Skip to Content

Strid om slöjförbud rasar i Skurups skolor

PappersupplaganNya Tider v. 05

Skurups kommunfullmäktige har beslutat att förbjuda bärande av islamiska slöjor i kommunens skolor, ett beslut som väckt motstånd bland muslimska grupper och även viss svensk skolpersonal. Prästamosse­skolans rektor Mattias Liedholm vill inte medverka till att genomdriva denna linje, och säger till Nya Tider bland annat att ett sådant beslut i så fall måste fattas på nationell nivå.

Publicerad: 27 januari, 2020, 20:56

 • Svenska

Läs även

Den 16 december beslutade kommunfullmäktige i Skurup att bifalla en motion från Sverigedemokraterna (SD) om slöjförbud i kommunens skolor. Motionen stöddes, förutom av SD, av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet. Beslutet är tänkt att implementeras inom ett halvår, efter att tjänstemän tagit fram en plan för genomförandet.

Den 13 januari genomfördes en demonstration av Malmös unga muslimer utanför kommunhuset, och på Prästamosseskolan bar flera svenska lärare slöja, i protest mot beslutet. På plats fanns även motdemonstranter, med paroller som ”Frihet åt svenskarna” och ”Stäng islam”.

Skolpersonal vägrar genomdriva beslutet
Skolans rektor Mattias Liedholm menar att han inte kommer att genomdriva förbudet i praktiken, och säger till Aftonbladet:

– Varken jag eller någon av mina kollegor kommer genomdriva det. Då blir det ett personalärende för kommunen att hantera.

I Lärarnas tidning är han inne på samma spår, när han besvarar frågan om han är orolig för sin anställning:

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Om man skall tillåta religiös klädsel i offentlig verksamhet , måste det ju innebära att stat/kommun delar personens uppfattning om att det finns en Gud uppe i luften som har diverse krav som måste uppfyllas.
  Annars skulle man väl kunna säga att vidskepligheter är helt OK , men man får ägna sig åt dom i hemmet eller i därför avsedda lokaler.
  Vänstern har i årtionden ägnat sig åt infiltration (SK) och i många fall förlöjligande och hån mot kristna.
  Jehovas , Pingst osv..har ju förlöjligats…ändå är dom helt oförargliga.
  Jag undrar om Jehovas fortfarande vågar ringa på hos folk och erbjuda sina tidningar och helst ett bibelstudium.??
  Själv säger jag ett vänligt och hövligt , “Tyvärr jag är inte intresserad ” –Man behöver inte vara oförskämd.
  Med Islam är det en helt annan sak….dom erbjuder inte en liten tidning , det är omöjligt att hoppa av islam , ..ja ni vet ju själva.

 • HandsomeHank

  Anledningen till att de bär slöja är att jag och alla andra män förutsätts börja tafsa eller onanera på stället om vi får se deras hår. Det säger allt om deras män och förklarar delvis ökningen av sexbrott i landet. Jag ser det som mansdiskiminering att ha sådana förutfattade meningar om oss män.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Ny runsten funnen

INRIKESEn lantbrukare i Västerviks kommun har upptäckt att en stor sten han grävde upp för flera år sedan är en runsten. Runstenen, som dateras till 1000-talets första hälft, är den första nya sten som hittats på flera år.

Brå konstaterar vad har varit allmänt känt – stök, brott och bråk i bibliotek och i simhallar

INRIKESBrå har kartlagt förekomsten av brott och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek på uppdrag av regeringen. Resultatet är att man kan konstatera att brott och ordningsstörningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek. Detta skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö. Detta fenomen har konstaterats av alternativmedia sedan många år tillbaka, och precis som vice rikspolischefens erkännande av förekomsten av kriminella klaner har Brå hittills undvikit att rapportera om det.

Anmälda skadegörelser mot offentliga fastigheter ökar

INRIKESAntalet anmälda skadegörelser mot offentligt ägda fastigheter har ökat brant under år 2020, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, rapporterar TV4:s nyheter. Lerums lokala kommunpolis Eva Strömblad tror att uppgången delvis kan förklaras av coronakrisen eftersom fler har ”hemestrat”.

PR-kupp från Alternativ för Sverige under riksdagens öppnande

INRIKESNär riksdagen öppnade den 8 september dök plötsligt ett flygplan upp i luftrummet ovanför riksdagen och andra delar av huvudstaden. Från flygplanet hängde en banderoll med texten ”ÅTERVANDRING” och Alternativ för Sveriges hjärta i svenska flaggans färger.

Gå till arkivet

Send this to a friend