Skip to Content

Anders Tegnell håller fast vid sin strategi – men för hur länge? Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Storbritannien överger ”svenska modellen” – som kan ta livet av hundratusentals

Digital utgåva

Efter att en ny omfattande forskarrapport kommit så backar Storbritannien från beslutet om att stoppa coronaviruset med flockimmunitet. Anledningen är att man kunde se extremt stora skillnader i utfallet av antalet döda och belastningen på sjukvården. Den ”svenska modellen” som Folkhälsomyndigheten ännu står bakom, med så små ingrepp som möjligt för att motverka spridningen av viruset, skulle resultera i minst 260 000 döda, kom man fram till.

Publicerad: 18 mars, 2020, 00:49

  • Svenska

Läs även

Den ”kinesiska modellen” med hårda åtgärder så snabbt som möjligt kan enligt rapporten hålla ner antalet döda till en trettondel så många – 20 000. Nu beslutar Storbritannien att också införa långtgående åtgärder för att stoppa smittpsridnignen. Men Sverige står fast vid beslutet om att fortsätta på den inslagna banan.

Under måndagen var budskapet fortfarande att Storbritannien ville stoppa coronaviruset med hjälp av flockimmunitet. Förslaget kom från regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance i förra veckan, men kritiserades av WHO, bland annat eftersom det stack ut från resten av världens valda metoder för att motverka spridningen av viruset. Det enda andra landet som hade samma inställning och redan arbetade efter samma modell med så få ingrepp på samhället som möjligt, var Sverige. Under tisdagen kom dock beskedet att Storbritannien överger denna strategi och förbereder nu lagar för att bland annat stänga pubar och skolor. Nu står vi ensamma och frågan är varför?

Flockimmunitet kritiserades och övergavs

Under tisdagsmorgonen, efter att en stor vetenskaplig rapport släppts som undersökte konsekvenserna av den brittiska och svenska modellen, väljer nu den brittiska regeringen att göra en helomvändning. Anledningen: 260 000 döda, hela tretton gånger fler, om man fortsätter på samma spår som Sverige istället för att ta krafttag direkt.

Prognoser för smittspridning i Storbritannien. Källa: Imperial College COVID-19 Response Team

 

I Storbritanniens fall var myndigheterna likt Sverige inte villiga att ta några större krafttag mot spridningen av viruset, trots att landet då hade ungefär 1 500 officiellt smittade och 55 döda. Man höll gränsen öppen och skolorna likaså, och har än så länge inte förbjudit några större sammankomster. Istället tänkte man isolera de sjuka och gamla medan sjukdomen skulle spridas ”kontrollerat” i resten av samhället.

Tanken var, och är fortfarande i Sveriges fall, även om man inte vill säga det rakt ut, att skapa så kallad flockimmunitet (i Sverige sägs det rakt ut). Det är en immunitet där en stor andel, runt 60 procent eller mer av befolkningen (optimalt de som inte är i riskzonen för att dö av det) smittas av coronaviruset och sedan utvecklar immunitet vilket gör att viruset får svårare att spridas till de som är i riskzonen. Man kan jämföra det med den återkommande influensan där stora delar av befolkningen redan är immun vilket innebär att smittspridningen inte blir lika omfattande eftersom viruset oftare smittar någon som inte blir sjuk.

– De flesta får en väldigt mild smitta och kan bygga upp en slags flockimmunitet så att fler är immuna mot denna sjukdom och vi minskar smittspridningen samtidigt som vi skyddar de som är mest sårbara. Det är det viktigaste vi måste göra, sade Vallance till BBC.

Det var i alla fall planen, vilken hyllades av den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell som däremot öste frän kritik över länder som följer WHO:s råd, likt Danmark.

– Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om, sade Anders Tegnell till Aftonbladet under måndagen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Domstol ger Nordfront rätt om klassikerskydd

TRYCKFRIHETNordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av ett antal svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april.

Sjukvårdens dilemma – fler och dyrare hyrpersonal

SJUKVÅRDDen svenska sjukvården konsumerar enorma resurser. Cirka 44 procent av kostnaderna för sjukvården är personalkostnader. Under ett par decennier har det pågått en allt snabbare utveckling mot att en allt större andel av personalen är inhyrda konsulter istället för att vara anställda. Oftast handlar det om läkare, men allt fler sjuksköterskor tar också steget att hyra ut sig själva istället för att vara anställda. Regionernas förmåga att organisera vården sätts på prov.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen i vårändringsbudgeten ger 6 miljoner för att sprida den kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men skall nu spridas över hela landet.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Gå till arkivet

Send this to a friend