Skip to Content

Svensk mediecensur

Publicerad: 23 september, 2013, 23:58

 • Svenska

Sverige har i Försvarets Forskningsanstalt (FRA) en effektiv spion- och kontrollorganisation, som åtminstone för mig länge varit helt okänd. Men vi som år 2006 var medlemmar i Publicistklubben och deltog i eftervalsdebatten med Jan Guillou som ordförande väcktes  plötsligt till liv – efter en halvljummen debatt – av en ung ekonomijournalist, minns dessvärre inte hans namn, som informerade oss om FRA och att alla etablerade medier i Sverige har en person som skall ansvara inför organisationen, att inget ”olämpligt” förmedlas till folket. Självcensuren är ett säkert kort! Vem vill inte behålla jobbet? Och vad som förtigs, förljugs och förändras, det har vi nog lite till mans fått klart för oss genom egna erfarenheter. Denna för oss enorma nyhet debatterades  inte i svensk press.

Sveriges nuvarande trauma, invandringen med alla dess ekonomiska effekter och dithörande  brottslighet, presenteras så snällt och skonsamt, som bara en projektanställd eller pragmatisk journalist kan låna sig till. Politiker och kungligheter lever i en skyddad verkstad, men än så länge kan vi försjunka i nätet och hitta sanningen i dyngan.

Efter 30 år som medlem i Publicistklubben och efter att ha hört ordförande Ulrika Knutsson tysta eller förminska medlemmar, fick jag nog. Nu har jag avsagt mig prenumerationen på Svenska Dagbladet, som funnits i familjen sedan tidningen kom till för mer än hundra år sedan. Den alltmer försiktigt tassande journalistiken, snuttifieringen och de välanpassade ledarkommentarerna fick allt svårare att passa ihop med morgonkaffet. Men steget bort från den invanda nyhetskällan tvingades fram, när Tove Anna Helena Soo Hee Jensdotter Lifvendal (numera gift Erixon) av Schibstedkoncernen utsågs till politisk chefredaktör.

Vad ville tidningsägarna med denna utnämning? Peka ut färdriktningen med hela handen! Bort med de stilfulla konservativa skorna och fram med mjukistofflorna, töjbara och självgående i rätt riktning. Fru Lifvendals liberalism  och omtanke om mänskligheten känner inga gränser:

”För mig är idén om människors fria rörlighet en konsekvens av betraktelsesättet att varje människa är född fri.” (Tidningen Resumé 12 september) Uttalandet  är förstås på alla sätt korrekt i tidningsvärlden, men en tung floskel i verklighetens värld. Men denna människa som är född fri, är inte fri att tänka som hon vill. Det finns gränser och dessa skall påtalas!

”Jag tycker det är genant att SD har lyckats få ett så pass stort stöd för sin enögda inställning, men det viktiga är ju att andra politiker och aktörer inte accepterar deras världsbild.” (Lifvendal i Resumé)

Så nu vet vi – fria människor – vad som är rätt och riktigt och vad vi kan vänta oss av SvD:s ledarsidor.

I det stora landet Tyskland med 80 miljoner invånare i 16 delstater har tidningsvärlden ett helt annat anseende än i Sverige. Jag lever en del av min tid i detta land och kan berätta att här är mediecensuren knappt märkbar. Nyheter serveras fullt ut, till exempel med namn och bild när det är aktuellt. TV-debatterna är ofta intellektuella höjdpunkter, där deltagarna  har stor integritet, uttrycker sig väl och vet vad de talar om. Dessutom är artigheten påfallande.

En fri svensk journalistik utan bakbundna händer och kontrollerade hjärnor – vågar vi drömma om en sådan?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • KalleAndersson9

  Spännande med Nya Tider.. bättre än SvD.. 🙂

  • 2Big2Jail

   Instämmer!

