Skip to Content

För partistyrelsen Landsbygdspartiet oberoende: Magnus Malmström, Bergshamra, Stockholms län Åke Karlsson, Kolmården, Östergötlands län Åsa Nilsson Vallenberg, Niemisel, Norrbottens län Claes Littorin Knutby, Uppsala län Hans Boström, Hallen, Jämtlands län.
INSÄNDARE

Stoppa beslutet som fördyrar för kommunerna!

PappersupplaganNya Tider v. 6

Publicerad: 9 februari, 2020, 21:25

  • Svenska

Många av Sveriges kommuner går på knäna ekonomiskt. Läget är till och med akut för några, och den ekonomiska krisen är ett faktum.
M, KD och V har gått ut med att de vill tillföra flera miljarder extra till kommunerna i generella statsbidrag.

Detta tycker vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo), är bra. Viktigt för oss är också att statsbidragen är generella och inte riktade. Riktade stöd är pekpinnar från riksdagen till kommunerna om hur de måste göra för att få dessa pengar. De enskilda kommunerna vet bäst själva var de behöver sina pengar. Förutsättningarna skiljer sig enormt mellan en liten glesbygdskommun och en storstadskommun.

Dessvärre är tillfälligt tillförda extrapengar, hur behövligt det än är, enbart plåster på såren som tillfälligt stoppar blödningen. För det som orsakat kommunernas ekonomiska kris är i mångt och mycket riksdagsbeslut med direktiv, regler, lagar och riktlinjer. Staten beslutar och ålägger kommunerna att genomföra. Under årens lopp har kommunpolitikerna vingklippts mer och mer, när de tvingas att i princip utföra riksdagens beslut, ofta genom riktade statsbidrag. Detta är en ohållbar utveckling!

LPo kräver ett stopp för riksdagsbeslut som skapar merkostnader för kommunerna. Om riksdagen ändå vill fatta något beslut som i förlängningen drabbar kommunerna ekonomiskt, så ska det finansieras till fullo från statens kassa med generella statsbidrag. Kommunerna klarar helt enkelt inte mer av alla dessa pålagor från staten.

Nu är det tyvärr inte så att detta räcker, då ju Sverige är med i den alltmer utsvävande unionen EU. Här fattas också beslut som direkt berör kommunerna. Samma sak måste gälla här. Åläggs kommunerna något som ger dem merkostnader, så ska det finansieras fullt ut av staten. Helst genom att minska Sveriges enorma nettoflöde i form av en allt dyrare medlemsavgift i EU.
För partistyrelsen Landsbygdspartiet oberoende:

Magnus Malmström, Bergshamra, Stockholms län
Åke Karlsson, Kolmården, Östergötlands län
Åsa Nilsson Vallenberg, Niemisel, Norrbottens län
Claes Littorin Knutby, Uppsala län
Hans Boström, Hallen, Jämtlands län

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Är det för sent?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSverigevänner skördar allt fler framgångar och håller på att bryta igenom på allvar. Ändå är det många som är pessimistiska. Och framtidsutsikterna kan verkligen te sig dystra, med tanke på att många samhällsförändringar är svåra att göra ogjorda. Hur det än blir förändras samhället omkring oss, och svenska folket måste kliva ner från läktaren och se till att tillsätta politiker som klarar av att utföra det uppdrag de är valda för. Det menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg.

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

INRIKESKronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien viktig markör för EU:s framtid

ANALYSBetydelsen av ett väl utformat avtal mellan EU och Storbritannien kan inte underskattas. Det är sannolikt en av de viktigaste frågorna för EU att lösa den närmaste tiden. Mycket står på spel, inte minst unionens trovärdighet gentemot kvarvarande medlems­länder. Om EU-eliten fortsätter att betrakta länder som väljer att lämna unionen som något annat än ett ”tredje land”, kan förtroendet för hela EU-bygget snabbt krackelera.

Sent ska syndaren (inte) vakna

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”De rånade barnen förlåter oss aldrig.” Så lyder rubriken på en ledarartikel av Anders Lindberg i Aftonbladet den 4 februari. Det är förstås precis vad invandringskritiker och nationalister sagt under flera årtion­den, men Lindberg och resten av PK-etablissemanget kommer aldrig att ändra sig på riktigt.

Njutning och förbud, Kaffets historia i Sverige

KULTUR OCH TRADITIONKaffet omnämns för första gången i Sverige år 1685, då det imorterades till Göteborg, och sedan dess har denna dryck avnjutits, förbjudits och fått mycket stor spridning genom åren. Kaffet har mer eller mindre blivit Sveriges nationaldryck och det är än i dag en självklarhet för många svenskar att dricka några koppar varje dag.

Gå till arkivet

Send this to a friend