Skip to Content

Demonstranter utanför kongresshuset i Richmond, Virginia. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Stor demonstration i Virginia för rätten att inneha vapen

Digital utgåva

I den amerikanska delstaten Virginia innehar Demokraterna makten sedan de senaste valen i slutet av 2019. De fick egen majoritet både i delstatens kongress och senat, för första gången sedan 1994. Sedan dess har de varit verksamma med att stärka sin position, ibland med metoder som beskrivs som odemokratiska.

Publicerad: 21 januari, 2020, 13:12

  • Svenska

Läs även

På ett liknande sätt som den svenska regeringen nu sätter in åtgärder för att göra livet surt för jägare och sportskyttar under förevändning att det skulle minska antalet skjutningar bland kriminella så vidtog Demokraterna i Virginia genast åtgärder som syftade till att begränsa medborgarnas rättigheter enligt konstitutionens andra tillägg, rätten att inneha och bära vapen.

Den första restriktionen lagfästes inom 48 timmar efter valet och förbjöd innehav av vapen inom vissa zoner, främst i och runt regeringsbyggnader. Detta har sedan följts av förbud mot privat ägda skjutbanor, försvårad registrering och skärpta regler för vapenförsäljning.

Men det slutade inte där. Det växande missnöjet ledde till ett medborgarinitiativ med en petition för ett misstroendevotum mot de folkvalda demokraterna. Enligt då gällande lag krävdes det att 10 procent av väljarna skrev under för att en domstol skulle driva misstroendeärendet. När petitionen nått en tredjedel av de röster som behövdes infördes skyndsamt en ny lag som höjde kravet till 25 procent. Men det slutar inte där – bland övriga lagförslag som Demokraterna driver i delstaten finns:

  • En förlängning av guvernörens mandat från fyra år till åtta.
  • Kravet att delstatens elektorer skall lägga sina röster på den presidentkandidat som har fått flest röster i hela USA istället för flest i Virginia
  • Återinföra rätten för dömda brottslingar att rösta.
  • Ändrade valregler för hur guvernörenen, vice guvernören och delstatsåklagaren väljs. Istället för den som vunnit flest röster i delstaten skall mandaten tillfalla de som har vunnit i flest valdistrikt.

Alla dessa lagändringar avser att säkra Demokraternas maktinnehav för kommande mandatperioder, genom att rigga systemet till deras fördel.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Snappherren

    Att vapeninnehav för laglydiga medborgare minskar brottsligheten är en obekväm sanning för politiker. Det är politikernas påhitt att mindre vapen i samhället minskar brottsligheten. De kriminella är väldigt tacksamma till de strikta vapenlagarna, de kan jobba säkrare.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Halv delstat blir indianskt territorium

USAHögsta domstolen i USA beslutade den 9 juli att hälften av delstaten Oklahoma ska klassificeras som indianskt territorium med egen lagstiftning. Fallet rörde egentligen en överklagad våldtäktsdom, men får nu omfattande konsekvenser. Kritiker befarar att beslutet kan leda till ett administrativt kaos inom polis- och rättsväsende. Ytan som nu får status som indianskt territorium motsvarar ungefär Götaland i Sverige och bebos av 1,8 miljoner människor, varav endast 15 procent är indianer.

Apokalyps Beirut

UTRIKESDet enorma vita svampmolnet sträckte ut sig lågt och brett i hamnen i Beirut, och sedan kändes tryckvågen, som registrerades som en jordbävning med 3,3 i magnitud och som märktes så långt bort som Cypern. Det vita molnet lyfte sedan och avslöjade en mörk rostorangefärgad plym som steg långt upp i himlen strax efter klockan 18:00 den varma sommarkvällen den 4 augusti.

USA:s utrikesminister: Vi ska arbeta för regimskifte i Kina

USANär USA:s utrikesminister Mike Pompeo nyligen talade på Richard Nixon Presidential Library, höll han ett av Trump-administrationens mest kontroversiella tal hittills. I talet, som hade ämnet ”Kommunist-Kina och den fria världens framtid”, förklarar Pompeo att man nu kommer att arbeta med hårdare metoder för regimskifte i ”Kommunist-Kina”, som han kal­la­de ”en tyranni”. ”Vi har gjort det tidigare”, sade han och förklarade att det är USA som ska leda uppgiften tillsammans med sina allierade.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Gå till arkivet

Send this to a friend