Skip to Content

NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN (NMR) under en marsch i Stockholm 2016. Nätsidan Nordfront, en separat förening med kopplingar till NMR, har publicerat citat ur verk av svenska författare som Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. Svenska akademien menar att dessa citat har publicerats i anslutning till artiklar med olämpligt innehåll, vilket skulle skada ”den andliga odlingen”, men tingsrätten fastslår att det i lagens mening är irrelevant eftersom den ser till huruvida citat har förvanskats, vilket inte har skett i detta fall. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin
REPORTAGE

Svenska akademien ville bestämma vem som får citera klassiker – får bakslag i domstol, Tryckfrihetsexperten: ”Bestämmelsen hör inte hemma i en demokrati”

PappersupplaganNya Tider v. 17

Nordiska motstånds­rörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april. Tryckfrihets­experten Nils Funcke säger till Nya Tider att han instämmer i domstolens bedömning, och menar att lagparagrafen inte hör hemma i en demokrati. Han är också mycket kritisk till att Svenska Akade­mien använder denna typ av process för att göra politiska markeringar, och hoppas att de väljer att inte driva ärendet vidare till nästa instans.

Publicerad: 28 april, 2021, 18:33

  • Svenska

Läs även

Den 16 december 2019 lämnade Svenska Akademien in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot NMR och Nordfront, med kravet att de båda nationalsocialistiska föreningarna skulle förbjudas att citera ett antal författare, framför allt från svenskt 1800-tal. Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt avvisar nu förbudstalan från Akademien, som också åläggs att ersätta NMR och Nordfront för deras rättegångskostnader, som totalt uppgick till närmare 1,5 miljoner kronor.

Föreningarnas juridiska ombud Henrik Johansson säger till Nya Tider:

– Det här är sannolikt inte över ännu, vilket jag också förberett Nordfront och NMR på, men det är så klart en lättnad att det redan i första instansen slagits fast att det saknas rättslig grund för att meddela förbud i det här fallet.

Konkret ville Svenska Akdemien förbjuda citat av dikter av Viktor Rydberg (1828-1895), Verner von Heidenstam (1859-1940), Esaias Tegnér (1782-1846) och passager ur Hávamál, som troligen skrevs på 900-talet. Innehållet återgavs dels i en helt vanlig litteraturanalys om Esaias Tegnér, utan några politiska synpunkter, dels i en citatruta vid sidan om det ordinarie artikelinnehållet och utan någon koppling till det.

ESAIAS TEGNÉR (t.v.) skrev 1811 dikten Svea, ur vilken Nordfront bland annat citerade de inledande raderna: Jord, som mig fostrat har och fädrens aska gömmer, folk, som ärvt hjältars land och deras dygder glömmer! Ur skuggan av min dal jag ägnar dig en sång. Dig söver smickrets röst: hör sanningens en gång! Det citat av Verner von Heidenstam (t.h.) som Akademien ville förbjuda, lyder: Det är bättre av en hämnare nås än till intet se åren förrinna, det är bättre att hela vårt folk förgås och gårdar och städer brinna. Det är stoltare, våga sitt tärningskast, än att tyna med slocknande låge. Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge. Målningar: Johan Gustaf Sandberg, Johan Krouthén

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Gå till arkivet

Send this to a friend