Skip to Content

Johan Frick och hans novell­samling Enkel biljett till nattens ände (2015). 234 s. Mix förlag. Fricks bortgång 2015 är en förlust för svensk sf och svensk litteratur i stort. Foto: Privat
BOKRECENSION

Svensk sci-fi övertygar

Man blir inte rik på att skriva science fiction i Sverige. Svenskskriven sf har aldrig blivit bestsellers och kommer heller aldrig att bli det. Det enda man kunnat tjäna pengar på är översättning av amerikanska och engelska titlar. Men knappt ens detta lönar sig längre.

Publicerad: 19 september, 2016, 17:11

  • Svenska

Med det sagt, än skrivs det och ges ut sf på svenska. Två bra exempel på svenska böcker utspelande sig i framtiden är C. H. Wahlunds Tre avtryck av himlen (Affront 2015, 200 s) och Johan Fricks Enkel biljett till nattens ände (Mix förlag, 234 s).

För att börja med Wahlund kan sägas att denne är född 1982 i Nynäshamn. Tre avtryck av himlen utspelas i en något bisarr svensk framtid där skrivmaskiner är en eftersökt dyrbarhet. Huvudpersonens sökande efter mekaniska skrivmaskiner och färgband till dessa upptar en stor del av handlingen. Dessutom efterspanas en märklig varelse, Hafgufa, som kan vara ett hjärnspöke eller en utomjordisk intelligens. Vad det egentligen är får man aldrig riktigt veta.

Berättarjaget förflyttas sedan till en annan tjänst, som byråkrat på jakt efter dissidenter. Här diskuterar man bland annat sådant som ”kristen anarkism” samt filosoferna Kierkegaard och Proudhon. Man kan se det som ett försök att ringa in en kristen individualanarkistisk historiefilosofi.

Detta är en aktningsvärd ambition. Sf handlar oftast om framtiden, men har inte sällan något djupare att säga om samtiden, där tanken får leka med vad som hände om dagens trender fick fritt spelrum. Seriös sf kan man inte få för mycket av. Hur är då boken att läsa? Det är trots allt en roman och inte en doktorsavhandling. Då kan man nämna att Wahlund är en allvarligt syftande skribent som arbetar med sitt språk. Generellt får han läsaren med sig, men ibland kan det bli lite för invecklat. En enklare, men inte simplare stil hade ibland varit att föredra.

Sedan finns här ett drag av vardagselände, av ”svensk socialrealism”. Den som läst Karin Boyes Kallocain (1940), en klassisk svensk sf-roman, kanske tycker detta är höjden av litterärt berättande. Detta är ofta normen i svensk litteratur: att ha karaktärer som är lite stukade, man irrar runt, man ältar problem, och allt försvinner i ett gråväder. Att skildra nyanserna i en grå sjukhusvägg, detta är, enligt den rådande svenska normen sedan hundra år, målet för all litterär strävan. Wahlund pendlar djupet och bredden av denna attityd och det kan bli lite prövande.
Det åsido, stilen i Wahlunds roman har sina höjdpunkter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Lennart Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Aktuell debatt om försvaret hettade till

INRIKESSverigedemokraterna begärde en debatt i riksdagen angående Försvarsberedningens rapport. Under debatten måndag den 10 juni var tonläget högt, anklagelser slungades särskilt mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Roger Richtoff (SD) var märkbart irriterad över att de fyra Allianspartierna lämnat Försvarsberedningen och därmed inte längre förbinder sig att efterleva de satsningar som man tillsammans arbetat fram.

Nyamko Sabuni pudlar om mångkultur och feminism

UTRIKESMånga inom den politiskt korrekt sfären blev chockade när Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen valde att bryta med Liberalernas invandringsvänliga linje. Hon menade även att mångkultur var något dåligt. Det dröjde dock inte många dagar innan Sabuni backade från sina påståenden efter att ha fått kritik i systemmedia.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

BRÅ och Sarnecki försöker bortförklara invandrarvåldtäkter igen – media hakar på

INRIKESI en ny rapport hävdar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att invandring av folkgrupper som är extremt överrepresenterade som sexualbrottslingar inte orsakar någon ökning av sexualbrottsligheten i Sverige. Det är åtminstone så resultaten presenterats för allmänheten av den (ö)kände kriminologen Jerzy Sarnecki. Rapporten får emellertid hård kritik för sitt undermåliga utförande, samtidigt som Sarnecki får kritik till och med från BRÅ för sina slutsatser om innehållet.

Är inte BRÅ:s uppgift att förebygga brott?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETReportern Lara Logan blev strax efter att detta foto togs överfallen och utsatt för taharrush på Tahrirtorget i Kairo år 2011. Liknande scener utspelade sig i Köln (t.h.) på nyårsnatten till 2016, då många män från arabvärlden kommit till Europa. Ändå vägrar BRÅ att kartlägga kopplingen mellan etnicitet och sexualbrott. Foto: Reuters, Privat

Polisen kritiseras för att skönmåla utanförskapsområden i ny rapport

INRIKESPolisen släppte nyligen en rapport om de så kal­la­de utanförskapsområdena, där man tycker sig se en ”positiv trend”. Den frispråkige tidigare kriminalpolisen Anders Bergstedt menar dock att rapporten inte tar hänsyn till viktig statistik och att den ger en falsk bild.

Bilderbergmötet 2019: ”Välkommen till verkligheten”

INRIKESÅrets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen ägde rum i Montreux, Schweiz, i månadsskiftet maj-juni. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten deltog, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltog bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. – Välkommen till verkligheten, sade Kristersson när en medborgarjournalist anklagade honom för att tjäna Bilderberggruppen istället för allmänheten.

Klarström om SD:s tidigare historia: Växjökravallerna – ”De siktar ju på mig!”

KULTURPrima Victoria är Sverigedemokraternas första partiledare Anders Klarströms självbiografi, som främst fokuserar på partiets första mödosamma genombrott i kamp mot ett enigt svenskfientligt etablissemang – därav namnet. Här presenterar Nya Tider ett utdrag ur boken, som kommer att följas av ytterligare ett i nästa nummer.

Gå till arkivet

Send this to a friend