Skip to Content

Axel W Karlsson. Prästvigd i Svenska kyrkan.
KRÖNIKA

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

PappersupplaganNya Tider v. 28-29

Som Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Publicerad: 9 juli, 2020, 13:52

 • Svenska

Ärendet rör vid en rad principiella frågor av stor betydelse för både kyrka och samhälle. Fallet har lett till flera debatter, om de teologiska sakfrågorna, om kompetensen hos kyrkliga myndigheter som biskopar och Domkapitel, om medias roll i känsloladdade konflikter och inte minst om rättssäkerheten inom Svenska kyrkan. Det sistnämnda är kanske det viktigaste, om vi tvingas välja mellan alternativen.

Att förklara Karin Arvidsson obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst ter sig som ett allvarligt misstag och en våldsam överreaktion. Många är förvånade över att inte ens biskopen Åsa Nyström har haft kyrkans lära klar för sig.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  “Det finns krafter i Svenska kyrkan som vill förbjuda att präster med hennes inställning till homosexualitet vigs till präster.” Antar att samma krafter inom Svenska kyrkan vill förbjuda att prästviga människor med en annan politisk hemvist än den som numer är allenarådande? Det där med “syndernas förlåtelse” och “allas lika värde” krymper för vart år och nätet blir mer och mer finmaskigt d.v.s. politiskt korrekt? Fadern, Sonen och den Helige Ande har vi fått lära oss sedan barnsben, men enligt ärkebiskopen är både Gud och Jesus könlösa? Det finns inget stöd i Bibeln för ett sådant påstående? Dessutom hävdade ärkebiskopen att lärjungarna “sov över” hos varandra och var i Bibeln står det att läsa? Det är ingen hemlighet att Svenska kyrkan tappar medlemmar för varje år, men ingen har frågat sig om – varför? Karin Arvidsson återinsattes att utöva kyrkans vigningstjänst, vilket är en logisk följd, men skadan är redan skedd och det är bara en tidsfråga innan nästa präst utesluts och då för gott? De senaste 10-15 åren har en ny gud tornat upp bredvid den gud vi tillbett i 2000 år och som sakteliga manövrerar ut Gud till en andraplansfigur. Idag är den Allsmäktige – “Klimatet” – och gud nåde den som har en annan åsikt än den Svenska kyrkan lär ut? En gissning är den fastnar i det politiska filtret och kan glömma allt tal om prästvigning.

  • Mr. Bilbo

   Rimtusarna och Fimbulvintern är i antågande.

  • Snövit

   “låt oss vara tacksamma för att människor som behandlats felaktigt kan få upprättelse” skriver. Karlsson.

   Varför ska vi vara det? “Upprättelserna” är helt godtyckliga och baseras varken på Jesu lära eller på några sekulära lagar.

   I Mats Ågrens artikel i papperstidningen om avkragningen och upphävandet av avkragningen av Karin Arvidsson, motiveras beslutet med stöd i kykomötesbesluten under 00-talet: “…eftersom kyrkan till sitt väsen är en trosgemenskap och inte en åsiktsgemenskap”.

   Kyrkan ljuger som Fan. Därför är kyrkan Djävulens och Socialdemokraternas myndighet för de numera knappt troende. Det var inget snack om att kyrkan inte är en trosgemenskap när de avkragade Tord Oredsson förra året, eftersom han tidigare hade gått i ett demonstrationståg tillsammans med sin 90-åriga mor, politikern Vera Oredsson som tillhör NMR.

   Kyrkan är en strikt politisk medborgarfientlig organisation och det gäller att inom den hålla sig till värdegrunden som inte är Biblens värdegrund, utan i flera stycken motsatt till densamma, på grund av den antikristna socialdemokrtiska värdegrund som har ett järngrepp om hela samhället och till och med tvingar kyrkans “biskop” att officiellt jämställa Muhammed med Jesus.

   Man kan slå ihop kyrkan med Forum för levande historia, MSB och den kommande myndigheten för psykologisk krigföring mot folket.Istället för att homoprästerna ska svansa runt med felöversatta Biblar i handen och leka moraliskt överlägsna rättvisekrigare. Må Fan dra hela sin kyrka ner i Helvetet.

   • birgerr

    har dom inte redan gjort det

   • birgerr

    dom har redan börjat mohammed tar över nu är det mjoskeer som gäller

  • birgerr

   jakelen sa ju att ho0n har större förtroende för mohammed än hon har för svenska högerpräster jag föreslår en tävling om att göra om dom 10 guds bud efter dagens samhälle

 • samuelafugglas

  När försvinner 10 Guds bud fullständigt ur den så kallade “svenska kyrkans lära”?
  Så här kanske det slutar. https://e-tidning.hd.se/#reader/279292/1/4134954476

 • birgerr

  snart får man inte viga präster som inte har rätt värdegrund

Och Sveriges ursprungsbefolkning är …?

LEDAREDen svenska politiska debatten är så totalt amerikaniserad att man måste uppfinna den ädle svenske vilden, samerna, och sedan kal­la dem Sveriges ursprungsfolk. Sen får vi höra ”alla är vi invandrare” enligt den amerikanska modellen, trots att Sveriges stora fördel i tusentals år varit att ”vårt lands befolkning är homogen”, som Tage Erlander så träffande uttryckte det på 1960-talet.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Grundläggande fel i BLM!

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det för att dessa människor är svarta, som de har problem? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja över huvud taget på grund av hudfärg?

Byt ut Gustav Adolfstatyn i Göteborg mot Pippi Långstrump

KRÖNIKA

Kommer Nigeria rädda Europa?

KRÖNIKAI en märklig text i Dagens Nyheter (DN) hävdas att Västvärldens åldrande befolkningar kommer att kräva en stor import av människor från Afrika. Tanken att välmående länder måste räddas av människor från fattiga och kaotiska länder i Tredje världen är inte ny, men argumentationen fallerar på alla sätt. Finns det ens någon mening i att, om vi leker med tanken att det skulle fungera, rädda Sverige genom att byta ut befolkningen?

Ron Paul tror det blir värre

KRÖNIKADen amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Nu är det uppenbart vad ”antirasism” betyder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETIngen kan längre hysa något tvivel. Så kal­lad antirasism är helt enkelt rasism mot vita. Det är inte ”omvänd” rasism, utan ren och skär rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend