Skip to Content

en kyrka i kris. Svenska kyrkan har tappat nästan 20 000 medlemmar under sommaren. Foto: Nya Tider

Striden om korset rasar vidare

Ett initiativ från präster i Sverige för att visa solidaritet med världens förföljda kristna har fått kritik från ledande representanter för Svenska kyrkan. Dess kommunikationschef kallar initiativet för både ”okristligt” och ”uppviglande”, en hållning som har väckt bestörtning bland många kristna.

Publicerad: 20 augusti, 2016, 23:20

  • Svenska

Läs även

Efter att islamister mördat den 85-årige franske prästen Jacques Hamel den 26 juli i år startades Facebook-gruppen ”Mitt Kors” av prästerna Annika Borg, Johanna Andersson och Helena Edlund.

på facebook-sidan ”Mitt Kors” laddar människor upp bilder på sina egna kors i solidaritet med de kristna som förföljs och dödas i världen. Foto: Facebook

På facebook-sidan ”Mitt Kors” laddar människor upp bilder på sina egna kors i solidaritet med de kristna som förföljs och dödas i världen. Foto: Facebook

Gruppen har nu 5 000 medlemmar och uppmanar människor att skicka in bilder på de kors de bär, med syftet att ta ställning för de kristna som förföljs och dödas i världen. Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg ogillade initiativet och skrev själv bland annat på sin Facebook-sida:

”Alltså, jag vet inte. Det här med att kristna plötsligt ska börja bära kors som tecken för och emot nåt. Det är väl inget nytt egentligen, men uppmaningen känns uppviglande och okristligt i de motsättningar som redan råder.”

Ärkebiskop gömde sitt kors vid möte med Hamas

Mer exakt var han orolig för att det skulle öka avståndet till muslimer och tycker att mycket av det som framförs av kyrkodebattörer känns ”ofräscht”. Bland alla de kristna som är oförstående inför Sjöbergs utspel återfinns Bitte Attarmo, samhällsdebattör och chefredaktör för tidskriften Katolskt magasin. Hon kommenterar där Sjöbergs uttalande:

”Det är både osmakligt och upprörande att representanter för landets största samfund ser korset som en provokation. Det bör vara självklart för alla kristna, och framför allt för präster och andra som intar högre positioner inom ett samfund, att veta och ständigt påpeka att korset står för ljus och kärlek.”

På Göteborgs-Postens ledarsida påpekar Mathias Bred att Svenska kyrkans tystnad kring islamistiskt våld är särskilt iögon­fallande eftersom de genomgående är desto snabbare att fördöma till exempel israeliskt sådant. Han nämner också att den förre ärkebiskopen Anders Wejryd besökte Hamas ledare Ismail Haniya i Gaza 2014 och då dessutom stoppade ned sitt kors i fickan.

Ärkebiskop Antje Jackelén, som inte uttalade sig om mordet på den franske prästen, var dock omedelbart framme för att fördöma en moskébrand, som sedan visade sig inte vara anlagd. I bland annat Aftonbladet har Gunnar Sjöbergs linje dock fått stöd och ledarskribenten Ingvar Persson skriver den 9 augusti:

”Då kan till och med en oskyldig handling, som att bära ett smycke i form av ett kors, göras till ett sätt att välja sida. Och ett sätt att bekräfta terroristernas världsbild.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat vid kyrkomötet

INRIKESSom ett resultat av kyrkovalet den 19 september tar sig det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) in vid kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Gå till arkivet

Send this to a friend