Skip to Content

Bild från attacken där Soleimani dödades. Foto: Iraks regering
UTRIKES

Stor krigsrisk efter avrättning av iransk general

Digital utgåva

Risken för ett storkrig mellan Iran och USA beskrivs nu av kännare som mycket stor efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack. Undanröjandet av den man som beskrivs som ”Irans näst mäktigaste man” kommer enligt nära nog samtliga politiska experter leda till en våldsam reaktion från Iran under den närmsta framtiden. Vad det svaret blir och hur USA reagerar på det kan avgöra om ett fullskaligt krig bryter ut eller ej.

Publicerad: 4 januari, 2020, 00:42

  • Svenska

Läs även

Det var under natten mot fredagen som den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack genomförd av USA. Avrättningen av Soleimani hyllas av israeliska politiker och pro-sionistiska grupper och USA försvarar gärningen med att det var i USA:s intressen. Men nästan alla politiska experter med inriktning på Mellanöstern är eniga: Detta riskerar att bli startskottet på ett regionalt storkrig mellan USA och dess allierade och Iran och dess allierade.

Toppgeneral mördades

I en raketattack mot Bagdads internationella flygplats i Irak, som genomfördes antingen via helikopter eller högtflygande drönare, dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani samt mellan fem och åtta andra personer när dessa steg in i en bilkonvoj som kommit för att hämta upp Soleimani enligt flera olika källor. I konvojen färdades flera högt uppsatta militärer från irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF). Två timmar senare bekräftade både USA och ledningen för al-Hashd att den iranska generalmajoren Qassem Soleimani dödats i attacken.

Qassem Soleimani. Foto: Wikipedia

Soleimani anses vara inte bara en av de mest inflytelserika männen i Iran, som befälhavare över elitstyrkorna Quds, utan även en så pass viktig militärstrategisk spelare att flera amerikanska presidenter, inklusive Bush och Obama, inte vågat röja honom ur vägen när tillfällen erbjudit sig.

– Den är den stora faran som amerikanerna och framför allt Trump inte riktigt velat inse, man skall komma ihåg att George W Bush under tidigt 2000-tal också funderade på att försöka lönnmörda Soleimani, men de kom fram till att vad det skulle leda till i form av risk var helt oförutsägbart och därför lät man bli, sade Rouzbeh Parsi, Mellanöstern-expert vid Utrikespolitiska Institutet, till Expressen.

Soleimani har varit direkt involverad i ett flertal shiamuslimska miliser, iranska militära engagemang i Syrien, samt flera stora strider mot bland annat den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska Staten i Irak efter att denna besegrat den svaga och omotiverade irakiska militären. Han anses vara en av de viktigaste anledningarna till att man lyckades utplåna IS i Irak efter att ha involverat de iranstödda shiamuslimska miliserna där. Uppförandet av iranstödda och iranlojala miliser med både stor folklig förankring och ökad militär kapacitet är något av ett skötebarn för Soleimani, som har varit direkt involverad i denna strategi över hela Mellanöstern från Jemen i söder till Syrien i väst.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • PerM

    Av bilden att döma blev det inte så mycket kvar att stoppa i kistan… 🙂

  • Christer Larsson

    kan inte läsa hela artikeln men helt klart på 1 top av de alt svenska median…fria tider har väl varit ok också efter er medan samhällsnytt och nyheternaidag har varit katastrofartad…

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend