Skip to Content

Johan Frick och hans novell­samling Enkel biljett till nattens ände (2015). 234 s. Mix förlag. Fricks bortgång 2015 är en förlust för svensk sf och svensk litteratur i stort. Foto: Privat
BOKRECENSION

Svensk sci-fi övertygar

Man blir inte rik på att skriva science fiction i Sverige. Svenskskriven sf har aldrig blivit bestsellers och kommer heller aldrig att bli det. Det enda man kunnat tjäna pengar på är översättning av amerikanska och engelska titlar. Men knappt ens detta lönar sig längre.

Publicerad: 19 september, 2016, 17:11

  • Svenska

Med det sagt, än skrivs det och ges ut sf på svenska. Två bra exempel på svenska böcker utspelande sig i framtiden är C. H. Wahlunds Tre avtryck av himlen (Affront 2015, 200 s) och Johan Fricks Enkel biljett till nattens ände (Mix förlag, 234 s).

För att börja med Wahlund kan sägas att denne är född 1982 i Nynäshamn. Tre avtryck av himlen utspelas i en något bisarr svensk framtid där skrivmaskiner är en eftersökt dyrbarhet. Huvudpersonens sökande efter mekaniska skrivmaskiner och färgband till dessa upptar en stor del av handlingen. Dessutom efterspanas en märklig varelse, Hafgufa, som kan vara ett hjärnspöke eller en utomjordisk intelligens. Vad det egentligen är får man aldrig riktigt veta.

Berättarjaget förflyttas sedan till en annan tjänst, som byråkrat på jakt efter dissidenter. Här diskuterar man bland annat sådant som ”kristen anarkism” samt filosoferna Kierkegaard och Proudhon. Man kan se det som ett försök att ringa in en kristen individualanarkistisk historiefilosofi.

Detta är en aktningsvärd ambition. Sf handlar oftast om framtiden, men har inte sällan något djupare att säga om samtiden, där tanken får leka med vad som hände om dagens trender fick fritt spelrum. Seriös sf kan man inte få för mycket av. Hur är då boken att läsa? Det är trots allt en roman och inte en doktorsavhandling. Då kan man nämna att Wahlund är en allvarligt syftande skribent som arbetar med sitt språk. Generellt får han läsaren med sig, men ibland kan det bli lite för invecklat. En enklare, men inte simplare stil hade ibland varit att föredra.

Sedan finns här ett drag av vardagselände, av ”svensk socialrealism”. Den som läst Karin Boyes Kallocain (1940), en klassisk svensk sf-roman, kanske tycker detta är höjden av litterärt berättande. Detta är ofta normen i svensk litteratur: att ha karaktärer som är lite stukade, man irrar runt, man ältar problem, och allt försvinner i ett gråväder. Att skildra nyanserna i en grå sjukhusvägg, detta är, enligt den rådande svenska normen sedan hundra år, målet för all litterär strävan. Wahlund pendlar djupet och bredden av denna attityd och det kan bli lite prövande.
Det åsido, stilen i Wahlunds roman har sina höjdpunkter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Lennart Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Kortbedrägerierna ökar men nya regler för säkra kortköp oroar bankerna

ANALYSAtt kortbedrägerierna ökat kraftigt under lång tid är ingen nyhet, men nu införs nya regler för kortköp på nätet som minskar riskerna. Många har drabbats av kortbedrägerier och bankerna tar ofta förlusten för att hålla kunderna på gott humör – och för att de inte ska gå tillbaka till kontanter. Samtidigt räknar många bedömare med en stor minskning av internetbaserad handel med kort, på grund av de nya kraven, och både handeln och bankerna oroas av denna risk.

AfD-framgångar i Sachsen och Brandenburg – katastrof för SPD

TYSKLANDI delstatsvalet i Sachsen och Brandenburg den 1 september ökade AfD rejält och blev näst största parti i båda delstaterna. Socialdemokratiska SPD förlorade så kraftigt att partiet kan ses som tillintetgjorda i Sachsen med bara 7,7 procent av rösterna, samtidigt som vänsterpartiet die Linke inte längre kan göra anspråk på att vara östtyskarnas särskilda språkrör.

FN:s fraktsubventioner skapar problem för världshandeln

ANALYSEn viktig faktor för Kinas enorma expansion av sin e-handel till väst har varit att FN:s postunion, UPU, subventionerat Kinas fraktkostnader. Det har gått så långt att ett företag i Kina som skall leverera en produkt till en kund i Sverige eller USA, har lägre fraktkostnader än vad ett företag i respektive land skulle ha för att leverera till samma kund i sitt eget land. Systemet skapar allvarliga problem och USA har beslutat sig för att lämna UPU den 19 oktober i år.

Ny hemsida uppmanar folk att sluta göda bankerna: ”Att använda kontanter är allas ansvar”

INRIKESAllt fler handlar med betalkort eller swish, men kontanterna är viktiga av många skäl; för att skydda din integritet, för att systemet inte ska kollapsa så fort strömmen går, och inte minst för att inte göda bankerna. I april lanserades en ny hemsida som uppmanar vanligt folk att använda kontanter för att förhindra att de avskaffas. Nya Tider fick en intervju med en av sidans upphovsmän, David Bergquist.

Gå till arkivet

Send this to a friend