Skip to Content

Dalai Lamas intervju i Malmö har nu redigerats av TT. Foto: Stillbild SVT

Svenska medier: Därför tog vi bort Dalai Lama-nyheten

Digital utgåva

När Dalai Lama besökte Malmö samlades ett stort pressuppbåd för att höra människorättsaktivisten och fredspristagaren som länge varit hyllad i vänsterkretsar. Men när Dalai Lama fick frågan om svensk flyktingpolitik var hans åsikter motsatsen till vad som förespråkas från vänsterhåll. Till Nya Tider förklarar medierna varför de nu gömmer undan fredspristagarens oväntade åsikter om migranterna.

Publicerad: 17 september, 2018, 14:39

 • Svenska

Läs även

Det var under presskonferensen i Malmö onsdagen den 12 september som journalisten och programledaren Kattis Ahlström från SVT ställde frågan vad Dalai Lama, i egenskap av att ”själv vara flykting”, hade att säga om den svenska asyldebatten. Något som fick Dalai Lama att omedelbart markera skillnaden mellan ekonomiska migranter och ”riktiga flyktingar” för att sedan förklara att även de som behöver skydd ska återvända till sina egna länder så snart det är möjligt. ”Europa tillhör européerna och araberna de arabiska länderna”, menade människorättskämpen.

– Redan från början måste man göra klart att all hjälp de får är för att de skall kunna bygga upp sina egna länder, sade han bland annat.

Kattis Ahlström frågade också Dalai Lama vad han ”skulle säga till en person i Sverige som påstår att vi inte har några pengar, att vi inte har några jobb och att de tar svenskarnas välfärd”. På detta svarade han att ”då kan man inte ha dem [migranterna] här, det är verkligheten”.

Citaten gömdes undan

Dalai Lamas uttalanden har väckt bestörtning hos vänsterliberaler som lyft fram honom som en av de största förebilderna när det kommer till humanism. Katrin Goldstein från Södertörns högskola försöker på SVT debatt den 13 september förklara att Dalai Lama hade flugit tio timmar innan konferensen och påminner om att Dalai Lama själv sagt att det enda han är verkligen begriper sig på är buddhistisk filosofi.

Vad som också väckt frågor är att flera medier, däribland DN, NT och UNT samtidigt tagit bort sina artiklar om att Dalai Lama tycker att migranterna bör återvända hem. Från att tidigare haft rubriken ”Dalai Lama: flyktingar i Europa bör återvända” omdirigeras läsarna numera till artiklar med rubriken ”Dalai Lama ser EU som en förebild”. Ett budskap som också stämmer bättre överens med den vänsterliberala medians åsikter.

Göteborgs-Posten är en av flera svenskar medier där den ursprungliga artikeln har bytts ut på detta sätt.

”Det är nyhetsbyrån TT som skriver och uppdaterar den artikeln”, säger Dennis Jönmark till Nya Tider. TT:s ändringar uppdateras automatiskt på alla nyhetssidor som köpt in texten, förklarar han vidare.

NyT: Är inte Dalai Lamas uttalanden om att migranter ska återvända tillräckligt intressant för att GP ska skriva om det?

– Nej, inte för att vi ska göra en annan värdering än vad TT gör.

TT:s Rebecka Fogelmarck avfärdar frågorna om varför nyhetsbyrån i efterhand redigerat om Dalai Lama-intervjun som ”konspiratoriskt”.

– Vi uppdaterar ju hela tiden våra texter. Vi gör olika versioner under dagarna, säger hon och påpekar att fredspristagarens uttalande om migranter fortfarande finns med.

– Det står också om flyktingar i den... i slutet, säger hon.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Svensson

  Underbart att Dalai Lama, i sin stora vishet, berättar hur saker förhåller sig! Mindre underbart att ljugmedia inte rapporterar.

 • BigMan

  Censurera allt som inte passar!
  Hur pk-media ska ta sig ur den här låsningen är för mig en gåta!
  Helt klart är att de liksom politikerna går i otakt med medborgarna.

  • Ansvar

   Ja, och det håller så klart inte i längden. De skjuter sig själva i foten. Det kommer i förlängningen bli som i Danmark – stora delar av public service läggs ner.

   • Knutkalas

    det borde gjorts för länge sen det har ju blivit en skyddad verksdad

 • Dacke

  Naturligtvis har Dalai Lama rätt! De som kommit till Sverige från, “krig och elände” har inte flyktingstatus numer av den anledningen, att det pågår inga krig där dessa kommer ifrån. Däremot ter det sig helt i sin ordning att DN och den övriga Bonnier-pressen tar bort nyheten om Dalai Lamas uttalande om, “att flyktingarna (nu migranterna) kan återvända till sina hemländer”.
  Sanningen är ganska enkel och det är en fråga om bidrag! Den som uppbär alla former av bidrag, behöver aldrig arbeta och den som kan utlova dessa “förmåner” – får min röst! Det finns f.n. bara ett parti som kan lova att de här förmånerna består och det är givetvis sossarna. Vi kan räkna med att det kommer att beviljas 400 tusen nya svenska medborgarskap fram till nästa val om fyra år och det är dessutom garanterade sosseröster.
  Nu har även C och L kommit på hur enkelt det är att skaffa nya proselyter och hakar på sossetåget och vädrar morgonluft inför nästa val.
  Eftersom de “nyanlända” får rösta i kommunalvalen, är många småkommuner ute på det “sluttande planet” av den anledningen att svenska skattebetalare flyr de här kommunerna? Vad som händer är lätt att begripa att den sociala välfärd som byggts upp under generationer, faller ihop som ett korthus. Skulle gissa att nordöstra Skåne kan ge den service som krackelerande kommuner misslyckas med?

 • Anna Sandgren

  Youtube – “Bono declares his racist hatred of swedes in wake of election”…

  • xmaverickx

   Och denne satanist visade sitt rätta ansikte, dvs masken han hade på sig.

 • 82%ValdeDetta

  Dalai Lama vet hur det är att förlora sitt land, svenskarna har nyss röstat för att fortsätta ge bort sitt land och välfärd till främmande!

 • Lars-Erik Eriksson

  Hans Rosling råkade också släppa sig då och då, och odören från en och annan besk sanning beträffande migrationen, som inte föll vänstern o fejkliberalerna i smaken, sipprade in i offentligheten och plötsligt upphörde den store humanisten, läkaren o statistikern att förekomma i alla mediala sammanhang så fort “flyktingar” avhandlades.
  Det var ändå svårt att gå till generalangrepp på honom som riskerade livet i Ebola-bekämpningen i Afrika utan man valde att gå omvägar runt mannen och bjuda in värdegrundssäkrade kändisar i stället.
  Beslut a la ovanstående fattas dagligen av sådana som Helin, Stjärne, Friborg, Mattsson, Wolodarski, Benkö, m.fl.

 • Alicia Lind

  Mycket lovvärt att författaren nämner Göteborgs Postens “förtjänstfulla insats” i sammanhanget. Den i mångas ögon objektiva tidningen är ju långtifrån objektiv men har skribenter med en större skicklighet – än övriga predikanter av “allas lika värde” – att kamouflera sin folkutbytesagenda.

 • Mie Kirkelund

  Hvorfor skjuler de svenske medier sandheden for de svenske borgere ???

  ” Derefter bliver Dalai Lama spurgt om, hvad han mener om den måde, flygtningene bliver behandlet på i Europa. Også i dette tilfælde ser Dalai Lamas svar ud til at komme bag på spørgeren.

  ”Disse desperate mennesker, som er kommet i stort antal til Europa, skal have beskyttelse, men når der er fred, skal de vende hjem igen og være med til at opbygge deres egne lande. De skal tilbydes uddannelse, men de skal ikke blive permanent i Europa, det burde de også vide. Europa er for europæere.”

  “Europa for europæerne! ”

  Lad os hjælpe vore gæster som kommer til os i nød og flugt fra krig, og lad os hjælpe dem hjem igen til deres eget land når der er fred igen. ( når man tager hjem på ferie må der være fred nok til at man kan blive hjemme )

  Værsgo kære svenskere…….sandheden er her serveret af selveste Dalai Lama

  ”Disse desperate mennesker, som er kommet i stort antal til Europa, skal have beskyttelse, men når der er fred, skal de vende hjem igen og være med til at opbygge deres egne lande. De skal tilbydes uddannelse, men de skal ikke blive permanent i Europa, det burde de også vide. Europa er for europæere.”

  Hele verden kan ikke bo i sverige……..

  • Knutkalas

   dom skall vält riva och förstöra det här landet först innan dom åker hem

   • Mie Kirkelund

    Pas på jer selv og på Sverige……. jeres politikere bedrager jer og skjuler sandheden.

  • latmask

   Hela världen kan inte bo i Sverige, men kanske 200 miljoner enligt vissa miljöpartister.
   Undrar hur miljön skulle se ut då? Som i Bangla Desh kanske, plus vissa krigsutsatta områden i Syrien.

 • samuelafugglas

  Hur länge tänker svenska folket finna sig i alla lögner som TT producerar?

  • Anti…

   Det är mycket lätt att sluta stödja lögnarna genom att sluta läsa och köpa deras lögner… Så länge svenska folket vill vara blinda så kommer lögnarna att ha makten.

   • Knutkalas

    hjälper inte då får dom bara mer pengar från sossarna

    • Anti…

     Ja då får man också sluta rösta på sossarna så att de förlorar makten.

  • latmask

   Tänk på att det är invandrare som har lättare att vara kritiska: De är inte hjärntvättade i svensk skola samt av svensk gammelmedia. Vidare så följer de sitt gamla hemlands media.

 • Momma Hägg

  Ljugmedia drivs av Sveriges värsta idioter.

 • Michael

  Problemet är väl just det att araber inte vill till arabländer för att det finns för mycket araber där.

 • The Lord’s Ranger

  Här är en viktig fråga…vem ansvar för alla som släps in i Sverige, eller migranter eller Sveriges myndigheter? Osäker? kolla: https://www.youtube.com/watch?v=WemD8T_1Iiw&feature=youtu.be

 • guest

  Då förstår vi allihop numer att resultatet av invandringen, som den nu bedrivs, kommer bli väldigt negativt.

SD tar över ordförandeklubban i Hörbys kommunfullmäktige

Sverigedemokraterna stärker sitt grepp om Hörby kommun. Nu sitter man inte bara på posten som ordförande i kommunstyrelsen. Nu har även det nya fullmäktige valt en SD-politiker, Johan Ohlin till ordförande i kommunfullmäktige. Samtidigt är det socialdemokratiska inflytandet nu så gott som utraderat.

Polisen: Nyanlända kan köra bil utan körkort

INRIKESDen som stoppas av polis och inte kan visa körkort, kan ändå klara sig genom att hävda att ett utländskt körkort har funnits, men tappats bort. Det har inträffat att personer som åtalats för olovlig körning har friats i domstol för att åklagaren inte lyckats bevisa att den anklagade inte har haft ett körkort, något som blir än svårare i de fall ursprungslandet saknar körkortsregister.

Sverigebilden – rätt eller fel?

Den politiskt anpassade och välansade mediaanalysen undviker helst konfrontationer med en saklig och i regel mycket korrekt återgivning av den verkliga situationen i Sverige. Det gäller den sociala, kulturella och ekonomiska bilden av ett land i en okontrollerad förändring. Nu bidrar även den tyska kanalen ZDF TV via sin redaktion i Kiel med en kort men träffsäker rapportering.

Förtur i bostadskön för nyanlända i större delen av landet

Hem & Hyra har gjort en genomgång av Boverkets årliga analys av bostadsmarknaden. Resultatet visar att minst sex av tio kommuner har någon form av förturssystem samt att detta mest utnyttjas av nyanlända.

Macron vill straffa EU-länder som inte tar emot migranter

UTRIKESFrankrikes president Emmanuel Macron hotade vid ett toppmöte med indragna bidrag och uteslutning från Schengen för de länder som inte accepterar ett inflöde av migranter. Han passade också på att kritisera de som drivit frågan om Storbritanniens utträde ur EU.

Vänstersidan Politism ger slutligen upp

INRIKESEfter fem år med förluster ser ägarna av Politism AB nu ut att ha tröttnat på att hålla publikationen under armarna. Därmed försvinner ännu ett vänsterprojekt, som varken har lockat tillräckligt med läsare eller annonsörer.

Minst nio skolflickor från Göteborg tros ha gifts bort under sommarlovet

Sedan höstterminen åter startade kan man konstatera att minst nio skolelever från Göteborg, alla minderåriga flickor, inte har återkommit till sina skolor. Göteborgs stad menar att man ”kraftsamlat” för att möta en islamiserad verklighet med barnäktenskap och hedersrelaterat förtryck, men trots insatserna från kommunen ökar alltså problemet, och en skolrektor menar att det bästa receptet att komma tillrätta med hederskultur och barnäktenskap är att ha en ”mjuk dialog” med de muslimska föräldrarna. Detta bekräftar hon också för Nya Tider.

God man åt asylsökande: Personal pratar bebisspråk och trugar på dem gåvor

INRIKESEn god man i Småland berättar hur Migrationsverket och socialtjänsten öser pengar över asylsökande. En 18-årig asylsökande kvinna har fyra personer som passar upp henne och hon får lägenhet i centrala Kalmar gratis med nyinköpt bohag. Felaktiga bidragspengar krävs inte tillbaka och kommunen tillmötesgår bisarra krav om att rensa undan män från muslimska kvinnor.

Gå till arkivet