Svenskt barn dog – avvisades från sjukhus som hyllas för generös vård till ”papperslösa”

Utanför Göteborg har en fem år gammal flicka avlidit. Än så länge är uppgifterna knapphändiga, och dödsfallet har inte uppmärksammats i andra media. Föräldrarna hade uppsökt akuten, men skickades hem på grund av att sjukhuset inte hade plats för dem.

Enligt vad Nya Tider erfar ska flickan ha varit sjuk, med feber och trötthet. Då föräldrarna begav sig till den närliggande vårdcentralen, ansåg personalen att flickan var så pass illa däran att man tog beslutet att beställa ambulans för att ta flickan till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

På Sahlgrenska valde man dock att istället skicka hem flickan. Kort därefter dog hon i sitt hem.

Oklar dödsorsak

En vecka efter den fruktansvärda händelsen är fortfarande inte någon dödsorsak klarlagd. Men i ett brev från en förälder som har bekanta vars barn går på flickans förskola, uttrycks ändå stor ilska över sjukhusets agerande.
När Nya Tider ringer upp mamman säger hon att det verkar vara vanligt att Sahlgrenska skickar hem barn som uppenbart behöver vård.

– Jag vet inte vad som har hänt den här stackars flickan. Men hon var ju tydligen så sjuk att andra läkare tyckte att hon behövde ambulans till Göteborg för snabb vård, säger hon.

– Jag blir förbannad rent ut sagt. Ett litet barn som är så sjukt, skickar man väl inte hem? Då tar man väl in för observation?

Vanligt att barn skickas hem utan vård

Föräldern har själv samma erfarenhet från Sahlgrenska, och känner andra föräldrar som upplevt samma sak.

akuten– Jag hoppas ni kan granska det här. Jag blev själv skickad med ambulans till Sahlgrenska med min äldsta dotter för ett år sedan. Det var samma sak då. Läkarna på min vårdcentral tyckte hon såg väldigt medtagen ut, och beställde en ambulans. Men när vi kom till Östra barnavdelningen på Sahlgrenska, så var det en snabb titt på henne, och sedan ryckte man på axlarna och sa att man inte visste vad felet var. Så det var bara att åka hem.

NyT: Hur upplevde du bemötandet?

– Känslokallt. Det var en utländsk läkare och en svensk syster som undersökte. Läkaren sa rent ut att man inte hade plats för att lägga in mitt barn, trots att hon bara satt och hängde med huvudet. Han vägrade ta emot oss, även om jag propsade på att få observation. Hon hade ju varit dålig i två veckor. Men det var tydligen bara att hålla budget som räknades.

NyT: Du berättade i ditt brev att du fick hjälp av sjuksystern?

– Ja, hon var mest tyst under undersökningen, men ringde hem till oss dagen därpå, för hon var så orolig över barnet. Hon gav oss rådet att åka till en annan barnmottagning, vilket jag gjorde samma dag.
Då visade det sig att flickan hade barnastma, och hade en infektion som gjorde det jättesvårt att andas. När jag frågade läkaren vad som skulle hänt ifall man inte hade upptäckt detta, så svarade hon att det skulle kunnat gå riktigt illa.

Det är otäckt att enda anledningen till att mitt barn till slut fick vård, är att jag åkte till ett annat sjukhus och sa att jag vägrade gå innan de tog in min dotter för längre observation.

Som jag sagt så är det flera andra jag känner, som också blivit hemskickade från Sahlgrenska med väldigt sjuka barn.

Jag vet inte om just den femåriga lilla flickan skulle klarat sig oavsett. Men chansen skulle definitivt ha varit bättre på ett sjukhus, än att man bara kastar hem svårt sjuka barn och hoppas på det bästa.

Besparingar bakom kallt bemötande

Allt snävare budget gör det svårt för landets sjukhus att ge alla patienter den omvårdnad som det skulle behövas. Så sent som 2011, rapporterades det om ett tusen neddragna tjänster på bara Sahlgrenska. Året därefter kom ytterligare sparpaket på 250 miljoner.

Sahlgrenska
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Flera läkare har i media vittnat om att man får göra allt strängare prioriteringar. Barn har ofta förtur, men ibland räcker bara resurserna till de akut livshotade. Då finns inte utrymme för ens små barn, även om inläggning egentligen vore bäst. Detta leder till att sjuka barn som blivit hemskickade ibland avlider.

Sahlgrenska – hyllade för generositet mot illegala

Trots de gigantiska besparingarna, har Sahlgrenska gjort sig kända för att öka sin generositet mot åtminstone en grupp, de så kallade ”papperslösa”.

Papperslös är en benämning på människor som blivit avvisade från Sverige. Det kan vara på grund av kriminalitet eller att de sökt asyl utan att ha giltiga flyktingskäl, men som trots avvisning väljer att fortsätta vistas illegalt i landet.

Tidigare har dessa illegala haft samma sjukvård som vilka andra som helst. Det vill säga rätt till akut vård, vilket alla har som uppsöker ett svenskt sjukhus. Senare infördes dock särregler i flera landsting om att illegala skulle ha rätt till anonym behandling, så att de kan uppsöka sjukhus utan att behöva oroa sig för polisen.

Efter en uppgörelse mellan Moderaterna och Miljöpartiet har detta utökats, från akut vård, till att illegala numer kan besöka valfri svensk sjukinrättning och tandläkarmottagning, och anonymt få hjälp med alla typer av sjukdomar. Alltså även lindrigare åkommor som vare sig är smärtsamma, akuta eller farliga. Vården är gratis, vilket fått effekten att den som avvisats från Sverige på grund av exempelvis kriminalitet, men som håller sig undan avvisning, har bättre vård än svenska, skattebetalande medborgare som kan få betala många tusen kronor för exempelvis ett tandingrepp.

Uppgörelsen har hyllats i media, men kritiserats av vanligt folk på bloggar och i forum, då många reagerar på orättvisan och det märkliga i att Sverige å ena sidan beslutar att människor ska avvisas, men samtidigt belönar de som inte följer besluten.

Sahlgrenska i Göteborg tillhör de inrättningar som redan innan uppgörelsen erbjöd illegala särskilda förmåner. I tidningen Göteborgs Fria fick Sahlgrenska i maj 2011 en hyllningsartikel för sitt generösa och omfattande mottagande av illegala. Bland annat genom att inrätta ”Etiskt forum” för att se till att illegala blev väl bemötta i kassan, och att ingen i personalen gjorde något som riskerade att polisen fick kännedom om att den illegala hade fått vård.

Tidningen skriver, med anledning av denna satsning, att ”Sahlgrenska sticker ut som ett positivt exempel”. Detta var samma år som sjukhuset lade fram sparåtgärder med nedskärningar på tusen tjänster.

Vill inte svara på frågor

Personal på Sahlgrenska informationsavdelning vill inte svara på några frågor när Nya Tider ringer. Inte heller vill man koppla över till barnavdelningen på Östra Sjukhuset.

När Nya Tider frågar om det är rimligt att prioritera gratis vård till illegala, samtidigt som man skickar hem sjuka barn, vill man överhuvudtaget inte kommentera.

NyT: I veckan blev två ambulansförare hårt angripna i media eftersom de tyckte det var onödigt att köra en fullt frisk asylsökare till sjukhus. Däremot har det inte stått ett ord om att ett litet barn blev hemskickat, trots att hon varit så dålig att hon inte överlevde. Uppenbart är media mer alerta när det handlar om andra folkgrupper. Är det så att Sahlgrenska är rädda för dålig publicitet, och därför prioriterar illegala och asylsökare lite extra, på bekostnad av svenskar?

– Det är inget jag vill diskutera.

NyT: Numera kostar det ju pengar att åka ambulans. Även för barn. Kommer föräldrarna till den lilla flickan få hem en räkning nu?

– Det vet jag inte.

NyT: Men om det hade varit någon som vistades i Sverige illegalt. Då hade det varit gratis, precis som all annan behandling?

– Det kan jag inte heller svara på.

Hur många svenska barn som avlider efter att de skickats hem på grund av platsbrist på sjukhusen är svårt att fastställa, i synnerhet då etablerade media inte visat något större intresse att rapportera om fenomenet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.