Skip to Content

Chefredaktören har ordet
Chefredaktören har ordet

Strid inför kyrkovalet

Många invandringskritiska och nationalistiska opinionsbildare uppmanar nu alla att gå med i Svenska kyrkan och rösta på Sverigedemokraterna i kyrkovalet i september. Det skulle faktiskt kunna resultera i att man byter ut hela den politiskt korrekta ledningen för Svenska kyrkan.

Publicerad: 6 september, 2017, 12:45

 • Svenska

Läs även

I dag är Svenska kyrkan en institution som avviker så pass mycket från det kristna budskapet och den kristna traditionen att många utländska kyrkor inte vill ha med Svenska kyrkan att göra. En aspekt är att man ständigt backar för islam. I Fisksätra i södra Stockholm ska kyrkan göras om till ”Guds hus” genom att en moské byggs intill kyrkan. Svenska kyrkans lokalavdelning har startat en insamling till projektet.

Andra exempel är att biskopen Eva Brun­ne föreslagit att krucifixet i Sjömanskyrkan i Stockholm skulle plockas bort och ersättas av en pil mot Mecka. Hon gick ut med sitt förslag för två år sedan via Stockholm stifts officiella hemsida.

Ärkebiskopen Antje Jackelén förnekar också att Jesus är den enda vägen till himlen, vilken är det mest centrala i hela kristendomen. ”Jesus säger att han är sanningen, men han säger inte att jag är den enda sanningen”, sade hon år 2013 till tidningen Dagen, vilket fick många att höja på ögonbrynen.

Hon har twittrat att hon njuter av att höra muslimska böneutrop och har valt som sitt valspråk frasen ”gud är större” vilket är en översättning av det muslimska stridsropet ”allah akbar” som muslimska terrorister regelmässigt skriker innan attack. I tidningen Morgonbladet förtydligar hon i mars 2016 denna inställning: ”Muhammed är inte en falsk profet”.

Svenska kyrkan är starkt pådrivande för ökad muslimsk migration och publicerar i sin tidning Kyrkans Tidning ofta reportage om kristna tjejer som blir tillsammans med muslimska män. Man anordnar även helt öppet sommarläger för muslimska ”ensamkommande” män där de får träffa svenska kristna tonårsflickor. ”Josefin Karlsson, 17, lockades med till lägret av en klasskompis”, skriver till exempel Norrköpings tidningar, och fortsätter med att konstatera att ”Ungefär hälften av deltagarna är ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Somalia”.

Det är uppenbart att många av medlemmarna i Svenska kyrkan inte är nöjda med denna kursändring. Som en protest mot sveket lämnade cirka 90 000 medlemmar kyrkan under 2016 och kyrkorummen gapar tomma, men det betyder samtidigt att de destruktiva krafterna får ännu större spelrum.

Kyrkan är en institution med makt och den kan antingen styras av personer som påhejar en destruktiv omdaning av Sverige eller av personer som vill stoppa den utvecklingen. Det är en av alla samhällsinstitutioner som formar det svenska samhället och där det finns all möjlighet för medborgarna att uttrycka sin önskan, åtminstone i valurnan.

I veckans artikel om det stundande kyrkovalet konstaterar Ernst Wikmann att om bara hälften av Sverigedemokraternas väljare från förra riksdagsvalet även röstade i årets kyrkoval, så skulle partiet få egen majoritet. Så lågt är valdeltagandet. Det finns även flera andra konservativa krafter att lägga sin röst på.

Som Platon skrev redan 400 f.Kr. ”Straffet för att låta bli att delta i det politiska livet, är att man blir regerad av människor underlägsna en själv.”

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Jag var en av de 90 000 som gick ur kyrkan 2016. Jag blev så “heligt” förbaskad över kyrkans vurmande för Islam.
  Det finns även en utbredd missuppfattning om att är du inte med i kyrkan så kan du inte begravas i kyrkans regi.
  Det är fel. Ta fram era deklarationer och titta på sammanställningen på sista sidan. Där står klart och tydligt att vi har betalat till begravningsavgift, där står även summan vi har betalat under året till kyrkan. Alltså två skilda saker.
  Att jag inte har gått ur kyrkan tidigare beror enbart på min egen lathet, tanken har dock funnits många gånger.
  Ta nu fram era kalkylatorer, multiplicera summan du har betalat till kyrkan under året med antal år du har jobbat.
  I mitt fall med drygt 40 år i arbetslivet handlade det om ca 130 000 kr som jag har betalat. Jag ställer mig frågan,
  vad har jag fått för dessa pengar?
  Jag uppskattar Vavras uppmaning att vi skall gå och rösta, engagera oss. Det är tyvärr så att en del människor negligerar, bryr sig inte om andras åsikter. Mitt bidrag blir att snuva kyrkan på pengar.

 • Dacke

  Svenska kyrkan styrs idag av falska profeter vars målsättning är att bryta ned den kristna tron. Det verkar som om Svenska kyrkan är en del av personliga tyckanden och inte från Bibeln som borde vara utgångspunkten?
  Både Ärkebiskopen Antje Jackelén och biskopen Eva Brun­ne framför sina egna åsikter om Gud, Jesus och Bibeln och deras tolkningar överensstämmer sällan med den gängse bilden av kristna värderingar.
  Har full förståelse att många svenskar lämnar Svenska kyrkan, då deras åsikter inte delas av traditionella kristna.
  Hur har det blivit så? Jo, enveten och medveten satsning som spänner en bit ner på 1800 talet och Fabiansällskapet där Gunnar och Alva Myrdal hade sin största inspirationskälla. Den första uppgiften vara att upplösa den traditionella familjen och nationalstatens upphörande. Dessa idéer fick namn av David Rockefeller; “Open society” och ligger till grund för dagens globalister – Bilderberggruppen.
  Den nye påvens (Franciskus) tillsättning var inget annat än ett steg att urholka den kristna tron. Den förre påven (Benedictus XVI) tvingades abdikera, inte av sjukdom, utan därför han vägrade ge upp sin tro. Som alla vet lever han fortfarande i högönsklig välmåga trots sina 90 år. Så målsättningen för oligarker/globalister är som vi nu ka se i Sverige förstöra det kristna arvet och de värderingar som varit vår ledstjärna i över tusen år. Det är således inga tillfälligheter att Antje Jackelén är ärkebiskop och Eva Brun­ne är biskop

 • andeklas

  Jag förstår såväl din oro Vavra Suk. Men då jag för att någorlunda ska kunna behålla nya erövrade kunskaper
  i Ryska språket plus ett intresse att behålla min tro på Jesus så kommer jag mer och mer ha att göra med föreningen vi pratar ryska och den vägen in i Ortodoxa Kyrkan blir ganska kort. Att rösta i kyrkovalet skulle då för mig kännas som att medvetet eller omedvetet avbryta eller i allafall kraftigt störa den konverterings-processen. Jag är dock fortfarande Svensk rent etniskt – men inte längre Religiöst, min själ är och har iaf till viss del blivit för-ryskad – dock kommer det att finnas levande Svenska Ortodoxa Församlingar i en nära framtid – det ser jag fram emot

M måste göra upp med sitt mörka förflutna

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Statsministern ägnar sig åt en historierevisio­nism som är djupt oärlig – senast bevittnad i mötet med president Trump”, skriver Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, i en debattartikel i Expressen den 13 mars.

Vilka hotar demokratin?

OPINION: ROLF HILLEGRENNyligen kunde man i Svenska Dagbladet läsa en debattartikel med rubriken ”Demokratin är hotad – vi tänker försvara den”. Bland undertecknarna återfinns så kallade kulturpersoner och politiker, det vill säga individer som utan svårigheter brukar kunna nå ut med sina åsikter i offentligheten. Rolf Hillegren, före detta kammaråklagare, är dock föga imponerad.

Yttrandefriheten under attack

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Massinvandring – ett mål i sig för Grön Ungdom

Sydafrika vill ta efter Zimbabwe med rasligt motiverade landkonfiskationer

OPINION: DAN ROODTDen sydafrikanske människorättsaktivisten Dan Roodt varnar för att Sydafrika nu kommer att gå samma väg som Zimbabwe och beslagta farmer som drivs av vita. Detta trots att sådana ”landreformer” hittills medfört att farmernas produktivitet minskat drastiskt. Den 27 februari antog parlamentet en motion från radikalmarxistiska EFF, som inte gör någon hemlighet av att Zimbabwe är deras föredöme.

Magda Gad om Expressens hyckleri

LEDAREÄven om Expressens krigskorrespondent Magda Gad talar i allmänna termer om ”västmedia”, är det uppen­bart att det också är sin egen tidning hon kritiserar för ”moraliskt hyckleri” i rapporteringen från Syrien.

Regeringens siffertrix om migrationen

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGRegeringen har många tjänstemän som står redo att räkna fram kostnader inom skilda områden, både historiskt och framtida prognoser. Det håller inte att politiker gömmer sig bakom att de inte vet eller rentav ljuger för medborgarna. Migrationen är en sådan fråga, där både ekonomiska kostnader och även brottslighet går att få fram, om bara regeringen hade viljan, menar veckans debattör professor Karl-Olov Arnstberg.

Islamiseringen förändrar samhället för alla

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄven om invandringen skulle stoppas helt i dag kommer andelen muslimer i Sverige att öka, enligt en ny rapport. Detta omdanar vårt samhälle i grunden, något det inte längre går att blunda för.

Gå till arkivet