Skip to Content

Bild från attacken där Soleimani dödades. Foto: Iraks regering
UTRIKES

Stor krigsrisk efter avrättning av iransk general

Digital utgåva

Risken för ett storkrig mellan Iran och USA beskrivs nu av kännare som mycket stor efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack. Undanröjandet av den man som beskrivs som ”Irans näst mäktigaste man” kommer enligt nära nog samtliga politiska experter leda till en våldsam reaktion från Iran under den närmsta framtiden. Vad det svaret blir och hur USA reagerar på det kan avgöra om ett fullskaligt krig bryter ut eller ej.

Publicerad: 4 januari, 2020, 00:42

  • Svenska

Läs även

Det var under natten mot fredagen som den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack genomförd av USA. Avrättningen av Soleimani hyllas av israeliska politiker och pro-sionistiska grupper och USA försvarar gärningen med att det var i USA:s intressen. Men nästan alla politiska experter med inriktning på Mellanöstern är eniga: Detta riskerar att bli startskottet på ett regionalt storkrig mellan USA och dess allierade och Iran och dess allierade.

Toppgeneral mördades

I en raketattack mot Bagdads internationella flygplats i Irak, som genomfördes antingen via helikopter eller högtflygande drönare, dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani samt mellan fem och åtta andra personer när dessa steg in i en bilkonvoj som kommit för att hämta upp Soleimani enligt flera olika källor. I konvojen färdades flera högt uppsatta militärer från irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF). Två timmar senare bekräftade både USA och ledningen för al-Hashd att den iranska generalmajoren Qassem Soleimani dödats i attacken.

Qassem Soleimani. Foto: Wikipedia

Soleimani anses vara inte bara en av de mest inflytelserika männen i Iran, som befälhavare över elitstyrkorna Quds, utan även en så pass viktig militärstrategisk spelare att flera amerikanska presidenter, inklusive Bush och Obama, inte vågat röja honom ur vägen när tillfällen erbjudit sig.

– Den är den stora faran som amerikanerna och framför allt Trump inte riktigt velat inse, man skall komma ihåg att George W Bush under tidigt 2000-tal också funderade på att försöka lönnmörda Soleimani, men de kom fram till att vad det skulle leda till i form av risk var helt oförutsägbart och därför lät man bli, sade Rouzbeh Parsi, Mellanöstern-expert vid Utrikespolitiska Institutet, till Expressen.

Soleimani har varit direkt involverad i ett flertal shiamuslimska miliser, iranska militära engagemang i Syrien, samt flera stora strider mot bland annat den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska Staten i Irak efter att denna besegrat den svaga och omotiverade irakiska militären. Han anses vara en av de viktigaste anledningarna till att man lyckades utplåna IS i Irak efter att ha involverat de iranstödda shiamuslimska miliserna där. Uppförandet av iranstödda och iranlojala miliser med både stor folklig förankring och ökad militär kapacitet är något av ett skötebarn för Soleimani, som har varit direkt involverad i denna strategi över hela Mellanöstern från Jemen i söder till Syrien i väst.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Gå till arkivet

Send this to a friend