Skip to Content

Bild från attacken där Soleimani dödades. Foto: Iraks regering
UTRIKES

Stor krigsrisk efter avrättning av iransk general

Digital utgåva

Risken för ett storkrig mellan Iran och USA beskrivs nu av kännare som mycket stor efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack. Undanröjandet av den man som beskrivs som ”Irans näst mäktigaste man” kommer enligt nära nog samtliga politiska experter leda till en våldsam reaktion från Iran under den närmsta framtiden. Vad det svaret blir och hur USA reagerar på det kan avgöra om ett fullskaligt krig bryter ut eller ej.

Publicerad: 4 januari, 2020, 00:42

  • Svenska

Läs även

Det var under natten mot fredagen som den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack genomförd av USA. Avrättningen av Soleimani hyllas av israeliska politiker och pro-sionistiska grupper och USA försvarar gärningen med att det var i USA:s intressen. Men nästan alla politiska experter med inriktning på Mellanöstern är eniga: Detta riskerar att bli startskottet på ett regionalt storkrig mellan USA och dess allierade och Iran och dess allierade.

Toppgeneral mördades

I en raketattack mot Bagdads internationella flygplats i Irak, som genomfördes antingen via helikopter eller högtflygande drönare, dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani samt mellan fem och åtta andra personer när dessa steg in i en bilkonvoj som kommit för att hämta upp Soleimani enligt flera olika källor. I konvojen färdades flera högt uppsatta militärer från irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF). Två timmar senare bekräftade både USA och ledningen för al-Hashd att den iranska generalmajoren Qassem Soleimani dödats i attacken.

Qassem Soleimani. Foto: Wikipedia

Soleimani anses vara inte bara en av de mest inflytelserika männen i Iran, som befälhavare över elitstyrkorna Quds, utan även en så pass viktig militärstrategisk spelare att flera amerikanska presidenter, inklusive Bush och Obama, inte vågat röja honom ur vägen när tillfällen erbjudit sig.

– Den är den stora faran som amerikanerna och framför allt Trump inte riktigt velat inse, man skall komma ihåg att George W Bush under tidigt 2000-tal också funderade på att försöka lönnmörda Soleimani, men de kom fram till att vad det skulle leda till i form av risk var helt oförutsägbart och därför lät man bli, sade Rouzbeh Parsi, Mellanöstern-expert vid Utrikespolitiska Institutet, till Expressen.

Soleimani har varit direkt involverad i ett flertal shiamuslimska miliser, iranska militära engagemang i Syrien, samt flera stora strider mot bland annat den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska Staten i Irak efter att denna besegrat den svaga och omotiverade irakiska militären. Han anses vara en av de viktigaste anledningarna till att man lyckades utplåna IS i Irak efter att ha involverat de iranstödda shiamuslimska miliserna där. Uppförandet av iranstödda och iranlojala miliser med både stor folklig förankring och ökad militär kapacitet är något av ett skötebarn för Soleimani, som har varit direkt involverad i denna strategi över hela Mellanöstern från Jemen i söder till Syrien i väst.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • PerM

    Av bilden att döma blev det inte så mycket kvar att stoppa i kistan… 🙂

  • Christer Larsson

    kan inte läsa hela artikeln men helt klart på 1 top av de alt svenska median…fria tider har väl varit ok också efter er medan samhällsnytt och nyheternaidag har varit katastrofartad…

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Antalet smittade av kinesiskt virus stiger – flera dödsfall

UTRIKESDet kinesiska coronaviruset har visat sig kunna sprida sig mellan människor och antalet smittade ökar nu snabbt. Bara över helgen mer än tredubblades antalet smittade till 300. Samtidigt har antalet dödsfall även stigit från två till sex. Viruset har även bekräftats spritt sig till ett flertal olika kinesiska städer och nu ökar risken för fortsatta mutationer som gör viruset ännu dödligare.

Stor demonstration i Virginia för rätten att inneha vapen

UTRIKESI den amerikanska delstaten Virginia innehar Demokraterna makten sedan de senaste valen i slutet av 2019. De fick egen majoritet både i delstatens kongress och senat, för första gången sedan 1994. Sedan dess har de varit verksamma med att stärka sin position, ibland med metoder som beskrivs som odemokratiska.

Fremskrittspartiet lämnar den norska regeringen

UTRIKESDet nationalistiska partiet Fremskrittspartiet lämnar nu Norges borgerliga fyrpartiregering med omedelbar verkan. Det meddelade såväl norska samt svenska medier måndagen den 20 januari. Orsaken till avhoppet var regeringens beslut att ta hem en islamistisk kvinna som varit ansluten till terrorsekten IS. Förutom kvinnan togs hennes femårige son till Norge. Detta fick, som Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen säger, ”bägaren att rinna över”.

Gå till arkivet

Send this to a friend