En svensk uppfinning som funkar perfekt i Kenya. Foto: Solvatten

Svensk industrihistoria: Rent vatten med Solvatten

I Sverige och resten av västvärlden är vi bortskämda med rent vatten i våra kranar, vi tar rent vatten för givet, helt enkelt. En stor del av världens befolkning har dock bara förorenat vatten att tillgå och de blir sjuka av det. Med den svenska uppfinningen Solvatten kan de rena vatten enbart med hjälp av solenergi.

”Det är bara vatten”. ”Det är inte vatten värt”. Det är fraser som man hör emellanåt i lite nedlåtande ton. Ändå är vatten en av de viktigaste sakerna som finns. Rent vatten är grunden till liv. Den svenska uppfinnaren Petra Wadström tilldelades Polhemspriset 2013, Sveriges äldsta och finaste teknikpris, för sin vattenrenare Solvatten.
Hennes uppfinning renar vatten enbart med hjälp av solljus. Den tvådelade vattenbehållaren går att öppna som en bok och fylls med vatten. En genomskinlig yta släpper in solstrålar som absorberas i den svarta bakväggen och värmer upp vattnet. Principen är enkel, precis som när man kokar vatten dör bakterier och annat skadligt av den höga temperaturen. En tydlig indikator med en lysande grön gubbe visar när processen är klar. Det tar mellan tre och fem timmar att rena tio liter vatten med den.
Det finns också ett filter som består av textil i flera lager och som renar vattnet från mikroorganismer och gör vattnet mindre grumligt. Solvatten kan göras rent genom att fylla renaren med ris eller linser och låta ligga i solen i en halvtimme.
Traditionellt används ved eller kol för att koka vatten när man vill rena det och det går åt mycket ved för det. I stora delar av Tredje världen är ved en bristvara och stora skogsarealer försvinner varje år bara för att stora mängder människor ska laga mat.
Idén fick Wadström när hon bodde i Australien för drygt 14 år sedan. Hon blev berörd över hur bristen på rent vatten skapade problem för folk i bland annat Indonesien, hon ville hitta på ett redskap som kvinnor kunde använda själva utan att vara beroende av någon annan. Kvinnor får ofta bära stora mängder vatten för hushållsbehov i Tredje världen. Hon lyckades väl med idén. I Australien flödar solljuset och det kunde hon använda för att skapa en process som renar vattnet.
Hennes uppfinning har delats ut gratis eller sålts till kraftigt reducerat pris i fattiga länder. I ett flyktingläger i Kenya lyckades man tack vare Solvatten komma till rätta med ögonsjukdomar, salmonella och kolera. I ett samarbete med FN i Mali har Solvatten minskat diarrésjukdomar med 60 procent och utgifterna för ved och kol har halverats.
En Solvatten-renare kostar runt ett tusen kronor att tillverka och de delas ut runt om i världen av bland annat Svenska kyrkan och olika FN-organ. Det är flera biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter runt om i världen som sponsrar verksamheten.
När USA:s president Barack Obama besökte Sverige 2013 var Solvatten ett av tre svenska miljöteknikföretag som hade valts ut för officiellt besök. Han berömde då Petra Wadströms uppfinning, han blev extra glad över att den användes i Kenya där han har släkt.

Petra Wadström tar emot Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Foto: Energyglobe
Petra Wadström tar emot Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Foto: Energyglobe
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vinklat från första minuten: Media efter mordförsöket på Trump

Vinklat från första minuten: Media efter mordförsöket på Trump

🟠 – ”Ramlade och fick föras bort”; ”skrämd av höga ljud”; ”tal avbröts efter smällar” Efter att Donald Trump utsatts för ett mordförsök i direktsändning försökte vänsterliberala medier förminska händelsen genom kreativ rubriksättning ända tills läsare och tittare började reagera. Agerandet pekas nu ut som propagandistiskt och vinklat, men fortsätter likväl.

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Läs även:

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Efter sju svåra års försening, och efter två misslyckade försök förra månaden, har det problemtyngda Boeing äntligen skickat två astronauter till rymden på ett uppdrag för NASA i sin rymdfarkost Starliner. Men företaget har fortfarande en lång väg att gå. Samtidigt går Elon Musks SpaceX från klarhet till klarhet och har nyligen gjort ett lyckat försök med sin Starship.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.