Skip to Content

K-pistbeväpnad polis bevakar polisstationen efter attacken. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Stort antal koordinerade bränder i Eskilstuna

Digital utgåva

En hämndattack mot samhället – utförd av kriminella invandrare som är upprörda över att polisen gripit en grovt kriminell individ för några veckor sedan. Så kan man summera ett stort antal planerade och koordinerade bränder som drabbade Eskilstuna under söndagsnatten. Tre unga män, vilka är kända av polisen för delaktighet i ett kriminellt nätverk, kunde gripas under brandkaoset som varade i två timmar och drabbade ett stort antal oskyldiga eskilstunabor.

Publicerad: 17 maj, 2021, 20:06

  • Svenska

Läs även

Larmen till polisen började med ett falsklarm om en beväpnad man i Torshälla, vilket var ämnat att locka iväg poliser från resten av Eskilstuna. Därefter anlades bränder och ett flertal bilar sattes i brand runt omkring i staden. I takt med att larmen inkom tvingades polisen ringa in förstärkning från andra städer – man misstänkte att de många bränderna var koordinerade som en hämndattack mot samhället efter att polisen gripit en grovt kriminell individ för några veckor sedan. Totalt ska 25 fordon satts i brand, polishuset angripits och en brandbomb kastats mot en polispatrull. Även två radhus sattes i brand men av oklar anledning har polisen inte valt att inkludera dessa i sin rapportering från nattens bränder.

Efter att polisen gripit tre män som är misstänkta för nattens dåd slutade bränderna. Nu ökar polisen sin närvaro i Eskilstuna för att förbereda sig för fler potentiella attacker under veckan.

Brandkaos som hämnd mot samhället

Det första larmet om den påstått beväpnade mannen som ska ha synts till i Torshälla kom in till polisen 21.57.

– Man har sett en man med pistol och där har vi varit och sökt av med alla styrkor. Vi har inte fått någon form av träff på någon person eller något, sade Daniel Reiborn, ledningsbefäl hos polisen under söndagskvällen, till Aftonbladet.

Men bara någon minut efter larmet om den beväpnade mannen kom den första branden i en annan stadsdel, på en parkering på Skogsängsgatan där en personbil sattes i brand och var helt övertänd. Därefter fortsatte larmen att hagla in. På bara 18 minuter mellan klockan 22.14 och 22.32 upptäcktes nio olika brandhärdar i Eskilstuna genom samtal till SOS och som i ett fall bevittnades av en polispatrull. Attackerna skulle fortsätta under natten och kom även att eskalera. Nya bränder, i en bil respektive en moped rapporterades in 22.47 och 22.59. Någon gång kort efter 23 började det även att brinna i en radhuslänga i Stenby i Eskilstuna.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Larmen till polisen i Eskilstuna

21.58 SOS-larm om brand i en bil på parkering på Skogsängsgatan. En bil var helt övertänd.

22.14 SOS-larm om bilbrand på Hästskobacken.

22.18 SOS-larm om brand på Ekenhillsvägen.

22.19 En polispatrull ser en brand på Hammarbyvägen – Säbygatan.

22.24 Samtal om brand på Bellmansplan. Det visade sig att det var tre bilar som brann.

22.27 Samtal om brand på Årbygatan. Flera bilar uppges brinna.

22.28 Samtal om brand på Ådalsvägen. Enligt uppgifter brinner flera bilar.

22.29 Samtal om brand på Eddavägen i Eskilstuna. Visade sig vara en husvagn som brann på platsen. Polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

22.29 Samtal om brand på Lagrådsgatan i Eskilstuna. Visade sig vara en bil som brann. Polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

22.32 Samtal om brand på Kärrhagsvägen i Eskilstuna. Visade sig vara en bil som brann.

22.47 SOS-larm om brand på Assessorsgatan. Det var en bil som brann på platsen.

22.59 SOS-larm om brand på Årbygatan. Visade sig vara mopeder som brann.

23.00 Larm om brand i radhuslänga i Stenby – oklart varför detta inte redovisas på polisens hemsida.

23.12 Försök att anlägga brand på polisstationen på Nygatan. Polisen upprättar bevakning av polisstationen. Det har inte uppstått någon brand av större omfattning. Polisen har säkrat spår och bevis på platsen.

23.18 SOS-larm om brand på Odlarvägen i Eskilstuna. Det ska ha varit en bil som brann.

23.25 Samtal om brand på Skrinnarvägen. Ska ha varit en bil som brann på platsen.

23.27 SOS-larm om bilbrand på Skiftingegatan.

00.40 SOS-larm till polisen om brand på parkeringen på Eddavägen. Det var den tidigare branden 22.29 som tagit sig. Det visade sig vara en husbil som brann.

(Källa: Polisen)

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tjugo år sedan Göteborgskravallerna

INRIKESDen 14 juni 2001 inleddes Göteborgskravallerna som ett resultat av naiva politikers överseende med terrorister vars budskap de delvis sympatiserade med. Media var redan då på terroristernas sida och nu tävlar de om att relativisera händelserna där egendom för mångmiljonbelopp förstördes. Förevändningen för kravallerna var det EU-toppmöte som Göteborg stod värd för och president George W Bushs statsbesök.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Gå till arkivet

Send this to a friend