Skip to Content

En svensk uppfinning som funkar perfekt i Kenya. Foto: Solvatten
TEKNIK

Svensk industrihistoria: Rent vatten med Solvatten

I Sverige och resten av västvärlden är vi bortskämda med rent vatten i våra kranar, vi tar rent vatten för givet, helt enkelt. En stor del av världens befolkning har dock bara förorenat vatten att tillgå och de blir sjuka av det. Med den svenska uppfinningen Solvatten kan de rena vatten enbart med hjälp av solenergi.

Publicerad: 4 november, 2016, 20:14

 • Svenska

Läs även

”Det är bara vatten”. ”Det är inte vatten värt”. Det är fraser som man hör emellanåt i lite nedlåtande ton. Ändå är vatten en av de viktigaste sakerna som finns. Rent vatten är grunden till liv. Den svenska uppfinnaren Petra Wadström tilldelades Polhemspriset 2013, Sveriges äldsta och finaste teknikpris, för sin vattenrenare Solvatten.
Hennes uppfinning renar vatten enbart med hjälp av solljus. Den tvådelade vattenbehållaren går att öppna som en bok och fylls med vatten. En genomskinlig yta släpper in solstrålar som absorberas i den svarta bakväggen och värmer upp vattnet. Principen är enkel, precis som när man kokar vatten dör bakterier och annat skadligt av den höga temperaturen. En tydlig indikator med en lysande grön gubbe visar när processen är klar. Det tar mellan tre och fem timmar att rena tio liter vatten med den.
Det finns också ett filter som består av textil i flera lager och som renar vattnet från mikroorganismer och gör vattnet mindre grumligt. Solvatten kan göras rent genom att fylla renaren med ris eller linser och låta ligga i solen i en halvtimme.
Traditionellt används ved eller kol för att koka vatten när man vill rena det och det går åt mycket ved för det. I stora delar av Tredje världen är ved en bristvara och stora skogsarealer försvinner varje år bara för att stora mängder människor ska laga mat.
Idén fick Wadström när hon bodde i Australien för drygt 14 år sedan. Hon blev berörd över hur bristen på rent vatten skapade problem för folk i bland annat Indonesien, hon ville hitta på ett redskap som kvinnor kunde använda själva utan att vara beroende av någon annan. Kvinnor får ofta bära stora mängder vatten för hushållsbehov i Tredje världen. Hon lyckades väl med idén. I Australien flödar solljuset och det kunde hon använda för att skapa en process som renar vattnet.
Hennes uppfinning har delats ut gratis eller sålts till kraftigt reducerat pris i fattiga länder. I ett flyktingläger i Kenya lyckades man tack vare Solvatten komma till rätta med ögonsjukdomar, salmonella och kolera. I ett samarbete med FN i Mali har Solvatten minskat diarrésjukdomar med 60 procent och utgifterna för ved och kol har halverats.
En Solvatten-renare kostar runt ett tusen kronor att tillverka och de delas ut runt om i världen av bland annat Svenska kyrkan och olika FN-organ. Det är flera biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter runt om i världen som sponsrar verksamheten.
När USA:s president Barack Obama besökte Sverige 2013 var Solvatten ett av tre svenska miljöteknikföretag som hade valts ut för officiellt besök. Han berömde då Petra Wadströms uppfinning, han blev extra glad över att den användes i Kenya där han har släkt.

Petra Wadström tar emot Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Foto: Energyglobe

Petra Wadström tar emot Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Foto: Energyglobe

Jussi Väli-Tainio

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • buscador

  Nestleś VD har ju i intervju sagt att dricksvatten inte är en mänsklig rättighet. Sverige nedrustas vad gäller tillverkande industri och råvaruuttaget verkar vara målet för migrationsinvasionen. Och där kommer vårt dricksvatten in. Att tappa Vättern på flaska – vilken guldgruva!! Problemet är en massa etniska svenskar som vill ha vattnet för sig själv.

 • SvenneiLund

  “Uppfinning” är en överdrift.
  I Afrika har man förvarat dricksvatten i PET-flaskor i solen under många år och är gratis till skillnad från denna “uppfinning”.
  Läs mer här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_water_disinfection

  • Tommmy

   Vill minnas att någon Svensk hittat på någon hjulförsedd vattendunk som rörde runt vattnet när den drogs ifrån vattenhålet till hemmet, men som också nyttjade UV-strålningen som bakteriedödare.. Säkert en kassako det också för uppfinnaren.

   Visst är det bekvämare att dra fram dunken på hjul än att bära dunken på huvudet. Men att införa ny teknik utan grundkunskaper kan snarare vara destruktivt. Lite kort.. Om folket inte kan tillverka hjul och slutar lära sig att bära vatten på huvudet, kan det få katastrofala följder när hjulen går sönder..

   Låt folk vara ifred och utveklas i sin egen takt, historiskt har alla sosse-inblandning gjort mer skada än nytta..

   https://detgodasamhallet.com/2015/12/27/jag-har-forstort-ett-helt-land/

Vad händer med klimatet?

MILJÖDEBATTFinns det någon besinningsfull medelväg i klimatfrågan? Det kan definitivt vara svårt för en lekman att bilda sig en balanserad uppfattning om klimatproblematiken. I somras släpptes dock en bok, skriven av en djupt involverad klimatforskare, som kan vara en bra introduktion till en intresserad allmänhet: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat, skriven av Lennart Bengtsson, Karneval Förlag.

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Världsvida demonstrationer mot ökad mikrovågsstrålning

Lördagen den 25 januari arrangerades på flera håll i världen demonstrationer mot utbyggnaden av 5G-teknik. Dagen kallades Global 5G Protest Day och manifestationer var planerade på 264 platser i 32 länder. Bakom arrangemanget stod den frivilliga organisationen Stop 5G International som kallar införandet av 5G för ”ett otestat biologiskt experiment på allt levande”.

Blixtlåset och svensken – Om Gideon Sundbäck och den amerikanska uppfinningen

TEKNIKBlixtlåset uppfanns år 1851 av amerikanen Elias Howe, men det var den svenske uppfinnaren och ingenjören Gideon Sundbäck som utvecklade och förbättrade denna uppfinning. Det var tack vare honom som dagens blixtlås alls kom till.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Innan 5G kommit på plats – nu påbörjas arbetet med 6G

TEKNIKTrots att 5G ännu inte rullats ut på bred front i Europa, har arbetet med att lansera 6G redan påbörjats. Den nya tekniken tros vara på plats omkring år 2030 och beskrivs som ”5G på steroider” av flera initierade teknikkällor.

Satelliter visar mer grönska

KLIMATDe senaste 20 åren har Jorden blivit betydligt grönare. Det visar den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s satellitstudier. Sedan år 2000 har den totala ytan med gröna löv ökat med 5 procent till 5,2 miljoner kvadratkilometer – nästan som hela Europa utom Ryssland.

NASA varnar för asteroidhot

RYMDEN

Gå till arkivet

Send this to a friend