Skip to Content

En nationaldagsfirare förs bort av poliser iförda gasmasker. Foto: Nya Tider
DEBATT

Svenska polisens förlorade heder

PappersupplaganNya Tider v. 25-26

Varför slår polisen ned på folkliga protester som bensin­upprorets bilmanifestation och demonstrationer mot corona­restriktioner, men knäböjer för aggressiva BLM-aktivister och till och med uttrycker sig gillande över palestiniers demonstrationer mot Israel? Veckans debattör Katerina Janouch ser en utveckling där svensk polis blir allt mer lik det kommunistiska Tjeckoslovakiens förtryckarapparat, där all kritik mot den påbjudna värdegrunden skulle slås ned.

Publicerad: 24 juni, 2021, 10:53

  • Svenska

Läs även

När jag var barn i dåvarande Tjeckoslovakien, efter den sovjetiska ockupationen, lärde vi oss snabbt att polisen inte var folkets vänner. Tvärtom var de diktaturens förlängda arm, en kår av falska hejdukar som jagade åsiktsförbrytare åt makten. Säkert löste de ett och annat brott också, men den rollen såg vi dem sällan i. Främst var de män i svart som skuggade dissidenter och tjänade en totalitär stat.

Vi föraktade dem, för vi visste att de inte tvekade att missbruka sin makt mot oss, vanligt folk som bara ville ha frihet. Vi skrattade åt dem också, för det var ett sätt att jaga bort rädsla. ”Vet du varför polisen alltid går tre och tre? En kan läsa, en kan räkna, och den tredje vaktar de två intellektuella”, var en av alla de vitsarna vi hade om StB, Státní bezpečnost, som polisen hette.

StB betyder ”Statlig säkerhet” och kanske var det en säkerhet för dem som böjt sig inför kommunismen. För alla andra var det mer av en osäkerhet och otrygghet, som när som helst kunde dyka upp för att föra bort den värdegrundsvidrige till timslånga förhör.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Katerina Janouch

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommer 30-talet tillbaka?

OPINION: KATERINA JANOUCH”Det var så här det började på 30-talet”. Du har säkert hört frasen, den har ältats till leda av det politiskt korrekta etablissemangets röster så snart debatten kommit att handla om migrationskritik och minsta ifrågasättande av okontrollerad, kravlös invandringspolitik. Veckans debattör Katerina Janouch menar att vi idag kan se en skugga av 30-talet ta form igen, men på ett helt annat sätt än det hittills har använts i media.

Skyll dig själv om du blir vaccinskadad?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är svårt att förstå Australiens premiärminister på annat sätt. Han pratar om att alla gett sitt ”informerade samtycke” och därmed accepterat riskerna. Men stämmer det verkligen att alla är informerade, när svenska hälsomyndigheter skriver att ”det är inte farligt att ta vaccin”?

Varningar för översvämning togs inte på allvar

KRÖNIKASvåra översvämningar i östra Europa år 2002 fick EU att skapa systemet EFAS för att i framtiden förutse och varna för hotande översvämningar. Systemet hjälpte Bosnien, Kroatien och Serbien att lindra följderna av översvämningar år 2014.

När avloppslögnen blir sanning

KRÖNIKANär en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt avlopp, så svarar de för lika stora föroreningar som resten av befolkningen.”

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Gå till arkivet

Send this to a friend