En svensk uppfinning som funkar perfekt i Kenya. Foto: Solvatten

Svensk industrihistoria: Rent vatten med Solvatten

I Sverige och resten av västvärlden är vi bortskämda med rent vatten i våra kranar, vi tar rent vatten för givet, helt enkelt. En stor del av världens befolkning har dock bara förorenat vatten att tillgå och de blir sjuka av det. Med den svenska uppfinningen Solvatten kan de rena vatten enbart med hjälp av solenergi.

”Det är bara vatten”. ”Det är inte vatten värt”. Det är fraser som man hör emellanåt i lite nedlåtande ton. Ändå är vatten en av de viktigaste sakerna som finns. Rent vatten är grunden till liv. Den svenska uppfinnaren Petra Wadström tilldelades Polhemspriset 2013, Sveriges äldsta och finaste teknikpris, för sin vattenrenare Solvatten.
Hennes uppfinning renar vatten enbart med hjälp av solljus. Den tvådelade vattenbehållaren går att öppna som en bok och fylls med vatten. En genomskinlig yta släpper in solstrålar som absorberas i den svarta bakväggen och värmer upp vattnet. Principen är enkel, precis som när man kokar vatten dör bakterier och annat skadligt av den höga temperaturen. En tydlig indikator med en lysande grön gubbe visar när processen är klar. Det tar mellan tre och fem timmar att rena tio liter vatten med den.
Det finns också ett filter som består av textil i flera lager och som renar vattnet från mikroorganismer och gör vattnet mindre grumligt. Solvatten kan göras rent genom att fylla renaren med ris eller linser och låta ligga i solen i en halvtimme.
Traditionellt används ved eller kol för att koka vatten när man vill rena det och det går åt mycket ved för det. I stora delar av Tredje världen är ved en bristvara och stora skogsarealer försvinner varje år bara för att stora mängder människor ska laga mat.
Idén fick Wadström när hon bodde i Australien för drygt 14 år sedan. Hon blev berörd över hur bristen på rent vatten skapade problem för folk i bland annat Indonesien, hon ville hitta på ett redskap som kvinnor kunde använda själva utan att vara beroende av någon annan. Kvinnor får ofta bära stora mängder vatten för hushållsbehov i Tredje världen. Hon lyckades väl med idén. I Australien flödar solljuset och det kunde hon använda för att skapa en process som renar vattnet.
Hennes uppfinning har delats ut gratis eller sålts till kraftigt reducerat pris i fattiga länder. I ett flyktingläger i Kenya lyckades man tack vare Solvatten komma till rätta med ögonsjukdomar, salmonella och kolera. I ett samarbete med FN i Mali har Solvatten minskat diarrésjukdomar med 60 procent och utgifterna för ved och kol har halverats.
En Solvatten-renare kostar runt ett tusen kronor att tillverka och de delas ut runt om i världen av bland annat Svenska kyrkan och olika FN-organ. Det är flera biståndsorganisationer, företag och lokala hälsomyndigheter runt om i världen som sponsrar verksamheten.
När USA:s president Barack Obama besökte Sverige 2013 var Solvatten ett av tre svenska miljöteknikföretag som hade valts ut för officiellt besök. Han berömde då Petra Wadströms uppfinning, han blev extra glad över att den användes i Kenya där han har släkt.

Petra Wadström tar emot Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Foto: Energyglobe
Petra Wadström tar emot Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste teknikpris. Foto: Energyglobe
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.