Skip to Content

Bild från attacken där Soleimani dödades. Foto: Iraks regering
UTRIKES

Stor krigsrisk efter avrättning av iransk general

Digital utgåva

Risken för ett storkrig mellan Iran och USA beskrivs nu av kännare som mycket stor efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack. Undanröjandet av den man som beskrivs som ”Irans näst mäktigaste man” kommer enligt nära nog samtliga politiska experter leda till en våldsam reaktion från Iran under den närmsta framtiden. Vad det svaret blir och hur USA reagerar på det kan avgöra om ett fullskaligt krig bryter ut eller ej.

Publicerad: 4 januari, 2020, 00:42

  • Svenska

Läs även

Det var under natten mot fredagen som den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack genomförd av USA. Avrättningen av Soleimani hyllas av israeliska politiker och pro-sionistiska grupper och USA försvarar gärningen med att det var i USA:s intressen. Men nästan alla politiska experter med inriktning på Mellanöstern är eniga: Detta riskerar att bli startskottet på ett regionalt storkrig mellan USA och dess allierade och Iran och dess allierade.

Toppgeneral mördades

I en raketattack mot Bagdads internationella flygplats i Irak, som genomfördes antingen via helikopter eller högtflygande drönare, dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani samt mellan fem och åtta andra personer när dessa steg in i en bilkonvoj som kommit för att hämta upp Soleimani enligt flera olika källor. I konvojen färdades flera högt uppsatta militärer från irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF). Två timmar senare bekräftade både USA och ledningen för al-Hashd att den iranska generalmajoren Qassem Soleimani dödats i attacken.

Qassem Soleimani. Foto: Wikipedia

Soleimani anses vara inte bara en av de mest inflytelserika männen i Iran, som befälhavare över elitstyrkorna Quds, utan även en så pass viktig militärstrategisk spelare att flera amerikanska presidenter, inklusive Bush och Obama, inte vågat röja honom ur vägen när tillfällen erbjudit sig.

– Den är den stora faran som amerikanerna och framför allt Trump inte riktigt velat inse, man skall komma ihåg att George W Bush under tidigt 2000-tal också funderade på att försöka lönnmörda Soleimani, men de kom fram till att vad det skulle leda till i form av risk var helt oförutsägbart och därför lät man bli, sade Rouzbeh Parsi, Mellanöstern-expert vid Utrikespolitiska Institutet, till Expressen.

Soleimani har varit direkt involverad i ett flertal shiamuslimska miliser, iranska militära engagemang i Syrien, samt flera stora strider mot bland annat den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska Staten i Irak efter att denna besegrat den svaga och omotiverade irakiska militären. Han anses vara en av de viktigaste anledningarna till att man lyckades utplåna IS i Irak efter att ha involverat de iranstödda shiamuslimska miliserna där. Uppförandet av iranstödda och iranlojala miliser med både stor folklig förankring och ökad militär kapacitet är något av ett skötebarn för Soleimani, som har varit direkt involverad i denna strategi över hela Mellanöstern från Jemen i söder till Syrien i väst.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Gå till arkivet

Send this to a friend