Skip to Content

NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN (NMR) under en marsch i Stockholm 2016. Nätsidan Nordfront, en separat förening med kopplingar till NMR, har publicerat citat ur verk av svenska författare som Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. Svenska akademien menar att dessa citat har publicerats i anslutning till artiklar med olämpligt innehåll, vilket skulle skada ”den andliga odlingen”, men tingsrätten fastslår att det i lagens mening är irrelevant eftersom den ser till huruvida citat har förvanskats, vilket inte har skett i detta fall. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin
REPORTAGE

Svenska akademien ville bestämma vem som får citera klassiker – får bakslag i domstol, Tryckfrihetsexperten: ”Bestämmelsen hör inte hemma i en demokrati”

PappersupplaganNya Tider v. 17

Nordiska motstånds­rörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april. Tryckfrihets­experten Nils Funcke säger till Nya Tider att han instämmer i domstolens bedömning, och menar att lagparagrafen inte hör hemma i en demokrati. Han är också mycket kritisk till att Svenska Akade­mien använder denna typ av process för att göra politiska markeringar, och hoppas att de väljer att inte driva ärendet vidare till nästa instans.

Publicerad: 28 april, 2021, 18:33

  • Svenska

Läs även

Den 16 december 2019 lämnade Svenska Akademien in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot NMR och Nordfront, med kravet att de båda nationalsocialistiska föreningarna skulle förbjudas att citera ett antal författare, framför allt från svenskt 1800-tal. Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt avvisar nu förbudstalan från Akademien, som också åläggs att ersätta NMR och Nordfront för deras rättegångskostnader, som totalt uppgick till närmare 1,5 miljoner kronor.

Föreningarnas juridiska ombud Henrik Johansson säger till Nya Tider:

– Det här är sannolikt inte över ännu, vilket jag också förberett Nordfront och NMR på, men det är så klart en lättnad att det redan i första instansen slagits fast att det saknas rättslig grund för att meddela förbud i det här fallet.

Konkret ville Svenska Akdemien förbjuda citat av dikter av Viktor Rydberg (1828-1895), Verner von Heidenstam (1859-1940), Esaias Tegnér (1782-1846) och passager ur Hávamál, som troligen skrevs på 900-talet. Innehållet återgavs dels i en helt vanlig litteraturanalys om Esaias Tegnér, utan några politiska synpunkter, dels i en citatruta vid sidan om det ordinarie artikelinnehållet och utan någon koppling till det.

ESAIAS TEGNÉR (t.v.) skrev 1811 dikten Svea, ur vilken Nordfront bland annat citerade de inledande raderna: Jord, som mig fostrat har och fädrens aska gömmer, folk, som ärvt hjältars land och deras dygder glömmer! Ur skuggan av min dal jag ägnar dig en sång. Dig söver smickrets röst: hör sanningens en gång! Det citat av Verner von Heidenstam (t.h.) som Akademien ville förbjuda, lyder: Det är bättre av en hämnare nås än till intet se åren förrinna, det är bättre att hela vårt folk förgås och gårdar och städer brinna. Det är stoltare, våga sitt tärningskast, än att tyna med slocknande låge. Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge. Målningar: Johan Gustaf Sandberg, Johan Krouthén

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

AfD-medlemmar ej välkomna i polisfacket

UTRIKESNågra dagar före de tre delstatsvalen i Tyskland som hölls den 14 mars publicerade styrelsen för det största av de tre olika fackförbunden för olika kategorier av poliser i Tyskland ett skarpt uttalande. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) kritiserades. Fackets styrelse menar att medlemskap i partiet är oförenligt med medlemskap i polisfacket. De övriga två polisfacken har veterligen inte uttalat sig. Inte heller har någon AfD-medlem hittills uteslutits.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Över 2 000 illegala migranter anländer till Lampedusa inom några timmar

UTRIKESÖver 2 000 illegala migranter har anlänt till den italienska Medelhavsön Lampedusa på bara några timmar. På måndagsmorgonen registrerade myndigheterna 20 båtar som landat på ön, som tillhör regionen Sicilien, det senaste dygnet, rapporterar italienska medier. Mottagningscentret är redan helt överfullt. Några hundra migranter kommer nu att föras till Sicilien.

I Ungern finns det mer vaccin än människor som vill ha dem

UTRIKESI slutet av april meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det nu finns fler vaccin tillgängliga landet än vad som efterfrågas. Ungern är det enda landet i Europa i den situationen.

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

UTRIKESEn grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Utomhusfester bryter ut över hela Spanien när undantagstillståndet upphör

UTRIKESTusentals människor gick ut på gatorna på lördagskvällen efter att coronarestriktioner som till exempel utegångsförbud upphört rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Ryssland räds inte Covid-19

UTRIKESEn storartad militärparad hölls nyligen i Moskva och flera andra städer.

Franska generaler varnar för inbördeskrig – Politiker hotar att straffa dem

FRANKRIKEI ett öppet brev till den franska regeringen varnar 20 pensionerade generaler, och över tusen officerare och soldater, för att landet är på väg mot inbördeskrig, och antyder att ett militärt ingripande kan bli aktuellt om politikerna inte tar tag i problemen. Nu hotar politikerna att straffa militärerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend