Proverna har tagits vid tolv olika platser längs Svealandskusten och visar att halterna av dioxiner och PCB sjunkit i snitt 30 procent, jämfört med för fem år sedan.
– För vuxna män och kvinnor över barnafödande ålder är det inga problem alls att äta den här fisken, säger forskaren Magnus Karlsson till Uppdrag Granskning.
Halterna av miljögifter var högst i norra Uppland. Lägst var de utanför Nyköping.
– Där är halterna så låga att en man kan äta 100 portioner strömming om året och hålla sig inom tolerabelt intag, säger Magnus Karlsson, forskare i miljöanalys, till SVT.
Resultaten bekräftar en analys som Uppdrag Granskning lät göra på strömming utanför Öland, där halterna också var lägre än förväntat.
Nu får Livsmedelsverket kritik för att betona farorna, med tanke på att fet fisk i sig är väldigt nyttig mat.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.