Skip to Content

För partistyrelsen Landsbygdspartiet oberoende: Magnus Malmström, Bergshamra, Stockholms län Åke Karlsson, Kolmården, Östergötlands län Åsa Nilsson Vallenberg, Niemisel, Norrbottens län Claes Littorin Knutby, Uppsala län Hans Boström, Hallen, Jämtlands län.
INSÄNDARE

Stoppa beslutet som fördyrar för kommunerna!

PappersupplaganNya Tider v. 6

Publicerad: 9 februari, 2020, 21:25

  • Svenska

Läs även

Många av Sveriges kommuner går på knäna ekonomiskt. Läget är till och med akut för några, och den ekonomiska krisen är ett faktum.
M, KD och V har gått ut med att de vill tillföra flera miljarder extra till kommunerna i generella statsbidrag.

Detta tycker vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo), är bra. Viktigt för oss är också att statsbidragen är generella och inte riktade. Riktade stöd är pekpinnar från riksdagen till kommunerna om hur de måste göra för att få dessa pengar. De enskilda kommunerna vet bäst själva var de behöver sina pengar. Förutsättningarna skiljer sig enormt mellan en liten glesbygdskommun och en storstadskommun.

Dessvärre är tillfälligt tillförda extrapengar, hur behövligt det än är, enbart plåster på såren som tillfälligt stoppar blödningen. För det som orsakat kommunernas ekonomiska kris är i mångt och mycket riksdagsbeslut med direktiv, regler, lagar och riktlinjer. Staten beslutar och ålägger kommunerna att genomföra. Under årens lopp har kommunpolitikerna vingklippts mer och mer, när de tvingas att i princip utföra riksdagens beslut, ofta genom riktade statsbidrag. Detta är en ohållbar utveckling!

LPo kräver ett stopp för riksdagsbeslut som skapar merkostnader för kommunerna. Om riksdagen ändå vill fatta något beslut som i förlängningen drabbar kommunerna ekonomiskt, så ska det finansieras till fullo från statens kassa med generella statsbidrag. Kommunerna klarar helt enkelt inte mer av alla dessa pålagor från staten.

Nu är det tyvärr inte så att detta räcker, då ju Sverige är med i den alltmer utsvävande unionen EU. Här fattas också beslut som direkt berör kommunerna. Samma sak måste gälla här. Åläggs kommunerna något som ger dem merkostnader, så ska det finansieras fullt ut av staten. Helst genom att minska Sveriges enorma nettoflöde i form av en allt dyrare medlemsavgift i EU.
För partistyrelsen Landsbygdspartiet oberoende:

Magnus Malmström, Bergshamra, Stockholms län
Åke Karlsson, Kolmården, Östergötlands län
Åsa Nilsson Vallenberg, Niemisel, Norrbottens län
Claes Littorin Knutby, Uppsala län
Hans Boström, Hallen, Jämtlands län

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vänstern torpederar coronasamarbete

KRÖNIKA

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Visa hänsyn – ta inte någon annans sjukhusplats!

LEDAREMed oro har vi sett att det sprider sig en föreställning att Covid-19 inte är farligare än vanlig influensa och att de människor som avlider nog skulle dö snart ändå. Faktum är dock att den pågående epidemin är mycket farligare, speciellt för människor som är äldre men som i normala fall hade många år kvar att se fram emot. Var inte självisk – även om du själv kanske är ung och frisk och löper liten risk att dö i Covid-19, så ska du inte ta upp en sjukvårdsplats genom att utsätta dig för smitta i onödan.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Gå till arkivet

Send this to a friend