Skip to Content

Storbritannien förbjuder folksamlingar på fler än två personer

Publicerad: 24 mars, 2020, 11:27

  • Svenska

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför de största begränsningarna i vardagslivet för landets invånare sedan andra världskriget. I ett tv-sänt tal på måndagskvällen meddelade han att alla utom de nödvändigaste butiker kommer att hålla stängt och han uppmanade alla att inte ens träffa sin familj eller vänner som inte bor i samma hushåll – annars väntar böter.

– Från denna kväll måste jag ge det brittiska folket en mycket enkel instruktion – ni måste stanna hemma, sade han.

Det kommer endast att vara tillåtet att lämna hemmet för att handla det nödvändigaste, träna, medicinska orsaker, för att ta hand om någon eller för att resa till och från ett jobb som är absolut nödvändigt.

Johnson meddelade också att polisen getts befogenheter att upplösa folksamlingar på fler än två personer som inte lever tillsammans, samt bötfälla dem som bryter mot reglerna. Om tre veckor kommer man att utvärdera situationen och se om man kan lätta på reglerna.

De tuffare reglerna kommer sedan det under helgen visat sig att människor struntat i myndigheternas rekommendationer och samlats i parker och vid sevärdheter.

– Utan en omfattande nationell ansträngning att stoppa spridningen av detta virus är vi snart i ett läge där ingen sjukvård i världen skulle vara tillräcklig för att hantera, eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt många respiratorer, tillräckligt många intensivvårdsplatser, tillräckligt många doktorer och sjuksköterskor, sade Johnson.

Antalet rapporterade dödsfall från Covid-19 steg drastiskt under måndagen, från 54 till 335.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bass Lobster

    Ett riktigt kraftfullt agerande från en ledare som bryr sig om sitt folk och sin nation – till skillnad från Sverige. Hårt med böter dock. Kanske lite väl hårt.

  • Snövit

    Förbannade Johnson som alltid ska leka Trumpdiktator. Skrämmande att så många NYT-läsare applåderar polisstatens införande. De förtjänar förtryck.

Infekterad mest smittsam tre första dygnen efter symptom

Publicerad: 4 april, 2020, 23:54

Världshälsoorganisationen WHO uppger att inkubationstiden för Covid-19-infekterade har ett genomsnitt på 5-6 dagar, men kan vara upp till 14 dagar. Inkubationstid är den tid som förflyter mellan smittotillfället och tidpunkten då en sjukdom bryter ut. Det är här viktigt att minnas att andra studier, bland annat från Kina, har visat en inkubationstid på upp till 27 dagar, Det tros dock vara ovanligt att inkubationstiden är längre än 14 dagar, vilket också är skälet till att just två veckor är påbjuden karantänstid i de flesta länder.

WHO uppger också att personer har testat positivt 1-3 dagar innan de utvecklar symtom. Det innebär också att de då är smittsamma. Därmed har WHO nu med all tydlighet förklarat att pre- och asymtomatisk smittspridning sker, vilket innebär att smittspridaren inte själv känner sig sjuk och att omgivningen inte heller kan se några märkbara symptom.

Efter insjuknandet är den Covid-19 infekterade som mest smittsam inom de första tre dagarna. Flera experter, som den brittiske läkaren John Campbell, har uppgivit en avtagande smittsamhet i ytterligare runt tre dagar. Den infekterade är således smittsam i minst sex dagar efter uppvisade symptom. Doktor Campbell uppmanar dock till försiktighet fram till och med den åttonde dagen. Detta innebär att Covid-19-insjuknade oftast är smittsamma i totalt 7-11 dagar.
Doktor Campbell med flera påminner också om att Coronaviruset är ”novel”, det vill säga nytt och därmed okänt för mänskligheten, och att vi därför bör betrakta information på detta tidiga stadium som preliminär.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Christer Ericssons kommentar: Oaktat exakt hur många dagar före och efter insjuknandet som varje Covid-19-infekterad smittar sin omgivning så är informationen om att patienten är som mest smittsam de första tre dygnen efter insjuknandet mycket viktig, inte minst för de som tvingas vårda anhöriga i hemmet. Skälet till detta är att studier visat att ”dosen” virus som en person drabbas av är mycket avgörande för sjukdomsförloppet. Det vill säga en mindre exponering leder till ett mildare sjukdomsförlopp och en större till ett allvarligare dito. Det finns experter som tror att detta – en ”överdos” virus – är skälet till att flera yngre och friska avlidit, något som sker även om det är ovanligt.

Därför är det mycket viktigt att både vårdgivare och vårdtagare bär munskydd, att den sjuke vårdas i eget rum eller åtminstone så avskilt som möjligt samt att virusfylld luft vädras ut så ofta och mycket som möjligt.

[email protected]

USA:s motsvarighet till Folkhälsoinstitutet rekommenderar nu amerikaner att bära mask

Publicerad: 4 april, 2020, 14:28

Att stanna hemma är fortfarande det bästa sättet att skydda sig från coronaviruset. Men US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) säger nu att masker är effektiva som en ytterligare åtgärd.

I fredags rekommenderade CDC att personer skulle bära ”icke-medicinska tygmasker” för att förhindra spridningen av coronavirus. Tidigare hade CDC rekommenderat att endast de med Covid-19-symtom skulle bära mask. Myndigheten rekommenderar nu att även de som känner sig friska skall bära mask, även om det är frivilligt.

I ett uttalande på sin hemsida säger CDC: ”Tygmasker gjorda av hushållsartiklar eller som görs hemma av vanliga material till låg kostnad kan användas som en extra, frivillig folkhälsoåtgärd.” Ordet ”extra” är nyckeln här; att stanna hemma är fortfarande det mest effektiva sättet att skydda dig själv och de omkring dig, och myndigheten rekommenderar också att hålla två meters avstånd som den primära metoden för att minska exponeringen.

Denna nya rekommendation följer efter ny forskning om hur viruset överförs, och med en uppgång av konstaterade fall över hela USA finns det vissa indikationer på att människor som inte visar några symtom fortfarande kan sprida viruset när de rör sig offentligt.

I veckan har städer som New York och Los Angeles också rekommenderat att alla invånare bär andningsmask offentligt, oavsett om de visar tecken på sjukdom eller inte. Särskilda riktlinjer har utfärdats för Los Angeles (och Kalifornien som helhet) och New York.

Dessa rekommendationer sker i en tid då det råder en stor brist på kirurgiska ansiktsmasker och N95-masker i USA. Denna brist på skyddsutrustning har varit förödande för vårdpersonal som behandlar patienter, och många fruktar att ett landsomfattande dekret att bära mask skulle öka bristen ännu mer.

Viss vårdpersonal har börjat bära hemmagjorda masker över sina N95-masker för att förlänga deras livslängd. Några sjukhus har lagt ut meddelanden och ber om hemsydda donationer, som Universitetssjukhuset i Ohio, eller Deaconess Hospital i Evansville, Indiana, som också har inrättat en rikstäckande databas för att sätta vårdinrättningar i nödläge i förbindelse med dem som kan göra masker och donera dem.

Det är viktigt att komma ihåg att en tygmask som de som rekommenderas av Kaliforniens Department of Public Heath kan hjälpa omedvetet smittade människor från att överföra viruset, men det finns ingen garanti för att de kan förhindra en frisk person från att bli smittad.

Webbsiten Etsy, som säljer konsthantverk, har också bett sina medlemmar att börja göra masker, men har infört ett antal försiktighetsåtgärder, som att förbjuda dem att sälja medicinsk utrustning och att inte göra medicinska påståenden om hemsydda masker.

[email protected]

Covid-19 kan orsaka hjärnskador

Publicerad: 3 april, 2020, 17:07

En 74-årig man i Florida och en 58-årig kvinna i Detroit hör till dem som fått skador på centrala nervsystemet efter att ha insjuknat i Covid-19. Mannen har förlorat talförmågan, åtminstone tillfälligt, och kvinnans hjärna uppvisar celldöd och blödningar vid en undersökning med hjärnskanner.

Även studier i Italien och Kina har visat på skador på centrala nervsystemet hos vissa patienter som haft Covid-19. I Italien inrättade ett sjukhus en speciell avdelning bara för att ta hand om Covid-19-patienter som visade symptom på hjärnskada.

Även om antalet patienter som drabbats av skador på centrala nervsystemet fortfarande är relativt få, varnar läkare för att Covid-19 alltså kan ge bestående men även om man blir frisk i övrigt.

Källa: https://www.dailymail.co.uk/health/article-8181257/Coronavirus-damage-brains-patients-reports-suggests.html?ito=social-twitter_mailonline

[email protected]

USA glider in i depression – 701 000 jobb förlorade i mars

Publicerad: 3 april, 2020, 16:57

Den pågående Covid-19-pandemin har tvingat USA, liksom stora delar av världen, att stänga ner, vilket slår hårt mot ländernas ekonomier och företag samt inte minst mot människor som förlorat sina arbeten och därmed inkomster.

Nyligen släppt arbetslöshetsstatistik från U.S. Bureau of Labor Statistics visar att 701 000 jobb förlorades bara under mars månad. Det är sju gånger mer än de runt 100 000 som USA:s byrå för arbetskraftsstatistik hade förväntat sig. Antalet förlorade jobb i mars tangerade nästan de värsta månaderna från finanskrisåren 2008-2009, som slog hårt mot den amerikanska arbetsmarknaden.

Hårdast drabbat i USA är servicesektorn där bland annat hotell- och restaurangbranschen tagit en stor smäll.

Ökningen av arbetslösa från en månad (februari) till en annan (mars) är den värsta i USA sedan 1975. Västvärlden befann sig under åren 1973 till 1975 i en allvarlig recession, vilken delvis triggats av oljekrisen 1973.

April befaras bli mycket värre och beräkningar har visat att den amerikanska ekonomin kan förlora så många som 10 miljoner jobb till följd av Covid-19.

Flera experter varnar nu för att USA och västvärlden är på väg in i en ny depression, liknande den som drabbade världen på 1930-talet. Den stora depressionen var en lågkonjunktur som följde efter den förödande Wall Street-kraschen i New York i USA den 29 oktober 1929. Från USA spred sig sedan den ekonomiska depressionen snabbt till Europa och andra delar av världen, med förödande effekter i såväl I-länder som U-länder.

Den internationella handeln sjönk kraftigt, liksom personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster. Något vi i flera delar ser ske nu som en konsekvens av många regeringars drastiska åtgärder för att bromsa dödstalen i den pågående Covid-19 pandemin.

https://www.zerohedge.com/markets/march-jobs-disaster-701000-jobs-lost-unemplyment-rate-soars

Christer Ericssons kommentar: Då det nästan genomgående handlar om låglöneyrken som förlorat flest arbetstillfällen innebär det att de som redan ofta befinner sig i en svår socio-ekonomisk situation är de som nu inledningsvis också drabbas hårdast. Vid sidan av svårigheterna det medför på individnivå riskerar det att i förlängningen leda till social oro.

[email protected]

Predikant som påstod att media spred hysteri om viruset död i Covid-19

Publicerad: 3 april, 2020, 11:50

Landon Spradlin, 66, var en kristen predikant och musiker i USA, som blev känd för att ha påstått att ”hysterin” kring Covid-19 används av medierna för att skada Donald Trumps presidentskap har nu själv avlidit i sjukdomen.

Enligt uppgift ska han ha varit på väg tillbaka till sitt hem i Virginia från en resa till New Orleans där han turnerat med sin fru. Under hemfärden fick han plötsligt problem att andras och avled på ett sjukhus i North Carolina. Han hade då ådragit sig dubbelsidig lunginflammation. Turnén gick ut på att ”tvätta rent New Orleans från dess synder och dekadens”.

Några dagar tidigare hade Spradlin delat ett mem på nätet som antydde att Covid-19 inte var dödligare än svininfluensan H1N1.

Källa: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8160611/Christian-pastor-said-coronavirus-media-mass-hysteria-dies-virus-holy-trip.html

[email protected]

USS Theodor Roosevelts kapten avsatt

Publicerad: 3 april, 2020, 10:38

Kapten Brett Crozier sände ett brev med begäran om hjälp till sina överordnade, sedan över hundra sjömän på hangarfartyget USS Theodor Roosevelt smittats av Covid-19. Nu har han fråntagits befälet och anklagats för att ”orsaka panik” och kritiserade honom för att han förbigått flera led i befälsordningen med sitt brev.

På twitter får kaptenen stöd, där vissa menar att han ”offrat sig” medvetet för sina soldater och nu ”straffas” för detta.

Andra menar dock att han inte avsatts för att han skrivit ett brev till sina överordnade, utan för att han läckte det till media.

Militären är hårt drabbad av viruset och har slutat rapportera enskilda fall, då det skulle kunna ”avslöja svaga punkter i försvaret”. Man har bland annat varit tvungen att kalla hem 20 000 soldater från övningen Defender Europe 2020, som skulle bli Natos största på 25 år.

[email protected]

En miljon smittade av coronaviruset

Publicerad: 2 april, 2020, 23:12

Under kvällen den 2 april kunde det konstateras att över en miljon människor smittats av coronaviruset hittills rapporterar Worldometer. Av dessa har 210 000 återhämtat sig. 52 000 har avlidit till följd av Covid-19. En stor del av den mycket snabba ökningen de senaste dagarna kommer från USA där hela 240 000 människor bekräftats smittade än så länge och över 25 000 har smittats dagligen de senaste dagarna, med ett ständigt ökande antal dag för dag. Totalt har 5 807 avlidit i USA till följd av coronaviruset SARS-CoV-2.

I Europa är fortfarande Italien värst drabbat med 115 242 bekräftade fall och 13 915 döda. Spanien följer kort därefter med 110 238 bekräftade fall och 10 096 döda. Tyskland har 84 688 bekräftade fall men har sett till detta klarat sig mycket väl i förhållande till övriga europeiska länder när det kommer till antalet avlidna, 1 104 totalt fram tills torsdagen. Frankrike har 59 105 bekräftade fall och totalt 4 503 döda, dock måste det påpekas att en stor del av dessa, hela 1 355, dog under torsdagen. Detta är den än så länge högsta dödssiffran för en dag för något land i världen. Storbritannien har 33 718 bekräftade fall och 2 921 döda.

För våra nordiska grannar ser det bättre ut än för Sverige för tillfället. Norge har 5 140 bekräftade fall och 50 döda. Danmark har 3 386 bekräftade fall och 123 döda. Finland har bara 1 518 bekräftade fall och 19 döda. Island har 1 319 bekräftade fall och fyra döda. Sverige genomför inte samma omfattande testning som våra grannländer utan testar bara de som söker sjukvård för sina symptom. Sverige har trots detta 5 568 bekräftade fall och 308 döda enligt torsdagens uppgifter till Worldometer. Totalt har 103 återhämtat sig och blivit friskförklarade.

[email protected]

USA: Covid-19 nu den tredje vanligaste dödsorsaken

Publicerad: 2 april, 2020, 22:45

Onsdagen den 1 april avled mer än 1 000 amerikaner på grund av coronaviruset. Det gör Covid-19 till den tredje vanligaste dödsorsaken i USA, beräknat på ett dagssnitt.

Doktor Maria Danilychev, en läkare i staden San Diego i delstaten Kalifornien, och data från smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC), visar att coronaviruset nu bara överträffas av hjärtsjukdomar, som dödar i snitt 1 774 amerikaner om dagen, och cancer som dödar i snitt 1 641 om dagen. Som en jämförelse är snittet för dödade i olyckor 466 per dag i USA.

Flera forskare har sagt att dödstalen troligen kommer dubblas till mitten av april. Visar det sig korrekt så innebär det att Covid-19 i så fall blir den vanligaste dödsorsaken i USA.

https://www.zerohedge.com/health/covid-19-now-third-leading-cause-death-united-states

Christer Ericssons kommentar: De höga dödstalen tros delvis kunna tillskrivas den akuta bristen på masker och personlig skyddsutrustning i USA. Det har lett till att sjukvårdspersonal tvingas återanvända masker och andra engångsartiklar om och om igen. Vissa av de privata sjukhusen har därför påtvingat sin personal regler där masker bara får användas under mycket begränsade omständigheter. Några arbetsgivare har gått så långt som att förbjuda personalen att ens ha egna privata masker för att undvika att sätta dem i dålig dager, eftersom de inte kan förse alla med mask. Det har skett under hot om disciplinära åtgärder och i några fall hotas till och med personalen med sparken.

[email protected]

Holland och Storbritannien: Inte fler döda än tidigare år

Publicerad: 1 april, 2020, 14:29

Enligt officiell brittisk statistik har färre människor dött i Storbritannien i mars i år än genomsnittet under den senaste 5-årsperioden. Detta trots den påstådda dödligheten för Covid-19. Se diagrammet nedan som visar de senaste tolv veckorna (blå linje är döda per vecka 2020, röd linje genomsnittet döda under den senaste 5-årsperioden):

Dödlighet i Storbritannien. Diagram: RT

Vetenskapsjournalisten Peter Andrews argumenterar i en opinionstext på ryska RT att det beror på att coronaviruset främst dödar människor som skulle ha dött ändå. Det vill säga de dör med Covid-19 snarare än av coronaviruset.

Andrews skriver att ”Faktum är att enligt deras [experternas] tidiga förutsägelser borde vi redan ha sett miljoner dödsfall från Covid-19, något som inte skett. Journalisten hänvisar också till doktor John Lee, en nyligen pensionerad NHS-konsult och professor i patologi. Professor Lee påpekar att ”vi har ännu inte sett några statistiska bevis för mer död än vanligt i någon del av världen”. National Health Service (NHS) är den statliga organisation som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien.

Dessa uppgifter stämmer med officiell holländsk statistik, som en tipsare uppmärksammade Nya Tider på. Dessa presenterades nyligen av den amerikanska nyhetskanalen CBS. Där syns tydligt att färre holländare avlidit de senaste elva veckorna i år jämfört med åren 2018 och 2019. Flera veckor är dödstalen till och med betydligt lägre än tidigare år.

Holländsk statistik. Källa: CBS

https://www.rt.com/op-ed/484548-coronavirus–people-die-outcome/

Christer Ericssons kommentar: Uppgifterna är mycket intressanta då de ger hopp om att dödligheten inte blir så hög som tidigare befarat. Dödlighet på 3,4-3,8 procent som WHO och Kina uppgett är baserade på antalet döda dividerat med antalet bekräftade fall. Att uppgifterna är snarlika beror på att WHO i mycket baserat dem på kinesisk statistik. Vi vet idag att Pekings siffror var och är friserade, troligen rejält. Oaktat det så är den egentliga dödligheten antalet infekterade – både testade och otestade – dividerat med avlidna. Mörkertalet för antalet infekterade som aldrig testats/bekräftats och därmed inte finns med i officiell statistik kan antas vara mycket stort. Detta är skälet till att Tyskland och Sydkorea, länder med mycket omfattande testning av sin befolkning, bara har 1,08 respektive 1,67 procents dödlighet. Det kan jämföras medan länder med väldigt få test per capita, till exempel Sverige med för närvarande 3,62 procent dödlighet, Storbritannien med 7,19 procent och Holland med 8,25 procent. De två sista exemplen är mycket intressanta, eftersom de i en första anblick ser mycket oroväckande ut då de ligger i paritet med allvarligt drabbade Spanien, med 8,82 procent dödlighet, samtidigt som nu statistik visar att dödligheten är lika eller till och med längre än tidigare år i just Holland och Storbritannien. Detta ger oss hopp om att det i slutänden kan visa sig att Covid-19 ”bara” har en dödlighet någonstans under 1 procent.

[email protected]

Första amerikanska soldaten dör av smittan

Publicerad: 1 april, 2020, 12:15

Kapten Douglas L. Hickok, 57, är det första officiella dödsoffret för Covid-19. Hickok avled en vecka efter att ha tagits in på sjukhus.

Hans dotter Shandrea berättar för media att hennes far var ”vid god hälsa” även om han tidigare haft lungcancer.

Samtidigt fortsätter smittan att härja bland den amerikanska militären. På det atomdrivna hangarfartyget USS Theodore Roosevelt har över 100 sjömän insjuknat, av fartygets dryga 4 000. Kaptenen för fartyget, Brett Crozier,  vädjar nu om hjälp från marinen: ”Vi befinner oss inte i krig. Soldater ska inte behöva dö.”

Social distansering är inte möjlig på ett krigsfartyg på grund av utrymmesbrist. Kaptenen berättar att situationen försämras i snabb takt. ”Smittspridningen fortsätter och accelererar”, skriver han till sina överordnade.

Fartyget har gått i hamn på Guam i Stilla havet och man letar nu efter inkvarteringsmöjligheter på ön där besättningen kan sättas i karantän. Marinen meddelar dock att ett modernt hangarfartyg inte kan jämföras med en lyxkryssare och kan inte bara överges, bland annat måste någon hela tiden sköta fartygets kärnreaktor.

Källa: https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Exclusive-Captain-of-aircraft-carrier-with-15167883.php

[email protected]

Trump vill bygga 8 sjukhus med 50 000 bäddar i Kalifornien

Publicerad: 1 april, 2020, 10:59

USA:s president Donald Trump meddelar att arméns ingenjörstrupper planerar att bygga åtta temporära sjukhus i Kalifornien. Tillsammans ska de erbjuda 50 000 sjukvårdsplatser. Kalifornien är ett av de ställen i landet som är särskilt hårt drabbad av epidemin.

Över hela USA planeras liknande byggen. Chefen för arméns ingenjörsförband, generallöjtnant Todd Semonite, sade idag till media att man har planer på att inrätta 341 temporära sjukhus. För detta ändamål är man på jakt efter hotell, sovsalar och mässhallar.

I måndags upplevde USA sin dödligaste dag hittills med 575 nya dödsfall i Covid-19.

Källor:

https://california.liveuamap.com/en/2020/31-march-president-trump-says-army-corps-of-engineers-planning

https://www.straitstimes.com/world/united-states/coronavirus-us-army-corps-to-build-hundreds-of-temporary-hospitals-for-crisis

[email protected]

Förste riksdagsledamoten har fått Covid-19

Publicerad: 31 mars, 2020, 20:38

En riksdagsledamot har smittats av coronaviruset. Det uppger intitierade källor inom riksdagen för Nya Tider.

Personen vill inte bli namngiven utan önskar själv gå ut med information om sin sjukdom.

[email protected]

Läkemedel: Nio stora europeiska sjukhus kräver hjälp

Publicerad: 31 mars, 2020, 15:46

Läs även

”Vi kommer snart att få brist på viktiga läkemedel” i kampen mot coronavirus, varnar Europas största sjukhus i ett brev till sina respektive regeringar.

Varningen kommer från några av de största sjukhusen i Europa, medlemmar i European University Hospital Alliance. I ett brev till sina respektive regeringar efterlyser läkarna brådskande åtgärder för att komma till rätta med bristen på läkemedel.

”Sjukhus kommer snart att få brist på viktiga läkemedel för att behandla patienter med Covid-19 som är på sjukhus i uppvakningsenheter. Utan europeiskt samarbete för att säkerställa en kontinuerlig läkemedelsförsörjning kanske de inte kan tillhandahålla adekvat intensivvård inom en till två veckor”, skriver undertecknarna, läkare och direktörer för de institutioner som är medlemmar i European University Hospital Alliance.

Alla etablissemang står i frontlinjen för Covid-19-pandemin, som redan har krävt mer än 23 000 liv i Europa. Bland dem: l’Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), San Raffaele i Milano, Vall d’Hebron i Barcelona, King’s College i London, Charité i Berlin och Karolinska i Stockholm. I Frankrike lär brevet ha sänts på morgonen tisdagen den 31 mars till presidenten, premiärministern och hälsovårdsministern.

”Med denna konsumtionstakt kommer lagren hos de mest drabbade sjukhusen att vara tomma om ett par dagar och om två veckor för dem med större lager. […] Detta har redan lett till att vissa sjukhus har köpt läkemedel eller doser som skiljer sig från dem de är vana vid. Det är mycket oroande att se överarbetade och ofta mindre erfarna sjuksköterskor och läkarstudenter… använda produkter och doser de inte är bekanta med.”

En av riskerna gäller de patienter som måste intuberas, ett ingrepp som sker under bedövning eller till och med i artificiell koma. En användning av för personalen obekanta läkemedel medför rimligen ökade risker att ett misstag begås.

[email protected]

Sjukhusskepp till New York

Publicerad: 31 mars, 2020, 12:28

Den amerikanska flottans sjukhusskepp USNS Comfort har anlänt till New York för att avlasta de överfulla sjukhusen i staden. Skeppet har 1 000 bäddar, varav 750 kan tas i bruk genast.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Skeppet kommer dock inte att hjälpa till med behandling av Covid-19, utan avlasta sjukvården med alla andra fall av olyckor och sjukdomar som kräver akut vård.

USNS Comfort har 1 200 man i sin sjukvårdsstyrka och skeppet är utrustat med operationssalar, laboratorium och egen anläggning för syreproduktion. New Yorks borgmästare Bill de Blasio kallade skeppets ankomst “en fyr av hopp” när det anlände i måndags.

Sedan några dagar finns även ett militärsjukhus i stadens mässhall Javits Convention Center. Det öppnade igår och har 1 200 bäddar, men är tänkt att byggas ut till 2 910 bäddar, vilket gör det till ett av de största sjukhusen i USA. Även detta sjukhus ska ta hand om patienter som inte är smittade med Covid-19.

Totalt har USA:s armé sex stycken fältsjukhus. Tre har beordrats att hjälpa till med Covid-19-epidemin; ett i Washington och två i New York, där de två tillsammans bemannar sjukhuset i Javits Convention Center. Soldaterna har fått instruktioner att förbereda sig på ett uppdrag som tar månader, inte veckor.

I dag gick dödstalet i USA från Covid-19 om antalet dödade i terrorattacken 11 september, då 2 977 människor miste livet. I New York har totalt har över 67 000 människor konstaterats smittade.

Nu har smittan även börjat härja bland sjukhuspersonal, den 24 mars avled sjuksköterskan Kious Kelly som arbetat på ett sjukhus på Manhattan, efter att ha tillbringat en tid i respirator. Han hade skrivit till sin syster och förklarat att han för tillfället var oförmögen att tala, men att hon inte skulle oroa sig. “Han sade att hade coronaviruset. Han fick intesivvård, men trodde att han var OK. Han trodde inte att det var så farligt som det var”, säger systern till The New York Times. Kelly hade astma men var annars frisk.

Kollegor skyller smittspridningen bland personalen på otillräcklig skyddsutrustning, bland annat finns inte ansiktsmasker att få tag på.

New York har nu påbörjat bygget av ett temporärt bårhus utanför Bellevue Hospital på Manhattan.

Källor:

https://www.politico.com/states/new-york/albany/story/2020/03/30/usns-comfort-arrives-in-new-york-city-1269589

https://abc7ny.com/health/nyc-nurse-dies-from-coronavirus-family-and-co-workers-say/6052591/

https://www.beckershospitalreview.com/public-health/new-york-gets-1st-army-field-hospital-california-reports-covid-19-testing-backlog-25-other-updates-from-the-6-hardest-hit-states.html

https://www.nbcnewyork.com/on-air/as-seen-on/makeshift-morgue-built-at-nycs-bellevue-hospital-ahead-of-covid-19-surge/2343857/

https://www.nbcnewyork.com/on-air/as-seen-on/makeshift-morgue-built-at-nycs-bellevue-hospital-ahead-of-covid-19-surge/2343857/https://abcnews.go.com/Politics/army-helps-make-temporary-hospital-yorks-javits-center/story?id=69845568

[email protected]

Sjukhus i Parisregionen överbelastade

Publicerad: 31 mars, 2020, 12:28

Läs även

Mitt i Covid-19-pandemin är sjukhusen i den invandrardominerade parisiska regionen Seine-Saint-Denis nu mättade. Sjukhuspersonalenen vittnar om ”helvetiska” arbetsvillkor.

Tillströmningen av smittade människor är oupphörlig. Som webbsidan Actu.fr rapporterade på lördagen den 28 mars har Seine-Saint-Denis drabbats hårt av Covid-19-pandemin.

Hälsokrisen förvärras dagligen i Frankrike, trots restriktionerna, och många i sjukhuspersonal är på väg att bryta ihop. ”Jag är rädd för den här helgen, för ikväll, för i morgon. Varje dag är en utmaning” säger Stéphane Gaudry, läkare på intensivvårdsavdelningarna på sjukhusen Avicenna (Bobigny) och Jean-Verdier (Bondy).

Inför bristen på intensivvårdsplatser och på respiratorer kan vårdgivarna bara notera det ökande antalet dödsfall på avdelningen.

Den främsta orsaken till denna mycket stora tillströmning på sjukhus är tyvärr bristande efterlevnad av reglerna för social isolering. ”Nu behöver vi armén på gatorna. Detta är inte längre uthärdligt” säger Stéphane Gaudry, som rekommenderar tre veckors restriktioner i regionen.

”Vi går igenom helvetet här. Det måste få ett slut, Ja, coronaviruset påverkar alla” tillade läkaren, som understryker att sjukhuspersonalen är utmattad.

”Vi får bekymra oss om vår utmattning efteråt, för nu måste vi vara på plats. Denna kris kommer att lämna betydande psykologiska spår” varnade han. Över 3 000 personer har nu avlidit på franska sjukhus, och över 5 100 ligger på intensivvård. Bara under söndagen och måndagen avled 418 personer. Totalt är 21 000 personer inlagda för Covid-19 på de 717 mobiliserade sjukhusen.

Frankrikes premiärminister Edouard Philippe befarar en ökning av antalet fall, särskilt i Île-de-France-regionen, alltså runt Paris.

[email protected]

Zimbabwe i karantän – många befarar hungersnöd

Publicerad: 30 mars, 2020, 13:38

I dag började myndigheterna i Zimbabwe att genomdriva ett landsomfattande undantagstillstånd som ska gälla i 21 dagar. Ingen ska lämna sina hem utom i absoluta nödfall.

Landet är utfattigt med en arbetslöshet på cirka 90 procent. Omkring halva befolkningen är beroende av ulandsbistånd för att få mat för dagen. Många befarar nu omfattande svält, då inte många zimbabwier har haft möjlighet att lägga undan reserver i form av mat eller pengar.

– Vi vet att det finns corona i landet, men vi kommer att dö av hunger innan det om vi inte får majs, säger en zimbabwier till en reporter från Al-Jazeera.

På söndagen hade landet bara registrerat sju smittade och en person har dött, journalisten Zororo Makamba, 30. Många utgår dock ifrån att mörkertalet är stort, då landet i praktiken saknar tillgång till tester – endast 160 tester har gjorts totalt. Man har inte heller någon fungerande respirator, och det ryktas bland befolkningen om att Makamba dog när läkarna krävde pengar av hans familj för att sätta in behandling.

Under helgen köpte medborgarna vad de kom över och många butiker gapade helt tomma. Man räknar nu med att armén kommer att sättas in för att genomdriva utegångsförbudet och stoppa de protester som kan förväntas.

[email protected]

Moskva inför utegångsförbud

Publicerad: 30 mars, 2020, 00:10

Moskvaregionen har infört omfattande utegångsförbud. Polisbilar åker runt i staden och spelar upp ett meddelande via megafon som uppmanar invånarna att stanna hemma.

Från och med måndag kommer invånarna i storstaden, som räknat på hela regionen omfattar 20 miljoner människor, vara förbjudna att lämna sina hem utom i absoluta nödfall. Giltiga skäl att lämna hemmet anses till exempel behov av akut sjukvård eller att köpa mat och medicin, men i så fall endast i närmaste affär. Djurägare får bara rasta sina djur inom en radie av 100 meter från hemmet. Mellan klockan 8 på kvällen 8 på morgonen är det helt förbjudet att gå ut. Skolor är stängda sedan ett par veckor tillbaka.

Sjukvårdspersonal och andra yrkesgrupper som måste fortsätta att arbeta har fått ut speciella passersedlar. Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin säger till media att man inom de närmaste dagarna kommer att dela ut digitala pass, med en sorts QR-kod. Staden kommer att införa ett “smart kontrollsystem” och det kommer inte att vara tillåtet att lämna sitt hem utan tillstånd registrerat i detta pass.

Ryssland har hittills rapporterat relativt få fall, i Moskva nådde man över 1000 fall på söndagen. Man menar att man lärt av andra länders misstag som satt in åtgärder för sent och fått sin hälsovård översvämmad av sjuka som man inte haft resurser att ta hand.

 

[email protected]

Doktor Campbell: Skrämmande bild från Sverige

Publicerad: 29 mars, 2020, 13:43

Läs även

Den brittiske läkaren och sjukvårdutbildaren doktor John Campbell nämnde återigen Sverige i sin dagliga uppdatering lördagen den 28 mars. Han inledde då sin sändning på sin YouTubekanal (länk nedan) med att visa en bild inifrån en fullsatt buss i Sverige.

Fullsatt buss i Sverige den 26 mars 2020. När världen sätter miljarder med människor i hemkarantän och uppmanar sina befolkningar att iaktta social distansering, så gör svenska myndigheter motsatsen. Foto: Stillbild Youtube

 

– Jag är ledsen att säga att denna buss-bild var tagen i Sverige för bara två dagar sedan. Vi kan tydligt se att ingen social distansering upprätthålls, utan det är i själva verket social trängsel, kommenterade doktor Campbell bilden. Han tittar sedan in i kameran och säger med allvarlig min:
– Det är faktiskt en ganska skrämmande bild.

Han berättar sedan att skälet till att han visar bilden är att två amerikanska läkare i The New England Journal of Medicine (länk nedan) har påtalat att en överväldigande majoritet av spridningen sker via droppar från Covid-19 infekterade människor som andas ut eller – än värre – hostar eller nyser. Smittspridning sker även via ytor, men den spridningen menar de är betydligt lägre procentuellt i förhållande till spridningen direkt mellan människor. Det har den senaste tiden kommit fler studier som styrker detta.
Campbell påtalar att det därför är så otroligt viktigt att människor håller sig hemma i mesta möjliga mån och måste man röra sig ute så håller man minst två meters avstånd till andra människor.

I slutet av sändningen nämner doktorn återigen Sverige och visar ett email från en bekymrad svensk, som beskriver situationen i Sverige. Campbell berättar att han fått väldigt mycket email från just Sverige och säger syrligt att en doktorsavhandling skulle kunna skrivas avseende svenska myndigheters avvikande beteende. Han avslutar med de ödesmättade orden:

– Alla länder som inte genomför den nödvändiga sociala distanseringen, kommer enligt min mening att få betala ett högt pris…

https://www.nejm.org/coronavirus?query=RP

Christer Ericssons kommentar: Doktor Campbell har helt rätt. Det är extremt viktigt att upprätthålla social distansering för att platta ut kurvan för antalet infekterade och därmed ge sjukvården en chans att rädda livet på våra äldre och sjuka människor. Sverige skulle för länge sedan ha stängt skolor, kollektivtrafik med mera samt beordrat människor att hålla sig hemma. Hålla två meters avstånd och bärande av mask skall självklart vara obligatoriskt utomhus. Jag är chockad över att inte se en enda busspassagerare bära mask. Förstår inte svenskarna vad som sker i södra Europa och snart i Sverige? Hur kan myndigheter och media underlåta sig att varna och informera? Det är ett i närmast kriminellt beteende.

Sverige har visserligen inte generationsboende (där flera generationer delar hem) som Italien, men riskerar ändå att drabbas mycket hårt de kommande veckorna och månaderna på grund av denna totala brist på nödvändiga åtgärder.

De enda länder som lyckats platta till kurvan är de som agerat PROAKTIVT, som till exempel Singapore och Sydkorea. I länder som REAGERAT, typ Italien och Spanien, är redan sjukvården överväldigad med mängder av onödiga dödsfall som följd. Hur det kommer bli i ett land som Sverige, som INTE ENS REAGERAR är skrämmande att ens tänka på.

Svenska folket kommer – precis som Campbell säger – få betala ett högt pris på grund av deras myndigheters oförmåga eller ointresse av att skydda sin befolkning.

Diagram – Pandemikurvan. Illustration: Nya Tider

[email protected]

Italiens värsta dag: Coronaviruset skördar över 900 liv på ett dygn

Publicerad: 28 mars, 2020, 08:39

Läs även

Italien upplevde den 27 mars sin värsta dag hitintills i landets förödande coronavirusepidemi, med 919 dödsfall registrerade under det senaste dygnet – den högsta enskilda summan sedan pandemin började. Italien hade på fredagen 86 498 bekräftade fall av Covid-19 och 9 134 av dessa har avlidit till följd av coronavirusutbrottet, som främst drabbat norra Italien och regionen Lombardiet.
Det tragiska rekordet bryter därmed trenden vi sett flera dagar i sträck i Italien med minskade dagliga dödssiffror, vilka gav hopp om att det värsta var över för det svårt drabbade Italiens del. Covid-19-pandemin har överväldigat italienska sjukhus, utlöst karantän i hela landet och uttömt landets resurser. Länder som Kina och Ryssland har skickat omfattande hjälp i form av både medicinsk- och skyddsutrustning samt läkar- och expertgrupper, men pandemins framfart tycks trots alla dessa insatser vara ostoppbar.

https://www.rt.com/news/484314-italy-coronavirus-deaths-highest-rate/

Christer Ericssons kommentar: Dödligheten i Italien är med dagens siffror 10,56 procent. Trots att såklart långt ifrån alla infekterade har testats och bekräftats är det en alarmerande hög siffra. Länder som Sverige, vilka nästan inte vidtagit några åtgärder för att stoppa spridningen av Covid-19 riskerar att hamna i en ännu värre situation om några veckor. Sverige har dessutom mycket dålig beredskap och ett mycket svagt sjukvårdssystem i förhållande till Italien.
Det gäller att bromsa spridningen och platta ut kurvan över tid (se diagrammet) så inte sjukvården överbelastas som i Italien. För att uppnå detta krävs bland annat att allt icke-nödvändigt som till exempel skolor stängs, människor håller sig hemma och att bärande av mask utanför hemmet görs obligatoriskt.

[email protected]

Förlorad lukt ett tecken på Covid-19 infektion

Publicerad: 27 mars, 2020, 13:44

Brittiska Öron- näs- & halsförbundet (ENT UK) rapporterar att det nu finns nya bevis för att anosmi, det vill säga förlorad förmåga att känna lukt, är ett symptom på Covid-19-infektion. Anosmi eller luktblindhet är oförmågan att förnimma en eller flera lukter. Termen kommer av grekiskans an (utan) och osme (lukt). Hyposmi är den medicinska termen för nedsatt luktsinne.

ENT UK skriver att det redan finns bra bevis på detta från Sydkorea, Kina och Italien. Detta då ett betydande antal patienter där med bevisad Covid-19-infektion har utvecklat anosmi/hyposmi. I Tyskland rapporteras att mer än 2 av 3 (67 procent) av alla bekräftade fall har anosmi. I Sydkorea, där testningen har varit mer utbredd, har 30 procent av patienterna som testat positiva för Covid-19 haft anosmi. Det rör sig om mildare fall där deras främsta symtom varit just förlorad lukt och därmed smak.

Luktblindhet uppges vara ett av de tidigaste symptomen en del Covid-19-infekterade drabbas av och är därmed en varningssignal att personen smittats. Den brittiske läkaren och utbildaren doktor John Campbell, som följt Covid-19 nära sedan start, påminner om att lukt och smak hänger ihop. Campbell säger att förlorad lukt och smak påvisar en ”stark möjlighet” att den drabbade har Covid-19 och därför ”bör självisolera sig i åtminstone en vecka”.

Brittiska Öron- näs- & halsförbundet påminner om att normal behandling brukar innefatta steroida antiinflammatoriska läkemedel som cortison, något de nu varnar för. Detta då det i flera studier framkommit att alla former av antiinflammatoriska läkemedel motverkar kroppens försvar mot Covid-19 och därmed förvärrar sjukdomsförloppet. De är i klartext farliga att använda. Nya Tider rapporterade om denna livsviktiga information tidigare:
https://www.nyatider.nu/antiinflammatoriska-lakemedel-kan-forvarra-covid-19/

https://www.entuk.org/sites/default/files/files/Loss%20of%20sense%20of%20smell%20as%20marker%20of%20COVID.pdf

Christer Ericssons kommentar: Budskapet här är att om man känner en nedsatt eller förlorad lukt- och smakförmåga kan det vara ett tecken på att man infekterats med viruset SARS-CoV-2 och trots inga andra symptom därmed har sjukdomen Covid-19. Det innebär att den infekterade riskerar att smitta andra, vilka kan få betydligt värre symptom och allvarligare sjukdomsförlopp. Detta eftersom coronaviruset är potentiellt dödligt, trots olika symptom för olika individer.

Den som upptäcker sig ha förlorad lukt och smak måste därför stanna hemma. Vi måste alla hjälpas åt att skydda våra äldre och sjuka i samhället. Det är vår plikt!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend