Skip to Content

NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN (NMR) under en marsch i Stockholm 2016. Nätsidan Nordfront, en separat förening med kopplingar till NMR, har publicerat citat ur verk av svenska författare som Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. Svenska akademien menar att dessa citat har publicerats i anslutning till artiklar med olämpligt innehåll, vilket skulle skada ”den andliga odlingen”, men tingsrätten fastslår att det i lagens mening är irrelevant eftersom den ser till huruvida citat har förvanskats, vilket inte har skett i detta fall. Foto: Wikipedia/Frankie Fouganthin
REPORTAGE

Svenska akademien ville bestämma vem som får citera klassiker – får bakslag i domstol, Tryckfrihetsexperten: ”Bestämmelsen hör inte hemma i en demokrati”

PappersupplaganNya Tider v. 17

Nordiska motstånds­rörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april. Tryckfrihets­experten Nils Funcke säger till Nya Tider att han instämmer i domstolens bedömning, och menar att lagparagrafen inte hör hemma i en demokrati. Han är också mycket kritisk till att Svenska Akade­mien använder denna typ av process för att göra politiska markeringar, och hoppas att de väljer att inte driva ärendet vidare till nästa instans.

Publicerad: 28 april, 2021, 18:33

  • Svenska

Läs även

Den 16 december 2019 lämnade Svenska Akademien in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt mot NMR och Nordfront, med kravet att de båda nationalsocialistiska föreningarna skulle förbjudas att citera ett antal författare, framför allt från svenskt 1800-tal. Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt avvisar nu förbudstalan från Akademien, som också åläggs att ersätta NMR och Nordfront för deras rättegångskostnader, som totalt uppgick till närmare 1,5 miljoner kronor.

Föreningarnas juridiska ombud Henrik Johansson säger till Nya Tider:

– Det här är sannolikt inte över ännu, vilket jag också förberett Nordfront och NMR på, men det är så klart en lättnad att det redan i första instansen slagits fast att det saknas rättslig grund för att meddela förbud i det här fallet.

Konkret ville Svenska Akdemien förbjuda citat av dikter av Viktor Rydberg (1828-1895), Verner von Heidenstam (1859-1940), Esaias Tegnér (1782-1846) och passager ur Hávamál, som troligen skrevs på 900-talet. Innehållet återgavs dels i en helt vanlig litteraturanalys om Esaias Tegnér, utan några politiska synpunkter, dels i en citatruta vid sidan om det ordinarie artikelinnehållet och utan någon koppling till det.

ESAIAS TEGNÉR (t.v.) skrev 1811 dikten Svea, ur vilken Nordfront bland annat citerade de inledande raderna: Jord, som mig fostrat har och fädrens aska gömmer, folk, som ärvt hjältars land och deras dygder glömmer! Ur skuggan av min dal jag ägnar dig en sång. Dig söver smickrets röst: hör sanningens en gång! Det citat av Verner von Heidenstam (t.h.) som Akademien ville förbjuda, lyder: Det är bättre av en hämnare nås än till intet se åren förrinna, det är bättre att hela vårt folk förgås och gårdar och städer brinna. Det är stoltare, våga sitt tärningskast, än att tyna med slocknande låge. Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge. Målningar: Johan Gustaf Sandberg, Johan Krouthén

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend