Skip to Content

Foto: Pixabay/cocoparisienne
KRÖNIKA

Svart magi

Digital utgåva

Mellanskiktarnas eget bidrag till politiken är en sorts svart magi, nämligen föreställningen att man kan bli ”vad man vill”. Den här tanken är oerhört fascinerande och förförisk, men den är bara en fantasi. Och den har klara gränser. Verklighet och sanning, till exempel.

Publicerad: 26 september, 2020, 17:51

  • Svenska

Läs även

Frimurarna i Frankrike gjorde slut på den kristna kulturen där mellan 1763 och 1789 och så lade de grunden till det ”samhällssystem” som vi dras med idag. Det är det man har kallat ”den konstitutionella monarkin” och ”den representativa demokratin”. Alltså: Frimurarrepubliken, det teknologiska samhället. Och vad det samhällssystemet är värt, det vet vi vid det här laget; vi har en omfattande smärtsam och blodig erfarenhet av det.

Vi vet nu, om vi tänker efter, att det vi har att göra med är en oligarki som för sig som en demokrati och att det är en ”demokrati” bara såtillvida att det inbillar alla ”medborgare” att de kan bli vad de vill, med hjälp av retorik och teknik: Frimuraren kan bli kung. Pressen kan bli demokratins vakthund. Den fattige kan bli rik. En svensk 40-talist kan bli ”röd kines”. En nation kan bli en ”marknadsekonomi”. Sverige kan bli ”EU-medlem”. En man kan bli kvinna. En svetsare kan bli statsminister. Analsex kan bli kärlek. En hop påtända plundrare kan krossa fascismen och göra USA demokratiskt, et cetera, et cetera... Trots att de inte kan det, egentligen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    En bra krönika av Mats Loman! Köerna ringlar sig “kilometerlånga” till alla talangtävlingar som, “sikta mot stjärnorna” och allt vad de heter? Ställdes det krav på kunnighet att t.ex. framföra ett verk av Mozart, Beethoven, eller ett annat klassiskt stycke, torde köerna vara minimerade till “ett par stycken”? Erik Gustaf Geijer sade ett sanningens ord,”det som alla andra kan åstadkomma har inget värde, utan kan duga som grannlåt i julgranen”. Vi såg nyligen en som löste tyskarnas hemliga kod under kriget? En kod som 50 tyska ingenjörer klurat ihop, men en svensk matematiker vid namn Arne Beurling som löste den hemliga koden med papper och penna på 14 dagar. Undrar hur långt köerna ringlar sig, av de som aspirerar på att lösa den koden? “Äras den som äras bör,” är ett talesätt som tycks ha fallit i glömska?

  • samuelafugglas

    Hög klass, tack för det.

    http://www.snaphanen.dk

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Presstitutes – Så påverkar säkerhetstjänsterna opinionen

OPINION: PIA HELLERTZDen tyske journalisten Udo Ulfkottes bok om köpta journalister som skriver på beställning åt olika säkerhetstjänster blev snabbt en bestseller i Tyskland. Han kal­lar fenomenet ”presstitutes”, prostituerad press, och han erkänner att han själv hörde till denna skara. Veckans debattör, doktor Pia Hellertz, djupdyker i denna viktiga fråga.

Milstolpe med alternativ bokmässa

LEDAREDen alternativa bokmässan som nyligen arrangerades var den första i sitt slag, med inte bara en rad författare och kulturpersonligheter på plats, utan även flera alternativmedier. Tillsammans bildar vi en allt starkare front mot det offentliga maktmissbruket och förljugenheten.

Hur tänker de som säger Belarus?

KRÖNIKA

Den som är satt i skuld är inte fri!

KRÖNIKARolf Malm, som nyligen lämnade oss, var bland mycket annat krönikör på Nya Tider. Vi publicerar nu hans sista krönika postumt, och tackar för de tankar och insikter som Rolf har delat med oss över åren.

Presstitutes – om köpta journalister

OPINION: PIA HELLERTZÄr den västerländska pressen fri, oberoende och objektiv? Ett antal visselblåsare inom media skriker Nej! De vittnar om hur stora dagstidningar skriver artiklar på beställning åt säkerhetstjänster i politiska syften eller låter sig köpas av storföretagen. Veckans debattör, filosofie doktor Pia Hellertz, berättar bland annat om den tyske journalisten Udo Ulfkottes självbekännelse i boken Köpta journalister.

Gå till arkivet

Send this to a friend