 • Ladulås

  För 25 år sedan började jag prenumerera på SvD, som hade ett rykte om sig att vara objektiv och låta alla synpunkter komma fram, utan pekpinnar. Sedan några år har dock de intressanta kolumnisterna blivit allt färre och reklamen brett ut sig. Efter tillsättandet av Tove Lifvendahl går tidningen inte att känna igen, politiskt korrekt in absurdum och totalt ointressant – det är helt enkelt slöseri med tid att bläddra i den. Dispatch International hade många intressanta artiklar, men den bar sig inte som papperstidning tyvärr. Numera läser jag endast nyheter i nättidningarna, där läsarkommentarerna ofta är festliga och ibland tankeväckande. Jag ser fram emot nytillskottet Nya Tider och hoppas att den tar upp SvD:s tidigare journalistiska objektivitet.

  • courageTOexist

   Testa tre för 39 sek, vettig enl mitt förmenande jag är numera prenumerant.

 • 2Big2Jail

  Det är sådana här nyheter jag vill läsa! Applåder! Jag är trött på de tillrättalagda, förmanande, krigshetsande, onyanserade, upprapande TT-propgandan och lögnerna som vi serveras i main stream media (MSM).

  Jag är less på att i MSM inte kunna kommentera artiklar av stort nyhetsvärde utan förpassad till att kommentera sport och sexartikalr (icke-nyheter). I de numer sällsynta fall där det faktiskt går att kommentera “riktiga” nyheter utsätts man raskt för den politiskt korrekta censuren. Det är pga den mediecensur som pågår som jag själv börjat leta alternativa nyhetstidningar för att få ta del av andras åsikter och själv lägga fram mina. Har varit frekvent läsare och kommenterare på FriaTider men då de visat sig tillämpa samma censur och fascistmetoder som vanlig MSM är de strukna som alternativ. Det samma gäller AP.

  Följande censur blev jag och övriga kommentatorer utsatta för av SR.se den 22aug i år (och som även raderades på FriaTider av okänd anledning);

  Artikeln i fråga som kommenterades var Carl Bildts uttalande om gasattacken i Syrien där det fram till kl ~16 samma dag hade kommit in minst 12 kommentarer, inga vad jag kunde som stred mot SR.se policy. Dagen därpå var samtliga kommentarer raderade och artikeln gick inte längre att kommentera:

  Artikeln i sin helhet här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5623725

  Artikeln som den såg ut kl 08:58 den 22 augusti; http://www.bilddump.se/bilder/20130924073519-138.106.53.10.PNG

  En del av de raderade inläggen här i tidsordning:

  http://www.bilddump.se/bilder/20130924073543-138.106.53.10.PNG

  http://www.bilddump.se/bilder/20130924073558-138.106.53.10.PNG

  http://www.bilddump.se/bilder/20130924073614-138.106.53.10.PNG

  Leve det Fria ordet!

 • Urpo Yylinen

  SvD var bra förut när Göran Albinson Bruhner skrev på ledarsidan. Han hade en ruta som hette “på tvären” kommer jag ihåg. Det var där jag först fick reda på vilka som var överrepresenterade i våldtäktsstatistiken i Sverige. Han skrev en gång om nationell solidaritet, jag hade aldrig hört talas om det förut. Han nämde Föreningen Blågula Frågor en gång också. Det här måste ha varit på 1990-talet.

  Papperstidningen Nya Tider har blivit väldigt bra, hög kvalite och bra språk på det jag läst.

Klimat-Greta och SD-Louise

KRÖNIKA

Hög tid att reparera gammalt misstag

OPINION: ANTON STIGERMARKHemlöshet är ett stort problem i Sverige, vilket delvis beror på 1995 års stora psykiatrireform där många kroniskt sjuka skrevs ut till egna boenden. Många kunde inte hantera friheten utan hamnade i problem med hemlöshet som följd. Samhället bör därför återta ansvaret för de som inte klarar av att ta hand om sig själva, argumenterar Anton Stigermark, konservativ debattör och pol.mag. vid Uppsala Universitet.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Ödesstrid om EU:s demografiska framtid

OPINION: BILL RAVOTTI

Gå till arkivet

Send this to a friend