Skip to Content

Svenskt barn dog – avvisades från sjukhus som hyllas för generös vård till ”papperslösa”

Utanför Göteborg har en fem år gammal flicka avlidit. Än så länge är uppgifterna knapphändiga, och dödsfallet har inte uppmärksammats i andra media. Föräldrarna hade uppsökt akuten, men skickades hem på grund av att sjukhuset inte hade plats för dem.

Publicerad: 4 april, 2013, 17:30

  • Svenska

Läs även

Enligt vad Nya Tider erfar ska flickan ha varit sjuk, med feber och trötthet. Då föräldrarna begav sig till den närliggande vårdcentralen, ansåg personalen att flickan var så pass illa däran att man tog beslutet att beställa ambulans för att ta flickan till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

På Sahlgrenska valde man dock att istället skicka hem flickan. Kort därefter dog hon i sitt hem.

Oklar dödsorsak

En vecka efter den fruktansvärda händelsen är fortfarande inte någon dödsorsak klarlagd. Men i ett brev från en förälder som har bekanta vars barn går på flickans förskola, uttrycks ändå stor ilska över sjukhusets agerande.
När Nya Tider ringer upp mamman säger hon att det verkar vara vanligt att Sahlgrenska skickar hem barn som uppenbart behöver vård.

– Jag vet inte vad som har hänt den här stackars flickan. Men hon var ju tydligen så sjuk att andra läkare tyckte att hon behövde ambulans till Göteborg för snabb vård, säger hon.

– Jag blir förbannad rent ut sagt. Ett litet barn som är så sjukt, skickar man väl inte hem? Då tar man väl in för observation?

Vanligt att barn skickas hem utan vård

Föräldern har själv samma erfarenhet från Sahlgrenska, och känner andra föräldrar som upplevt samma sak.

akuten– Jag hoppas ni kan granska det här. Jag blev själv skickad med ambulans till Sahlgrenska med min äldsta dotter för ett år sedan. Det var samma sak då. Läkarna på min vårdcentral tyckte hon såg väldigt medtagen ut, och beställde en ambulans. Men när vi kom till Östra barnavdelningen på Sahlgrenska, så var det en snabb titt på henne, och sedan ryckte man på axlarna och sa att man inte visste vad felet var. Så det var bara att åka hem.

NyT: Hur upplevde du bemötandet?

– Känslokallt. Det var en utländsk läkare och en svensk syster som undersökte. Läkaren sa rent ut att man inte hade plats för att lägga in mitt barn, trots att hon bara satt och hängde med huvudet. Han vägrade ta emot oss, även om jag propsade på att få observation. Hon hade ju varit dålig i två veckor. Men det var tydligen bara att hålla budget som räknades.

NyT: Du berättade i ditt brev att du fick hjälp av sjuksystern?

– Ja, hon var mest tyst under undersökningen, men ringde hem till oss dagen därpå, för hon var så orolig över barnet. Hon gav oss rådet att åka till en annan barnmottagning, vilket jag gjorde samma dag.
Då visade det sig att flickan hade barnastma, och hade en infektion som gjorde det jättesvårt att andas. När jag frågade läkaren vad som skulle hänt ifall man inte hade upptäckt detta, så svarade hon att det skulle kunnat gå riktigt illa.

Det är otäckt att enda anledningen till att mitt barn till slut fick vård, är att jag åkte till ett annat sjukhus och sa att jag vägrade gå innan de tog in min dotter för längre observation.

Som jag sagt så är det flera andra jag känner, som också blivit hemskickade från Sahlgrenska med väldigt sjuka barn.

Jag vet inte om just den femåriga lilla flickan skulle klarat sig oavsett. Men chansen skulle definitivt ha varit bättre på ett sjukhus, än att man bara kastar hem svårt sjuka barn och hoppas på det bästa.

Besparingar bakom kallt bemötande

Allt snävare budget gör det svårt för landets sjukhus att ge alla patienter den omvårdnad som det skulle behövas. Så sent som 2011, rapporterades det om ett tusen neddragna tjänster på bara Sahlgrenska. Året därefter kom ytterligare sparpaket på 250 miljoner.

Sahlgrenska

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Flera läkare har i media vittnat om att man får göra allt strängare prioriteringar. Barn har ofta förtur, men ibland räcker bara resurserna till de akut livshotade. Då finns inte utrymme för ens små barn, även om inläggning egentligen vore bäst. Detta leder till att sjuka barn som blivit hemskickade ibland avlider.

Sahlgrenska – hyllade för generositet mot illegala

Trots de gigantiska besparingarna, har Sahlgrenska gjort sig kända för att öka sin generositet mot åtminstone en grupp, de så kallade ”papperslösa”.

Papperslös är en benämning på människor som blivit avvisade från Sverige. Det kan vara på grund av kriminalitet eller att de sökt asyl utan att ha giltiga flyktingskäl, men som trots avvisning väljer att fortsätta vistas illegalt i landet.

Tidigare har dessa illegala haft samma sjukvård som vilka andra som helst. Det vill säga rätt till akut vård, vilket alla har som uppsöker ett svenskt sjukhus. Senare infördes dock särregler i flera landsting om att illegala skulle ha rätt till anonym behandling, så att de kan uppsöka sjukhus utan att behöva oroa sig för polisen.

Efter en uppgörelse mellan Moderaterna och Miljöpartiet har detta utökats, från akut vård, till att illegala numer kan besöka valfri svensk sjukinrättning och tandläkarmottagning, och anonymt få hjälp med alla typer av sjukdomar. Alltså även lindrigare åkommor som vare sig är smärtsamma, akuta eller farliga. Vården är gratis, vilket fått effekten att den som avvisats från Sverige på grund av exempelvis kriminalitet, men som håller sig undan avvisning, har bättre vård än svenska, skattebetalande medborgare som kan få betala många tusen kronor för exempelvis ett tandingrepp.

Uppgörelsen har hyllats i media, men kritiserats av vanligt folk på bloggar och i forum, då många reagerar på orättvisan och det märkliga i att Sverige å ena sidan beslutar att människor ska avvisas, men samtidigt belönar de som inte följer besluten.

Sahlgrenska i Göteborg tillhör de inrättningar som redan innan uppgörelsen erbjöd illegala särskilda förmåner. I tidningen Göteborgs Fria fick Sahlgrenska i maj 2011 en hyllningsartikel för sitt generösa och omfattande mottagande av illegala. Bland annat genom att inrätta ”Etiskt forum” för att se till att illegala blev väl bemötta i kassan, och att ingen i personalen gjorde något som riskerade att polisen fick kännedom om att den illegala hade fått vård.

Tidningen skriver, med anledning av denna satsning, att ”Sahlgrenska sticker ut som ett positivt exempel”. Detta var samma år som sjukhuset lade fram sparåtgärder med nedskärningar på tusen tjänster.

Vill inte svara på frågor

Personal på Sahlgrenska informationsavdelning vill inte svara på några frågor när Nya Tider ringer. Inte heller vill man koppla över till barnavdelningen på Östra Sjukhuset.

När Nya Tider frågar om det är rimligt att prioritera gratis vård till illegala, samtidigt som man skickar hem sjuka barn, vill man överhuvudtaget inte kommentera.

NyT: I veckan blev två ambulansförare hårt angripna i media eftersom de tyckte det var onödigt att köra en fullt frisk asylsökare till sjukhus. Däremot har det inte stått ett ord om att ett litet barn blev hemskickat, trots att hon varit så dålig att hon inte överlevde. Uppenbart är media mer alerta när det handlar om andra folkgrupper. Är det så att Sahlgrenska är rädda för dålig publicitet, och därför prioriterar illegala och asylsökare lite extra, på bekostnad av svenskar?

– Det är inget jag vill diskutera.

NyT: Numera kostar det ju pengar att åka ambulans. Även för barn. Kommer föräldrarna till den lilla flickan få hem en räkning nu?

– Det vet jag inte.

NyT: Men om det hade varit någon som vistades i Sverige illegalt. Då hade det varit gratis, precis som all annan behandling?

– Det kan jag inte heller svara på.

Hur många svenska barn som avlider efter att de skickats hem på grund av platsbrist på sjukhusen är svårt att fastställa, i synnerhet då etablerade media inte visat något större intresse att rapportera om fenomenet.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

USA:s episka misslyckande i Afghanistan förebådar dess fall

ANALYSDen 30 augusti lämnade de sista amerikanska och västerländska soldaterna Afghanistan efter ett nästan 20 år långt krig. Ockupationens målsättning, att installera en hållbar västvänlig regering och utbilda dess armé, misslyckades kapitalt. Nya Tider sätter i denna analys den senaste tidens händelser, som etablissemanget och dess systemmedia beskriver i termer som lika oväntade som obegripliga, i ett större sammanhang. Vi kommer finna att det som skett inte riktigt är vad det verkar och att det markerar slutet på både en era och en supermakt, ett USA som utsätts för en kontrollerad demolering inifrån.

Talibanernas enorma krigsbyte

UTRIKESDet har stundtals skrivits mycket om ”sponsring av terrorism” och detta påstådda hot har sedan använts till att bland annat stänga alternativmediers bankkonton och trakassera pensionärer som vill sätta in kontanter på banken. Men den största sponsorn av radikala islamister har USA visat sig vara, då talibanerna nu disponerar över hundra gånger mer krigsmateriel än hela Sveriges försvarsmakt.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Karl XII:s vilda dagar, Berättelsen om det holsteinska raseriet och hur det ledde till krig

KULTURÅren 1698 och 1699 slösade den unge kungen Karl XII stora penga­summor, och tillsammans med kusinen Fredrik IV av Holstein-Gottorp betedde han sig mycket omdömeslöst. Karls beteende under dessa år, som har gått till historien som ”det holsteinska raseriet”, kom att få ödesdigra följder för Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend