Skip to Content

Anders Tegnell håller fast vid sin strategi – men för hur länge? Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Storbritannien överger ”svenska modellen” – som kan ta livet av hundratusentals

Digital utgåva

Efter att en ny omfattande forskarrapport kommit så backar Storbritannien från beslutet om att stoppa coronaviruset med flockimmunitet. Anledningen är att man kunde se extremt stora skillnader i utfallet av antalet döda och belastningen på sjukvården. Den ”svenska modellen” som Folkhälsomyndigheten ännu står bakom, med så små ingrepp som möjligt för att motverka spridningen av viruset, skulle resultera i minst 260 000 döda, kom man fram till.

Publicerad: 18 mars, 2020, 00:49

  • Svenska

Läs även

Den ”kinesiska modellen” med hårda åtgärder så snabbt som möjligt kan enligt rapporten hålla ner antalet döda till en trettondel så många – 20 000. Nu beslutar Storbritannien att också införa långtgående åtgärder för att stoppa smittpsridnignen. Men Sverige står fast vid beslutet om att fortsätta på den inslagna banan.

Under måndagen var budskapet fortfarande att Storbritannien ville stoppa coronaviruset med hjälp av flockimmunitet. Förslaget kom från regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance i förra veckan, men kritiserades av WHO, bland annat eftersom det stack ut från resten av världens valda metoder för att motverka spridningen av viruset. Det enda andra landet som hade samma inställning och redan arbetade efter samma modell med så få ingrepp på samhället som möjligt, var Sverige. Under tisdagen kom dock beskedet att Storbritannien överger denna strategi och förbereder nu lagar för att bland annat stänga pubar och skolor. Nu står vi ensamma och frågan är varför?

Flockimmunitet kritiserades och övergavs

Under tisdagsmorgonen, efter att en stor vetenskaplig rapport släppts som undersökte konsekvenserna av den brittiska och svenska modellen, väljer nu den brittiska regeringen att göra en helomvändning. Anledningen: 260 000 döda, hela tretton gånger fler, om man fortsätter på samma spår som Sverige istället för att ta krafttag direkt.

Prognoser för smittspridning i Storbritannien. Källa: Imperial College COVID-19 Response Team

 

I Storbritanniens fall var myndigheterna likt Sverige inte villiga att ta några större krafttag mot spridningen av viruset, trots att landet då hade ungefär 1 500 officiellt smittade och 55 döda. Man höll gränsen öppen och skolorna likaså, och har än så länge inte förbjudit några större sammankomster. Istället tänkte man isolera de sjuka och gamla medan sjukdomen skulle spridas ”kontrollerat” i resten av samhället.

Tanken var, och är fortfarande i Sveriges fall, även om man inte vill säga det rakt ut, att skapa så kallad flockimmunitet (i Sverige sägs det rakt ut). Det är en immunitet där en stor andel, runt 60 procent eller mer av befolkningen (optimalt de som inte är i riskzonen för att dö av det) smittas av coronaviruset och sedan utvecklar immunitet vilket gör att viruset får svårare att spridas till de som är i riskzonen. Man kan jämföra det med den återkommande influensan där stora delar av befolkningen redan är immun vilket innebär att smittspridningen inte blir lika omfattande eftersom viruset oftare smittar någon som inte blir sjuk.

– De flesta får en väldigt mild smitta och kan bygga upp en slags flockimmunitet så att fler är immuna mot denna sjukdom och vi minskar smittspridningen samtidigt som vi skyddar de som är mest sårbara. Det är det viktigaste vi måste göra, sade Vallance till BBC.

Det var i alla fall planen, vilken hyllades av den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell som däremot öste frän kritik över länder som följer WHO:s råd, likt Danmark.

– Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om, sade Anders Tegnell till Aftonbladet under måndagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend