Skip to Content

Demonstranter utanför kongresshuset i Richmond, Virginia. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Stor demonstration i Virginia för rätten att inneha vapen

Digital utgåva

I den amerikanska delstaten Virginia innehar Demokraterna makten sedan de senaste valen i slutet av 2019. De fick egen majoritet både i delstatens kongress och senat, för första gången sedan 1994. Sedan dess har de varit verksamma med att stärka sin position, ibland med metoder som beskrivs som odemokratiska.

Publicerad: 21 januari, 2020, 13:12

  • Svenska

Läs även

På ett liknande sätt som den svenska regeringen nu sätter in åtgärder för att göra livet surt för jägare och sportskyttar under förevändning att det skulle minska antalet skjutningar bland kriminella så vidtog Demokraterna i Virginia genast åtgärder som syftade till att begränsa medborgarnas rättigheter enligt konstitutionens andra tillägg, rätten att inneha och bära vapen.

Den första restriktionen lagfästes inom 48 timmar efter valet och förbjöd innehav av vapen inom vissa zoner, främst i och runt regeringsbyggnader. Detta har sedan följts av förbud mot privat ägda skjutbanor, försvårad registrering och skärpta regler för vapenförsäljning.

Men det slutade inte där. Det växande missnöjet ledde till ett medborgarinitiativ med en petition för ett misstroendevotum mot de folkvalda demokraterna. Enligt då gällande lag krävdes det att 10 procent av väljarna skrev under för att en domstol skulle driva misstroendeärendet. När petitionen nått en tredjedel av de röster som behövdes infördes skyndsamt en ny lag som höjde kravet till 25 procent. Men det slutar inte där – bland övriga lagförslag som Demokraterna driver i delstaten finns:

  • En förlängning av guvernörens mandat från fyra år till åtta.
  • Kravet att delstatens elektorer skall lägga sina röster på den presidentkandidat som har fått flest röster i hela USA istället för flest i Virginia
  • Återinföra rätten för dömda brottslingar att rösta.
  • Ändrade valregler för hur guvernörenen, vice guvernören och delstatsåklagaren väljs. Istället för den som vunnit flest röster i delstaten skall mandaten tillfalla de som har vunnit i flest valdistrikt.

Alla dessa lagändringar avser att säkra Demokraternas maktinnehav för kommande mandatperioder, genom att rigga systemet till deras fördel.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Snappherren

    Att vapeninnehav för laglydiga medborgare minskar brottsligheten är en obekväm sanning för politiker. Det är politikernas påhitt att mindre vapen i samhället minskar brottsligheten. De kriminella är väldigt tacksamma till de strikta vapenlagarna, de kan jobba säkrare.

Migranter samlas vid Ungerns gräns för att pröva Orbáns beslutsamhet

UTRIKESEn grupp migranter som nyligen gav sig av från Serbien mot Ungern har nått Ungerns södra gräns vid Tompa, rapporterade den ungerska Tv-kanalen M1. M1:s korrespondent på plats sade att det fanns omkring 400 till 500 migranter samlade vid gränsen med mer på väg, och tillade att folksamlingen blev ”mer och mer beslutsam”.

Israel bygger sensornätverk längs gränsen till Libanon för att upptäcka tunnelbyggen

UTRIKESIsraels militär meddelade i januari att byggandet av ett underjordiskt nätverk av sensorer längs den libanesiska gränsen skulle påbörjas för att upptäcka eventuella gränsöverskridande tunnelgrävningar uppger bland andra Reuters. Israel och den iranskstödda Hizbollah utkämpade sitt senaste krig 2006.

Coronaviruset – farligare för asiater än för européer?

UTRIKESEn kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner. Deras modell visar sig än så länge stämma med statistiken hos de som blivit allvarligt sjuka och dött av viruset. Den biologiska förklaringsmodellen som anses kontroversiell bland annat för att den påtalar etniska skillnader får även stöd av europeiska forskare som nu lägger fram sina planer för att producera ett unikt vaccin mot coronaviruset – men bara för personer av europeisk härkomst.

Kina, Iran och Nordkorea omringas nästan av hundratals amerikanska militärbaser

UTRIKESUSA är världens enda kvarvarande supermakt. Hur förvaltar de den rollen, och kan Kina komma att ta över ledarrollen inom en snar framtid? Washington har återställt mycket av sitt tidigare grepp över västra halvklotet, och därmed lämnat lågvattenmärket för amerikanskt inflytande efter andra världskriget, något som inträffade i slutet på George W. Bushs åtta års mandatperiod. Geopolitica har analyserat situationen och drar slutsatsen att USA fortsatt kommer att vara den dominerande maktfaktorn i stora delar av världen under överskådlig framtid.

Brottsligheten i Frankrike ökar 2020

UTRIKESSedan början av januari har mord, gänguppgörelser och andra brott ökat kraftigt i Frankrike jämfört med förra årets siffror. Utvecklingen följer alltså samma tendens som redan har konstaterats i Sverige.

Macron gör ännu en störtdykning i opinionsmätning

UTRIKESPopularitetsbetyget för Frankrikes president är i brant nedgång, till den grad att han nu kan komma att slå François Hollandes impopularitetsrekord.

Franska och italienska krigsfartyg beger sig till Cypern

UTRIKESDen italienska flottan är på väg till Cypern: Fregatten Virginio Fasan i vattnen utanför Nicosia är ett tecken på extremt intresse för politiken i Medelhavsområdet, med tanke på att det är andra gången som ett italienskt krigsfartyg har anlöpt en cypriotisk hamn inom loppet av några veckor. Det sker dessutom i den mest kritiska fasen av de interna maktkamperna i Medelhavet mellan Turkiet och EU.

Mila-affären skakar Frankrike

UTRIKESMila-affären, uppkallad efter en ung flicka som hotas av en mobb av muslimska fanatiker, har startat en religiös debatt i Frankrike.

Gå till arkivet

Send this to a friend