Skip to Content

Exempelbild. Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash
TRANSBARNEN

Svenska forskare: ”Könsbyte på barn ett oetiskt experiment”

Digital utgåva

Forskare i medicin och psykologi varnar i en debattartikel om den lavinartade ökningen av könsbyten hos svenska barn och ungdomar – ofta med autistiska och andra neuropsykologiska diagnoser. Forskarna menar att hormonbehandlingarna och ingreppen är ett oetiskt experiment som kan få allvarliga följder.

Publicerad: 15 mars, 2019, 22:30

  • Svenska

Läs även

Sju svenska forskare i medicin, varav fem professorer, verksamma vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, gick onsdagen den 13 mars ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet där man starkt ifrågasätter den växande trenden att låta barn och ungdomar byta kön. Skribenterna, sex läkare och en psykolog, skriver att det i Sverige pågår en experimetverksamhet där hundratals barn utsätts för så kallad könskorrigerande ”behandling” med hormoner och efterföljande könsstympning – behandlingar som dessutom i vissa fall sker mot föräldrarnas vilja – helt utan etikprövade vetenskapliga förstudier.

Forskarna skriver att det numera år mest flickor som drabbats av föreställningen av att egentligen tillhöra ett annat kön. Det handlar för det mesta om barn och ungdomar som är mellan tolv till sjutton år gamla, vilka diagnostiserats med diagnosen könsdysfori:

”Många av dem har, mer eller mindre plötsligt, efter 10 års ålder, ”upptäckt” att de tillhör ett annat kön än det som deras biologiska karakteristika gör tydligt att de har. De söker, inte sällan med stöd av skola, nätupprop eller olika påtryckningsgrupper, utredning, som, om diagnosen könsdysfori bekräftas, leder vidare till en serie behandlingar och ingrepp som medför irreversibla förändringar i hjärnan och yttre och inre könsorgan”, skriver forskarna och menar att ingreppet enligt gällande svensk lag bör betraktas som könsstympning.

En lavinartad ökning

Läkarna noterar att antalet barn och unga som söker hjälp på grund av frågor som rör könsidentitet har ökat lavinartat sedan år 2015. Från att ha rört endast ett tiotal barn 2003 var det under förra året över 500 barn i Sverige som anser sig ha så kallad könsdysfori. Hur många av dessa som kommer att genomgå ”könskorrigerande behandling” är ännu oklart skriver forskarna, som vidare argumenterar för att sådana ingrepp snarare bör kallas för ”könskonträra”, då det egentligen handlar om att med hormonpreparat och könsstympning motarbeta kroppens biologiska utveckling och funktioner.

Risken – utöver sådant som kan orsakas av hormonstörande preparat – är att de ”könskorrigerade” barnen senare ångrar sig:

”Vad som däremot börjar bli uppenbart, om också inte systematiskt studerat, är att många av dem som står i kö för behandlingen ångrar sig. Detsamma gäller för flera som genomgått behandlingen. Antalet ångrare som uttalar sig om detta ökar både på internet och i media i övrigt.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Byta kön (om det ens går) borde vara förjudet på barn.

  • Swatch

    Ett sjukt samhälles krampaktiga jakt på lyckan, som nu tvingas på barn också.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Allt färre barn föds i Norden – i Sverige ersätts vi av invandrare

VETENSKAPAllt lägre nativitetstal hos de nordiska kvinnorna oroar forskare. I Norge, Finland och Island ser man nu rekordlåga födelsetal hos de inhemska kvinnorna och aldrig förr har de fött så få barn som nu. Även Sverige ligger dåligt till – vilket i samband med massinvandring leder till ett ännu snabbare folkutbyte. Samtidigt beror hela 73 procent av befolkningsökningen i Sverige på invandring enligt nya siffror från SCB.

Afrikaner har DNA från okända människoarter

VETENSKAPEn studie visar att mellan 2 – 19 procent av västafrikaners DNA kommer från en okänd människoart. Medan européer och asiater har DNA från neandertalare och en del sydöstasiatiska folk har DNA från denisovamänniskor har afrikaner från subsahariska Afrika DNA från flera okända människoarter visar nya rön.

Klimat: ”Hockeyklubbskurvan” avslöjad som vetenskapsfusk (?)

VETENSKAP”Upphöjd ’klimatbluffare’ förlorar förtalsmål”, ”nu fastslaget att Michael Manns hockeyklubba var bedrägeri”, ”slutet för klimatbluffen”. Det är några av de skarpare rubrikerna i nyhetsflödet från alternativmedia under de senaste veckorna.

Välgörande uppvärmning efter lilla istidens kyla

VETENSKAPTiden efter senaste istid för 10-12 000 år sedan kallas Holocen. Varmast under denna period var Holocen optimum för runt 5- 8 000 år sedan. Då var det globalt flera grader varmare än nu. Minst lika varmt som nu var det också under bronsåldern, romartiden och högmedeltiden.

”Valpögon” – Ett evolutionärt trick för att ”lura” människor

VETENSKAP”Valpögon” eller ”hundögon” är ansiktsuttrycket som hundar gör när de tigger, vet att de gjort något fel eller vill få extra mycket uppmärksamhet från människor. Nu har ny forskning visat att detta är en unik evolutionär utveckling bland tamhundars förfäder som gjort att deras avkommor med lätthet kunnat manipulera oss.

Ny studie: skillnad mellan pojkars och flickors hjärnor redan i fosterstadiet

VETENSKAPEn ny studie från New York visar att pojk- och flickfosters hjärnor ser olika ut redan i fosterstadiet. Detta konstaterar forskarna efter att ha magnetröntgat 118 foster mellan veckorna 25-40. Studien kan ses som ett hårt slag mot förhärskande genusteoretiska idéer om att kön är en ”social konstruktion”.

Historiskt fotografi av svart hål

VETENSKAPEtt svart hål och dess skugga har fångats på bild för första gången tack vare ett internationellt samarbete.

Gå till arkivet

Send this to a friend