Skip to Content

Svenskt barn dog – avvisades från sjukhus som hyllas för generös vård till ”papperslösa”

Utanför Göteborg har en fem år gammal flicka avlidit. Än så länge är uppgifterna knapphändiga, och dödsfallet har inte uppmärksammats i andra media. Föräldrarna hade uppsökt akuten, men skickades hem på grund av att sjukhuset inte hade plats för dem.

Publicerad: 4 april, 2013, 17:30

  • Svenska

Läs även

Enligt vad Nya Tider erfar ska flickan ha varit sjuk, med feber och trötthet. Då föräldrarna begav sig till den närliggande vårdcentralen, ansåg personalen att flickan var så pass illa däran att man tog beslutet att beställa ambulans för att ta flickan till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

På Sahlgrenska valde man dock att istället skicka hem flickan. Kort därefter dog hon i sitt hem.

Oklar dödsorsak

En vecka efter den fruktansvärda händelsen är fortfarande inte någon dödsorsak klarlagd. Men i ett brev från en förälder som har bekanta vars barn går på flickans förskola, uttrycks ändå stor ilska över sjukhusets agerande.
När Nya Tider ringer upp mamman säger hon att det verkar vara vanligt att Sahlgrenska skickar hem barn som uppenbart behöver vård.

– Jag vet inte vad som har hänt den här stackars flickan. Men hon var ju tydligen så sjuk att andra läkare tyckte att hon behövde ambulans till Göteborg för snabb vård, säger hon.

– Jag blir förbannad rent ut sagt. Ett litet barn som är så sjukt, skickar man väl inte hem? Då tar man väl in för observation?

Vanligt att barn skickas hem utan vård

Föräldern har själv samma erfarenhet från Sahlgrenska, och känner andra föräldrar som upplevt samma sak.

akuten– Jag hoppas ni kan granska det här. Jag blev själv skickad med ambulans till Sahlgrenska med min äldsta dotter för ett år sedan. Det var samma sak då. Läkarna på min vårdcentral tyckte hon såg väldigt medtagen ut, och beställde en ambulans. Men när vi kom till Östra barnavdelningen på Sahlgrenska, så var det en snabb titt på henne, och sedan ryckte man på axlarna och sa att man inte visste vad felet var. Så det var bara att åka hem.

NyT: Hur upplevde du bemötandet?

– Känslokallt. Det var en utländsk läkare och en svensk syster som undersökte. Läkaren sa rent ut att man inte hade plats för att lägga in mitt barn, trots att hon bara satt och hängde med huvudet. Han vägrade ta emot oss, även om jag propsade på att få observation. Hon hade ju varit dålig i två veckor. Men det var tydligen bara att hålla budget som räknades.

NyT: Du berättade i ditt brev att du fick hjälp av sjuksystern?

– Ja, hon var mest tyst under undersökningen, men ringde hem till oss dagen därpå, för hon var så orolig över barnet. Hon gav oss rådet att åka till en annan barnmottagning, vilket jag gjorde samma dag.
Då visade det sig att flickan hade barnastma, och hade en infektion som gjorde det jättesvårt att andas. När jag frågade läkaren vad som skulle hänt ifall man inte hade upptäckt detta, så svarade hon att det skulle kunnat gå riktigt illa.

Det är otäckt att enda anledningen till att mitt barn till slut fick vård, är att jag åkte till ett annat sjukhus och sa att jag vägrade gå innan de tog in min dotter för längre observation.

Som jag sagt så är det flera andra jag känner, som också blivit hemskickade från Sahlgrenska med väldigt sjuka barn.

Jag vet inte om just den femåriga lilla flickan skulle klarat sig oavsett. Men chansen skulle definitivt ha varit bättre på ett sjukhus, än att man bara kastar hem svårt sjuka barn och hoppas på det bästa.

Besparingar bakom kallt bemötande

Allt snävare budget gör det svårt för landets sjukhus att ge alla patienter den omvårdnad som det skulle behövas. Så sent som 2011, rapporterades det om ett tusen neddragna tjänster på bara Sahlgrenska. Året därefter kom ytterligare sparpaket på 250 miljoner.

Sahlgrenska

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Flera läkare har i media vittnat om att man får göra allt strängare prioriteringar. Barn har ofta förtur, men ibland räcker bara resurserna till de akut livshotade. Då finns inte utrymme för ens små barn, även om inläggning egentligen vore bäst. Detta leder till att sjuka barn som blivit hemskickade ibland avlider.

Sahlgrenska – hyllade för generositet mot illegala

Trots de gigantiska besparingarna, har Sahlgrenska gjort sig kända för att öka sin generositet mot åtminstone en grupp, de så kallade ”papperslösa”.

Papperslös är en benämning på människor som blivit avvisade från Sverige. Det kan vara på grund av kriminalitet eller att de sökt asyl utan att ha giltiga flyktingskäl, men som trots avvisning väljer att fortsätta vistas illegalt i landet.

Tidigare har dessa illegala haft samma sjukvård som vilka andra som helst. Det vill säga rätt till akut vård, vilket alla har som uppsöker ett svenskt sjukhus. Senare infördes dock särregler i flera landsting om att illegala skulle ha rätt till anonym behandling, så att de kan uppsöka sjukhus utan att behöva oroa sig för polisen.

Efter en uppgörelse mellan Moderaterna och Miljöpartiet har detta utökats, från akut vård, till att illegala numer kan besöka valfri svensk sjukinrättning och tandläkarmottagning, och anonymt få hjälp med alla typer av sjukdomar. Alltså även lindrigare åkommor som vare sig är smärtsamma, akuta eller farliga. Vården är gratis, vilket fått effekten att den som avvisats från Sverige på grund av exempelvis kriminalitet, men som håller sig undan avvisning, har bättre vård än svenska, skattebetalande medborgare som kan få betala många tusen kronor för exempelvis ett tandingrepp.

Uppgörelsen har hyllats i media, men kritiserats av vanligt folk på bloggar och i forum, då många reagerar på orättvisan och det märkliga i att Sverige å ena sidan beslutar att människor ska avvisas, men samtidigt belönar de som inte följer besluten.

Sahlgrenska i Göteborg tillhör de inrättningar som redan innan uppgörelsen erbjöd illegala särskilda förmåner. I tidningen Göteborgs Fria fick Sahlgrenska i maj 2011 en hyllningsartikel för sitt generösa och omfattande mottagande av illegala. Bland annat genom att inrätta ”Etiskt forum” för att se till att illegala blev väl bemötta i kassan, och att ingen i personalen gjorde något som riskerade att polisen fick kännedom om att den illegala hade fått vård.

Tidningen skriver, med anledning av denna satsning, att ”Sahlgrenska sticker ut som ett positivt exempel”. Detta var samma år som sjukhuset lade fram sparåtgärder med nedskärningar på tusen tjänster.

Vill inte svara på frågor

Personal på Sahlgrenska informationsavdelning vill inte svara på några frågor när Nya Tider ringer. Inte heller vill man koppla över till barnavdelningen på Östra Sjukhuset.

När Nya Tider frågar om det är rimligt att prioritera gratis vård till illegala, samtidigt som man skickar hem sjuka barn, vill man överhuvudtaget inte kommentera.

NyT: I veckan blev två ambulansförare hårt angripna i media eftersom de tyckte det var onödigt att köra en fullt frisk asylsökare till sjukhus. Däremot har det inte stått ett ord om att ett litet barn blev hemskickat, trots att hon varit så dålig att hon inte överlevde. Uppenbart är media mer alerta när det handlar om andra folkgrupper. Är det så att Sahlgrenska är rädda för dålig publicitet, och därför prioriterar illegala och asylsökare lite extra, på bekostnad av svenskar?

– Det är inget jag vill diskutera.

NyT: Numera kostar det ju pengar att åka ambulans. Även för barn. Kommer föräldrarna till den lilla flickan få hem en räkning nu?

– Det vet jag inte.

NyT: Men om det hade varit någon som vistades i Sverige illegalt. Då hade det varit gratis, precis som all annan behandling?

– Det kan jag inte heller svara på.

Hur många svenska barn som avlider efter att de skickats hem på grund av platsbrist på sjukhusen är svårt att fastställa, i synnerhet då etablerade media inte visat något större intresse att rapportera om fenomenet.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Muslimer i Österrike anmäler ”islamkarta”

ÖSTERRIKEDen muslimska ungdomsorganisationen MJÖ ska lämna in en stämningsansökan mot den ”Karta över politisk islam” som togs fram av universitetet i Wien och Dokumentationscentrum för politisk islam och publicerades den 27 maj. Kartan visar namn och adresser på över 600 moskéer och föreningar i Österrike, samt vilka utländska kopplingar de eventuellt har.

Coop stängt i fyra dagar efter massiv cyberattack

INRIKESFredagen den 2 juli stängdes större delen av Sveriges Coop-butiker ner genom en cyberattack riktad mot en underleverantör av betallösningar i USA, en form av kriminalitet som blir allt vanligare och mer storskalig. Förespråkare av kontanter och robusta betalningssystem pekar på att detta är precis vad man varnat för och att det kanske är dags att samhället börjar lyssna.

Pentagons UFO-rapport: 144 incidenter – bara ett kunde förklaras som naturligt fenomen

UTRIKESDen efterlängtade rapporten från Pentagon gällande UFO:n gav inga klara svar, men konstaterade att ett mycket stort antal rapporter gällande det man numera kallar för UAP (Unidentified Aerial Phenomena) rör fysiska objekt som kränker amerikanskt luftrum, stör och observerar militära övningar och rör sig på vis som inte kan förklaras. Dessutom menar författarna bakom rapporten att det varken är Kina eller Ryssland bakom intrången då ingen av dessa kan ha genomfört de stora teknologiska språng som krävs för detta.

Karantänsanläggning på Heathrow internationella flygplats chockar

STORBRITANNIENResenärer tvingas idag inte bara att genomgå PCR-test, utan i vissa länder också till lång och mycket dyr karantän. Allt fler vittnar nu om dålig behandling och usla förhållanden under karantäntiden, som de måste genomgå trots att de är fullt friska. Många länder som Storbritannien ger heller inga undantag eller ens lättnader för vaccinerade. Spelreglerna ändras också med kort varsel, så de som ändå vågar resa riskerar att hamna i omöjliga situationer som slutar med höga kostnader eller att de blir strandsatta. Lockdowns och stängda gränser motiveras sedan en tid främst av det påstådda hotet från olika ”mer smittsamma” varianter. Pfizers tidigare forskningschef menar att det är ren lögn i syfte att lura befolkningarna, och han förklarar hur det egentligen ligger till.

Utländska casinon utan svensk licens

Gå till arkivet

Send this to a friend