alltså en vardagseftermiddag men samlade ändå häpnadsväckande mycket människor, säkert närmare 500. Majoriteten var äldre, säkert var det inte få av dem som personligen var med i Almstriden för nästan 50 år sedan. Musikbandet ”Envoice” som slog igenom med hitten ”Almarna åt folket” 1971, hade i alla fall återsamlats dagen till ära, och framförde den nyskrivna låten ”Flytta bygget nu!”

Mötets moderator var moderatveteranen Björn Tarras-Wahlberg som är ordförande för Blasieholmens vänner. Han poängterade att det inte handlar om att stoppa hela idén om ett Nobelcenter där Nobelpriset kan delas ut, och som har ett museum och verksamhet för att sprida vetenskap och förnuft. Det man vänder sig emot är framförallt utseendet, men också läget.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Fasadfärgen på mitt hus kan bli av så kallat “riksintresse” om jag framför avvikande synpunkter mot de lokala byggtjänstemännen. Ett makabert “böle” i Kgl. huvudstadens centrum bland tidigare märkta kulturhus är av mindre rang för socialistmaffian. Spara Majestätet ifrån ytterligare förödmjukelser och minns Hjalmar “murbräckan” Mehr som lagt delar av Stockholm i ruiner.

  • Dacke

    Ett lands (Nobelpriset) storhetstid brukar avslutas med ett gigantiskt skrytbygge! Nu är det Blasieholmen som drabbas av ett projekt som inte har förankring, varken hos folk, eller platsen som valts. Sedan är frågan om inte Nobelpriset spelat ut sin roll som något eftersträvansvärt? Det har visat sig att Nobel-kommittén är en samling lättviktare som inte är kapabla uppgiften att utse vem, eller vilka som gjort sig förtjänta av priset. När pristagarna rodnar lite när de mottager Nobelpriset, säger en hel del?

  • Daniel Rondslätt

    2017 kom en brevsamling i dagen som avslöjar Alfred Nobels starka antisemitism, ironiskt att multikultiförespråkarna då framhåller Alfred Nobel som något positivt. 🙂

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Svenskarnas köpkraft är inte bäst – elva EES-länder bättre

ANALYSSverige och svenskarna anses ofta ha en hög levnadsstandard. I förra numret av Nya Tider rapporterade vi om EU:s budget­kommissionär som tycker att ”rika svenskar” kan betala mer till EU. I denna artikel tar vi därför en titt på hur det står till med svenskarnas löne- och köpkraftsutveckling liksom den allmänna ekonomiska utvecklingen. Resultatet är inte i linje med EU:s syn på hur mycket den ”rika svensken” bör kunna betala till EU.

Kritikstorm efter Löfvens bortförklaring om förnedringsrånen

INRIKESPersonrån där unga med invandrarbakgrund i grupp attackerar svenska ungdomar, med inslag av grov förnedring, ökar stadigt. Antalet anmälda fall av dessa ”förnedringsrån” har mer än fördubblats sedan 2015. Stor uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven när han hävdade att dessa brott är en följd av skatte­sänkningar genomförda av en tidigare borgerlig regering. Hans bortförklaring har ifrågasatts av både den politiska oppositionen och personer med erfarenhet av polisyrket. Nu har Sverigedemokraterna begärt särskild debatt i riksdagen om svenskfientligheten.

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Gå till arkivet

Send this to a friend