Skip to Content

chefredaktören har ordet

Svenska journalisters fräckhet

PappersupplaganNya Tider v. 44

I vårt specialnummer till Bokmässan publicerade vi en genomgång av den ”forskningsrapport” som sade sig visa att systemmedia inte alls mörkar mångkulturens konsekvenser, utan tvärtom skildrar invandringen som mer negativt än vad den ”objektivt” är. Rapporten är inte bara tafflig, författarnas starka band till staten har fått en professor vi talat med att kalla det för DDR-forskning. Jag vill här påminna om hur selektivt media hanterar sanningen.

Publicerad: 4 november, 2017, 17:58

 • Svenska

Läs även

Minns du den rasistiska mjölkattacken i Forserum? Kanske, kanske inte. Händelsen var ganska stor i medierna i slutet av augusti 2012. Det var SVT som skrev om händelsen först och TT, DN, Borås Tidning med flera vidarebefordrade berättelsen om hur en stackars somalisk flicka tvingats hälla mjölk över sig för att ”bli vit” av rasistiska svenska ungdomar. Mjölkattacken var toppnyhet på SVT Text hela dagen.

Kan någon på allvar hävda att samma svenska journalistkår som gjorde ett jättedrev av en rasistisk ”mjölkattack” inte hade gjort en rasistiskt motiverad gängvåldtäkt till årets största händelse?

Artikeln ingick i ett mediedrev där somaliska invandrare i Forserum, företrädda av den muslimske aktivisten Rashid Musa, försökte framställa etniska konflikter på den lilla orten som uteslutande svenskarnas fel. Svenska massmedier ställde sig helhjärtat på somaliernas sida och drog igång ett mediedrev som till och med fick Forserum omnämnt i flera utländska tidningar som en högborg för brutala rasistattacker och hot mot oskyldiga invandrare.

Fackeltåg mot rasism arrangerades. Kolumnister drog paralleller till 1960-talets Mississippi. Anklagelserna haglade mot SD för att de skulle ”spä på rasismen”.

Rasistisk mjölk var på löpsedlarna 2012, en bluff visade det sig. Foto: Fidla

Drevet tappade fart när polisen förklarade att de inte fått in några anmälningar om rasistattacker. Pressade av media ställde polisen ut en ”mobil polisstation” i Forserum för att ta emot alla anmälningar om alla brott som ”måste” finnas. De fick in en anmälan från en somalier och två från svenskar, varav ingen gällde några allvarliga händelser av det slag som beskrivits i medierna.

Ett par veckor senare avslöjades även ”mjölkattacken” som ren lögn – inte av systemmedierna som stått bakom drevet utan av den tidning som jag drev då. Det som egentligen hänt var att en svensk pojke i skolmatsalen skämtat med en somalisk flicka som drack mjölk och sagt att det var bra därför att det skulle få henne att ”bli vit”. Ingen fick mjölk hälld över sig, ingen hade blivit kränkt. Medierna hade blåst upp det hela utan någon som helst källkritik.

Är du med så här långt, du som fortfarande tvivlar på att medierna mörkar sanningen om invandringens konsekvenser?
Gör då tankeexperimentet att den 14-åriga somaliska flickan, istället för att ”utsättas” för ett dåligt skämt, hade blivit ivägsläpad av nio svenska ungdomar till ett garage.

I garaget hände detta med den hjälplösa 14-åringen (känsliga läsare bör hoppa över nästa stycke och fortsätta längre ner – det är en gruppvåldtäkt som beskrivs):

”Sune, Martin och Henrik har vidare haft samlag med målsäganden under det att de övriga varit närvarande och turats om att hålla henne upprätt. Martin har genomfört ett analt samlag med henne och Sune och Henrik har haft vaginala samlag. /…/ Samtidigt som övergreppen ägt rum, har pojkarna skrattat åt henne och kallat henne hora. Henrik har vid ett tillfälle givit målsäganden en örfil samtidigt som han uttalat ’Vakna din hora’.”

”Jag har blivit våldtagen. Mitt liv är förstört och nu sitter jag här på ungdomspsyk”, skrev flickan senare efter att hon fått tas in på en psykklinik.

Föreställ dig nu till sist att en anställd på pojkarnas skola under rättegången vittnat om att – istället för ett lindrigt rasistiskt skämt om mjölk – en av de svenska ungdomarna ”någon vecka innan händelsen i Forserum vid en skollektion omtalat att hans kompisar skulle våldta en somalisk tjej och sagt sig tro att somaliska flickor ville bli våldtagna”.

Kan någon på allvar hävda att samma svenska journalistkår som gjorde ett jättedrev av en rasistisk ”mjölkattack” inte hade gjort en rasistiskt motiverad gängvåldtäkt till årets största händelse, alla kategorier? Att vi pratar veckor om inte månader av ändlöst ältande av svensk rasism, SD:s ansvar, skolans ansvar, regeringens ansvar, föräldrarnas ansvar och vanliga svenskars ansvar genom ”köksbordsrasism” och fördomar mot invandrare – plus fackeltåg mot rasism, statliga utredningar, och politikers och skolanställdas huvuden som rullat för att de inte lyckats motverka spridningen av denna sjuka syn på somaliska kvinnor bland svenska ungdomar?

Gruppvåldtäkten är inte påhittad. Den inträffade i Rissne år 2000. Gärningsbeskrivningen och skoltjänstemannens vittnesmål är korrekt återgivna, med undantag för att gärningsmännen inte hette Sune, Martin och Henrik utan Sezar, Mostafa och Hassan.

Flickan var svensk. Motivet var rasistiskt. Massmedierna höll först tyst om gärningsmännens ursprung. Det viktiga när svenska flickor blir våldtagna av invandrare är nämligen inte att ställa frågor om vissa invandrargruppers syn på svenskar, utan att se till att händelsen inte kan påverka synen på dessa invandrargrupper.

Rissnevåldtäkten blev emellertid den första massmediala mörkläggningen som invandringskritiker framgångsrikt ”sprängde locket av”. Sverigedemokratiska aktivister började dela ut flygblad där man berättade att gärningsmännen var araber. Då tvingades medierna släppa på censuren när man rapporterade om partiets aktion.

Journalisterna bytte taktik till att anklaga SD för att ”utnyttja en tragisk händelse i propagandasyfte” – men mörkläggningen hade för första gången blivit vida uppmärksammad. Det rasistiska motivet till våldtäkten som framgick under rättegången tystade man däremot framgångsrikt ner – än i dag har ingen av de journalister som läst domen brutit mot det informella yppandeförbudet om denna omskakande uppgift – någonsin. Detta är samma journalistkår som gjorde riksnyhet i flera dagar av att en somalisk flicka (felaktigt) påstods ha fått mjölk hälld över sig av rasistiska skäl i Forserum 2012.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • klarsyn

  Sverige har den journalistkår det sovande folket förtjänar.

 • klarsyn

  Är det censur eller bara senfärdighet?

 • linovati

  Nu är det ju så att Sezar, Mustafa och Hassan naturligtvis inte kan bedömas efter samma måttstock som Sune, Martin och Henrik! De förra är ju i vänsterliberalernas världsbild definitionsmässigt alltid ”offer” och ”utsatta” för de ”högerextremas” rasism! Således måste dom försvaras och stöttas av sin ”beskyddare” nämligen den ”goda och humanitära” vänstern i vått och torrt (eller ska vi säga analt och vaginalt?).
  Vänstern ser sig som totalt överlägsna Sezar, Mustafa och Hassan, som man betraktar lite grand som ett slags lite bångstyriga, husdjur som måste hjälpas och tas om hand, djurvänner som man är.
  Som en följd av denna makalösa (men omedvetna) nedvärdering blir det omöjligt att ställa nomala mänskliga krav på Sezar, Mustafa och Hassan! Kartan säger ju nämligen att dom är ”offer”, och att dom ”onda” alltid måste vara ”högern”!
  Stackars vänstern! Den förbannade verkligheten slutar tydligen aldrig att djävlas.

 • jävla skitsamhälle

  Svenska journalister är jordens avskum. De tror att de själva står upp för demokrati men till skillnad från andra länder så går de istället maktens ärenden. En bra journalist är en arbetslös journalist.

  • YOTHI_TARZAN

   YES

 • YOTHI_TARZAN

  Sverige håller på att bli sinnessjukt !

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Omvärlden är mer rädd för svenska smittan än för Covid-19

OPINION: KATERINA JANOUCHSverige behandlas som pestsmittat inte bara på grund av den ofantligt större spridningen av Covid-19, utan även på grund av alla samhällssjukdomar som grasserar: kriminalitet, bidragsberoende, terrorismexport, kvävd yttrandefrihet etc. Veckans debattör, Katerina Janouch, menar att ”den svenska smittan” av grannländerna faktiskt uppfattas som ännu värre än coronaviruset.

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUpploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend