Dyrt med tvångsavvisningar. Stillbild: SVT
Dyrt med tvångsavvisningar. Stillbild: SVT

Svårt och dyrt att skicka hem migranter

Danmark tvångsavvisade under 2016 endast 73 asylsökande, men hanteringen kom ändå att kosta nästan 100 miljoner danska kronor under årets första nio månader, bland annat på grund av att ett stort antal poliser eskorterar de avvisade. Även för Sverige är det problematiskt att få motvilliga personer att lämna landet.

Den danska rikspolisen, som är ansvarig för att skicka hem migranter som nekats uppehållstillstånd eller dömts till utvisning, uppger att hanteringen kräver mycket resurser och personal. Som exempel nämner nättidningen Den korte avis fallet då 16 afghaner, som vägrade att resa hem frivilligt, skulle skickas tillbaka. Dessa reste med ett specialchartrat flygplan och ledsagades av 50 poliser, det vill säga tre poliser för varje utvisad och avvisad migrant.

Av ett svar från justitieministeriet till Dansk Folkepartis migrationspolitiske talesperson Martin Henriksen framgår att dessa tvångsavisningar kostade skattebetalarna nästan 100 miljoner danska kronor under de första nio månaderna 2016. Förutom kostnader för ledsagande personal tillkommer utgifter för tolkar, transport med mera. Totalt tvångsutvisades endast 73 asylsökande under 2016.

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis migrationspolitiske talesperson, fick fram att 73 tvångsavisningar kostade skattebetalarna nästan 100 miljoner danska kronor. Foto: Wikipedia
Martin Henriksen, Dansk Folkepartis migrationspolitiske talesperson, fick fram att 73 tvångsavisningar kostade skattebetalarna nästan 100 miljoner danska kronor. Foto: Wikipedia

 

Det stora antalet poliser motiveras av att det dels är svårt att få de motvilliga återvändarna att gå på planet i Danmark, dels att få dem att sedan lämna planet i hemlandet. I fallet med de 16 afghanerna vägrade två av dem att lämna planet, varpå en lokal polischef anlände och utdelade ett antal slag mot männen och han ska även ha dragit en av dem i håret. Med hjälp av andra afghanska poliser kunde männen till slut avlägsnas från planet. Rikspolisen konstaterar att samma metoder inte hade kunnat användas av dansk polis.

Till tidningen Politiken säger professor Thomas Gammeltoft Hansen, expert på flyktingar och mänskliga rättigheter, att liknande situationer väcker samma typ av frågor som militärens fångöverlämningar:
– Vad gör poliserna i den operativa situationen för att säkerställa att det sker i enlighet med både dansk och internationell människorätt?

Även Sverige stöter på svårigheter med att tvångsutvisa personer till exempelvis Eritrea, Somalia, Afghanistan, Irak och Iran. Länderna är ovilliga att ta emot dessa personer, samtidigt som det i många fall saknas en motpart för Sverige att samarbeta med. I Sveriges Radios Ekot kommenterade Patrik Engström, nationell chef för gränspolisen, 2015:
– De här ärendena blir liggande hos oss tills de preskriberas och det är naturligtvis olyckligt, men i slutändan är det inte en polisiär uppgift att lösa.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) menade dock redan förra året att Sverige klarade av att skicka tillbaka personer till tidigare svåra länder som Afghanistan. Ett problem är emellertid att avtal saknas med många länder och varje ärende måste hanteras separat.

Vid årsskiftet 2016/2017 uppgick antalet efterlysta personer i Sverige med utvisningsbeslut till cirka 12 000, en siffra som enligt Migrationsverket nu ligger på 17 750. Av dessa har 12 222 avvikit. I mars i år sade Patrik Engström till Dagens Nyheter:
– Allt talar för att den gruppen kommer att öka och att den kommer att öka kraftigt.

Migrationsverket har dessutom haft för få förvarsplatser och därför tvingats släppa personer som kan välja att gå under jorden.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

Malmöbibliotek anordnar sagostunder på helgerna – bara på arabiska

🟠 INRIKES Limhamnsbiblioteket i Malmö kommer under tre hösthelger anordna sagostunder för barn mellan 5-9 år, dock bara på arabiska. Svenska barn som vill höra sagor på sitt modersmål hänvisas till de sagostunder som anordnas främst för barn i förskoleverksamheten. Bibliotekets språkprioriteringar har väckt starka känslor på sociala medier.

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

Bidragstagare mordhotade politiker och utförde attentat

🟠 ”Vill inte jobba, fatta det!” Två kroniska bidragstagare i Landskrona döms för ett stort antal fall av olaga hot och skadegörelse. Hoten och attackerna har riktats mot kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandbergs (L), kommunalrådet Stefan Olsson (SD), Arbetsförmedlingen och kommunens förvaltning. Motivet bakom dödshoten och attackerna har varit att de två bidragstagarna vägrat att arbeta. Nya Tider har granskat förundersökningen och kan nu visa samtliga hotbrev. ”Kommer snart placera 4 kilo dynamit och blåsa bort hela er entre om ni inte låter mej gå hemma på bidrag. Vill inte jobba, fatta det!”, står det i hotbrevet till Arbetsförmedlingen. Det som föranlett vreden var att bidragstagarna tvingades utföra fas 3-jobb.

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

🟠 INRIKES Den miljöpartistiska bostads-, integrations samt jämställdhetsministern Märta Stenevi har nyligen presenterat ett nytt utredningsuppdrag som går ut på att myndigheter ska samverka för att dels öka säkerheten kring moskéer i Sverige, dels kartlägga utsattheten för så kallad islamofobi. Ett uttalat mål är att islamkritik ska klassas som rasism, vilket gör att särskilt MP närmar sig det islamistiska partiet Nyans som vill kriminalisera islamofobi.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.