Skip to Content

Sultani sköts i benet innan han kunde gripas. Den sedvanliga kören av apologeter lät inte vänta på sig. Foto: Facebook/Collage Nya Tider
INRIKES

Sultani åtalas för dådet i Vetlanda

Digital utgåva

Den 22-årige asylsökande afghanen som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnestin, Tamim Sultani, har nu åtalats för vansinnesdådet i Vetlanda. Enligt stämningsansökan till Eksjö tingsrätt har han försökt knivmörda sju män, varav sex svenskar och en arab. Åklagaren yrkar på livstids utvisning, men det finns en risk att afghanen får stanna i Sverige trots de många mordförsöken.

Publicerad: 14 maj, 2021, 22:46

  • Svenska

Läs även

Det var den 3 mars som larmet kom in till polisen klockan 14.54 – en man rusade runt i Vetlanda och högg ner människor. När polis kunde gripa mannen efter att ha skjutit honom i ena benet hade vansinnesattacken pågått i 19 minuter och sju män, varav sex svenskar och en arab i åldrarna 35 till 75, hade knivhuggits med allvarliga och livshotande skador som följd.

Attacken misstänktes initialt vara ett terrordåd, bland annat för att gärningsmannen, den 22-årige afghanen Tamim Sultani enligt ett av offren skrikit ”Allahu Akbar” eller ”Gud är stor" samtidigt som han gick till angrepp med kniven. Men därefter har det varit oklart om det rör ett muslimskt terrordåd eller ett vansinnesdåd.

Nu har Sultani åtalats vid Eksjö tingsrätt för sju mordförsök och åklagaren Adam Rullman har yrkat på livstids utvisning för den asylsökande afghanen. Men det är inte säkert att han kommer utvisas även om han, vilket givet bevisningen är mycket troligt, döms för de många mordförsöken.

Bestialiskt våld – hög så tarmarna syntes och skrek ”Allahu akbar”

Under 19 minuter kunde den knivbeväpnade Sultani röra sig fritt på Vetlandas gator och gick oprovocerat till angrepp mot sex svenska  män och en arabisk man vilka han knivhögg brutalt. Ett vittne till dådet, som själv involverades och utförde livräddande åtgärder på ett av de knivhuggna offren, berättade för Aftonbladet att han försökte stoppa blödningen från en man som kved av smärta. Han hade ett stort sår i magen där tarmarna syntes.

– Han hade ett stort hål i magen. Jag tryckte båda mina händer mot hålet, sade vittnet.

– Jag blev alldeles sörjig på händerna. Mannen hade värjt sig mot attacken och hade sår på händerna också, sade vittnet vidare.

Ett annat offer beskriver attacken för Aftonbladet som bestämd och målinriktad.

– Han rörde sig som en boxare – han vaggade liksom – och siktade på halsen. Han var ute efter att träffa på värsta stället.

– Det står som en kvast ur halsen på mig. Blodet alltså, sade offret för attacken och fortsatte:

– På något vis hade jag instinkten att jag måste få hjälp.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Dessa skadades vid attacken

Man, svensk, 75-årsåldern: Knivhöggs vid axeln, något som orsakade blödning till lungsäcken och ”försatte honom i ett livshotande tillstånd”. Stickskadorna träffade ”i anslutning till större blodkärl, som om de skadats av kniven gett upphov till livshotande skador”. Brottsplats: Vitalagatan

Man, svensk, 70-årsåldern: Knivhöggs i halsen och på halskotan samt på flanken upprepande gånger. Våldet har varit livsfarligt då huggen träffat ”i direkt anslutning till större blodkärl, som om de skadats av kniven givit upphov till livshotande skador”. Brottsplats: Vitalagatan

Man, svensk, 65-årsåldern: Knivhöggs i bröstkorgen med underliggande stickskador på bland annat lever och tarmar. Fick livshotande skador. Brottsplats: Vid Resecentrum

Man, svensk, 65-årsåldern: Knivhöggs i halsen, halspulsådern och halsvenen. Fick livshotande skador. Brottsplats: Vitalagatan

Man, svensk, 60-årsåldern: Knivhöggs och fick sårskador ”vid nyckelbenet och på nyckelbensartären samt läckage av luft till lungsäcken”. Orsakade livshotande skador. Brottsplats: Storgatan

Man, arab, 40-årsåldern: Knivhöggs i bröstkorgen, på buken och på höften. Enligt åklagaren har det varit livsfarligt våld då huggen bland annat träffat ”i närheten av vitala organ”. Brottsplats: Vid Resecentrum

Man, svensk, 35-årsåldern: Knivhöggs i halsen och fick skador i svalget och luftstrupen på ett livsfarligt sätt då huggen också ”träffat i halsen i direkt anslutning till större blodkärl, som om de skadats av kniven givit upphov till livshotande skador”. Brottsplats: Vitalagatan

Källa: Stämningsansökan till Eksjö tingsrätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Ung kvinna gruppvåldtagen

INRIKESEn ung kvinna misstänks ha blivit gruppvåldtagen i Farsta. Polisen har ännu inte kunnat gripa några av gärningsmännen.

Gå till arkivet

Send this to a friend