Skip to Content

Bild från attacken där Soleimani dödades. Foto: Iraks regering
UTRIKES

Stor krigsrisk efter avrättning av iransk general

Digital utgåva

Risken för ett storkrig mellan Iran och USA beskrivs nu av kännare som mycket stor efter att USA dödat den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en raketattack. Undanröjandet av den man som beskrivs som ”Irans näst mäktigaste man” kommer enligt nära nog samtliga politiska experter leda till en våldsam reaktion från Iran under den närmsta framtiden. Vad det svaret blir och hur USA reagerar på det kan avgöra om ett fullskaligt krig bryter ut eller ej.

Publicerad: 4 januari, 2020, 00:42

  • Svenska

Läs även

Det var under natten mot fredagen som den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack genomförd av USA. Avrättningen av Soleimani hyllas av israeliska politiker och pro-sionistiska grupper och USA försvarar gärningen med att det var i USA:s intressen. Men nästan alla politiska experter med inriktning på Mellanöstern är eniga: Detta riskerar att bli startskottet på ett regionalt storkrig mellan USA och dess allierade och Iran och dess allierade.

Toppgeneral mördades

I en raketattack mot Bagdads internationella flygplats i Irak, som genomfördes antingen via helikopter eller högtflygande drönare, dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani samt mellan fem och åtta andra personer när dessa steg in i en bilkonvoj som kommit för att hämta upp Soleimani enligt flera olika källor. I konvojen färdades flera högt uppsatta militärer från irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF). Två timmar senare bekräftade både USA och ledningen för al-Hashd att den iranska generalmajoren Qassem Soleimani dödats i attacken.

Qassem Soleimani. Foto: Wikipedia

Soleimani anses vara inte bara en av de mest inflytelserika männen i Iran, som befälhavare över elitstyrkorna Quds, utan även en så pass viktig militärstrategisk spelare att flera amerikanska presidenter, inklusive Bush och Obama, inte vågat röja honom ur vägen när tillfällen erbjudit sig.

– Den är den stora faran som amerikanerna och framför allt Trump inte riktigt velat inse, man skall komma ihåg att George W Bush under tidigt 2000-tal också funderade på att försöka lönnmörda Soleimani, men de kom fram till att vad det skulle leda till i form av risk var helt oförutsägbart och därför lät man bli, sade Rouzbeh Parsi, Mellanöstern-expert vid Utrikespolitiska Institutet, till Expressen.

Soleimani har varit direkt involverad i ett flertal shiamuslimska miliser, iranska militära engagemang i Syrien, samt flera stora strider mot bland annat den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska Staten i Irak efter att denna besegrat den svaga och omotiverade irakiska militären. Han anses vara en av de viktigaste anledningarna till att man lyckades utplåna IS i Irak efter att ha involverat de iranstödda shiamuslimska miliserna där. Uppförandet av iranstödda och iranlojala miliser med både stor folklig förankring och ökad militär kapacitet är något av ett skötebarn för Soleimani, som har varit direkt involverad i denna strategi över hela Mellanöstern från Jemen i söder till Syrien i väst.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • PerM

    Av bilden att döma blev det inte så mycket kvar att stoppa i kistan… 🙂

  • Christer Larsson

    kan inte läsa hela artikeln men helt klart på 1 top av de alt svenska median…fria tider har väl varit ok också efter er medan samhällsnytt och nyheternaidag har varit katastrofartad…

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Vapenlager hittade i Grekland – turkiska vänsterextremister gripna

UTRIKESGrekiska myndigheter har gripit ett flertal medlemmar av den vänsterextrema turkiska terrororganisationen DHKP-C sedan man hittat tunnlar i Aten som var fyllda med militära vapen. Organisationen har en lång historia av våldsdåd, inklusive ett planerat attentat mot Turkiets president i Grekland.

Hur Ryssland kämpar mot coronavirus

Den ryske presidenten Vladimir Putin besöker det ryska centret för coronabevakning i världen. Foto: Kremlin.ruEuropa verkar för närvarande drunkna i kaos och dysfunktion när det gäller kampen mot coronavirus. Men hur hanterar Ryssland utmaningen just nu?

Invandrare revolterar mot restriktionerna i Frankrike och Tyskland

UTRIKESMedan drastiska åtgärder gällande förflyttning trädde i kraft den 17 mars vid lunchtid i Frankrike, fortsätter vårdslösheten och det ansvarslösa beteendet i Paris invandrardistrikt. Polisen som skickas till plats är förtvivlade över läget.

Gå till arkivet

Send this to a friend