Skip to Content

Barnprogramledaren Jonas Leksell propagerar för arabiska i sitt program. Det är ”coolt” att lära sig arabiska. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Svenska barn tvingades lära sig arabiska i SR:s barnradio – coolt enligt programledaren

Digital utgåva

På tisdagsmorgonen fick den som lyssnade på barnradion i SR:s P4 sig en rejäl överraskning. Då började programledaren Jonas Leksell utifrån en språkapp i sin mobil repetera arabiska fraser. Svenska barn fick lära sig att det var ”coolt” att lära sig arabiska. När Nya Tider når programledaren per telefon ångrar han inte sitt tilltag – tvärtom.

Publicerad: 20 augusti, 2020, 18:29

  • Svenska

Läs även

Barnmorgon med Jonas är ett stående inslag i Sveriges Radios barnradiounderhållning varje vardagsmorgon. Värd för programmet är Jonas Leksell, som tidigare varit programledare i barnprogram som Bolibompa på SVT. Den som slog på radion vid frukostbordet tisdagen den 18 augusti fick nog sig en rejäl överraskning, för Leksell började inte med att säga ”god morgon”, utan istället hördes en syntetisk mobilröst som säger: ”Sabbah al-sheeri”, vilket är den arabiska motsvarigheten till hälsningen ”god morgon” på svenska. Därefter repeterar Leksell denna fras några gånger. Som grädde på moset säger han sedan:

”Vet ni vad jag har börjat göra? Jo, jag har börjat lära mig arabiska. Jag har skaffat en sån här språkapp i mobilen, så jag kan välja om jag skall lära mig 5 minuter eller 10 minuter per dag. Det är svårt – men det är coooolt!”

Programmet, som brukar vara cirka 6 minuter långt, upptogs alltså till stor del av att programledaren gjorde propaganda för arabiska. Han uppmanade barn som är arabisktalande att skriva till honom så att han kunde lära sig ännu mer av detta språk, något han självklart ville dela med sig av till alla barn som lyssnar. Annars skulle detta avsnitt handla om en svensk flicka och hennes marsvin, en flicka som han ringde upp och pratade med.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Hur skulle det vara om arabiska barnen i vårt land lärde sig svenska? Integreringen skulle gå betydligt snabbare och ju bättre svenska, desto lättare att få ett jobb? Nåja, det var de premisser som gällde fram till mitten av 70 talet och efter det har det kravlösa samhället fortsatt utför. Idag är det få som lär sig svenska och det har gått så långt numer att svenska elever måste anpassa sig till det “nya språkbruket”? Naturligtvis bor inte Jonas Leksell i något av de många invandrarområden runt Stockholm och behöver därför inte dagligen konfronteras med det arabiska språket?

  • birgerr

    det verkar ju colt om svenskarna lärt sig arabiska när dom tagit över landet

  • Conjak

    Jag har aldrig gillat den mannen… nu förstår jag varför!

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend