Skip to Content

Anders Tegnell håller fast vid sin strategi – men för hur länge? Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Storbritannien överger ”svenska modellen” – som kan ta livet av hundratusentals

Digital utgåva

Efter att en ny omfattande forskarrapport kommit så backar Storbritannien från beslutet om att stoppa coronaviruset med flockimmunitet. Anledningen är att man kunde se extremt stora skillnader i utfallet av antalet döda och belastningen på sjukvården. Den ”svenska modellen” som Folkhälsomyndigheten ännu står bakom, med så små ingrepp som möjligt för att motverka spridningen av viruset, skulle resultera i minst 260 000 döda, kom man fram till.

Publicerad: 18 mars, 2020, 00:49

  • Svenska

Läs även

Den ”kinesiska modellen” med hårda åtgärder så snabbt som möjligt kan enligt rapporten hålla ner antalet döda till en trettondel så många – 20 000. Nu beslutar Storbritannien att också införa långtgående åtgärder för att stoppa smittpsridnignen. Men Sverige står fast vid beslutet om att fortsätta på den inslagna banan.

Under måndagen var budskapet fortfarande att Storbritannien ville stoppa coronaviruset med hjälp av flockimmunitet. Förslaget kom från regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance i förra veckan, men kritiserades av WHO, bland annat eftersom det stack ut från resten av världens valda metoder för att motverka spridningen av viruset. Det enda andra landet som hade samma inställning och redan arbetade efter samma modell med så få ingrepp på samhället som möjligt, var Sverige. Under tisdagen kom dock beskedet att Storbritannien överger denna strategi och förbereder nu lagar för att bland annat stänga pubar och skolor. Nu står vi ensamma och frågan är varför?

Flockimmunitet kritiserades och övergavs

Under tisdagsmorgonen, efter att en stor vetenskaplig rapport släppts som undersökte konsekvenserna av den brittiska och svenska modellen, väljer nu den brittiska regeringen att göra en helomvändning. Anledningen: 260 000 döda, hela tretton gånger fler, om man fortsätter på samma spår som Sverige istället för att ta krafttag direkt.

Prognoser för smittspridning i Storbritannien. Källa: Imperial College COVID-19 Response Team

 

I Storbritanniens fall var myndigheterna likt Sverige inte villiga att ta några större krafttag mot spridningen av viruset, trots att landet då hade ungefär 1 500 officiellt smittade och 55 döda. Man höll gränsen öppen och skolorna likaså, och har än så länge inte förbjudit några större sammankomster. Istället tänkte man isolera de sjuka och gamla medan sjukdomen skulle spridas ”kontrollerat” i resten av samhället.

Tanken var, och är fortfarande i Sveriges fall, även om man inte vill säga det rakt ut, att skapa så kallad flockimmunitet (i Sverige sägs det rakt ut). Det är en immunitet där en stor andel, runt 60 procent eller mer av befolkningen (optimalt de som inte är i riskzonen för att dö av det) smittas av coronaviruset och sedan utvecklar immunitet vilket gör att viruset får svårare att spridas till de som är i riskzonen. Man kan jämföra det med den återkommande influensan där stora delar av befolkningen redan är immun vilket innebär att smittspridningen inte blir lika omfattande eftersom viruset oftare smittar någon som inte blir sjuk.

– De flesta får en väldigt mild smitta och kan bygga upp en slags flockimmunitet så att fler är immuna mot denna sjukdom och vi minskar smittspridningen samtidigt som vi skyddar de som är mest sårbara. Det är det viktigaste vi måste göra, sade Vallance till BBC.

Det var i alla fall planen, vilken hyllades av den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell som däremot öste frän kritik över länder som följer WHO:s råd, likt Danmark.

– Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om, sade Anders Tegnell till Aftonbladet under måndagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend