Skip to Content

K-pistbeväpnad polis bevakar polisstationen efter attacken. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Stort antal koordinerade bränder i Eskilstuna

Digital utgåva

En hämndattack mot samhället – utförd av kriminella invandrare som är upprörda över att polisen gripit en grovt kriminell individ för några veckor sedan. Så kan man summera ett stort antal planerade och koordinerade bränder som drabbade Eskilstuna under söndagsnatten. Tre unga män, vilka är kända av polisen för delaktighet i ett kriminellt nätverk, kunde gripas under brandkaoset som varade i två timmar och drabbade ett stort antal oskyldiga eskilstunabor.

Publicerad: 17 maj, 2021, 20:06

  • Svenska

Läs även

Larmen till polisen började med ett falsklarm om en beväpnad man i Torshälla, vilket var ämnat att locka iväg poliser från resten av Eskilstuna. Därefter anlades bränder och ett flertal bilar sattes i brand runt omkring i staden. I takt med att larmen inkom tvingades polisen ringa in förstärkning från andra städer – man misstänkte att de många bränderna var koordinerade som en hämndattack mot samhället efter att polisen gripit en grovt kriminell individ för några veckor sedan. Totalt ska 25 fordon satts i brand, polishuset angripits och en brandbomb kastats mot en polispatrull. Även två radhus sattes i brand men av oklar anledning har polisen inte valt att inkludera dessa i sin rapportering från nattens bränder.

Efter att polisen gripit tre män som är misstänkta för nattens dåd slutade bränderna. Nu ökar polisen sin närvaro i Eskilstuna för att förbereda sig för fler potentiella attacker under veckan.

Brandkaos som hämnd mot samhället

Det första larmet om den påstått beväpnade mannen som ska ha synts till i Torshälla kom in till polisen 21.57.

– Man har sett en man med pistol och där har vi varit och sökt av med alla styrkor. Vi har inte fått någon form av träff på någon person eller något, sade Daniel Reiborn, ledningsbefäl hos polisen under söndagskvällen, till Aftonbladet.

Men bara någon minut efter larmet om den beväpnade mannen kom den första branden i en annan stadsdel, på en parkering på Skogsängsgatan där en personbil sattes i brand och var helt övertänd. Därefter fortsatte larmen att hagla in. På bara 18 minuter mellan klockan 22.14 och 22.32 upptäcktes nio olika brandhärdar i Eskilstuna genom samtal till SOS och som i ett fall bevittnades av en polispatrull. Attackerna skulle fortsätta under natten och kom även att eskalera. Nya bränder, i en bil respektive en moped rapporterades in 22.47 och 22.59. Någon gång kort efter 23 började det även att brinna i en radhuslänga i Stenby i Eskilstuna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Larmen till polisen i Eskilstuna

21.58 SOS-larm om brand i en bil på parkering på Skogsängsgatan. En bil var helt övertänd.

22.14 SOS-larm om bilbrand på Hästskobacken.

22.18 SOS-larm om brand på Ekenhillsvägen.

22.19 En polispatrull ser en brand på Hammarbyvägen – Säbygatan.

22.24 Samtal om brand på Bellmansplan. Det visade sig att det var tre bilar som brann.

22.27 Samtal om brand på Årbygatan. Flera bilar uppges brinna.

22.28 Samtal om brand på Ådalsvägen. Enligt uppgifter brinner flera bilar.

22.29 Samtal om brand på Eddavägen i Eskilstuna. Visade sig vara en husvagn som brann på platsen. Polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

22.29 Samtal om brand på Lagrådsgatan i Eskilstuna. Visade sig vara en bil som brann. Polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

22.32 Samtal om brand på Kärrhagsvägen i Eskilstuna. Visade sig vara en bil som brann.

22.47 SOS-larm om brand på Assessorsgatan. Det var en bil som brann på platsen.

22.59 SOS-larm om brand på Årbygatan. Visade sig vara mopeder som brann.

23.00 Larm om brand i radhuslänga i Stenby – oklart varför detta inte redovisas på polisens hemsida.

23.12 Försök att anlägga brand på polisstationen på Nygatan. Polisen upprättar bevakning av polisstationen. Det har inte uppstått någon brand av större omfattning. Polisen har säkrat spår och bevis på platsen.

23.18 SOS-larm om brand på Odlarvägen i Eskilstuna. Det ska ha varit en bil som brann.

23.25 Samtal om brand på Skrinnarvägen. Ska ha varit en bil som brann på platsen.

23.27 SOS-larm om bilbrand på Skiftingegatan.

00.40 SOS-larm till polisen om brand på parkeringen på Eddavägen. Det var den tidigare branden 22.29 som tagit sig. Det visade sig vara en husbil som brann.

(Källa: Polisen)

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend