Skip to Content

Stig Wennerström. Foto: Arkiv
KULTURDEBATT

Svar till Mats Loman om förrädaren Wennerström

PappersupplaganNya Tider v. 45

Publicerad: 8 november, 2020, 16:47

 • Svenska

Läs även

En genomläsning av Lomans kommentar i förra numret till min artikel ”Landsförrädaren Wennerström” i Nya Tider v.42/2020 och kraften av indoktrinering, ger vid handen att han avsiktligt eller i brist på bättre kunskap missade själva poängen.

Jag håller med Loman om att Stig Wennerström saknade fosterlandskärlek. Det är därför som hela den socialdemokratiska uppsättningen i samband med pressträffar alternativt presskonferenser numera stoltserar med en svensk flagga i kavajuppslaget. Borta är den röda socialdemokratiska rosen, nu är vi alla patrioter!

Men det är exakt detta som professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell, som skrivit den aktuella boken om Wennerström, skickar signaler om. Socialdemokratin kontrollerade, under den så kal­la­de skördetiden efter andra världskrigets slut, medborgarnas vardag. Socialistinternationalen, där SAP var en aktiv och självklar medlem, kontrollerades i sin tur av Sovjetunionen och bolsjeviker därstädes.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ”Socialistinternationalen, där SAP var en aktiv och självklar medlem, kontrollerades i sin tur av Sovjetunionen och bolsjeviker därstädes.”

  Det fanns ju fler än en sk international. Socialistinternationalen är en organisation för socialdemokratiska partier. Sovjetunionen var självklart inte med i Socialistinternationalen och hade därmed inte heller kontroll över den. Det borde man veta om man har ”mycket djupa och goda kunskaper i Rysslands och Sovjet­unionens historia”. 😉

  ”En annan i sammanhanget viktig händelse är upplösningen av Styrelsen för psykologiskt försvar. […] En enkel slutledning bekräftar att de socialdemokratiska nätverken inte ville se kompetenta, språkkunniga granskare, som kunde avslöja oönskade kontakter och planer.”

  Styrelsen för psykologiskt försvar lades ner 2008, under regeringen Reinfeldt styre med partierna Moderata samlingspartiet, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna. Föregångaren till Styrelsen för psykologiskt försvar hette Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar.
  För att få lite inblick i Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar propaganda-arbete vill jag dela med mig av nionde kapitlet i professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborgs tillämparuppsats ’Svartlistning – Yrkesförbud i Sverige’ (1979) som gav honom en jur kand examen. Kapitlet är i högsta grad intressant även ur ett altenativmedie-perspektiv.

  —–

  KAPITEL 9 — Den svenska pressen

  Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar påbörjade sitt arbete 1954. BN är central myndighet för den psykologiska försvarsberedskapen och skall i denna sin egenskap leda och samordna planläggningen av detta försvar. Uppgiften fullgörs bl a genom att man studerar svensk opinionsutveckling samt utarbetar förslag till anvisningar om vad som av säkerhetsskäl ej bör publiceras i krig (SFS 1967: 562).

  Regeringen avgör frågan om nämndens sammansättning efter förslag av bl a ÖB, SR och TT. Inga kommunister sitter med i nämnden.

  Enligt instruktionerna skall BN huvudsakligen fungera som opinionstyrande organ under krig. Redan i fredstid är dock BN »intrimmat och inriktat på en rad av de informationsuppgifter som statens upplysningscentral skall bedriva i krig.» 1) »Intrimningen» sker genom Övningar , exempelvis av typ Operation Jonas 1971. Förutsättningarna under denna övning var bl a att Sovjetunionen anföll Sverige, att anfallet förberetts genom psykologisk krigföring i Sverige av »försvarsnegativa och USA-fientliga» grupper, att vänstern ställde sig på Sovjetunionens sida och att en kommunistisk journalist avslöjades som spion. 2) Jag har inte för avsikt att ytterligare fördjupa mig i BN, men jag har ansett det nödvändigt att ge en allmän bild av organisationen och dess karaktär, eftersom den spelar en avgörande roll vad det gäller den svenska pressens lojala maktanvändning. Så gott som hela den svenska borgerliga och socialdemokratiska pressen är på något sätt representerad i nämnden.

  Den svenska pressens lojala maktanvändning tar sig två uttryck; i första hand försöker man tiga ihjäl saker och ting, 3) i andra hand går man till gemensam kraftig attack mot den eller de kritiska samtidigt som man vägrar låta publicera genmälen. Den enskilda journalisten har inte så mycket att säga till om — vinklingen och nedtystningen sköts av redaktionschefen, ansvarige utgivaren eller i sista hand av ägaren . »Det är sällan frågan om öppen censur, men man lär sig snart vad det lönar sig att skriva om» förklarar en Expressenjournalist i tidningen VI. 4)

  Som exempel på pressens lojala maktanvändning kan nämnas hur man teg ihjäl Haijby-affären under 50-talet och hur pressen under samma decennium genomgående återgav en version av den s k Catalina-affären som man visste var felaktig. 5) IB-affären lyckades man aldrig tiga ihjäl eftersom en »illojal tidning» (FiB/Kulturfront) som spreds på gator och torg framhärdade med att komma med allt fler graverande avslöjanden. Dåvarande ÖB, Stig Synnergren, lyckades dock tysta Sveriges största tidning, Expressen (»som behövs om sanningen skall fram»), genom att personligen besöka redaktionen 6) och förklara för vice chefredaktör Olle Petrini (ledamot (f d ?) i BN 7) att man från försvarsstabens sida väntade sig att Expressen »höll igen», ett agerande som Petrini karakteriserade som »rakryggat av ÖB». 8) Efter ÖB:s besök övergick Expressen därför till att kritisera tidningar som behandlat IB-affären på sina nyhetssidor 9) och kunde som tack för detta inkassera ett stycke förhandstips om SÄPO: s 38 punkter som återgavs i FöU 1973:25. En dag före försvarsutskottets betänkande blev offentligt kunde man därför på braskande löpsedlar avslöja att palestinaaktivister planerat bomba judiska barnhem, något som (liksom så gott som alla punkter i SÄPO: s bilaga till betänkandet) var ren och skär lögn. 10) Men det sålde. Här kom alltså den kraftiga attacken mot IB-avslöjarna och deras sympatisörer (en attack som följdes upp av övriga tidningar, bl a Kvällsposten och GT som under IB-affären censurerat sig själva) och som ett led i denna dementerades aldrig de falska uppgifterna — genmälen tilläts ej!

  Den svenska pressens lojala maktanvändning framträder som synes mycket tydligt i IB-affären. För den som eventuellt vill fördjupa sig i denna fråga rekommenderar jag att läsa »Propagandaministeriet», s 124-138 eller än bättre, — en genomgång av den samlade pressdebatten i denna fråga. 11)

  Fotnötter:
  1) BN: s ordförande Olle Svensson i Folk och Försvars skriftserie nr 6/70
  2) Mer att läsa om operation Jonas finns för den intresserade bl a i »Propagandaministeriet», s 56 f f och i JO. s ämbetsberättelse 1972 s 11-120
  3) som när exempelvis inte vare sig Aftonbladet, Expressen, GP, KVP eller SvD den 20 oktober ens har med en notis om att JK dagen innan förklarat att SÄPO olagligt lagrat personuppgifter. Saknades det måhända utrymme, eller saknades nyhetsvärdet ? (Aftonbladet hade den 21 oktober en liten notis på ledarsidan!)
  4) VI nr 11/78, s 11
  5) tidningen SE hävdar än idag, mot bättre vetande, denna version. (Se tidningens jubileumsnummer).
  6) den 3 maj 1973
  7) Propagandaministeriet, s 51
  8) IB och hotet mot vår säkerhet, s 9
  9) 730926
  10) Se »SÄPO:s 38 lögner».
  11) Denna finns samlad hos FIB/Kulturfront, Herkulesgatan 11, Stockholm.

  —–

  Det är svårt att se det som att Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar skulle hotat Socialdemokraterna.

  ”…den sociala bakgrunden är oerhört viktig; börd, bildning, utbildning och begåvning lägger grunden för ett hederligt liv…”

  Ja, vad säger man om detta? Det är nog bäst att jag tiger. 😉

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Skatterna i budgetspelet – små men tydliga skillnader mellan partierna

EKONOMISkatteförslagen i regeringens och oppositionspartiernas budgetförslag är inte alltid så enkla att få grepp om. I denna artikel tittar vi därför på hur de olika förslagen påverkar skatteuttaget under det kommande året, om de vinner en majoritet i riksdagen. Den totala skillnaden mellan förslagen är inte mer än cirka 4 procent av det totala skatteuttaget i regeringens förslag, men vi väljer att granska de skillnader som faktiskt finns och hur de skulle fördelas, om de blev verklighet.

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Jan Myrdal, en ”realismens seger”

KULTURJan Myrdal gick ur tiden den 30 oktober 2020, efter nästa ett helt sekels febril verksamhet. Skribenten Mats Loman berättar om Myrdals kaotiska tillvaro, varför vänsterpressen kom att hata honom och hur han så småningom kom att närma sig det traditionella.

Gå till arkivet

Send this to a friend